szkl. gorącej wody,, 4 różne galaretki o kontrastowych kolorach ( u mnie truskawkowa, gruszkowa, niebioeska - wieloowocowa + jabłkowo-miętowa na wierzch deserku) owoce do dekoracji ( u mnie banany i truskawki) ewentualnie 3-4 łyżki cukru pudru (jeśli ktoś woli słodsze deserki) Blaszkę 25x40 cm wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami. 3 Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić. Mleko Ubić z ewentualnym(...)zostanie wyraźny ślad po trzepaczce. Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3−4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku ciasta Zebra). Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale. Wstawić do lodówki na 1−2 godziny. Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu. Ponownie wstawić do lodówki. Smacznego
Moje Słodkie PiekiełkoLekki, owocowy, smaczny:) Przepis znalazłam tutaj. Składniki: 500 g sera śmietankowego (z wiaderka); 200 ml śmietanki 30%; 0,75 szklanki cukru pudru; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
In my kitchenMiał być upieczony sernik z przepisu Margarytki, tak smakowicie wyglądał! Niestety ostatnie tygodnie były zdominowane przez pracę, i brak czasu spowodował, że poszłam na łatwiznę i
Walijskie Pichceniedokładnie) drewnianą lub plastikową łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 minut (duży biszkopt) oraz 30-35 minut (mały biszkopt). Po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudzić. Syrop do nasączenia biszkoptu: 1 szklanka wody 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie syropu i nasączenie blatów: Do rondelka wsypać cukier, zalać wodą i zagotować. Dodać(...)rozłożyć i równomiernie nasączyć syropem - dobrze sprawdzi się do tego celu silikonowy pędzel. Składniki na krem śmietanowo-truskawkowy: 750 ml śmietany 36% (zimnej, z lodówki) 1 szklanka mrożonych truskawek (w sezonie - świeżych) 2 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie kremu śmietanowo-truskawkowego: Truskawki zasypać cukrem, dodać łyżkę wody, cukier i zagotować, a następnie zmiksować blenderem i porządnie wystudzić
Kulinarne Inspiracjeróżnią się od chipsów bananowych, a tutaj... miłe zaskoczenie! Banany były miękkie i bardzo aromatyczne. Pyszności! Solo prezentują się może średnio, ale dobrze pasują jako dodatek do ciast czy placków. Herbata zielona z Indonezji Niefermentowana zielona herbata, łagodna w smaku, bez dodatków. Ma zdecydowanie mniej teiny, niż herbata czarna, jest też od niej znacznie bardziej przyjazna dla żołądka. Herbata(...)kwiatową i aromatem orzechów. Idealna na uspokojenie nerwów po ciężkim dniu. Herbata owocowa truskawka/czarna porzeczka Bardzo smaczna herbata, mocno owocowa. Zawiera duże kawałki jabłek, dzikiej róży, czarnego bzu, truskawek i porzeczek. Ciekawego smaku nadają jej z kolei rodzynki i kwiaty hibiskusa. Ze względu na brak teiny nie pobudza, więc można spokojnie popijać ją na okrągło. :) Rooibos zimowy Uwielbiam rooibos
Poranek na słodkomąki żytniej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, szklanka mleka, szczypta soli, 50g stopionego masła lub margaryny, 4 łyżki cukru, 200g truskawek, 200g malin lub innych dowolnych owoców, olej. Wykonanie: Owoce zmiksować z dodatkiem łyżki cukru. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, odstawić. Całe jajka wbić do miski(...)Ubijać do momentu, aż nie będzie żadnych grudek a masa będzie wystarczająco gęsta. Rozgrzać patelnię do naleśników, wlać dosłownie kapkę oleju, rozprowadzić na całej powierzchni i nakładać łyżką porcje ciasta tworząc małe, okrągłe placuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Podawać ułożone w wieżę, polane musem owocowym i udekorowane kawałkami owoców
Z miłości do słodkościjestem takim smakoszem kokosu..i zjadałbym wszystko haha..ale podzielę się z innymi..trza dbać o resztę domowników tak samo i sprawiać im przyjemność.Ja lubię w sumie piec ciasta i bardzo dużo piekę, a moi domownicy lubią je jeść..więc przyjemność i zadowolenie jest obustronne.. I masa 400 ml mleka 2 opakowania Śnieżki 1 biała czekolada(...)opakowania Śnieżki 1 biała czekolada [ 100 g] 120 g wiórków kokosowych 1 wafel tortowy 1 galaretka agrestowa 3/4 szkl.wody Dodatkowo krakersy [ 2 niecałe opakowania] maczek mango i truskawka Delecta kamyczki czekoladowe Delecta Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl.gorącej wody i odstawić do ostudzenia.Mleko ubić ze śnieżką , czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , dodając odrobinę ubitego mleka.Lekko przestudzić.Wafel tortowy
Moje domowe kucharzenieMasa melbowa, robiona już dawno temu przez moją babcię to jedna z moich ulubionych mas serowych. Najczęściej używamy jej do przełożenia biszkoptu z truskawkami (przepis na klasyczną babciną melbę tu: klik ) ale tym razem postanowiłam nadziać nią kruche babeczki. Masa ta ma bardzo charakterystyczny, lekki i słodki smak oraz serową konsystencję. Jej bazą jest serek wytworzony z gotowania śmietany(...)owocami lub ich przetworami np. frużeliną. Babeczki przed nałożeniem kremu wysmarowałam najpierw rozpuszczoną czekoladą. Nie tylko po to aby dodać im smaku ale głównie po to, aby ciasto nie odmiękło od masy. Ten sposób zawsze się sprawdza i babeczki pozostają kruchutkie. Takie małe kolorowe słodkości przyciągają wzrok, zwłaszcza małych łasuchów. Składniki na ok. 30 babeczek: na ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagustu, pomyślę nad innymi wersjami tego deseru. Na blogu znajdziecie już kilka inspiracji. Zapraszam do lektury :) Budyniowe propozycje: 1. Budyń bananowy 2. Domowy budyń czekoladowy z cynamonem i truskawkami 3. Kokosowy budyń jaglany z gorącym musem malinowym 4. Czekoladowy budyń jaglany z orzechami 5. Waniliowy budyń owsiany z orzechami 6. Kokosowy budyń jaglany z czekoladą Pancakes: 3 łyżki mąki(...)łyżeczka miodu Dodatkowo : 1 porcja budyniu bananowego Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin Blogmaślanym kremem. Prezentuję noworoczną wariację na temat Prinzregenttorte, z szampańskim kremem, dodatkowo każda warstwa przełożona została dżemem malinowym w przepisie z którego korzystałam, a u mnie domowym dżemem truskawkowym. Truskawki i szampan to duet doskonały. Tort wymaga nieco więcej trudu niż każdy inny, ponieważ trzeba upiec 7 odzielnych blatów biszkoptowych. Dla mnie to było nie lada wyzwanie, do którego(...)czekolady 70 ml śmietany kremówki Wykonanie: obie mąki i ksylitol wymieszać ze szczyptą soli i zagnieść z pokrojonym na małe kawałeczki zimnym masłem, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Piec w 200`C około 15 minut do zrumienienia mleko zagotować z cukrem. Proszek budyniowy wymieszać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zrobiło się chłodniej i od razu zachciało się nam deseru czekoladowego. Na szczęście wszystkie potrzebne składniki miałam w domu i po kilku minutach deser był gotowy
Moja kraina smakówłyżki stołowe cukru do żółtek 4 łyżki stołowe cukru do białek Kakao Szczypta soli Espresso Alkohol: koniak, whisky, lub wino marsala Mixer lub rózga Owoce do dekoracji np. truskawki, borówki 1. Zaczniemy od oddzielenia żółtek od białek, żółtka ucieramy z cukrem, a połowę ilości białek ubijamy ze szczyptą soli i pod koniec dodajemy cukier; 2. Mascarpone mieszamy(...)masę. Deser wstawiamy do lodówki i podajemy po schłodzeniu. Przed podaniem posypujemy kakao i odrobiną świeżo mielonej kawy. Na koniec pozostaje tylko ułożyć na wierzchu owoce. Doskonałym dodatkiem do ciasta będzie ponadto kawa latte macchiato, czyli klasyczne espresso wzbogacone spienionym mlekiem oraz syropem smakowym, co stanowić będzie świetne uzupełnienie bukietu smakowego tirami su, nadając mu dodatkowej głębi. Przepis na pyszne
Tradycyjna KuchniaNiezależnie od pory roku lubię robić wszelkiej maści placki i racuszki. Tym razem postanowiłam zrobić miejsce w zamrażalniku (trzeba w końcu pomrozić troszkę truskawek!) i zrobiłam pyszne placki z czarnymi porzeczkami :) Przepis na podstawie tego znalezionego w książce wydanej przez Lidla "Jeść zdrowiej". Placki kokosowe z porzeczkami 2 jajka 3 łyżki brązowego cukru 220 ml jogurtu bez laktozy(...)czarnej porzeczki 2 łyżki wiórków kokosowych olej do smażenia do podania: cukier puder i owoce Jajka miksujemy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy jogurt oraz przesiana make z proszkiem. Ciasto mieszamy z owocami i wiórkami. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Podajemy z owocami i cukrem pudrem
Dzieje kuchennej WiewióryIdealnie chrupiące gofry, któż ich nie lubi? Ja od razu zjadam kilka naraz. Najlepszym dodatkiem jest dżem truskawkowy. #lowicz #dzem #konfitura #truskawki SKŁADNIKI 1 ¼ szkl. mąki pszennej, ½ szkl. wody gazowanej, 2 jajka, ¼ szkl. mleka, 3 łyżki cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 3 łyżki rozpuszczonego masła, dżem truskawkowy Łowicz WYKONANIE Żółtka oddzielamy od białek(...)żółtka z cukrem, dodajemy wodę, mleko oraz wystudzone masło, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy. Gofrownicę smarujemy olejem, nalewamy ciasto, pieczemy ok. 4-5 minut w zależności od gofrownicy. Najlepiej nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia. Studzimy na kratce, dzięki temu pozostaną chrupiące. Podajemy z dżemem
słodki bratekIdealne na śniadanie, jak i kolację lub lżejszy obiad. Każdą porcję przełożyłam domowym dżemem truskawkowym. Oczywiście możecie użyć dżemu w ulubionym smaku. W sezonie placuszki możecie przełożyć też plasterkami truskawek. Spróbujcie. Składniki: (na 3-4 porcje) 1 szklanka mąki ryżowej (u mnie Pro-BIO ) 1/2 szklanki mąki z sorgo (u mnie Pro-BIO ) 2 łyżeczki ciemnego kakao 2 łyżeczki(...)inny ulubiony propozycja podania: cukier puder, plasterki banana i suszony berberys Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko, dodajemy obie mąki, kakao i cukier. Następnie powoli wlewamy mleko wszystko dokładnie mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Na patelni rozpuszczamy odrobinę oleju kokosowego. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu z obu stron (jedna łyżka stołowa, to jeden placuszek). Uwaga placuszki smażymy krótko
Słodkie okruszki