przepisów drożdżowych, że zatęskniłam za ich smakiem. Bardzo smakują mi takie wypieki, zwłaszcza bułeczki z przeróżnymi farszami czy pierożki pachnące latem w słonecznej Italii. Najbardziej lubię moment oczekiwania, aż ciasto pięknie wyrośnie. Oprócz ulubionych warzyw w farszu koniecznie muszą znaleźć się zioła, a najbardziej lubię suszone oregano i bazylia, aromatyczne, niezastąpione w kuchni Włoch. Bardzo cenię sobie ciekawe i oryginalne(...)oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, pochodzące z małego, rodzinnego gospodarstwa, także smakowe np. cytrynowa czy cynamonowa, to prawdziwy raj dla koneserów; konfitury extra z malin, jeżyn, jagód czy truskawek – zawierają aż 85% owoców; mąki do produkcji makaronu, pizzy, focacci czy np. bułeczek mlecznych panini al latte. Kuchnia włoska to przede wszystkim sosy i makarony, tych nie może zabraknąć także
Moja smaczna kuchniaLetnie, ciepłe dni nie zachęcają do jedzenia ciężkich ciast czy kalorycznych deserów. Zazwyczaj szukamy czegoś orzeźwiającego, delikatnego, owocowego. Nie chcąc rezygnować z “czegoś słodkiego”, możemy przygotować małe co nieco w postaci tartaletek z ulubionym kremem i letnimi owocami. Aby ułatwić i przyspieszyć sobie pracę, można z powodzeniem wykorzystać gotowe, babeczkowe podkłady. Wystarczy wtedy tylko napełnić je masą, udekorować(...)sezonowymi, owocowymi dodatkami i …cieszyć się delikatną słodyczą z Waszymi gośćmi! Ja swoje tartaletki przygotowałam z masą chałwową, borówkami, truskawką i czereśnią. Skusicie się? Składniki 10-12 sztuk tartaletek (gotowych podkładów) 80 g serka mascarpone 1 chałwa waniliowa (mała) kilka truskawek garść czereśni garść borówki amerykańskiej Wykonanie Na dużym talerzu rozkładamy tartaletki. Ja do przepisu wykorzystałam gotowe podkłady
Raj dla Podniebieniadodatkiem konfitury owocowej lub ulubionym miodem. Smakują także na zimno. Przygotujesz je także z innymi owocami, jak np. z gruszkami, morelami, brzoskwiniami (nawet z puszki) oraz owocami sezonowymi – truskawkami, malinami, jagodami. Zapraszam po ekspresowy przepis na placki z jabłkami. SKŁADNIKI: 500 ml mleka 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)smażenia PRZYGOTOWANIE: Do miski wsyp suche składniki, dodaj mokre, wymieszaj do połączenia. Jabłko i banany obierz. Jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach, banany rozgnieć widelcem, dodaj do ciasta. Wymieszaj wszystkie składniki. Łyżką nakładaj porcję ciasta i smaż na rozgrzanym oleju na złoto, z obu stron. Odsączaj na papierowym ręczniku. Podawaj posypane cukrem pudrem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnidziecka, to usiąść sobie wygodnie z myślą, aby napić się kawy...". Znalezione w internecie. Trafione w samą dziesiątkę :D Rabarbar ostatnio przetwarzam hurtowo, ale ile też można piec tylko ciasta? Przyszła więc pora na deser. Coś słodkiego i kwaśnego zarazem lecz bez śmietany - by mała M również mogła spróbować. No i padło na kaszę manną. Taki banał? Ale jaki pyszny(...)Moich Wypieków, troszkę pozmieniałam i dodałam od siebie kokos. Mówię Wam, miód w buzi! A słodko-kwaśny rabarbar dopełniał smakowo całość :) Na pewno do powtórzenia w wersji z truskawkami:) Składniki na 2 porcje: Kasza manna: 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki kremówki 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka cukru 3 łyżki wiórków kokosowych szczypta soli Karmelizowany rabarbar
My simple kitchenLetnie, ciepłe dni nie zachęcają do jedzenia ciężkich ciast czy kalorycznych deserów. Zazwyczaj szukamy czegoś orzeźwiającego, delikatnego, owocowego. Nie chcąc rezygnować z „czegoś słodkiego”, możemy przygotować małe co nieco w postaci tartaletek z ulubionym kremem i letnimi owocami. Aby ułatwić i przyspieszyć sobie pracę, można z powodzeniem wykorzystać gotowe, babeczkowe podkłady. Wystarczy wtedy tylko napełnić je masą, udekorować(...)sezonowymi, owocowymi dodatkami i …cieszyć się delikatną słodyczą z Waszymi gośćmi! Ja swoje tartaletki przygotowałam z masą chałwową, borówkami, truskawką i czereśnią. Skusicie się? Składniki 10-12 sztuk tartaletek (gotowych podkładów) 80 g serka mascarpone 1 chałwa waniliowa (mała) kilka truskawek garść czereśni garść borówki amerykańskiej Wykonanie Na dużym talerzu rozkładamy tartaletki. Ja do przepisu wykorzystałam gotowe podkłady
Raj dla PodniebieniaNastępnie dodać śmietanę (double cream) i klarowane masło. Wszystko wymieszać bardzo dokładnie i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto będzie dość luźne, ale po godzinie odrobinę zgęstnieje. Dodać aromat. Smażyć na rozgrzanej patelni przetartej odrobinką oleju - na złoty kolor. Informacja dla emigrantów(...)zrobiłam z mrożonych drylowanych wiśni, ale możecie zrobić z każdych owoców. Weźcie pod uwagę że niektóre zawierają więcej pektyny ( porzeczki, żurawiny) i będą gęstsze a inne nap. truskawki -mają tej pektyny dużo mniej i do nich będziecie potrzebować odrobinę więcej żelatyny i mąki ziemniaczanej. 350 g owoców (użyłam wiśni) 6 g żelatyny 4-5 łyżek cukru 1 łyżka
Piekarz-Kucharz-GarkotłukJak już wiadomo, biorę udział w kampanii Jogobella w serwisie trnd.pl. W kampanii biorą udział 3 rodzaje jogurtów w rożnych smakach. Każdy pyszny na swój
Życie zaczyna się w kuchnibiałej, mroźnej aury za oknem. Robiłam je już kilka razy ale nigdy nie udało mi się pstryknąć fotki, bo jak tylko szczęśliwie zastygło to znikało w szybkim tempie. Ciasto nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, wystarczy odrobina chęci, a cała reszta zrobi się sama. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm. Spód: - 2 łyżki masła - 1 szklanka wiórków kokosowych Masa sernikowa(...)wiaderka - 2 galaretki cytrynowe - 1 szklanka śmietany kremówki 30-36 % - 2 szklanki wrzątku do rozpuszczenia galaretek Wierzch: - 4 łyżki wiórek kokosowych Można również użyć do dekoracji dostępne sezonowe owoce: truskawki, maliny, jagody. Do sera można również dodać wanilię, ale wtedy nie będzie już śnieżno biały, ale w zamian zyska nowe walory smakowe. Dodatki i przyprawy znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy
Apetyczna babeczkazimnej śmietanki 36% 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru dodatki: ok. 12 biszkoptów podłużnych 1 galaretka truskawkowa świeże owoce: borówki, maliny,truskawki,porzeczka Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Powoli dodajemy serek waniliowy. Na koniec dodajemy ostudzoną galaretkę i miksujemy(...)Biszkopty mogą zacząć wypływać na wierzch- nie przejmujemy się tym :) Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Pod koniec tego czasu przygotowujemy kolejną galaretkę i studzimy. Zalewamy wierzch ciasta zimną galaretką i układamy owoce. Wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Smacznego
KuchcikoweLovePOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczniemy od przygotowania sosu. W małym garnuszku umieszczamy truskawki, cukier, wodę i sok z cytryny. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy kilka minut aż truskawki zaczną się rozpadać, a cukier całkowicie się rozpuści. Blendujemy na gładką masę i odstawiamy do ostygnięcia. 2. W małym garnku umieszczamy margarynę, mleko sojowe i 2 łyżki oleju. Podgrzewamy na małym(...)całkowicie się rozpuści. Odstawiamy na bok. 3. W misce mieszamy mąkę, 50 g cukru, proszek do pieczenia i sól. Cienkim strumieniem wlewamy mleczną masę i cały czas mieszamy, aż ciasto będzie jednolite. 4. W patelni z wysokimi ściankami lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej (olej wlewamy na wys. 5 cm). Ciasto dzielimy na 12 równych części i formujemy okrągłe
My Culinary ArtOstatnio na moje urodziny tort postanowił przygotować mój mąż. Z racji, że prawie nigdy nic nie piekł, postawił nieco na gotowca, a dokładnie postanowił wykorzystać gotowy
Kuchnia co dniaZa dwa dni Walentynki a Wy nadal nie wiecie jak zaskoczyć swoją drugą połówkę czymś słodkim, smacznym a zarazem lekkim? Spieszę Wam z pomocą, bowiem kilka
Mango Papajapierś z kaczki z pate, owocami i chałką Grupa III – deserowa, pod okiem Ady: krem cytrynowy z miętą i bitą śmietaną sorbet malinowy z verbeną i mascarpone cygaretki z ciasta filo z kremem migdałowym i syropem różanym. fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina(...)było czystą przyjemnością. Ja powędrowałam do grupy deserowej i mogę powiedzieć, że było jeszcze słodko :) Tefal Cuisine Companion kręcił kremy jak szalony, miażdżył lód do sorbetu razem z truskawkami, a my nie mogliśmy się wszyscy nadziwić jak cicho mu to wychodzi. Filmik, który w genialny sposób podsumowuje kilkugodzinne warsztaty można obejrzeć tutaj: /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
bistro mamaPyszny serniczek na zimno z dodatkiem truskawkowego musu. Fajnie wygląda i świetnie smakuje i nie jest trudny do zrobienia. składniki: 1 kg sera z wiaderka 100
Monia miesza i gotuje