ciasteczka kokosowe - 2892 przepisów (strona:83/193)

Welsh cakes - walijskie ciasteczka smażone (również w wersji pieczonej) 164

talerzyku), a resztę upiekłam. Oba rodzaje wyszły baaaardzo pyszne i cudownie pachnące. Sama nie wiem, które są lepsze i przy kolejnej okazji nadal będę robiła ich dwa gatunki. Ciasteczka z patelni są kruche i delikatnie miękkie. Natomiast te pieczone - w całości chrupiące. Sami spróbujcie i zdecydujcie, która opcja dla Was bardziej odpowiada. Wybór naprawdę jest trudny! (około 20-23 sztuk(...)łyżki mleka Dodatkowo: 50g czekolady Ponadto: olej do ciastek smażonych (użyłam kokosowego) Czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki zagnieść i połączyć z czekoladą. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać z niego kółka (u mnie o średnicy 6 cm). Wersja smażona: Ciasteczka smażyć na patelni lekko natłuszczonej olejem - po 3 minuty z każdej strony, aż będą

Di gotuje
Tarta Bounty kokosowo-czekoladowa 146

minut + czas na chłodzenie :) Jako nadzienie wykorzystałam mleko kokosowe ubite jak śmietanka kremówka - na sztywną pianę. Masa jest stabilna dzięki białej czekoladzie. Spód to kruche wafelki śmietankowe i odrobiną roztopionej czekolady... zakochacie się :) Spód : 100 g wafelków śmietankowych 50 g herbatników w czekoladzie mlecznej 30 g miękkiego masła   Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy do momentu, aż masa

Chocolate Muffin Blog
Ciasteczka musli bez mąki i bez cukru 138

miodu z mniszka lekarskiego - 3 łyżki oleju kokosowego - 2 łyżki cynamonu W dużym naczyniu dokładnie łączę ze sobą wszystkie składniki. Płatki owsiane, siemię lniane i słonecznik mielę na drobno w młynku (można tego nie robić - ja mielę ze względu na dzieci, które nie przepadają za rozgryzaniem tych składników). Formuję płaskie ciasteczka o średnicy ok. 3 cm. Piekę 25 minut

Wielopokoleniowo
Kora orzechowa 171

puszki 25 sztuk ciasteczek typu delicje o smaku brzoskwiniowym, bądź pomarańczowym wódka  1/3 szklanki mocnej kawy Przygotowanie: Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając, najpierw dodajemy po jednej łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie przymieszujemy  masę. Później wsypujemy zmielone orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki i łączymy. Powstałą(...)wódki przygotowujemy poncz (ilość alkoholu zależna od własnych upodobań, można całkowicie z niego zrezygnować). Na jeden z upieczonych blatów orzechowych wykładamy połowę masy z kawałkami brzoskwiń, na to wykładamy ciasteczka typu delicje maczane w naparze (najlepiej układać ciasteczka biszkopcikiem do góry). Następnie na delicje dajemy pozostała część masy z kawałkami owoców i przykrywamy drugim blatem orzechowym. Na blat rozsmarowujemy

My sweet a life
Sernik królewski 331

Przepis na Sernik królewski pochodzi od mojej babci, darzę go dużym sentymentem, gdyż ten smak przypomina mi dzieciństwo. Charakterystyczne dla tego sernika są dwie warstwy ciemnego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żytnie ciasteczka z miodem 167

oczywiście możecie dodać tradycyjnego miodu. Możecie również poeksperymentować z dodatkami do ciasteczek Potraktujcie ten przepis jako bazowy. Składniki: 150 g zimnego masła 360 g mąki żytniej typ 720 PZZ Białystok 1 jajko + 1 żółtko jaj klasy M 3 łyżki miodu* 60 g cukru – u mnie kokosowy, ale możecie również użyć trzcinowy *u mnie miód kremowy – 1 łyżka miodu(...)miodu kremowanego z czekoladą (użycie miodu kremowanego wspaniale wzbogaciło smak); oczywiście możecie również użyć tradycyjnego miodu np. wielokwiatowego Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę żytnią, cukier (u mnie kokosowy), wbijamy 1 jajko, dodajemy 1 żółtko, posiekane masło i dodajemy miód. Składniki wstępnie mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ręką. Tworzymy kulę. Ciasto schładzamy w lodówce około 1 godzinę. Rozgrzewamy piekarnik

Słodkie okruszki
Kokosowe ptysie na oleju rzepakowym 117

Chodziły za mną ptysie już dłuższy czas. Wszędzie je widziałam, wszędzie mi nimi pachniało. Zastanawiałam się, czy nie pójść do cukierni i nie kupić sobie jednego

dom-agi.pl
Świąteczna kostka piernikowa 152

Piernik pokrojony w kwadratową kostkę, obtoczony w polewie toffi i wiórkach kokosowych to propozycja na świąteczny deser dla dzieci lub dla  tych którzy nie przepadają

Wanilia i Kardamon
Kokosanki 157

...małe co nieco do kawy... Składniki; 4 białka, 200 g cukru, 300 g wiórków kokosowych, 50 g mąki pszennej Wykonanie; Białka ubij na sztywno, dodaj cukier

Anioły w kuchni
Truskawkowo-kokosowy sernik na zimno 168

pokruszonych herbatników, płatków kukurydzianych oraz masła.   Delikatnie kokosowy, z orzeźwiającym truskawkowym musem na wierzchu. Rewelacja! ... i nawet Stefan nie mógł się oprzeć! ;) Składniki (na standardową blaszkę): Spód 250 g pełnoziarnistych herbatników maślanych 100 g płatków kukurydzianych Corn Flakes ok. 150 g masła (część można zastąpić ciepłym mlekiem) Ciasteczka oraz platki rozkruszyć na drobny pył i połączyć w misce

Kuchnia Ellie
Aromatyczne babeczki na soku jabłkowym (w lżejszej bezmlecznej wersji) 145

Aromatyczne babeczki na soku jabłkowym (w lżejszej bezmlecznej wersji).  To taka nasza mniejsza wersja ciasta jabłkowego. Zdecydowanie Wam je polecam. Pyszne, aromatyczne, bez dodatku mleka

Słodkie okruszki
Ciasteczka ryżowe ( nie tylko dla alergika ) 207

takich osób, szczególnie jeśli mowa o słodkościach. Postanowiłam zrobić ciasteczka ! Ciasteczka nie mogły zwierać mąki i  jaj, a także mleka.   Składniki ( około 35 ciastek ): 1 opakowanie kleiku ryżowego ( np Nestle lub Bobovita ) 3/4 margaryny bez mlecznej ( zwykła ) 3/4 szkl. cukru białego 4 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżeczka sody 2 łyżki mielonego lnu + 3 łyżki wody ( lub zamiennie(...)macie przeciwwskazań, zamiast papki z lnu, dodajcie do masy 3 całe jajka. Blachę  wykładamy papierem do pieczenia. Z masy ryżowo-kokosowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce, palcem robimy dziurkę ( podobnie jak w klusce śląskiej ). Ciasteczka układamy na blasze w dość dużych odstępach. Ciastka podczas pieczenia nieco się rozpływają. Nie dzieje się tak, w przypadku  masy

kolorowotorcikowo
Ciastka owsiane z żurawiną i czekoladą 110

wszelakie pestki i nasiona, bakalie, czekoladę i inne. W moich ciasteczkach kusi karminową czerwienią i nęci kwaśnością dodatek świeżej żurawiny, a gorzka czekolada nadaje im charakteru. Składniki: 200 g płatów owsianych błyskawicznych 150 g cukru trzcinowego 50 g miodu 180 g mąki pszennej ( najlepiej pełnoziarnistej ) 60 g oleju kokosowego ( lub masła ) 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)olej kokosowy - dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać na drobne kawałki, owoce żurawiny pokroić. Dodać do ciasta i ra jeszcze wymieszać. Ciasto przełożyć na blat/stolnicę podsypany mąką, uformować rulon średnicy około 4-5 cm. Ciasno owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzony wałek ciasta kroić w plastry grubości około 1 cm i formować w okrągłe ciasteczka. Ciasteczka

kolorowotorcikowo
Muffinki czekoladowe z oreo 289

Oreo albo się lubi albo nie. Ja bardzo lubię szczególnie te mocno czekoladowe i kruche ciasteczka. Tym razem miałam okazję wypróbować mini oreo i szczerze powiem, że jakoś bardziej mi się spodobały. Raz, że mają mniej kremu a dwa są takie na raz. Poza tym jest ich więcej, więc są bardziej podzielne. Dodałam je do muffinek oraz do kremu(...)wierzch  Przygotowanie: Ciasto: W jednym naczyniu wymieszać suche składniki. Mąka, cukier kokosowy, kakao, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki. Maślanka, olej, jajko. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać (nie miksować) łopatką. Pod sam koniec dodać pokrojoną czekoladę i pokruszone ciasteczka oreo. Formę na muffinki na 12 sztuk wyłożyć papilotkami i równo podzielić ciasto. Około

Ala piecze i gotuje