Pyszny, lekki, o delikatnej, kremowej konsystencji. Nie przesłodzony, wg mnie idealny w smaku. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców, i dowolnych galaretek. Dodatkową zaletą jest
Walijskie PichcenieNiedawno w konkursie wygrałyśmy słodkości bez cukru. Jednym z nich było Crunchy w dwóch wersjach smakowych, i to ich nie mogłyśmy doczekać się
Candy PandasDelikatny i kremowy sernik na zimno na bezglutenowych biszkoptach Nutri Free. Lekki, mocno owocowy i naprawdę bardzo smaczny. Najbardziej zasmakował dzieciom. Koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI: 700
Kuchnia bezglutenowaKochani, ten sernik spełnia wszystko co kochamy w sernikach- jest serowy :) puszysty, lekki jak pianka I przepyszny. Pamiętam że jakiś czas temu robiłam go trzy
Smaki Edytykupne, jednak sprawdzone i dość często coś z nimi robię. Jak dla mnie przetwory swojskiej roboty są na pierwszym miejscu. Przychodzi sezon i nie odchodzę od kuchni. Jak na truskawkach się zacznie, tak na grzybach się kończy :D Wciąż odbiegam od tematu :D Składniki na drożdżowe bułeczki: * 50 dkg mąki * 3 roztrzepane żółtka * 12,5 dkg masła * 2 dkg drożdży(...)Poczekałam aż wyrośnie. Jak już był gotowy wlałam je do przesianej mąki, w tym samym czasie dodając masło i żółtka, no i odrobinę soli. Wszystko ładnie wyrobiłam. Na początku ciasto jest rzadkawe i kleiste, ale tak ma być. Przykryłam ścierką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak już ciasto podwoiło swoja objętość, naszykowałam sobie trochę mąki do formowania bułek
Pieprzyć z FantazjąNie znam osoby, która nie kochałaby sernika, mokrego z kakaowym spodem przyozdobionym borówkami amerykańskimi. To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem gdzie babcia robiła chyba najlepszy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Weekend zbliża się wielkimi krokami! Czyli to co kochamy najbardziej :)! Beztroska sobota, późne śniadanie, promienie wiosennego słońca, przenikające przez okna do mieszkania, zapach ciasta, aromatyczny obiad, potem spacer w lesie z Bufetem, oj tak! :) Mogłabym tak zawsze! A na weekend mam dla Was propozycję nie do odrzucenia! Przepyszny serniczek na spodzie z sucharków i Nutelli z musem truskawkowym! Niebo(...)wiaderku, np. President 4 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny, rozpuszczone w 1/4 szkl wrzącej wody Składniki na mus truskawkowy: 2 galaretki 500 ml wody wrzącej 500 g mrożonych truskawek 100 g owoców mrożonych, wiśnie, truskawki, agrest, porzeczka Wykonanie: Najpierw przygotować spód. Sucharki zmiksować w malakserze, lub blenderem na bułkę tartą. Wymieszać, najlepiej ręcznie, z kremem czekoladowym. Wyłożyć spód tortownicy
Trufelkowozagniatamy ciasto. Na początku może się trudno zagniatać, ale po chwili pięknie się uformuje, będzie gładkie :-) Piekarnik nagrzewamy do 160-170 stopni. Wyklejamy ciastem foremki, cienko. Następnie nakłuwamy ciasto. Babeczki pieczemy na złoty kolor, około 10 minut. Wyciągamy z foremek, studzimy. MASA: Masę robimy wedle uznania, ja robiłam klasyczną, budyniową. -3 szklanki mleka -3/4 szklanki cukru -4 żółtka(...)ucieramy na pulchną masę, dodajemy po łyżce budyniu, miksujemy. I pyszna masa gotowa :-) DODATKI: -owoce wedle uznania Ja używałam winogrono ciemne około 20 dag, 1 banan duży, 250g truskawek :-) -galaretka truskawkowa Wszystko kroimy na małe kawałki. Jeśli nie chcecie by banan ściemniał pokropcie go sokiem z cytryny. Babeczki wypełniamy kremem, układamy owoce, polewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokucieście a następnie włożyłam na patelnię z dość mocno rozgrzanym olejem. Miejsca, gdzie ciasto słabiej pokryło kwiaty uzupełniłam dolewając odrobinę ciasta łyżeczką. Należy pamiętać żeby kontrolować temperaturę smażenia. Ciasto zawiera cukier, więc zbyt wysoka spowoduje, że placki szybko się spieką a nie usmażą jak powinny. Gdy placki się smażą czas pozbyć się gałązek, najlepiej przy pomocy nożyczek- bezproblemowo odcięłam gałązka(...)ręcznik by odsączyć z ewentualnego nadmiaru tłuszczu. Placuszki świetnie smakują posypane cukrem pudrem, z miodem lub syropem. Ja serwowałam, i polecam to zestawienie, polane słodziutkim miodem z dodatkiem zmiksowanych truskawek. Biegnijcie jutro na poszukiwanie kwitnącego dzikiego bzu, bo to ostatni dzwonek. A ja chyba spróbuję jutro upolować kwiaty akacji- podobno też pyszne
Pichceniomaniaszklanki płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżeczki miodu (użyłam gęstego) 3/4 jogurtu naturalnego typu greckiego 1/3 szklanki wody + 1 saszetka owocowej herbaty (wykorzystałam herbatę o wyrazistym smaku czereśni i truskawki) 1 jajko około 4-5 łyżeczek mrożonych jagód * należy użyć herbaty o wyrazistym, mocnym owocowym smaku Przygotowanie: Do miski wsypujemy 3/4 szklanki płatków owsianych, dodajemy jogurt wymieszamy dokładnie z miodem oraz(...)szklanki). Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Masę wykładamy łyżką do przygotowanych papilotek na muffinki. Na wierzch każdej owsianej babeczki wykładamy mrożone jagody lekko wciskając je w ciasto. Tak przygotowane babeczki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 minut. Upieczone babeczki powinny być zwarte, ale wierzch nie powinien być mocno przypieczony. Babeczki najlepiej
Słodkie okruszkiSernik to ciasto, obok którego nie da się przejść obojętnie. A obok takich małych, uroczych serniczków to już zupełnie awykonalne :) Czekoladowy spód, waniliowa masa serowa, delikatny mus truskawkowy, słodkie borówki i świeża mięta - czy do szczęścia potrzeba czegoś więcej ? :) SKŁADNIKI (ok. 20 mini serniczków) spód 150g herbatników 2 łyżki kakao 80g masła masa serowa 450g serka kanapkowego/ ricotty lub sera(...)jajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego (można więcej) 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej mus truskawkowy ok. 20 słodkich truskawek 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki żelatyny lub agaru dodatkowo borówki listki mięty wiórki gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbatniki, kakao i roztopione masło umieszczamy
DefinicjaSmakuLemoniada matcha Przepis na lemoniadę z zielonej herbaty matcha Lemoniada matcha to orzeźwiająca i lekko słodka wersja naszego ulubionego napoju na lato. Kiedy już raz spróbujesz
Cztery FajeryOstatnio na blogu było ciągle obiadowo, więc dziś dla odmiany będzie śniadaniowo i na słodko. Te babeczki śniadaniowe robi się błyskawicznie, a znikają w mgnieniu oka
kuchnia doskiCzasami nie wiem już co przygotować na śniadanie moim małym niejadkom i wtedy tego typu dania są niezawodne. Za każdym razem jaglankę lub owsiankę podaję z
kuchnia doskiNo to zaczynamy spowiedź! Dla tych co nie wierzą, że aby mieć siłę i nadal być szczupłym trzeba jeść! Jedzenie jest potrzebne by żyć. ''Jemy
fitolarun.blogspot.comZapiekane owoce pod kruszonką z płatków owsianych, kukurydzianych, suszonych owoców tropikalnych - papaja, ananas, mango, rodzynki, kokos, z dodatkiem masła i miodu. Użyłam owoców sezonowych, nasze węgierki
SMYKWKUCHNIfolii i ułożyć na naleśniku. W ten sposób naleśniki będą nadziewane nutellą i zapiekane. Pod wpływem ciepła nutella rozpuści się delikatnie. Wspaniałe naleśniki, które z chęcią zjedliśmy z truskawkami. Naleśniki nadziewane i zapiekane nutellą Składniki: na 10 naleśników 10 łyżek nutella 400 ml pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka oczyszczonej sody 1 łyżeczka soli 275 ml mleka(...)zamrażalki. Zamrożone medaljong oderwij od folii. Wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj mleko. Zmiksuj delikatnie. Smaż okrągłe naleśniki. Na surowej nieusmażonej stronie ułóż po jednym medalionie i polej naleśnikowym ciastem. Poczekaj aż ciasto się zetnie i przewróć na drugą stronę. Smaż aż naleśnik się zrumieni. Podobnie usmaż resztę naleśników
codojedzeniaSezon morelowy tuż tuż a na Kuchni PROzdrowotnej już serwuję Wam multi koktajl na bazie świeżych moreli. Będzie to typowy koktajl letni o wielowarstwowym smaku, świetnie
Kuchnia PROzdrowotnaprawdziwą wanilią) marmolada owocowa garść orzeszków arachidowych *marmolada musi być taka, żeby się nie "rozpłynęła w trakcie pieczenia", może to być też kawałek owoca ale też niezbyt soczystego np. truskawka lub wiśnie z kompotu dobrze odsączone - jeśli nie macie pewności co do swojego dżemu to można go nałożyć po upieczeniu (przekroić muffinkę na pół i posmarować dżemem lub wydrążyć ostrym(...)miokre - mleko, jajko, olej, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy. Wlać do składników suchych, wymieszać razem. 3. Do foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych) wykładać kolejno: ok 1,5 łyżki ciasta, na środek troszkę dżemu (ok 1 płaskiej łyżeczki - dżem ma być tylko na środku babeczki, ma nie dotykać ścianek foremki) i znów ok 1,5 łyżki ciasta. Całość ma zająć
Kto ugości moich gości?Doskonały, pyszny i szybki deser na niedzielny podwieczorek. Warto zafundować coś takiego rodzinie i sobie. Nie wymaga szczególnego wkładu pracy. Poza tym możemy zaskoczyć gości
W kuchennym oknie Ewy