ciasteczka to smak dzieciństwa:-) Chyba są to moje ulubione ciasteczka, aż dziwne, że tak długo się zbierałam do ich zrobienia. Składniki: paczka kleiku ryżowego 250 g margaryny do pieczenia 3 jajka 1 szklanka cukru 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych opakowanie cukru waniliowego (16 g) łyżeczka proszku do pieczenia 1-1,5 słoika wiśni lub dżemu Wykonanie: Wiśnie odcedzamy z soku(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je w dość dużych odstępach bo przy pieczeniu lekko się "rozlewają". W każdej kulce robimy małe zakłębienie i wkładamy do środka wisienkę. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C 10-15 min. Jak wystygną można zajadać:-) Smacznego
IMPRESJA SMAKUtuż, więc pora pomyśleć o smacznym menu. Te słodkie, kruche ciasteczka robię co roku :) wyglądają świetnie, a jeszcze lepiej smakują Składniki: 1 jajo 3 żółtka 1 margaryna 1 opakowanie amoniaku ½ szklanki mleka ½ szklanki gęstej śmietany 4 szklanki mąki 1 puszka brzoskwini Cukier puder do posypania Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe Wykonanie: Amoniak mieszamy w ciepłym mleku. Żółtka ucieramy z margaryną
Tradycyjna KuchniaCzas przygotowania: 30 minut Składniki: Babeczki: 200g mąki pszennej 170g cukru 100g jogurtu naturalnego 75g wiórek kokosowych 5 łyżek rozpuszczonego masła 4 łyżki kakao 2 jajka 1/3 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Duża szczypta sody oczyszczonej Duża szczypta soli 12 ciasteczek Oreo Krem 300ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/5 szklanki ciepłej wody(...)mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, sodą oraz wiórkami kokosowymi. Do zmiksowanych jajek dodajemy stopniowo jogurt naturalny, masę kakaową oraz mieszankę suchych składników. Najlepiej dodawać po łyżce na przemian. Mieszamy mikserem do połączenia składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy po jednej łyżce ciasta na to układamy ciasteczko Oreo i dopełniamy do 2/3 wysokości ciastem. Pieczemy około
Kolizje SmakówW sobotę 6.07.2013 r. byliśmy zaproszeni już kolejny raz na warsztaty kulinarne do Poznania, które odbyły się w restauracji Cucina, pod patronatem BlogerChef (pomysłodawcą projektu są
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasteczka: chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku kokosanki. Smakują dokładnie tak samo jak te, które pamiętam z dzieciństwa. Moja babcia zawsze miała w zanadrzu kokosanki (i landrynki w pudrze, ale ich nie będę przygotowywać ;)) Uwielbiałam je wtedy i uwielbiam je nadal! Idealnie pasują do popołudniowej herbatki lub kawki. Zapraszam do pieczenia! :) Składniki (na 1 blaszkę): 180 g wiórków kokosowych(...)blaszce/kratce rozkładamy papier do pieczenia. Nawilżamy ręce w letniej wodzie; z masy kokosowej formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy w niewielkich odległościach od siebie (kokosanki odrobinę urosną, ale nie tak jak babeczki, czy ciasto francuskie :)). W razie potrzeby ponownie zwilżamy ręce. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika i pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach. Wyciągamy i odstawiamy
My Culinary Artróżaną marmoladą. Ja akurat użyłam takiej, ale jeśli macie ochotę możecie spokojnie zastąpić ją inną. Ciasteczka są bardzo chrupiące. Jeśli nie dodacie do nich marmolady możecie je upiec same a gdy lekko przestygną polać, np. w kratkę polewą czekoladową. Aby uzyskać aromat kokosowy to zamiast aromatu śmietankowego możecie dodać trochę wiórków kokosowych. Składniki: 150 g mąki pszennej(...)chwili dodawajcie po łyżce obu mąk na zmianę cały czas miksując ciasto. Przełóżcie gotowe ciasto do rękawa cukierniczego, wyciskajcie na papier do pieczenia okrągłe z kształtnymi i fantazyjnymi brzegami ciasteczka, na środek układajcie łyżeczkę marmolady, lekko ją wgniećcie, spłaszczcie. Piekarnik nagrzewamy do 180 C, pieczemy ciastka na środkowej półce bez termoobiegu przez 13-15 minut. Smacznego kruchego
Zasmakuj Kuchniszklanki cukru pudru Dodatkowo 100 g czekolady mlecznej 100 g owoców leśnych (do dekoracji) wiórki kokosowe Sposób przygotowania Herbatniki pokruszyć drobno, dodać do nich roztopione masło. Dno tortownicy (moja ma 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki nasmarować tłuszczem. Pokruszone ciasteczka wysypać i wcisnąć w dno tortownicy. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Do miski wbić(...)Kiedy już ostygnie, włożyć najlepiej na całą noc do lodówki. Na drugi dzień rozpuścić czekoladę, polać nią ciasto z góry, dodatkowo można przyozdobić je owocami leśnymi lub wiórkami kokosowymi. Smacznego
pink envelopeKomosa ryżowa (quinoa) to roślina bogata w białko i witaminy, zatem ciasteczka są naprawdę zdrowe ;) Co ciekawe, nie zawiera ona glutenu ;) Przepis znaleziony tutaj . Polecam! Składniki: 50 g płatków z komosy ryżowej 50 g mąki ryżowej 50 g łuskanego słonecznika 50 g wiórków kokosowych 60 g wydrylowane daktyle 1 łyżka ksylitolu 1 łyżeczka(...)oleju kokosowego 2 obrane, dojrzałe banany 4 łyżki wody starta skórka z ¼ pomarańczy Przygotowanie: Suche składniki wymieszać, dodać rozgniecionego banana, olej i wodę. Wszystko dobrze wymieszać. Z powstałej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć dłonią. Piec w 180sr.C około 20 minut do zarumienienia ( czas pieczenia zależy
Nastoletnie Wypiekanieciepłym mlekiem. Z przepisu wychodzi 6-7 sporych ciasteczek. Ja trochę za mało je spłaszczyłam i wyszły mi dość grube, więc polecam je trochę bardziej docisnąć ;) Składniki: 3/4 szklanki płatków owsianych 3 łyżki mąki owsianej 50 g zmielonych na mąkę migdałów szczypta soli 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklanki syropu z agawy 100 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Piekarnik(...)składniki wrzucić do miski. Dodać roztopiony olej kokosowy oraz syrop z aga wy i dokładnie wymieszać łyżką. Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstęp i spłaszczać widelcem lub łyżką na kształt okrągłych ciastek. Piec przez około 10-12 minut. Wyjąć i ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać po ciasteczkach
Healthy food explorerPrzepyszne ciasteczka które kojarzą mi się z odpustem Składniki na 2 blaszki ciastek: 4 białka z jaj 3/4 szkl cukru 60 g masła 4 łyżki mleka 100 g wiórek kokosowych 100 g płatków owsianych 4 płaskie łyżki budyniu waniliowego szczypta soli esencja waniliowa 1. Masło roztapiamy z mlekiem i większą połową cukru z 3/4 szklanki (resztę cukru zostawiamy(...)białek). Do rozpuszczonego masła dodajemy wiórki kokosowe. Odstawiamy do przestygnięcia. 2. Płatki owsiane podprażamy na suchej patelni i również odstawiamy do przestygnięcia. 3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec wsypując resztę cukru i jeszcze chwilkę ubijamy. Następnie dodajemy 4 łyżki budyniu w proszku i króciutko miksujemy. 4. Teraz do białek dodajemy masę z kokosem i mieszamy całość
Gotowanie...to proste !poprzedniego błędu – najpierw zrobiłam zdjęcia, a potem podałam ciasto gościom. Spód do ciasta można zrobić z dowolnych ciasteczek (np. bezglutenowych czy digestivów – jakie lubicie i możecie – wystarczy ich 100 g wsadzić do malaksera wraz z 3 łyżkami oleju kokosowego i rozgnieść na okruchy) albo przygotować jak ja spód wegański z nerkowców, kokosa i daktyli. Do ciasta przygotowałam
Poezja smakuWszystkim mamom z okazji waszego święta dedykuję te oto torciki od serca. biszkopt kokosowy: 3 jajka wielkość M 3 łyżki cukru 3 płaskie łyżki
wesoła kuchniaDobre i reprezentacyjne w wyglądzie słodkie rogaliki o smaku czekoladowo - kokosowym znalazłem na tej stronie . Nie pozostało nic innego jak się z nimi zmierzyć. Przepis na
Przepisy Mikołajateż troszkę chrupią dzięki lekko przypieczonym płatkom owsianym, a banan nie jest w nich bardzo wyczuwalny. Składniki (8 ciasteczek): 1 średni dojrzały banan 2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 3 łyżki wody 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady
Healthy food explorerCiasteczka kokosowo-bananowe to pomysł na wegańską i bezglutenową przekąskę na słodko. Poniższe ciasteczka są bardzo proste do przygotowania oraz mocno sycące. Do ich przyrządzenia będziecie potrzebować tylko kilka składników: bananów, płatków owsianych, wiórek kokosowych oraz suszonych kwaśnych owoców, np. wiśni, żurawiny lub malin. Składniki: 2 bardzo dojrzałe banany 1 opakowanie wiórków kokosowych (100 g) 4/5 szklanki płatków
Ugotowaćzrobiłam z oryginalnego przepisu - klik , bo nie miałam mąki ryżowej, po która wybieram się dziś, żeby zrobić obłędne ciasteczka, również od Oli :-))). Muffiny świetne, wilgotne z dodatkiem kokosu , no moje smaki jak nic :-))). Polecam bardzo :-)) Składniki: 90 g wiórek kokosowych 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru brązowego 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżeczki soku z cytryny 3/4 łyżeczki sody
kruche babeczkiproszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli opcjonalnie skórka otarta z 1/2 pomarańczy Spód : herbatniki lub ciasteczka owsiane ok 150g 1 łyżka oliwy lub sposobem domowym 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżka oliwy 2 -3 łyżki cukru kokosowego ½ łyżeczki cynamonu 3 łyżki wody Masa makowa: 250g maku ¼ szklanki erytrytolu 2 łyżki przemielonego siemienia lnianego 1 zapach
Przepysznik - BLW i nie tylkoAch te bezy !... pyszne i chrupiące. Przedstawiam Wam je dziś w trzech smakach. Kokosowym Kawowym Waniliowym Zapraszam również do zrobienia TORTU BEZOWEGO Z KREMEM KAWOWYM I
potrawyregionalneSkładniki: 250 gram sera białego 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2
kgwjanczewo