(ten przepis nie został jeszcze oceniony) Deser kawowy z owocami to moja propozycja ekspresowego deseru na ciepłe, letnie dni. Połączenie smaku kawy , herbatników i owoców idealnie
Kuchnia BazyliiJeszcze cała zima przed nami, warto więc przygotować się na chłodne i bardzo długie wieczory :) Dobrym pomysłem może być przygotowanie nalewki z pigwy. Nie wiem czy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pracochłonne. Bardzo polecam! :) Składniki na truskawkową galaretkę: 500 g truskawek 2-3 łyżki cukru pudru 2 galaretki truskawkowe Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą. Większość truskawek zmiksować, wymieszać z pozostałymi owocami i cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w 150 ml wrzącej wody. Puree owocowe wymieszać z galaretką i przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Schłodzić w lodówce przez około(...)ponownie zmiksować śmietanę, cienkim strumieniem wlewając żelatynę. Delikatnie mieszając, od razu połączyć masę śmietanową z masą serową. WYKOŃCZENIE SERNIKA - Połowę masy serowej wyłożyć na przygotowany wcześniej spód, na środku ciasta ułożyć truskawkową galaretkę. Na galaretkę wyłożyć pozostałą masę serową. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego
Domowa cukiernia EwySernik w szklankach. Sernik piankowy z owocami. Sernik piankowy z borówkami i jagodami z galaretką to pyszny deser sernikowy, który ma formę lekkiej serowej pianki. Ten
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJuż za tydzień Wielkanoc. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby, która zajmuje na nim najważniejsze miejsce. Im bardziej kolorowa i strojna, tym lepiej, w
Sajkofanka smakuSkładniki : 250 ml śmietany do ubijania 30% lub 36% zimna 7 dużych jajek w temperaturze pokojowej 250 g drobnego cukru można dać trochę więcej jeśli lubicie
KUCHNIA POLSKAżółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut(...)pudrem. Następnie wlej śmietanę kremówkę i miksuj do uzyskania gęstego kremu. Do gotowego kremu wlej lekko ciepłą żelatynę i zmiksuj do połączenia składników. Dodatkowo: 3 banany ok. 500 gram truskawek 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru kakao do oprószenia Wykonanie: Na dno blaszki ułóż pierwszy blat biszkoptu (nasącz naparem kawowym, oprósz kakao). Ułóż kawałki banana i zalej masą
Kulinarna (nie)codziennośćWiększość słodkości, które przygotowuję w mojej kuchni, to ciasta; zdecydowanie rzadziej desery, a małe, słodkie pralinki to już w ogóle rzadkość. Są dość praco- i czasochłonne, ale efekt wizualny i smakowy wynagradzają każdą poświęconą minutę. Dlaczego więc tak rzadko po nie sięgam? Nie wiem. Szczerze - często się nad tym zastanawiam, i nie umiem odpowiedzieć na to pytanie. Przecież lubię spędzać(...)Zamiast tego wrzucałam kuleczki do czekolady, wyjmowałam widelczykiem do przekąsek (takim malutkim, z dwoma ząbkami), czekałam chwilę, aż czekolada obcieknie, następnie układałam na papierze do pieczenia, posypywałam kawałeczkami liofilizowanych truskawek i zostawiałam w spokoju, sięgając po kolejną kuleczką... Tak - to zajmuje trochę czasu. Ale mina i komentarz C. wynagrodziły wszystkie trudy. Stwierdził, że kiedy myśli, że już go niczym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzywołuje wiosnę, a raczej lato. Serniczek jest orzeźwiający z truskawkowo -jogurtowym musem. Aksamitny, z równymi warstwami i najlepszym spodem chałwowym. Pomysł na spód był spontaniczny. Od razu zaznaczę, że ciasto zrobił mąż z moją małą pomocą. Ten sernik to jego ulubiony i już nieraz był robiony z małymi zmianami. PRZEPIS Spód suchary 250 g. masło czekoladowe(...)odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Strużką wlewamy do masy serowej miksując na średnich obrotach. Masę wylewamy na spód chałwowy i umieszczamy w lodówce. Mus jogurt grecki 400 g. truskawki mrożone 400 g. cukier puder 2 łyżki lub wg. smaku żelatyna 5 łyżeczek + woda Truskawki rozmrażamy. Dodajemy jogurt i miksujemy blenderem. Dodajemy cukier puder. Żelatynę zalewamy zimną wodą
Kuchnia Pauletteswłaśnie wracając do sedna sprawy, wczoraj zobaczyłam coś rewelacyjnego, a mianowicie "Magic galaretki Gellwe" :)Wczoraj zrobiłam galaretkę o smaku owoce leśne i malina, a czekają na mnie jeszcze truskawka i cytryna oraz pomarańcza i jagoda.Takie galaretki to nic trudnego, jeszcze w szczególności kupione, ale jaka radość :)Pierwszy smak wypróbowany i mówię głośno PYYYCHA :)Polecam.SKŁADNIKI:podwójne opakowanie galaretki "gellwe magic(...)łyżki i krawędzi naczynia wlewać niebieską galaretkę.Wstawić do lodówki na 3 godziny do stężenia".Zrobiła tą galaretkę i muszę przyznać, że jest ona bardzo efektowna.Rewelacyjnie sprawdzi się do ciast, deserów. My zjedliśmy sobie sama galaretkę i była bardzo smaczna
Serce zamknięte w formie pysznościDziś tort ze specjalną słodką dedykacją dla wyjątkowej osoby, która kawę smakuje z iście królewską gracją:) Ta Pavlova z mocnokawowym kremem na bazie sypanej kawy i
Domowe ciastaW ubiegłym tygodniu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach cukierniczych zorganizowanych przez E.Wedel. Było bardzo czekoladowo, słodko i wytrawnie. Zostaliśmy podzielenie na dwie grupy aby przygotować k
Niezły MłynekSkładniki na „szalupy”: Opakowanie ciasta francuskiego Forma do muffinów Wykonanie: Ciasto dzielimy na w miarę równe kwadraty, formę do muffinów obracamy do góry nogami. Nakładamy każdy kawałek ciasta francuskiego na wystającą część formy, delikatnie dociskając spód, aby podczas pieczenia „szalupy” za bardzo się nie skurczyły i dało się do nich nałożyć masę budyniową. Patrz zdjęcie. Wstawiamy(...)szalupą od papieru. Do każdej „szalupy” nałożyłam za pomocą rękawa cukierniczego (łyżka też będzie idealna) domowy budyń i dodałam ulubione owoce (u nas rozmrożone zeszłoroczne borówki i truskawki). Całość niechlujnie pokropiłam rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. SMACZNEGO
gutfutPomimo niesprzyjającej pogody za oknem, postanowiłam zrobić lody śmietankowe. Uwielbiam lody i pogoda mnie nie zniechęciła. Łakomstwo wygrało :) Składniki: Ok 300 ml śmietanki 30 lub 36
The Sweet Damsel