Drożdżowe ślimaczki z budyniem...Miękkie, rumiane i zakręcone ciasto drożdżowe.A wewnątrz słodki budyń z rodzynkami.Zakręcona pychota!Składniki:500 g mąki pszennej;50 g białego
Gospodyni Miejskadodałam odrobiny oliwy. Udko już takiego dodatku nie potrzebowało, ponieważ samo w sobie jest tłuste. Podobnie też ma się rzecz z rybami - łosoś, halibut cz śledź można spokojnie upiec bez dodatku tłuszczu, zaś w przypadku dorsza - świetnie sprawdzi się panierka w uzdrowionej wersji, np. z otrębów czy płatków migdałów. Oczywiście mięso możemy pokroić drobniej i nadziać je na dołączone(...)wierzchu zaś - chrupkością. Plus za to, że wierzch się nie przypalił - w przypadku pieczenia z termoobiegiem, często taki efekt właśnie występuje. *** ZALETY: - znaczne ograniczenie ilości tłuszczu do obróbki termicznej żywności, - możliwość smażenia zarówno świeżych jak i mrożonych produktów, - zauważalnie skrócony czas pieczenia, - bardzo łatwa obsługa, - łatwość czyszczenia ruchomych elementów + możliwość mycia ich w zmywarce - gotowość do pracy
Poranek na słodkoNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieZbliża się koniec listopada. A to znaczy, że pora pomyśleć o pierwszych pierniczkach. Ja swoje upiekłam w zeszłym tygodniu i odkąd opublikowałam zdjęcie na Instagramie
My simple kitchenDawno temu uwielbiałam Rafaello... Chociaż jestem na diecie bezglutenowej od kilkunastu lat, nadal pamiętam je doskonale. Wspomnienie tego smaku łączącego kokos, migdały i białą czekoladę zmusiło
głodny alergikI oto mamy grudzień! To jest ten czas, kiedy w naszych kuchniach dużo się dzieje. Planujemy świąteczne potrawy, myślimy o naszym menu i o tym czym
Kulinarne przygody GatityOliwki » Przekąski » Bruschetty i kremy warzywne » Warzywa strączkowe » Przetwory owocowe i miody » Octy i oliwy z oliwek » Kawa i ciastka Wśród nich znajdują się popularne produkty takie jak przetwory pomidorowe, oliwki czy pesto, ale również bardziej wyszukane, takie jak pieczone warzywa w oliwie, kruche warzywa w sosie czy marmolada ze świeżych pomarańczy. Z bogatej oferty sklepu miałam okazję próbować(...)przyznacie, że lepszego składu chyba nie można oczekiwać! Gwiazdki przeznaczone są do jedzenia na śniadanie np. z mlekiem czy jogurtem, ja jednak lubię używać ich do dekoracji albo... chrupać bez dodatków. :) Jeśli chodzi o chlebek, to w składzie znajdziemy: mąkę ryżową, mąkę kukurydziana, mąkę gryczaną, chude mleko w proszku, banana w proszku, dynię w proszku i witaminę B1. *produkt
Poranek na słodkoświetne w formowaniu, nie klei się do rąk, jest delikatne i niezbyt słodkie. Dzieciaki jadły pospane cukrem pudrem ja wolałam te lukrowane. Wg mnie przebiły w tym roku pączki pieczone, które rok temu bardzo mi smakowały a teraz umiarkowanie. O samych Yum Yumsach poczytajcie sobie w Moich Wypiekach, ja zapraszam po przepis :) Yum Yums czyli zakręcone pączki(...)świderek, łączymy końce a następnie zapleciony pasek kroimy na mniejsze części. Zakręcone yum yumsy odkładamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Powinny podwoić objętość. Wyrośnięte ciastka smażymy w tłuszczu rozgrzanym do 175 st.C z obu stron, do złotobrązowego koloru. Odsączamy na ręczniku papierowym a następnie polewamy gęstym lukrem, u mnie wymieszanym e skórka pomarańczową z cykaty
Dzieje kuchennej WiewióryJutro już Walentynki ❤ Nawet jak nie obchodzicie święta zakochanych to warto sprawić sobie lub najbliższej osobie trochę przyjemności... A nic nie daje tyle przyjemności co pyszny
Kuchnia MagdaLenyTrzy warstwy herbatników przełożone kremem kokosowo budyniowym utartym z masłem i polewą z białej czekolady. Czy może być coś pyszniejszego? A do tego ciasto powstało przez
Życie zaczyna się w kuchniZ sercem na dłoni...Znacie do powiedzenie z dzieciństwa? Ja bardzo dobrze je pamiętam, choć nie potrafię sobie przypomnieć, gdzie je usłyszałam po raz pierwszy. Chyba
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia, wylepiamy go ciastem i przed upieczeniem tworzymy w nim dziurki – np. widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180*C około 15minut aż do "suchego patyczka". (Jeśli spód po upieczeniu będzie nieco odbiegał od ścian formy (co mogłoby doprowadzić potem do rozlania galaretki i masy serowej) należy rozdrobnić go w malakserze na pył, a następnie wylepić spód pokruszonymi ciastkami(...)jest na najmniejszych obrotach miksera, a powstała masa jest bardzo lejąca. Boki formy smarujemy masłem lub innym tłuszczem, po czym masę serową wylewamy na upieczony (lub wylepiony) spód i pieczemy w 180*C ( funkcja termo obieg lub góra-dół) przez około 1h i 30/40min. Po upieczeniu masy serowej sernik przykrywamy lnianą ściereczką odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (minimum na kilka
Symfonia SmakówKruche, maślane ciasteczka korzenne, idealne na nadchodzące Święta. Powstały z myślą o najmłodszych domownikach, którzy niezbyt chętnie sięgają po świąteczne ciasta. Nie muszę chyba dodawać
Smaczne ZdroweMamy tu miłośników słodyczy? Pewnie zadaję głupie pytanie, bo na pewno się tutaj ktoś taki znajdzie (w sumie większość przepisów na tym blogu to propozycje ciast
365 dni dookoła kuchniCoraz więcej osób, zamiast kusić się na wyroby cukiernicze dostępne w sklepach, próbuje swoich sił, samodzielnie przygotowując ciasta, desery i różnego rodzaju słodkości. Odpowiednie przybory kuchenne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!