jajeczka, czyli wielkanocne pralinki orzeszki z nadzieniem kokosowym lub migdałowym 200 g marcepanu wiórki kokosowe, cukier puder, cukrowe pisaki, kakao, kolorowe posypki, cukrowe perełki lub inne ozdoby Marcepan dzielimy na małe kawałki, rozpłaszczamy go w dłoni i umieszczamy na nim orzeszkowe ciasteczko. Następnie szczelnie zawijamy marcepan, formujemy jajeczko. Jeśli marcepan za bardzo się klei możemy oprószyć palce
Rozpustne gotowanieproszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym, dobrze pomieszać, dodać bakalie ( takie nasączone ) pomieszać, dodać wiórki kokosowe, miód i jajka. Dobrze wszystko wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia nakładać kuleczki ( ja robiłam małą łyżeczką, żeby takie do dziobka były ) , zachować lekki odstęp między ciasteczkami i włożyć do rozgrzanego pieca na 10-12 min na 160st C. Sprawdzać bo każdy
Gaździnka warzysłodycze możemy zaspokoić w zdrowy sposób? Owsiane ciasteczka na mące żytniej tworzą z naturalnym jogurtem lub serkiem świetny duet i zaspokoją głód na długo. Poza tym dostarczą organizmowi ważnych substancji odżywczych. A kilogramy same lecą w dół :) Potrzebne nam: - pół szklanki płatków owsianych - szklanka mąki żytniej razowej - szklanka wiórek kokosowych - garść płatków migdałowych - garść lub dwie suszonych owoców(...)osobnej misce mieszamy jajka z cukrem lub stewią. Wlewamy jajka do miski z suchymi składnikami i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy oliwę i ponownie mieszamy. Mokrymi dłońmi formujemy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w 165 st. przez 30-35 minut. Ostudzone przechowujemy w szczelnym pojemniku. Jedzcie i chudnijcie :) Ku chwale smukłej sylwetce
W poszukiwaniu inspiracjiciasteczka - nadają się do zabrania na wyjazdy i wycieczki z dzieckiem, zawsze coś zdrowego i smacznego pod ręką. A oto one :) Składniki: 50 g płatków owsianych 100 g mąki 100 g masła 70 g suszonej żurawiny 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 90 – 100 g cukru brązowego 3-4 łyżki wiórek kokosowych(...)waniliowy, płatki owsiane, wiórka kokosowe, migdały i dodajemy roztrzepane jajko. Następnie dodajemy przestudzone masło i całość mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy żurawinę i ponownie mieszamy. 4. Łyżką formujemy ciastka (ja na jedno ciastko brałam pół łyżki masy) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie delikatnie spłaszczamy. Pamiętamy o zachowaniu odległości między ciasteczkami – w piekarniku nam odrobinę
Z notatnikakokosowe – 150 g *żelatyna – 2 czubate łyżeczki *kokosowe batoniki ( mini ) – ok. 150 g POLEWA CZEKOLADOWA: *kostka Kasia – 125 g *czekolada mleczna 150 g *kakao – 1 czubata łyżka *cukier – 2 łyżki DODATKOWO: *batoniki do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SPÓD: Kokos prażymy na suchej patelni. Kasię roztapiamy. Ciasteczka miksujemy na piasek. Wszystko razem dokładnie mieszamy ( miksujemy ), wylepiamy(...)wodnej rozpuszczamy wszystkie składniki – robimy to powoli, cierpliwie, wszystkie składniki musza się dokładnie połączyć, a cukier rozpuścić. CAŁOŚĆ : Na schłodzony spód wyciągamy połowę masy serowej, przykrywamy zmiksowanymi batonikami kokosowymi, zalewamy resztą masy, wygładzamy.Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po schodzeniu zalewamy polewą czekoladową, dekorujmy pozostałymi batonikami. Smacznego! PRZEPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ KASIA
Ostra na Słodkopuder (jeśli odżywka jest naturalna) -2 łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. gorącej wody Dodatkowo -ciasteczka bezglutenowe Schar: Chocolate O’s lub Disco Ciok BABKA PROTEINOWA Fasole blend ujemy na gładko z jajkami. Dodajemy resztę składników i miksujemy już mikserem całość. Ciasto wlać do formy na babkę wysmarowaną olejem kokosowym, piec 40-45 minut w 180’C. Po odparowaniu babki(...)naczynie z nią w kąpieli wodnej lub chwilę w mikrofali i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać ją do jogurtu i dokładnie wymieszać. Lekko gęstą masą polewać babkę i dekorować ciasteczkami. *Polecamy samemu ugotować fasole, ponieważ naszym zdaniem ciasta wychodzą smaczniejsze. ** Może być naturalna, jednak smakowe skutecznie maskują posmak strączków. Przy naturalnej można użyć dojrzałego banana
Candy Pandasskładniki: 110 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 – 130 g cukru 1 jajko 50 ml mleka 60 g masła, miękkiego 50
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 110 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 – 130 g cukru 1 jajko 50 ml mleka 60 g masła, miękkiego 50
Domowy Smak Jedzeniaciasteczka zawierają kaszę jaglaną- stąd moja chęć na wypróbowanie. Daję słowo- wegetarianie i veganie będą zachwyceni! Składniki pochodzą od EcoBlik , zachęcam do polubienia na FB i odwiedzin- warto! Do dzieła! Niewiele czasu i Wasze ciastka będą gotowe do degustacji! Składniki najwyższej jakości 100 g ekologicznej kaszy jaglanej EcoBlik 2 dojrzałe duże banany 3 łyżki oleju kokosowego virgin(...)mąkę kokosową.Pod koniec miksowania dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Ciasto powinno być wilgotne i lepkie. Odstaw na pół godziny, zgęstnieje i przeschnie. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni . Blachę do pieczenia pokryj pergaminem . Dłońmi formuj kulki i układaj na papierze. Spłaszczaj od góry. Z tej porcji wyszło mi 30 ciastek, ilość zależeć będzie rzecz jasna od wielości ciasteczek. Piecz około
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj kulinarna podróż do Indii. Jeżeli nie robiliście jeszcze rybnego curry, to zachęcam do spróbowania. Jest pyszne i bardzo, bardzo aromatyczne… Do przygotowania tej potrawy
Oryginalny smakjeszcze bardziej fit. A, jako że już najwyższy czas na świąteczne przepisy, to ciasteczka zrobiłem w wersji korzennej. Koniecznie musicie ich spróbować! I pamiętajcie, aby upiec porcję takich ciastek Mikołajowi! ;) * SKŁADNIKI na 16 ciastek 4 szklanki amarantusa ekspandowanego 200 g orzechów włoskich 50 g oleju kokosowego 2-3 łyżki syropu klonowego (albo miodu lub syropu z agawy) 2 łyżki mielonego
Food Squareokoło 25x20cm . Mazurek kokosowy Składniki: CIASTO 160g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 120g masła 50g cukru pudru 1 żółtko MASA KOKOSOWA 160ml śmietanki 30% 80g białej czekolady 60g wiórków kokosowych 200g konfitury wiśniowej (najlepiej niskosłodzonej) około 10 sztuk wiśni kandyzowanych do dekoracji Wykonanie: CIASTO - masło i żółtko do ciasta powinny być zimne - mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier puder przesiać(...)rozgrzać do temperatury 200 stopni , na większej blasze, np. takiej na ciasteczka ułożyć schłodzone ciasto, piec 15-20 minut do zrumienienia - upieczone ciasto wyjąć i ostudzić, najlepiej pozostawić na blasze do ostudzenia, gdyż jest kruche - ostudzone ciasto od razu dekorować lub przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej MASA KOKOSOWA - śmietankę wlać do rondelka, podgrzać niemal do zagotowania, ale nie gotować
Smakołyki Berenikikawy i dzielnie zastępują ukochane przeze mnie kruche ciasteczka. Myślę, że bez problemu odnajdą się również na świątecznym stole lub w roli świątecznego upominka. Składniki (8 sztuk): Kulki: 3 łyżki (30 g) płatków migdałowych 0,5 łyżeczki (5 g) masła 60 ml śmietanki 30% 3 łyżki (20 g) wiórków kokosowych 1 tabliczka (100 g) czekolady mlecznej 1 łyżka
Fitsweet.meZiarenkowa . Te ciasteczka przypominają mi smaki z dzieciństwa , często piekła je moja mama , były pyszne , dzisiaj ja piekę je swoim dzieciom :) Składniki : 1kostka margaryny Kasi 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 5 jajek 2 łyżki kwaśnej śmietany 250 g kaszki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek wiórek kokosowych Powidła śliwkowe ja użyłam(...)Wszystko dobrze wymieszać , można ręką . Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Nabierać łyżką porcje ciasta i formować w kształcie orzecha włoskiego . Każde ciasteczko lekko spłaszczyć i nałożyć po troszku powideł śliwkowych. Wierzch posypać ziarenkami . Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilikakao)do wypieków od Manufaktura Czekolady Chocolate Story (klik) pozostałe: posiekane orzechy lub wiórki kokosowe gorzka czekolada (70 % kakao) do wypieków od Manufaktura Czekolady Chcolate Story (klik) mleko (ilość niewielka ale czekolada ma byc płynna o konsystensji ciasta naleśnikowego) Przygotowanie: Ciasta i ciasteczka drobno kruszymy, przesypujemy do naczynia. Dodajemy sparzony biały mak ( parzymy 15 minut zalany wrzątkiem i odcedzony
Życie zaczyna się w kuchni