takiej potrzeby. Ciasto po zmieszaniu składników wychodzi dość gęste, ale po wsadzeniu go na kilkanaście minut do lodówki nie ma później problemów z jego nakładaniem. Po upieczeniu ciasteczka są miękkie, słodkie i bardzo pożywne. Robi się je bardzo szybko i idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub szybką przekąskę. Inspiracja: running with spoons Składniki (ok. 8 ciastek(...)mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 duży banan 2 łyżki miodu lub ksylitolu (opcjonalnie) 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 1/3 szklanki pokrojonej gorzkiej czekolady Wykonanie: Banana przekroić na pół. Jedną połowę rozgnieść widelcem, a drugą pokroić w małą kostkę. W misce wymieszać mąkę, kakao
Healthy food explorerskładniki: 300 ml 100% soku pomarańczowego 250 g mąki orkiszowej 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 3 jajka (osobno żółtka i białka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 5 łyżek płatków owsianych lub orkiszowych 2 łyżeczki maku 2 łyżeczki wiórek kokosowych 2 łyżeczki siemienia lnianego 3 suszone śliwki 5 migdałów 1/2 łyżeczki cynamonu
Domowy Smak JedzeniaDziś jest piękna sobota, od rana piekłam ciasteczka, ponieważ po południu będę mieć w domi inwazję małych „potworów”, a jak wiadomo potwory są ciasteczkowe. Nina zrobiła testy i rzuciła hasło „Mami, tylko nic już więcej nie dodawaj bo są super”, zupełnie nie wiem o co jej chodziło. Ciacha są kruche, idealnie nadawać się będą jako baza(...)masłem kokosowym. Umieść wszystkie składniki na ciasto w dużej misce, ale syrop dodawaj stopniowo, początkowo możesz wyrobić ciasto mikserem. Zagnieć gładkie ciasto, konsystencją będzie przypominało masę marcepanową. Owiń je folią spożywczą i schłodź przez 30 minut w lodówce. Słodzone ciasto rozwałkuj na delikatnie podsypanym mąką blacie na grubość 3-5 mm max i wykrawaj foremką ciasteczka. Ciasteczka możesz bardzo ciasno
greenscarfpowstrzymać... wtedy przydają się takie ciasteczka awaryjne, które zawsze grzecznie czekają na nas w puszce. Te są cudownie cytrynowe i "mięsiste" tzn. takie, że jak zjem 2, to w zupełności mi wystarczy. Zrobiłam je z mąki pełnoziarnistej i masła, jest w nich trochę cukru, który śmiało można zastąpić stewią lub miodem, a masło olejem kokosowym - wtedy ciastka będą jeszcze bardziej(...)Cytrynowe ciastka owsiane: 120 g masła o temperaturze pokojowej (lub oleju kokosowego) 85 g brązowego cukru (można zastąpić stewią lub dodać mniej i resztę dosłodzić miodem) 150 g płatków owsianych 170 g mąki pełnoziarnistej 2 jajka sok z połowy cytryny skórka otarta z całej cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki kardamonu (opcjonalnie) Do miseczki wkładamy masło i dodajemy
Cooking MonsterCzas Przygotowania : 15 min Czas Pieczenia : 15 min Gotowe w : 30 min Szperając po starych zeszytach z przepisami natknełam się na ciastka o nazwie ziarenka
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyZdrowe batony z płatkami owsianymi, masłem orzechowym i bakaliami takimi jak: daktyle, żurawina, orzechy włoskie i orzechy nerkowca. Pyszna, zdrowa, wegańska przekąska bez białego rafinowanego cukru
Moja Delicjatrochę czasu na ulubione zajęcia. 💗 Ostatnio udało mi się upiec przepyszne ciasteczka z dodatkiem czerwonych porzeczek, które zebrałam z własnego ogródka. Szybko, smacznie i całkiem ekologicznie! Zobaczcie efekty na filmiku. Składniki: 150 g płatków ryżowych 100 g mąki pszennej 100 g ksylitolu 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki naturalnego kakao 2 łyżki dżemu wiśniowego 100 % Przygotowanie: Do miski
Kuchnia Elliejeden kęs, mocno zakropione alkoholem. Te wyszły nieplanowanie, bo miały być ciasteczka ale upiekły się tak kruche, że nie dało się ich przełożyć. Szkoda mi było wyrzucić więc dodałam kilka składników, połączyłam wszystko i wyszły chyba najlepsze jak dotąd pralinki, lepsze nawet niż moje ulubione kokosowe. Składniki: 175 g mąki 2 żółtka 125 g masła 50 g startych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabędą migdały. Taki marcepan nadaje się do przekładania ciast, pierników oraz do ciasteczek i pierniczków. Ja robię z niego też kartofelki marcepanowe, które można kupić w sklepach za wcale nie małą cenę. Składniki: 200 g migdałów całych 200 g cukru pudru 30 ml likieru migdałowego lub kokosowego 1 łyżka syropu z agawy bio olejek migdałowy Przygotowanie: Zagotować w garnku wodę
Ala piecze i gotujeciasteczku zbyt dużo, to ciasteczek trzeba zjeść kilka. Co, jak i czym zastąpić? Osobiście preferuję ciastka z fasoli z czekoladą , ale jeśli chcesz, możesz użyć kakao lub karobu. Dodaj wtedy 3 łyżki proszku i 1 dodatkową łyżkę oleju kokosowego. Płatki jaglane z powodzeniem mogą być zastąpione owsianymi, orkiszowymi lub jęczmiennymi. Daktyle medjool zastąp, wcześniej namoczonymi i odciśniętymi z nadmiaru wody
BlendmanDawno temu w sklepach można było znaleźć okrągłe ciasteczka kokosanki, jedne z najlepszych jakie pamiętam z dzieciństwa... niestety zawierają niezdrowe tłuszcze i sporą ilość cukru :( Mam dla Was dobrą wiadomość - teraz możecie przygotować zdrową wersję w domu :) Kolejna propozycja w ramach Tygodnia Kokosowego <3 Składniki: 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1 szklanka wiórków kokosowych 1 łyżka miodu
Chocolate Muffin Blogmieszam by nie było grudek. Wsypuję płatki zmieszane z wiórkami kokosowymi, dokładnie mieszam za pomocą łyżki z powstała czekoladą i odstawiam by masa przestygła. Wilgotnymi dłońmi formuję niewielkie kulki i układam na desce. Wstawiam do lodówki na ok 2 godz. Po tym czasie przekładam ciasteczka na talerz i gotowe
Ciasteczkowy Potwórbardzo popularne ciasteczka głównie w USA, Kanadzie, Wielkiej Brytanii i Irlandii, które występują w wersji słodkiej, jak i wytrawnej (z warzywami, a nawet mięsem). Muszę przyznać, że te przepyszne ciasteczka zawładnęły również moim sercem, dlatego dzisiaj przepis na zdrową wersję m.in. z płatkami owsianymi i otrębami. Składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej (możecie też użyć mąki razowej) 1 łyżeczka proszku(...)kokosowe, itp. Wykonanie:Osobno mieszamy ze sobą suche składniki oraz mokre. Następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy wg uznania ulubione bakalie, ziarna, orzechy. Foremki wypełniamy do ok 2/3 wysokości (max. 3/4) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 25 minut. Podczas pieczenia w mieszkaniu unosi się wspaniały aromat mieszanki cynamonu, jabłek, miodu... Tak przyrządzone ciasteczka
Taste Of My DayDziś zapraszam Was na pyszne i uroczo wyglądające łaciate kokosowo-czekoladowe babeczki . Moja córeczka uwielbia piec ze mną te babeczki. Ale za nim zaczynami mieszać składniki
Słodkie okruszki