Za oknem upał, sezon truskawkowy w pełni, mleko kokosowe w lodówce, oczekujące na wykorzystanie. Dodaję te wszystkie okoliczności do siebie, stawiam wielki plus
W kuchni Karmel-itkicoś czekoladowego u mnie najczęściej oznacza, że będzie brownie . Nic nie poradzę na to, że w środku pięknej, słonecznej wiosny, gdy króluje mój ukochany rabarbar, a targ pachnie truskawkami, ja mam ochotę na wilgotne, ciągnące i mega-czekoladowe brownie naszpikowane pistacjami i oblane obłędnie boskim solonym karmelem. W końcu zachcianki są po to, by je spełniać! Z kolei "nadmiar(...)głowie "Tak, solony karmel, brownie i pistacje to jest to co zawsze będę uwielbiać, nawet w środku rabarbarowo-truskawkowej wiosny!". A Wy? BROWNIE Z SOLONYM KARMELEM I PISTACJAMI Na ciasto: 225 g gorzkiej czekolady, dobrego gatunku o zawartości kakao min. 70% 3 duże jajka 225 g masła 150 g mielonych migdałów 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 g grubo siekanych pistacji
KUCHARNIAsmaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Świetnie sprawdzi się jako deser do kawy, a także słodka dekoracja stołu, kiedy spodziewamy się gości. Napoleonka truskawkowa bez pieczenia to idealne ciasto dla osób, które stawiają pierwsze kroki w kuchni, ponieważ jest szybka i łatwa w przygotowaniu. To ciasto zawsze się udaje! Bazą do przygotowania tego ciasta była tradycyjna napoleonka na herbatnikach . Przepis(...)szklanki cukru pudru 1/2 szklanki wrzątku 2 łyżki żelatyny 80 g proszku budyniowego (2 opakowania budyniu bez cukru) 400 ml mleka MASA TRUSKAWKOWA 800 g mrożonych truskawek 2 galaretki truskawkowe DODATKOWO 2 opakowania herbatników (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania MASA TRUSKAWKOWA Truskawki rozmrażamy i blendujemy na mus. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Gdy się rozpuszczą, dodajemy
Przepiski.plręcznie krótko wyrabiamy, następnie dzielimy je na 4 równe części. Rozwałkowujemy je na kształt koła średnicy około 30 cm i dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszą część nakładamy marmoladę, ciasto zwijamy i formujemy rogaliki. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rogaliki nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie każdy(...)maślane z marmoladą[/caption] Zobacz inne przepisy na drożdżowe wypieki na słodko: Drożdżowe Bułeczki Odrywane Z Marmoladą Drożdżowe Ślimaczki Z Serem Drożdżowe Rogaliki Z Budyniem Idealne Jagodzianki Drożdżówki Z Truskawkami, Rabarbarem I Kruszonką Gwiazda Drożdżowa Z Makiem Chałka Z Kruszonką Artykuł Rogaliki maślane z marmoladą pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneSernik na wysokim spodzie bez mąki. To jest ten malutki powód ,dla którego kawałek może być trochę większy. Sernik jest treściwy, banalnie prosty, pyszny... zamykasz oczy
Z Kuchni Do KuchniNa wstępie bardzo przepraszamy za naszą słabą obecność na Waszych blogach i oczywiście tutaj. Jeszcze przyszły tydzień, sesje pokonamy i wrócimy z nową energią (mamy nadzieję
Candy Pandasjeść kopytka szpinakowe ? Najlepiej smakują z rozgrzanym na patelni masłem. Możecie podać je także z dowolnym sosem, a nawet w wersji na słodko, z cukrem, zrumienioną tartą bułką i truskawkami. PRZEPIS NA ZIELONE KOPYTKA ZE SZPINAKIEM Składniki na zielone kopytka: 350 g ugotowanych ziemniaków 100 g liści szpinaku 1 ząbek czosnku 1 jajko około 200 g mąki pszennej 1 łyżka(...)ząbkiem czosnku. 3. W misce wymieszać rozdrobnione ziemniaki ze szpinakiem, jajkiem, mąką ziemniaczaną i solą. Dodawać partiami mąkę pszenną ( jej ilość zależy od wilgotności ziemniaków, dodać tyle, żeby ciasto było dość zwarte ) i zagniatać ciasto. 4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z części ciasta uformować w wałeczek, po czym kroić poprzecznie na kopytka. Kopytka gotować w osolonej wodzie
kolorowotorcikowoRobimy właśnie w mieszkaniu mały remont, więc na kilka dni przeniosłam się do rodziców do domu z ogrodem. Uznałam, że to doskonała okazja, aby sfotografować letni
Chilli Czosnek i Oliwajogurtową masą malinową, galaretką i bitą śmietaną. Jest wprost wyborny! Doskonała przekąska podczas wiosennego leniuchowania. Koniecznie musicie spróbować :) Masę jogurtowo-owocową możecie wykonać również z innych, dowolnych owoców: truskawek, jagód, brzoskwiń, moreli, pomarańczy itp. Wybierzcie tylko jogurt i galaretkę o analogicznym smaku. Składniki: Biszkopt: 3 jajka (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa jogurtowa(...)trochę owoców do przybrania Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec, nie przerywając ubijania, partiami dodajemy cukier i żółtka (na zmianę), a następnie przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ciasto przekładamy do formy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką bądź bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
MyCookBook.plPierogi z jagodami jak zresztą wszystkie pierogi uwielbiam i robię stosunkowo często. Gdy mija sezon na owoce, zawsze mam w zamrażarce truskawki i jagody, by gdy najdzie mnie ochota nawet w środku zimy stworzyć takie pyszności :) Teraz mamy czas świezych owoców, więc tym bardziej polecam. Składniki : 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru pudru 2 zółtka 1 łyżka(...)połaczyć z cukrem. Do miski przesiać mąkę, dodać zółtka, cukier, sól i łyżkę miękkiego masła. Rozetrzeć ze soba składniki, a następnie wolnym strumieniem wlewać goracą wodą i wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Ilość wody zależy od rodzaju mąki, ale bedzie to mniejwięcej 1 szklanka. Ciasto wyjąć z miski podzielić na 2 części. Na blacie lub stolnicy wysypać makę i rozwałkować
Gosia gotujewiem jak u Was, ale dla mnie pierogi leniwe, zwane przez niektórych również kluskami, były moim ulubionym szkolnym obiadem. No może na równi z makaronem z truskawkami, naleśnikami czy stołówkowym schabowym. Zawsze miałam ochotę na dokładkę. Gdy zrobiłam je po raz pierwszy sama w domu, zachwyciłam się ich prostotą wykonania. Rewelacja! Zapraszam na Domowe Pierogi Leniwe, idealne danie na niedzielny(...)Jeżeli nie macie maszynki do mielenia, możecie to zrobić malakserem, bądź po prostu zmiksować.Do sera wbijamy jajko i żółtko - miksujemy, następnie dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy. Ciasto powinno być lepkie. Na obsypany mąka blat wyjmujemy ciasto, rolujemy, lekko spłaszczamy, a następnie odkrajamy niewielkie kawałki.Leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy do momentu wypłynięcia.Podajemy z ulubionym
Słodkie PrzyjemnościMój kolejny smakołyk z truskawkami.Tym razem torcik na zimno z kremu z kaszy manny na spodzie z herbatników.I znowu smacznie. Składniki: Spód 200 g
Ala piecze i gotujePrzepis (bardzo minimalnie zmieniony) z książki Anny Włodarczyk 'Zapach truskawek. Rodzinne opowieści '. Składniki: (na 1 keksówkę, okolice 10/20cm) 1 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki bezsmakowego oleju (słonecznikowy) 2 jajka 3 duże, dojrzałe banany 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki suszonych wiśni Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj(...)owsiane i wiśnie. W osobnej misce rozgnieć dokładnie banany. Wymieszaj z olejem i jajkami. Przelej mokrą masę do suchych składników i szybko, ale dokładnie wymieszaj na w miarę gładkie ciasto. Przelej do przygotowanej foremki i piecz około 40 minut (zacznij sprawdzać po około 30 minutach). Przestudź w foremce i wyłóż na kratkę do całkowitego ostudzenia
Lejdi of the houseSkładniki : 1 kg truskawek 35 dag cukru Konfitur-fix na 1 kg owoców krople miętowe Przygotowanie : Umyte, osączone owoce pokroiłam drobno Zasypałam je odmierzonym cukrem i Konfitur-fix, wymieszałam dokładnie - owoce puściły sok Gotowałam około 3-5 min. tak jak napisano na opakowaniu Konfitur- fix Gorące konfitury przelałam do czystych słoiczków prawie po brzeg, zakryłam dekielkami Do 2 słoiczków dodałam(...)przetrzyma się w słoiczkach bez kłopotów. Krople miętowe najlepiej dodawać do odmierzonej porcji konfitur (i mieszać ), robić to ostrożnie, by nie "przedobrzyć" smaku. Konfitura będzie do przekładania ciast
Proste Potrawymąką kokosową i trochę pobabrany mąką pszenną, tzn.: - 12 dużych łyżek mąki gryczanej, - 4 łyżki mąki kokosowej, - i 3-4 razy nabierałam trochę mąki pszennej na ręce, żeby wyrabiać ciasto, bo za bardzo kleiło się do rąk. Ten chleb uformowałam od razu na blaszce i pod przykryciem odstawiłam do wyrośnięcia, a potem wjechał już prosto do pieca, bo nie chciałam(...)dobrze, jak na świeżych. Pomijając, strukturę chleb miał podobną do tego poprzedniego z mąką koko, tylko bardziej gęstą, smak - jeśli ktoś lubi grykę to super, idealnie komponujący się z truskawkami ze słoika albo brzoskwiniami. Mąka kokosowa to mega źródło błonnika, tak że warto podkręcić sobie chleb jej dodatkiem, zyskując jednocześnie ładny, zwarty, świetny do krojenia w cienkie kromki bochenek
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE