szklanki płatków owsianych górskich (zwykłych, nie błyskawicznych) (ok. 165 g), - pół szklanki wiórków kokosowych (ok. 45 g), - pół szklanki suszonej żurawiny (ok. 70 g). Sposób przygotowania 1. Ucieramy masło z cukrem lub ksylitolem. 2. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy w malakserze. 3. Formujemy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachMuffin [ wym. mafin] (lub zdrobniale muffinka, muffinek) – ciastko w kształcie wysokiej babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi. Bardzo popularne w USA, Kanadzie, Irlandii
mojewypiekiinietylkosmaku matchy, a truskawkowe czy czekoladowe będą pewnie jeszcze lepsze. Składniki na 16-20 ciasteczek: 1 opakowanie (40 g) dowolnego budyniu 150 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g miękkiego oleju kokosowego/margaryny roślinnej Przygotowanie: Miękki (nie mylić z płynnym) olej kokosowy zblenduj/utrzyj na idealnie gładką, puszystą i pozbawioną grudek masę. Następnie dodać całą zawartość opakowania z budyniem, ponownie(...)przypadku foremki się nie przydadzą. Formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczyć dłonią, najlepiej robić to od razu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z uformowanymi ciasteczkami schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny, lub w zamrażalniku 10-15 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 C i piec schłodzone ciasteczka 18-20 minut. Niech Was nie kusi sprawdzać paluchami
greenscarfubijania dodać pozostały cukier, sok z limonki i mąkę ziemniaczaną. Do masy kokosowej partiami dodawać pianę i delikatnie wymieszać. Łyżeczką (lub gałkownicą do lodów- ja tak zrobiłam) nakładać porcję masy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 16-18 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Ostudzone ciasteczka opcjonalnie posypać cukrem pudrem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącamiski z mąką. Dodać oba cukry, masło, sodę oraz jajka. Całość dokładnie zagnieść i połączyć z wiórkami kokosowymi. (Masa powinna być gładka i nielepiąca się do dłoni.) Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Wszystkie ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmieszanym jajkiem. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut
Di gotujeuwielbia próbować nowe smaki. Ciasteczka s ą kruche na zewnątrz, a dzięki dodatkowi ricotty miękkie i delikatne w środku . Polecam serdecznie :) SKŁADNIKI (na ok. 20 sztuk) 250 g ricotty 70 g m ą ki pszennej 60 g skrobi kukurydzianej 60 g wiórków kokosowych 50 g cukru 2 łyżki(...)mieszamy mąkę, skrobię kukurydzianą, wiórki kokosowe, cukier i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy ricottę (wcześniej odsączamy ją z nadmiaru płynu) i 2 łyżki oleju. Ciasto dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z powstałej masy formujemy kuleczki. Masa jest dość klejąca, dlatego w czasie formowania ciasteczek radziłabym od czasu do czasu moczyć dłonie
La grande e la piccola cuocaKto z was chce się skusić na obłędny sernik miętowo jagodowy z kokosowymi rurkami ? Mocno jagodowy, z nutą mięty która jest wyczuwalna, z najlepszego sera z
wesoła kuchniahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Moje Pyszności . Pamiętacie moje kuleczki kokosowe ( klik )? Te również są niezwykle pyszne i tak samo
Di gotujeglutenu możesz użyć zwykłej mąki owsianej (lub np. mąki orkiszowej). Szybkie ciasteczka z tahini przepis na 15 ciasteczek | czas przygotowania: 5 min | czas pieczenia: 12 min Składniki: 100 g mąki owsianej bezglutenowej 80 g pasty tahini 30 g ksylitolu 10 g płatków kokosowych pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego sezam do dekoracji Sposób przygotowania: Do miski(...)przesiej mąkę owsianą, następnie dodaj proszek do pieczenia, ksylitol oraz płatki kokosowe (możesz zamiast nich użyć po prostu wiórków kokosowych). Następnie do mąki dodaj tahini oraz kila kropel olejku migdałowego. Składniki dokładnie wymieszaj, aby dobrze się połączyły i powstało zwarte ciasto. Z ciasta uformuj kulkę wielkości orzecha włoskiego. Podobnie postępuj z pozostałym ciastem. Potem każdą z nich rozpłaszcz, otocz
365 dni dookoła kuchniTradycyjnie tych ciasteczek się nie dekoruje, ale w międzyczasie Miśka wymyśliła, ze zabierze ciacha na dzisiejszą szkolna Wigilię, a Mikołajowi upieczemy jeszcze jedną taka partię w piątek, więc upstrzyła wszystko lukrami Składniki na około 100 sztuk wielkości 4 cm: 300 g mąki pszennej 100 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe waniliowe z Biedry) 150 g zimnego oleju kokosowego (rafinowanego(...)zagnieć ciasto. Ponieważ z wegańskim kruchym ciastem pracuje się bardzo ciężko, tj. olej kokosowy schładzany robi się jak kamień, i za Chiny ludowe nie da się tego ładnie rozwałkować, bo się kruszy znalazłam na to patent. Ciasto rozwałkować na grubość 3-5 mm, powycinać ciasteczka, przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i tak uformowane wstawić do zamrażalnika
greenscarfPropozycja zamiast pierniczków na Święta...u nas w domu robią furorę.... Składniki; ¾ szklanki cukru z palmy kokosowej ⅔ szklanki oleju rzepakowego ¼ szklanki mleka migdałowego 1 łyżka mąki z tapioki 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1½ szklanki mąki gryczanej ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli ½ szklanki orzechów macadamia Wykonanie; 1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra(...)przez 2 minuty. 3. Do mieszanki z cukrem dodać mąkę wraz z sodą i solą. Miksować około 1 minuty. Na koniec dodać posiekane orzechy macadamia. Całość wymieszać. 4. FORMOWANIE ciasteczek na 2 sposoby: Zastosowany przeze mnie – widoczny na zdjęciu: Na blat wysypać trochę mąki, wyłożyć na nie ciasto (może się lekko kleić należy je wtedy podsypać mąką) rozwałkować na grubość
Anioły w kuchniInspiracja z blogu: Bon appetit mon amie . (Jednak dokonałam małych modyfikacji.) Ciasteczka smakują rewelacyjnie i już ich sam zapach sprawia, że ma się na nie wielką ochotę. Są kruche i idealne do filiżanki kawy, herbaty czy ulubionego napoju. O dodatkach chyba nie muszę wspominać? Kokos i czekolada... Pycha! (około 28 sztuk o średnicy 6 cm) 125g masła 120g cukru(...)następnie mąkę i proszek do pieczenia Całość dokładnie wymieszać i połączyć z wiórkami kokosowymi. Na końcu do masy delikatnie wmieszać drobinki czekolady. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. (Można uformować kulki, które należy mocno spłaszczyć.) Otrzymane ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. W każde z nich powtykać kropelki czekoladowe. Ciastka
Di gotuje/cukier i dodać mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki. Dodawać stopniowo po 1 łyżce soku z pomarańczy lub zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania płyn i należy je dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na dnie i bokach foremki wyłożyć ciasto pozostawiając wgłębienie, w którym umieścić łyżeczkę powideł. Następnie przykryć porcją ciasta(...)polewać pierniczki w każdej foremce. Całość wstawić do lodówki by czekolada zastygła. W wersji ciut dłuższej ciasteczka zblendować z dodatkiem masła orzechowego, aromatu lub/i alkoholu a następnie formować kuleczki. Każdą kuleczkę obtoczyć w polewie czekoladowej. Bajaderki piernikowe można posypać kruszonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi albo dodać te składniki do ciasta przed formowaniem kuleczek. Smacznego! — BTW całości w wersji szybkiej
Ola la LCHFOstatecznie przeznaczyłam go, do innych "wynalazków", wszystko przez moje lenistwo. Ciasteczka do wykonania banalne! Jedyną trudnością jest rozłupanie kokosa i wydobycie wiórków. Kolejne etapy, są banalne do wykonania ( a jeśli nie chcemy bawić się z kokosem, możemy kupić w sklepie gotowe wiórki). Smak ciastek obłędny, słodki, mocno kokosowy! SKŁADNIKI: 3 łyżki kaszki kukurydzianej szklanka mleka kokosowego ok 50g kokosa / wiórek
healthy dreams