Blok czekoladowy..... ech.... pamiętam. Moja mama robiła go jak byliśmy dzie ćmi. Pamiętam jak z wypiekami na twarzach czekaliśmy, aż zastygnie w lodówce. Potem mama kroiła
Blondynka GotujeBardzo jesienne ciasto. Chociaż nie... Zdecydowanie bardziej zimowe niż jesienne, zawiera bowiem wszystko to, co kojarzy się Bożym Narodzeniem: miód, orzechy, przyprawę do piernika, powidła śliwkowe
Opowieści z piekarnika16.00 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
W garach u GosiFaworki (chrust) to kruche ciastka przygotowywane z ciasta śmietanowego zbijanego, smażone jak pączki w głębokim tłuszczu. Przysmak ten pojawia się w domach w okresie karnawału i nie ma chyba osoby, która by go nie znała. Przyznam, że w dzieciństwie nie byłam zbyt wielką fanką chrustu, choć obok pączków, powiał się w moim domu. Na szczęście gust smakowy z wiekiem(...)delikatne faworki. Przepis ten zapisałam w moim starym zeszycie, jak wiele innych, które były przygotowywane w domu rodzinnym, jednak w oryginale posiadał on w swoim składzie proszek do pieczenia i nie wymagał "zbijania" ciasta. Postanowiłam zrezygnować ze sztucznego spulchniacza i pobawić się w napowietrzenie ciasta za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa. Jest to proces dość męczący i czasochłonny
Smakołyki BerenikiZauważyłam u siebie bardzo niepokojący objaw. W cukierni pracuję niespełna dwa miesiące, a już zaczynam nabierać nawyków, które - o zgrozo! - przynoszę do domu. Po pierwsze sypię
Pożeraczka, czyli raz adobrzekurcze, to prawie tak samo jak Wigilia bez karpia, czy jakoś takoś. A może to na inne święto się karpia zjada? Właściwie to nie wiem :) Cóż zatem było robić, trzeba dziewczynie pomóc... Przeszukałem chiński internet i jakiś tam przepis znalazłem. W sumie łatwo nie było, bo tych ciastek nikt w domu nie robi, wszyscy w Chinach po prostu(...)jakiej oryginalnie w Chinach używa się mąki. Po długim namyśle udało mi się przenieść mąki na nasz polski grunt i użyłem orkiszowej chlebowej typ 750 i krupczatki. Ogólnie podobno ciastka wyszły takie jak wyjść powinny, święto zostało uratowane! :) Dla pełnego zrozumienia tematu posłużę się zdjęciami, które znalazłem na http://www.meishichina.com . Fantastyczna strona, miliard przepisów na chińskie żarcie. Jest
Marder&Marder ManufactureUrodziny, to naprawdę wyjątkowe wydarzenia dla każdego dziecka i oczywiście dla nas rodziców. To dzień, w którym powinna panować tylko radość, to dzień spełniania marzeń. Mój
Słodkie okruszkilenistwem nie mają wiele wspólnego, bo ich przygotowanie jest raczej pracochłonne. I tu konieczne jest sprostowanie - uchodziło za pracochłonne! Odkąd odkryłam użyty przez Dorotus sposób Nigelli, mogę bez więk szego trudu umawiać się z lenistwem na danisze. Ciasto duńskie to właściwie połączenie ciasta francuskiego, któremu zawdzięcza maślany smak, z drożdżowym, które z kolei dba o jego puszystość(...)jedno nacięcie, w środku każdego paska. Składać ciastko, zaczynając od góry, kładąc paski na przemian. * Zajrzyjcie do Doroty, by obejrzeć fotorelację ze składania ciasta (klik) . Zakończyć, ułożyć na blaszce, przykryć, pozostawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 h w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić objętość, być miękkie i puszyste. Przed pieczeniem każde ciastko posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami
KUCHARNIAWspaniałe, pyszne, puszyste i chrupiące, czyli najlepsze rogale Marcińskie. Oczywiście bez certyfikatu, bo na maśle. W tym roku wypróbowałam gotowe nadzienie z
Rozpustne gotowanieŚwięta Bożego Narodzenia wielu osobom kojarzą się z charakterystycznymi zapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę
Ciastka - domowe słodkościJuż dawno zabierałam się za zrobienie tego niezwykle efektownego deseru. Do szkoły mieliśmy zrobić rzeźbę z nietypowych materiałów. Do samego końca nie
Nastoletnie WypiekanieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Bon appetit mon amieDzisiaj Dzień Kobiet. Obchodzę go, oczywiście, jak zdecydowana większość pań. Jednak, oprócz radosnego świętowania, jest to dzień, który skłania mnie do refleksji. Bo bycie kobietą wcale
W mojej kuchniMoja fascynacja tymi cynamonowymi babeczkami rozpoczęła się w USA. Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam (a raczej poczułam) je w centrum handlowym nie mogłam się oprzeć. Osoby
Mania Gotowania