ciasta z truskawkami - 9798 przepisów (strona:512/654)

Rożki z masą budyniową, truskawkami i bitą śmietaną 329

przez około 60 minut. Po tym czasie rozwałkować, lekko podsypując mąką i pokroić na paski szerokości 1,5 cm. 2. Każdą foremkę do rożków wysmarować masłem i nawinąć paski ciasta. Następnie posmarować rozkłóconym białkiem i obtoczyć w cukrze. Ułożyć na blaszce i piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia(...)mleko wymieszane z budyniem i żółtkiem.  Ugotować budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu. 4. Dżem z truskawek przełożyć do rondelka, podgrzać aż do zagotowania, chwilę gotować, a następnie pozostawić do wystudzenia. 5. Każdy rożek nadziać masą budyniową, dżemem i bitą śmietaną

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik z truskawkową pianką 110

25.06.2018 Lekki sernik, dość prosty w przygotowaniu. Na letnie upały idealny do popołudniowej kawy lub na jakąś okazję:)) Składniki Masa serowa 1 kg sera białego 200

gotuj ze mną
Rabarbar i czereśnie pod kruszonką / Rhubarb cherry crumble 187

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz czasu, chęci lub nastroju do pieczenia? Taki deser jest świetnym pomysłem na takie dni. Pyszny rabarbar z czereśniami

karmelowy
Zapiekanka makaronowa z owocami 168

makaronowa którą zrobiłam jest tak samo dobra na śniadanie, obiad czy deser. Smaki niesamowicie ze sobą współgrają a orzechy w miodzie dopełniają całość.  Polecam tą zapiekankę również zamiast ciasta, na poczęstunek dla gości. Na pewno się nie zawiedziecie a wszystkim będzie smakować. :) Moją zapiekankę zapiekałam w naczyniach ceramicznych, jeśli macie mniejsze naczynia można tak przygotować dla każdego porcję deseru(...)Składniki: 300 g #makaronlubella świderki 2 jabłka 3 gruszki 5 śliwek 150 g łuskanych orzechów włoskich 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki płynnego miodu 250 ml jogurtu o smaku truskawka rabarbar, lub innego tabliczka białej czekolady 1 łyżeczka mielonej kawy + 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: cynamon, miód  Wykonanie: 1. Wszystkie owoce, myjemy i obieramy ze skórki. Śliwki kroimy

Mój pomysł na
Czekoladowo truskawkowe bezy 106

Deser który zachwyci rodziną, gości. Jest prosty do zrobienia.Suche bezy można przechowywać trzy dni. Miłośnicy czekolady będą zachwyceni. bezy: 1/2 szklanka białek 180 g cukier kryształ

wesoła kuchnia
Chłodnik truskawkowy z mlekiem kokosowym i krakersami z quinoy 169

łyżki mąki z czerwonej soczewicy 6 łyżek wody pół łyżeczki różowej soli himalajskiej łyżeczka ksylitolu pół kilograma dojrzałych truskawek 150 ml mleka kokosowego pół łyżeczki zmielonego kardamonu Wykonanie: Truskawki myjemy obieramy z szypułek i blendujemy z dodatkiem kardamonu i  wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Mleko kokosowe można dodać od razu (podczas blendowania), lub dolać i wymieszać przed podaniem(...)dolewamy trochę więcej wody. Masę rozprowadzamy równomiernie na sylikonowej macie (jeśli nie macie, można użyć papieru do pieczenia), za pomocą sylikonowej szpatułki, lub po prostu zwilżona, lub natłuszczoną (aby ciasto się nie przylepiało) ręką. Następnie wykałaczką, dzielimy ciasto na porcje, rysując skośną kratkę. Tak przygotowaną masę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy z termoobiegiem na złoty kolor

Quinoa Raz!
Holenderskie naleśniczki pofferties 154

również polską! Nasza rodzima kuchnia (zdecydowanie nie w moim guście) również cieszy się niemałym zainteresowaniem :) W centrum marketu znalazłam źródło prawdziwej inspiracji. Małe, urocze dutch pancakes podawane z Nutellą, truskawkami i cukrem pudrem... od razu skradły moje naleśnikowe serce. Troszkę poszukałam i oto one - holenderskie naleśniczki pofferties - oryginalnie podawane z syropem klonowym, czekoladowym i owocami. Wszystkie prezentowane zdjęcia są moją(...)łyżeczka drożdży szczypta soli Drożdże rozkruszyć do mleka. Wlać do reszty składników i wymieszać dokładnie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Rozgrzać patelnię, nakładać po 1 łyżeczce ciasta na placuszek i smażyć z dwóch stron na rumiano. Układać na talerzu po 10 lub 15 sztuk. Podawać z cukrem pudrem, Nutellą i owocami. Tak przygotowywane są naleśniczki :) Zapraszam na oficjalną

Chocolate Muffin Blog
Tort jeżynowo - jagodowy 185

następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać. Dużą tortownicę   wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki.  Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić Składniki na poncz:   2 szklanki wody mineralnej nie gazowanej 2 łyżki rumu(...)kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru 300 g jeżyn 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 śmietanę śnieżkę w proszku oraz inne owoce do przybrania tortu: jeżyny, jagody, maliny, truskawki opcjonalnie. Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Jeżyny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt przekroić wzdłuż

Na słodko lub wytrawnie
Tort zajączek wielkanocny 144

pieczenia a następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać. Formę   wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki.  Gotowe ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić Składniki na poncz:   2 szklanki wody mineralnej nie gazowanej 2 łyżki(...)kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru 300 g jeżyn 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 śmietanę śnieżkę w proszku oraz inne owoce do przybrania tortu: jeżyny, jagody, maliny, truskawki opcjonalnie. Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Jeżyny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt przekroić wzdłuż

Na słodko lub wytrawnie
Przełamywanie barier - makaroniki 189

W tym roku zapisałam sobie na kartce kilka kulinarnych wyzwań. Rzeczy, których nigdy nie robiłam, które wydają mi się ogromnie skomplikowane, a jednocześnie nieziemsko pyszne. Wypieki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dżem truskawkowy 149

Przygotowanie : Truskawki umyć i osączyć, jabłka obrać ze skórki - pokroić drobno i gotować je na wolnym ogniu do miękkości, dodać odrobinę wody by nie przypalić (przykryć garnek pokrywką) Teraz truskawki pokroić dość drobno i dodać do upróżonych jabłek, ugnieść wszystko, wymieszać, dodać cukier i połączyć energicznie wszystkie składniki Gotować na słabym ogniu dość często mieszając, dodać sok z cytryny, dżem(...)przeszkadzało, najważniejsze, że był bez żadnych dodatków. Po przełożeniu do czystych, suchych słoiczków dla pewności pasteryzowałam około 10 min. od momentu zawrzenia wody w garnku. Będzie świetny do przełożenia ciast lub do posmarowania białego sera na śniadanie :) Dżem gotowałam w garnku z grubym dnem

Proste Potrawy
Zdrowe naleśniki pełnoziarniste gryczano-orkiszowe na maślance 156

wersję z mąką gryczaną, mąką orkiszową pełnoziarnistą i maślanką. Idealnie pasują do nich jagody i syrop klonowy, ale jeżeli nie posiadacie, to można wykorzystać inne owoce, np. maliny lub truskawki. Syrop klonowy zaś można zastąpić miodem. SKŁADNIKI 3 jajka szczypta soli 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki oleju rzepakowego 500 ml maślanki 150 g mąki gryczanej 150 g mąki orkiszowej(...)maślankę i wymieszane ze sobą obie mąki. Ponownie zmiksować na jednolitą masę i włożyć do lodówki na godzinę (lub na całą noc). Na rozgrzaną patelnię wlewać po jednej chochli ciasta naleśnikowego, rozprowadzić go po patelni kulistym ruchem ręki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać od razu polane syropem klonowym i posypane jagodami. Uwagi: Dzięki zawartości oleju rzepakowego

Passions hobbies life
Mazurek chałwowy 156

jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagniatać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Ugnieść kulę, owinąć w folię, włożyć na 30 min. do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt, obciąć mniej równe brzegi, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem(...)chałwowa 200 g miękkiego masła 400 g chałwy waniliowej Miękkie masło utrzeć mikserem do białości, dodać chałwę i wszystko razem dokładnie zmiksować. Dodatkowo kilka łyżek gęstego dżemu, np. z truskawek 100 g gorzkiej czekolady 100 g podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych Na upieczony spód wyłożyć równomiernie dżem i go rozsmarować. Łyżką w kilku miejscach ułożyć masę chałwową, rozsmarować przy

Słodkie inspiracje
“Naturalnie. Prosto, zdrowo, smacznie”- recenzja 170

mamy na miejscu, bo to duża wartość tej książki, z której nie możemy skorzystać. Na pewno będziemy mogli za to przeczytać trochę o ich historii. Czy wiecie jak powstały truskawki? Z krzyżówki białych dużych owoców pochodzących z Chile i poziomek, które przypadkowo posadzono obok nich.   Książka jest bardzo inspirująca. Odnalazłam w niej źródło wielu patentów, które widziałam na warsztatach(...)jesienią z kremem selerowym z gorgonzolą, polentą z pamezanem i szałwią, surówką z rzepy i jabłek, oraz pieczonym ananasem. Zima to zupa z kluseczkami z ricotty, tatar z krewetek, ciasto selerowe, dietetyczna wersja lemon curd i lasania ze szpinakiem i orzechami. Wiosna to twarożek i lody ze szczawiu, pory duszone w piwie i omlet ze smardzami. Czym smakuje lato? Melonem

Ugotowane pozamiatane
Wyciskarka Artnico – recenzja + FILM 185

polecam), typu szpinak, jarmuż, pietruszka, mięta twardych warzyw i owoców typu marchewka czy burak ogórków, kopru włoskiego, pomidorów, selera naciowego większości owoców , np. z pomarańczy, cytryn, grapefruitów, kiwi, jabłek, truskawek, malin, winogron Niektórych warzyw czy owoców nie musicie nawet kroić. Sprzęt śmiało poradzi sobie z całymi pomidorami czy pomarańczami , dzięki czemu zaoszczędzacie sporo pracy. Natomiast twarde warzywa jak marchewka lepiej(...)strączkowych czy owoce wraz z dużymi, twardymi pestkami. Pulpa, czyli resztki wychodzące z wyciskarki, jest prawie sucha. Ale to nie oznacza, że bezużyteczna. Możecie przygotować z niej kotlety, muffiny, ciasto (np. marchewkowe) albo….maseczkę. Wszystko zależy od Waszej fantazji Wyciskarka wyposażona jest w funkcję revers. Polega ona na tym, że mamy możliwość włączenia biegu wstecznego w momencie zablokowania urządzania

Powiedz dietom nie
Pierogi z owocami - jagodami 163

wbijamy jajko. Ja robię bezpośrednio na blacie, ale równie dobrze można ciasto wyrabiać w misce.  Następnie stopniowo dolewam wymieszanej ciepłej wody z mlekiem. Nie za gorącej. I wyrabiam ciasto, aż będzie elastyczne. Przykrywam ściereczką i zostawiam, by odpoczęło z 15 minut. W tym czasie jagody, jeśli nie są mrożone, dokładnie myję i zasypuję cukrem. Przed samym lepieniem pierożków dodaję(...)śmietaną czy gęstym jogurtem i odrobiną cukru. *Lepiej używać owoców świeżych, gdyż mrożone mają znacznie więcej wody i ich struktura jest odmienna. Sposób przyrządzania pozostaje ten sam, czy to truskawki, wiśnie, brzoskwinie a może maliny

Karczma Honorietty
Zimna miska według Duńczyka 175

przejść obojętnie. Najchętniej do domu przyniosłabym wszystko! Znoszę więc naręcze rabarbaru (tak, tak, nawet teraz mam kilka łodyg w lodówce; nie oszukujcie więc, że sezon już się skończył), kobiałki truskawek, pęczki szparagów, młode cukinie i oszałamiająco pachnące pomidory, intensywne w kolorze czereśnie i rozkoszne, pełne maleńkich pesteczek maliny. Mojemu nie tak już sokolemu wzrokowi nie umknie nic - ostatnio z entuzjastycznym(...)sobie równiutko i tylko czekają, aż po któryś sięgnę. Nie oparłam się, dodatkowo zachęcana przez C., któremu udzieliła się nagła i nieodparta ochota na te czerwone kuleczki. Będzie więc ciasto czekoladowe z porzeczkowym kremem - już niedługo Wam je pokażę. Tymczasem jednak wróćmy do rabarbaru - mojego kwaśnego, ulubionego. Mam ogromną słabość do tych zielono-różowych łodyg, więc sięgam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe bułeczki pszenne 182

Ostatnio wypiekałem domowe chleby, linki znajdziecie poniżej, to teraz przyszła kolej na domowe bułeczki pszenne. Świeże, pachnące, puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Takie bułeczki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!