Nasz dom pachnie jedzeniem. Jak mocno bym nie wietrzyła, jak starannie bym nie sprzątała - jedzenie zawsze znajdzie drogę, żeby wysunąć się na pierwszy plan. Obiady, które gotuje C. i ciasta, które piekę ja - to nasze hobby, nasza pasja, którą można poczuć już od progu, a czasem nawet zanim się go przestąpi. I choć nasza mikro kuchnia doprowadza mnie do szaleństwa(...)podziały. Tym razem postanowiłam zaskoczyć C. jednym z deserów z dzieciństwa. Okazało się, że trafiłam w dziesiątkę - moja wersja słynnego duńskiego kisielu okazała się niezwykle smakowita. Połączenie rabarbaru, czereśni, truskawek i poziomek jest wyjątkowo udane; słodko-kwaśna mieszanka, która - dosłownie - wbija w fotel. Nie korzystałam z żadnego konkretnego przepisu - widziałam ich już całe mnóstwo, różniące się zaledwie szczegółami. Do rødgrød
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzez wakacje ale jak ja wpadnę do mamy ogródka to chyba przez kilka dni nie zejdę z czereśni- tak sobie obiecałam. Te roku udało nam się kupić małe pudełeczko truskawek i to by tyło na tyle z jedzenia owoców sezonowych. A jedyną pocieszą są borówki, mamy ich pod dostatkiem i tym rekompensujemy sobie straty na innych owocach. Dlatego(...)nich drożdże. Jajka roztrzepujemy trzepaczką i dodajemy do drożdży. Następnie wsypujemy do zaczynu drożdżowego cukier i olej. Wszystko dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z szczyptą soli i wyrabiamy ciasto, odpowiednim robotem kuchennym a jeśli nie mamy to ręcznie. Gotowe ciasto będzie sprężyste i będzie odrywać się od krawędzi naczynia. Tak przygotowane przykrywamy ściereczką i dokładamy je w ciepłe miejsce
ciastkarnia na kruchym spodziepołowę. Następnie upieczcie kolejny raz i po przekrojeniu będziecie mieć cztery blaty czekoladowego ciasta Przepis na jedną porcję do przekrojenia na połowę. (Musicie upiec dwa takie ciasta aby po przekrojeniu uzyskać cztery blaty) 3 jajka 1 szklanka cukru 150 ml mleka 130 g oleju słonecznikowego 1 łyżeczka pasty waniliowej 150 g maki 60 g kakao 1 łyżeczka proszku(...)krótko zamieszać do połączenia. Przelać do formy i piec w temperaturze 170 stopni około 50 minut - sprawdzając patyczkiem. Wystudzić i przekroić na połowę. Frużelina truskawkowa 500 g mrożonych truskawek lub świeżych 2/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody 10 g żelatyny Żelatynę zalać wodą, tylko do przykrycia i odstawić
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdawać słodkiego, ale na 2 pozwoliłam ;) inaczej sama nie miałabym sumienia żadnego zjeść :) Składniki (na 10-11 placuszków): 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 tabliczki mlecznej czekolady z truskawkami 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. mąki krupczatki 1 jajko 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka słodkiego kakao szczypta chili Sposób wykonania: Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy obie czekolady(...)pieczenia, kakao i ostudzoną masę czekoladowo-mleczną. Miksujemy do połączenia i dodajemy mąkę. Ponownie miksujemy (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Patelnię teflonową lub ceramiczną mocno rozgrzewamy, łyżką wykładamy ciasto i formujemy małe placuszki. Smażymy bez tłuszczu z obu stron
Kolorowy PrzepisownikPrzepis na sernik na zimno bez pieczenia. Błyskawiczny i przede wszystkim przepyszny, cudownie puszysty z owocami i galaretką. Składniki 1,2 kg sera (dałam 1 kg
Wasze PrzepisyOstatnio opisywałyśmy kilka białek roślinnych ale tym razem mamy coś dla osób, które niekoniecznie odżywiają się wegańsko. Dzisiaj opiszemy Wam nowe na rynku odżywki białkowe od
Candy Pandasprawdziwą wanilią 0/5 łyżeczki ziarenek wanilii łyżeczka proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody szczypta soli 3 łodygi rabarbaru łyżka masła łyżka miodu gryczanego łyżeczka pudru truskawkowego (liofilizowane zmielone truskawki) Jajka rozdzielamy. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na gładką masę. Dodajemy kefir i dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Białka ubijamy na sztywno z solą. Sztywną(...)zmniejszamy ogień. Nakładamy niewielkie placuszki, dodajemy łyżeczkę wody i przykrywamy przykrywką. Na najmniejszym ogniu, powoli smażymy około 6-7 minut. Gdy będzie już widać sporo bąbelków na powierzchni ciasta, przewracamy je na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. W czasie smażenia placków, przygotowujemy rabarbar. Kroimy go w około 2-3 cm kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło. Rabarbar krótko przesmażamy
Mienta blogstały się idealnym tłem dla soczystych, czerwonych truskawek, oryginalnych truskawek ananasowych i aromatycznych poziomek, a jednocześnie szybkim, prostym, sycącym i odżywczym daniem, które doda energii na cały dzień. Znacie truskawki ananasowe? Lubicie? Składniki (6-7 placuszków): 3-4 łyżki płatków jaglanych 100 gramów twarogu półtłustego 1 łyżka mąki jaglanej 1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego wg upodobań 1 duże(...)syrop klonowy do polania olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: 1) Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajko oraz resztę składników i dokładnie wymieszać (zacząć od 3 łyżek płatków jaglanych, jeżeli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie dodać jeszcze jedną). 2) Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego smażyć nieduże placuszki z obu stron, aż się zarumienią. 3) Gotowe placuszki podawać z miodem i świeżymi
Fitsweet.mestały się idealnym tłem dla soczystych, czerwonych truskawek, oryginalnych truskawek ananasowych i aromatycznych poziomek, a jednocześnie szybkim, prostym, sycącym i odżywczym daniem, które doda energii na cały dzień. Znacie truskawki ananasowe? Lubicie? Składniki (6-7 placuszków): 3-4 łyżki płatków jaglanych 100 gramów twarogu półtłustego 1 łyżka mąki jaglanej 1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego wg upodobań 1 duże(...)syrop klonowy do polania olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: 1) Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajko oraz resztę składników i dokładnie wymieszać (zacząć od 3 łyżek płatków jaglanych, jeżeli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie dodać jeszcze jedną). 2) Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego smażyć nieduże placuszki z obu stron, aż się zarumienią. 3) Gotowe placuszki podawać z miodem i świeżymi
Fitsweet.meCzy jest lepszy deser niż beza? Chyba nie ma :)... Składniki: BEZA: 4 białka szczypta soli 240g cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1
Gotuj z Mąkązima . Skąd ta nazwa? Bo do przepisu wykorzystałam suszone owoce, które możecie użyć o każdej porze roku. Takie owoce idealnie nadają się do omletów, placków, deserów na bazie chia, ciast, a nawet koktajli. Zastosowań znajdziecie naprawdę wiele. Ja osobiście suszone owoce używam również bardzo często jako dekorację do babeczek. Dziś jednak zapraszam Was na pyszny owocowy omlet lato-jesień-zima(...)przetestowania. Składniki: 2 łyżki jogurtu naturalnego (nie może być zbyt rzadki) 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru mała garść suszonych truskawek – u mnie Brodowski mała garść suszonych malin – u mnie Brodowski 1 łyżeczka suszonej zmielonej czarnej porzeczki – u mnie Brodowski łyżeczka oleju kokosowego do smażenia cukier puder
Słodkie okruszkiLubicie tak jak my wszelkie ziarna i kasze? Oczywiście najlepsze są pod postacią jak najmniej poddaną obróbce jednak zawsze miałyśmy słabość do ekspandowanych chrupaczy. Taka przekąska
Candy Pandasskładniki: 375 ml mleka 4 żółtka 180 g cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 2 łyżki
Domowy Smak Jedzeniadodać wreszcie coś na bloga :) Dzisiaj przepis na pyszny delikatny, kremowy sernik na zimno z bitą śmietaną i truskawkami.Ciasto jest proste i łatwe w przygotowaniu.Szybko znika z talerzyków :) Do ciasta użyłam produktów od firmy CYKORIA które polecam bo są naprawdę dobre. Serdecznie zapraszam :) 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3/4 szklanki(...)szklanka cukru lub do smaku 1 cukier waniliowy CYKORIA 1 galaretka brzoskwiniowa CYKORIA 1 i 1/2 łyżki żelatyny 1 szklanka przegotowanej wody około 700 g truskawek 2 galaretki brzoskwiniowe 1/2 l przegotowanej wody blaszka o wymiarach 37/26 Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną
Sama słodycz i szczypta chiliDziś mam dla Was przepis na przepyszny sernik truskawkowy. Sernik ten to istny kusiciel. Zachwyca smakiem i barwami. Nie można koło niego przejść obojętnie. Truskawkowy kusiciel
Pani domowaekstrakt waniliowy, mieszamy i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy co najmniej 1 godzinę (ale w lodówce może czekać nawet do następnego dnia). Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 5 mm, wycinamy pożądane kształty (w połowie ciastek wycinamy otwory) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 8-10 minut. Pamiętajmy, że ciasteczka mają się(...)cukrem pudrem. Dżem przecieramy przez sitko (żeby pozbyć się pestek), jeśli nie mamy dżemu z malin równie dobrze możemy użyć powideł śliwkowych lub innego, gęstego dżemu (u mnie z truskawek). Na każdym pełnym ciastku równomiernie smarujemy dżem, przykrywamy ciastkiem z dziurką i gotowe
Rozpustne gotowaniewychodzi mi coraz lepiej. Są pyszne, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Sekretem jest użycie samych żółtek gdyż białka powodują twardość tej potrawy. Pufki są również pyszne z truskawkami, a można je robić nawet w zimie z mrożonymi owocami. Spróbujcie koniecznie. Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Składniki: 600 gram sera białego tłustego lub półtłustego (2 kostki) 3 żółtka(...)łyżki masła z 1 łyżką bułki tartej Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Wykonanie: Ser przeciskamy przez praskę. Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Dodajemy mąkę, żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 8 - 10 części zależnie jak duże mamy śliwki. Z każdej części robimy kulkę i następnie ją rozgniatamy na krążek. Dajemy na środek cała śliwkę ale bez pestki
Pyza i SurówkaNajsłodsze są powroty, dlatego witam Was ponownie pysznym, obłędnie słodkim tortem bezowym przełożonym dla równowagi delikatnym cytrynowym kremem z mascarpone, kremówki i domowego lemon curd. Chrupiąca
Słodko-Słony Świat Ilony