Beza z bitą śmietaną, czyli klasyczna Pavlova Pavlova to klasyczny deser, który swoją nazwę zawdzięcza nazwisku słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Jednak wbrew pozorom ten
Korniszonkiwypiekiem. Czy lato w tym roku nie szybko pędzi? Moje obawy, czy te produkty które powinny być we wrześniu nie zjemy w lipcu, a co potem? Moje ukochane truskawki się kończą, jagody już są ale to na Jana miał być jagód dzban, nie zdążyłam nacieszyć się szparagami i botwinką a tu już bób i inne pyszności. Peonie królowe końca czerwca(...)się przy piekarnikach, choć na dworze upał czy mróz. Rogale teraz w ten upał rosły jak szalone. Polecam je gorąco bo pracy przy nich mało a efekt jest znakomity, ciasto się pięknie listkuje jak w najlepszej restauracji francuskiej croissanty a przecież nasze rogale pochodzą z Czech. Są pyszne i trzeba ich spróbować. Przepis na te małe rogaliki pochodzi z bloga
Moje Małe CzarowanieSernik na zimno z galaretką i truskawkami.Pyszny,kremowy i sycący,idealny dla łasuchów i wielbicieli twarogu.Jeden z moich ulubionych,robię go już kilka dobrych lat.Na szczęście
Anielskie wypiekikuchni austriackiej, czeskiej i polskiej. Różnią się jednak nadzieniem, które może być na słodko, słono lub ostro. Bardzo popularne u nas są ze śliwkami lub truskawkami. Moje knedle, a właściwie kule ziemniaczane, nadziałam morelami. Wyszły bardzo okazale. Składniki: • 1 kg ziemniaków ugotowanych • 250 g mąki pszennej • 1 jajko • sól Nadzienie • 12 moreli • 3 łyżki(...)Jeśli mamy z poprzedniego dnia, to przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. • Do ostudzonych dodać, mąkę, sól i jajko. • Zagnieść, aż masa uzyska konsystencję ciasta. • Uformować wałek i przeciąć go na 12 plastrów. • Z każdego kawałka zrobić placuszek w rękach, kłaść morelę i zlepiać kulę. • Knedle wkładać do posolonego
To co kochamnadesłane przepisy konkursowe. Nawet nie spodziewałam się, że tyle pyszności wymyślicie ! Niby kasza, wydawać by się mogło że "cóż można z niej wymyślić..." A jednak! Pojawiły się ciasta, chleby, zapiekanki, kotlety, zupy, pudding, sałatki ! Na pewno będę korzystać z waszej pomysłowości :) Jednego zwycięzcę wyłonię po waszym głosowaniu (przypominam, że jednego wybieram ja, a dwóch Wy) A teraz czas(...)rabarbarem 7. Kasza orkiszowa pod pierzynką 8. Kotlety z kaszy gryczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 9. Krupnik na gęsich pipkach 10. Kukurydziany deser z jogurtem i truskawkami 11. Pomidorowa kasza orkiszowa z bobem 12. Pudding z kaszy manny 13. Sałatka z kuskusem i zielonym ogórkiem 14. Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
Tradycyjna Kuchniależakowania. Całość miała przypieczętować nutka mango. Myślałam, że posypka (jak to zwykle bywa) będzie słodka i tyle. Zaskoczył mnie jednak bardzo mocny owocowy smak. I choć tutti frutti i truskawka są boskie i urzekające, to jednak tutaj najbardziej polecam Wam właśnie mango. Składniki: 125 g masła 125 g cukru 300 g miodu 2 łyżeczki curry / garam masala w proszku(...)Dodać przyprawy, zamieszać. Odstawić do ostudzenia. Mąkę przesiać z sodą do miski. Zrobić zagłębienie, wbić jajo. Dodać ostudzone masło z miodem, cukrem i przyprawami oraz puree marchewkowe. Wyrobić gładkie ciasto. W razie konieczności dodać nieco mąki. Ciasto piernikowe schłodzić w lodówce przez 45 minut. Po chłodzeniu powinno mieć konsystencję plasteliny. Ciasto partiami rozwałkowywać na placki o grubości ok. 5mm. Jeżeli
Pełny talerzPogoda nas rozpieszcza, nie ma co mówić, ale te upały trochę męczą. Dlatego dla ochłody przygotowałam najlepszy sernik na zimno z serkiem waniliowo-morelowym Almette. Puszystość
Magiczne Życie Martyłyżka mąki gryczanej 1/3 szklanki ksylitolu 3 łyżki zimnego oleju kokosowego (wystarczy wstawić go do lodówka na 2h) 2-3 łyżki zimnej wody szczypta soli Z podanych składników wyrabiam ciasto takie samo, jak na zwykłe kruche. Wylepiam formę tortową o średnicy 23 cm na dnie i po bokach, uprzednio wykładając samo dno papierem do pieczenia. Podpiekam 10 minut w piekarniku(...)rozgrzanego pieca i piekę przez 60 minut w 160 stopniach, do względnie "suchego patyczka" (chodzi o to, by masa się ścięła). Studzę na kratce. mus truskawkowy: 350g świeżych truskawek 2 łyżki ksylitolu 1 płaska łyżeczka agaru 2 łyżki wrzątku Agar zalewam wrzątkiem. Truskawki płuczę, obieram z szypułek i z cukrem miksuję przy pomocy blendera. W małym garnuszku zagotowuję powstały
W kuchni Karmel-itkiTroszkę przerobiłam serniczki z tego przepisu dodając na górę mrożonkę, którą otrzymałam z firmy Owoce dżungli , to była moja przekąska podczas kilkugodzinnej nauki, jak ja tego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny(...)lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić mikserem do otrzymania gęstego kremu. Trwa to dosłownie chwilkę. Frużelina truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek 2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody 2/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone
kulinarnyswiatdomiJagody! Zaraz po truskawkach jedne z lepszych owoców sezonowych. Maliny, czereśnie, porzeczki czy agrest są dlatego w tyle, dla mnie oczywiście ;) Jagody są pyszne od tak, bez niczego, albo z cukrem i śmietaną. Ja jednak najbardziej lubię je w pierogach! Tym razem przygotowałam dla Was wersję jogurtową! Jedliście kiedyś? Jak nie, to koniecznie wypróbujcie. Zapraszam na Jogurtowe pierogi z jagodami(...)podgrzewamy w garnuszku wodę z dodatkiem jogurtu i dolewamy do miski. Całość zagniatamy i dzielimy na kilka części. Jedną część rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, resztę przykrywamy ściereczką aby ciasto się nie zeschło.Z rozwałkowanego cienko ciasta wycinamy szklaneczką małe kółka, na które następnie nakładamy łyżeczkę jagód i 1/4 łyżeczki cukru, zlepiamy - jeżeli ciasto nie chce się zlepić, brzegi które
Słodkie PrzyjemnościDzisiejsze mufiny są bardzo specjane :) Cały poranek przeznaczyliśmy na ich pieczenie- a celem było wsparcie inicjatywy zbierania pieniędzy dla Mateusza Bednarczyka. Jeżeli macie ochotę
Smaki Edytyproduktów, jakie wytwarza firma Polskie Młyny jest ogromna. Przeróżne mąki, aż 26 rodzajów! W tym również ekologiczne i specjalistyczne. Znajdziemy u nich również gotowe mieszanki do wypieku chleba czy ciast. Nie zaprzestali tylko na tym i w gamie produktów znajdziemy też płatki czy słonecznik łuskany, wszystko pochodzenia ekologicznego. Jednym z prezentów, jakim mnie obdarowali, są ekologiczne płatki owsiane ( LINK(...)porcje: ▪ 100 g płatków owsianych POLSKIE MŁYNY ▪ 1 banan ▪ 2 jajka ▪ 1 łyżeczka cynamonu ▪ 200 g jogurtu naturalnego ▪ 1 łyżka masła orzechowego ▪ 1 łyżka mąki ziemniaczanej ▪ 200 g truskawek lub innych świeżych owoców Przygotowanie: 1. Płatki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut, aby woda całkiem wchłonęła. 2. Jajka, banana, cynamon, jogurt, masło orzechowe i mąkę mieszamy dokładnie
zdrowo i aktywnieproduktów, jakie wytwarza firma Polskie Młyny jest ogromna. Przeróżne mąki, aż 26 rodzajów! W tym również ekologiczne i specjalistyczne. Znajdziemy u nich również gotowe mieszanki do wypieku chleba czy ciast. Nie zaprzestali tylko na tym i w gamie produktów znajdziemy też płatki czy słonecznik łuskany, wszystko pochodzenia ekologicznego. Jednym z prezentów, jakim mnie obdarowali, są ekologiczne płatki owsiane ( LINK(...)porcje: ▸100 g płatków owsianych POLSKIE PŁYNY ▸1 banan ▸2 jajka ▸1 łyżeczka cynamonu ▸200 g jogurtu naturalnego ▸1 łyżka masła orzechowego ▸1 łyżka mąki ziemniaczanej ▸200 g truskawek lub innych świeżych owoców Przygotowanie: 1. Płatki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut, aby woda całkiem wchłonęła. 2. Jajka, banana, cynamon, jogurt, masło orzechowe i mąkę mieszamy dokładnie
Zdrowie i pysznie na talerzukaszy jaglanej 1 pełna łyżka kremu nutlove coco crunch 1 łyżka oleju kokosowego miód lub syrop klonowy do smaku (u mnie 1 łyżka syropu klonowego) owoce do podania np. truskawki Przygotowanie: W garnku zagotowujemy mleko kokosowe z olejem kokosowym i syropem klonowym. Zdejmujemy z kuchenki, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, krem kokosowy i miksujemy wszystko ręcznym blenderem na gładki budyń. Przekładamy(...)dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, krem, żółtka, cukier, mleko kokosowe i wodę. Miksujemy składniki do połączenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przekładamy do miski z ciastem i delikatnie mieszamy. Smażymy kokosowe gofry. Studzimy i podajemy ze świeżymi owocami. Smacznego Kokosowa owsianka Składniki: 1 szklanka mleczka kokosowego 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżka kremu kokosowego nutlove coco
Słodkie okruszki