ciastka bez pieczenia - 4014 przepisów (strona:209/268)

Pierniczki mięciutkie. 2460

Święta oraz bliżej. U nas przygotowania trwają już od jakiegoś czasu. Pierniczki też już gotowe. Od kilku lat robiłam zawsze te same  pierniczki . Wiedziałam, że

Agusiowe smakołyki
Babeczki piernikowe - renifery (bez glutenu, mleka i jaj) 262

Bezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata . Aby były bardziej piernikowo-świąteczne  dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie

głodny alergik
Ciasteczka maślano-cynamonowe 130

Kruche, wyjątkowe ciasteczka maślane, którym nie można się oprzeć. Za to można polać je kolorowym lukrem czy czekoladą, udekorować, smakować Jest świątecznie, nie tylko pierniczki smakują

Zasmakuj Kuchni
Wegańskie ciasteczka z malinami i białą czekoladą. 147

nabiału, bez spulchniaczy no i oczywiście, jak wszystko na blogu – bez glutenu. No i przyznam, że jeszcze żaden mój wypiek nie cieszył się taką popularnością. Od czwartku robiłam te ciastka już trzy razy, jutro będzie czwarty. Żeby nie było, że jestem żarłokiem – ja zjadłam 2 ciastka, reszta rozeszła się po ludziach, których spotkałam od czwartku(...)kawałki). Czekoladę dodajemy do drugiej miski z mąką. 4. Mieszamy obydwie miski. 5. Formujemy ciasteczka do każdego ciastka wciskając po 2/3 mrożone maliny. W tym celu najpierw formujemy grubsze ciastka (grubość na dwa palce : )), wbijamy maliny i spłaszczamy ciastka obiema rękami (do jednego palca). Ciasto może się trochę kruszyć, ale przy zgniataniu powinno dać się uformować. Jeżeli

Fill The Bowl
Makaroniki z masłem orzechowym 168

jeszcze dla wyjaśnienie jeśli komuś makaroniki kojarzą się tylko z małym makaronem – to francuskie ciasteczka bezowe z mąką migdałową przełożone dowolnym kremem. Nie przepadam za bardzo słodkimi ciastkami dlatego starałam się wybierać przepisy, gdzie cukru jest jak najmniej – okazało się jednak, że to nie jest najlepsza technika. Cukier musi być i kropka. Możecie wyrównać sobie to później(...)cukrem pudrem i mąką migdałową. Mieszanie to ważna część przepisu – jeśli masa będzie wymieszana zbyt mocno makaroniki nie urosną, jeśli zbyt słabo (zostanie za dużo pęcherzyków powietrza) podczas pieczenia ciasteczka urosną za bardzo i popękają. Jak sprawdzić czy mamy odpowiednią konsystencję? Podnosimy szpatułkę i patrzymy na spadające ciasto – powinno spadać dość cienką długą strużką (w jednym

Ciastkozercy
Mazariner - szwedzkie tartaletki migdałowe 139

Teraz do rzeczy: zostałam wywołana do tablicy w kwestii jakiegoś tradycyjnego wypieku z kuchni szwedzkiej. Trochę pogrzebałam w necie i padło na mazariner - kruche tartaletki (lub jak kto woli ciastka) z masą migdałową i lukrem. Tartaletki wyszły bardzo delikatne, słodycz jest idealnie zrównoważona, a dodatek kardamonu... W-O-W. A przy okazji: wiecie, że kardamon uważany jest za afrodyzjak(...)lodówce przez min. 30 min. W międzyczasie przygotować nadzienie : Migdały w łupinkach zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min. Po tym czasie odlać wodę i usunąć łupinki (powinny bez problemu odchodzić). Migdały osuszyć ręcznikiem papierowym i zmielić na mąkę - ja to robię w malakserze. W rondelku roztopić masło i odstawić do przestygnięcia. Jajka ubić z cukrem do białości (miksować

Domowa Cookierenka Agi
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 118

zalewy i to się zanosiło do domu. W domu się podgrzewało wszystko, a na tym wywarze robiono jakąś zupę jarzynową. Kości też można było w ramach "przywileju" dostać bez kartek od rzeźnika. Zasadnicza rzecz jeśli chodzi o jedzenie, to tak - Rano i wieczorem jakieś zupy. Najczęściej polewki. Przepis na polewkę: Składniki: - woda - maślanka - mąka pszenna - mleko Wykonanie: Do garnka(...)drugi dzień mieliło się przez maszynkę do mięsa, dwa razy. Dodawało się trochę mąki i wtedy tą masę, ona była dosyć zwarta, się wyrabiało i na blasze, nie piekło się w domu, tylko się niosło do piekarza. U nas w domu było nas pięcioro, to takie dwie blachy były co tydzień.  I co tydzień trzeba było to mielić. Mielenia

Kryzysowa Książka Kucharska
Ciasteczka zbożowe z czarnuszką (bez cukru, laktozy, wegańskie) 171

Te ciasteczka zdecydowanie za długo czekały na swój moment 😉 Kiedy miałyśmy okazję spróbować ciasteczek zbożowych z czarnuszką z Biedronki, ogarnęła nas ochota na wykonanie ich samodzielnie

Candy Pandas
Mazurek dla początkujących 148

mazurek na tym spodzie trzeba przechowywać w lodówce.  Jeśli chodzi o dekorowanie  ograniczeniem może być tylko nasza wyobraźnia. Poza bakaliami, kandyzowanymi owocami, ziarnami, czekoladą, ozdobami cukierniczymi, okruchami ciastek i bezów ciekawą dekoracją są kwiaty. O kwiatach jadalnych napiszę więcej w innym poście, jednak chciałabym zwrócić uwagę na to, że nie wszystkie kwiaty nadają się do dekorowania, mimo(...)buraka lub syrop barmański grenadina. Dekoracja: 2 łyżki uprażonych migdałów, łyżka pokruszonego ciasta (rozwałkowane resztki ciasta upieczone na blasze razem ze spodem), bratki spożywcze. Przygotowanie: Spód: Składniki ciasta (bez skórki pomarańczowej) zmiksować w malakserze. Dodać skórkę i wgnieść w ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto oczywiście można wyrobić ręcznie

SzczyptaSmaQ
Owsiane batoniki na przekąskę 2677

Każdemu z nas potrzebny jest czasami solidny zastrzyk energii. Na drugie śniadanie, na podwieczorek, przed treningiem, po treningu lub kiedy zwyczajnie mamy ochotę na przekąskę. Mnie

Ratunku obiad
Drożdżówki z budyniem, truskawkami i rabarbarem 159

Jakie drożdżówki lubicie najbardziej? Ja w sumie zawsze mam dylemat. Brać drożdżówkę z budyniem czy drożdżówkę z serem. Każdy wariant ma swoje plusy. Dzisiaj drożdżówki z

Mieszam w Garnku
Czekoladowe makaroniki 264

Pierwsze w moim życiu makaroniki! Czekoladowe z kremem z nutelli. Delikatne, chrupiące, prawdziwe, przepyszne makaroniki. Jestem z nich tak cholernie dumna, że rozsadza mnie energia od

Mango Papaja
Sernik z musem malinowym (bez cukru) 168

Dziś coś idealnego na dla fanów serników z owocami. To ciasto świetnie smakuje latem, w sezonie na maliny, ale oczywiście można użyć też mrożonych i śmiało

Healthy food explorer
Ciasto herbaciane z bakaliami i czekoladą 134

ciężko, trzeba znaleźć sobie chwilę czasu na odpoczynek, herbatkę i ciastko oczywiście.😊 Co prawda, ciasto zostało wykonane dzień przed przeprowadzką z resztek i dzięki temu rozkoszowaliśmy się nim 2 dni w przerwie między obowiązkami. Ciasto jest ciężkie i mokre, dzięki czemu może przestać w lodówce nawet 3 dni bez uszczerbku na smaku. Przepis powstał przy współpracy z firmą Bifix(...)kawałka (wyszło 12) 319 kcal B 8 g W 36 g T 15 g Składniki: ▸ 2 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista) ▸ 4 jajka  ▸ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▸ 1 łyżeczka sody  ▸ 3/4 szklanki słodzika/cukru ▸ pół szklanki oleju (u mnie rzepakowy) ▸ 2 łyżki herbaty+2 szklanki gorącej wody ▸ pół szklanki orzechów (u mnie włoskie) ▸ 400 g suszonych

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasto herbaciane z bakaliami i czekoladą 59

ciężko, trzeba znaleźć sobie chwilę czasu na odpoczynek, herbatkę i ciastko oczywiście.😊 Co prawda, ciasto zostało wykonane dzień przed przeprowadzką z resztek i dzięki temu rozkoszowaliśmy się nim 2 dni w przerwie między obowiązkami. Ciasto jest ciężkie i mokre, dzięki czemu może przestać w lodówce nawet 3 dni bez uszczerbku na smaku. Przepis powstał przy współpracy z firmą Bifix(...)kawałka (wyszło 12) 319 kcal B 8 g W 36 g T 15 g Składniki: ciasto ▸ 2 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista) ▸ 4 jajka  ▸ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▸ 1 łyżeczka sody  ▸ 3/4 szklanki słodzika/cukru ▸ pół szklanki oleju (u mnie rzepakowy) ▸ 2 łyżki herbaty+2 szklanki gorącej wody ▸ pół szklanki orzechów (u mnie włoskie

zdrowo i aktywnie
Blok czekoladowy 179

Jeśli nie macie pomysłu na deser to myślę, że z przyjemnością zjecie pyszny blok czekoladowy. Nie potrzebujecie na jego przygotowanie wiele czasu, jednak zanim będziecie mogli

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kruche Babeczki z Bitą Śmietaną i Wisienką Kandyzowaną 176

Klasyka, prawda? Wisienka na bitej śmietanie :) Przepis na kruche jest przepisem mojej Świętej Pamięci Mamy. Co to oznacza? Oznacza, że przepis jest idealny i przepyszny. Jak

Blondynka Gotuje