Składniki na „szalupy”: Opakowanie ciasta francuskiego Forma do muffinów Wykonanie: Ciasto dzielimy na w miarę równe kwadraty, formę do muffinów obracamy do góry nogami. Nakładamy każdy kawałek ciasta francuskiego na wystającą część formy, delikatnie dociskając spód, aby podczas pieczenia „szalupy” za bardzo się nie skurczyły i dało się do nich nałożyć masę budyniową. Patrz zdjęcie. Wstawiamy(...)szalupą od papieru. Do każdej „szalupy” nałożyłam za pomocą rękawa cukierniczego (łyżka też będzie idealna) domowy budyń i dodałam ulubione owoce (u nas rozmrożone zeszłoroczne borówki i truskawki). Całość niechlujnie pokropiłam rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. SMACZNEGO
gutfutPomimo niesprzyjającej pogody za oknem, postanowiłam zrobić lody śmietankowe. Uwielbiam lody i pogoda mnie nie zniechęciła. Łakomstwo wygrało :) Składniki: Ok 300 ml śmietanki 30 lub 36
The Sweet DamselLetnie gorące dni sprawiają, że nasz organizm przestawia się na inną dietę. Schładzamy się wtedy chłodnikami, lekkimi przekąskami czy orzeźwiającymi
Kulinarne przemysleniaCześć :D Jakieś 10 lat temu dostałam od koleżanki przepis na sernik na zimno. Przepis to może za duże słowo :D Robię go bardzo często a
Pieprzyć z Fantazjątamtym roku postawiłam na truskawki. Nalewka z nich była pyszna i jeszcze troszkę zostało, więc przygotowanie jej odpuściłam. Nie mogłam się jednak oprzeć malinom, zwłaszcza, że miałam ich pod dostatkiem od Rodziców. Soków zrobiłam wystarczająco, nie pozostało nic innego, jak przerobić na alkohol. Sam proces przygotowania, to nic prostszego. Wystarczy owoce zalać alkoholem, później cukrem i połączyć zlane płyny(...)alkoholem. Filtrujemy przez gazę i przelewamy do butelek. Po ok 2 miesiącach nalewka nabiera wyjątkowego smaku i koloru. Maliny pozostałe z przygotowania nalewki możemy od razu wykorzystać do ciasta lub zamknąć i spasteryzować je w małych słoiczkach
Kuchnia w czekoladziepampuchy drożdżowe znalazłam w książce Pawła Małeckiego. Lubię przygotowywać słodkości z jego przepisów, bo wiem, że zawsze będą smaczne. Z przepisów Pawła przygotowywałam już między innymi Tartę szpinakową z truskawkami czy Pancakes z malinami i bitą śmietaną . Koniecznie sprawdźcie Do zrobienia bułeczek na parze będzie potrzebny Wam duży garnek, koszyczek do gotowania na parze , a także pokrywka do garnka(...)powstałą mieszankę. Rozrabiamy i odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. 3 Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy do niego pozostałą część mąki oraz roztopione masło. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość. 4 Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części i wyrabiamy z niego pampuchy. Kładziemy je na ściereczce, aby jeszcze trochę podrosły. 5 Na dno garnka wlewamy
Kuchnia Bazyliiskupić się na dodatku truskawek , ale z racji iż ich cena na bazarze jest nadal karkołomna - 12-16 PLN w zależności od regionu kraju - stąd wielu z nas planowało zastąpienie truskawek innym owocem. Mnie skusił w takim zestawieniu banan ! Pysznie się w placuszkach usmażył :) Przepis zadowolił mnie w 200%! Placuszki wyszły niesamowicie pulchne i jak chmurka leciutkie, urosły zamaszyście, a dodatek(...)patelni ceramicznej z dnem "plaster miodu", choć pewnie teflonowa dobrej jakości też się nada :) Rozgrzać patelnię , posmarować lekko olejem za pomocą pędzelka i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, zachowując znaczne odstępy - placki mocno urosną w górę i na boki podczas smażenia, więc jednorazowo należy tu mieć na patelni nie więcej niż 4 sztuki . Smażyć
Grunt to przepis!Walentynki to taki dzień, kiedy gastronomia przeżywa wzmożony ruch. Specjalnie na tę okazję, trzeba było wymyślić jakiś deser, który można by zaserwować klientom. Coś innego niż
Jacob TastesMięciutkie, mocno czekoladowe muffinki, do których pasują praktycznie wszystkie owoce, a z całą pewnością będą to m.in. truskawki, wiśnie, czerwone porzeczki, jabłka, gruszki, śliwki, banany, pomarańcze itp. Ja tym razem wykonałam je z jagodami ( mrożonymi, ale jeszcze chwilka i będzie można już zajadać świeże :) ). Bez owoców też będzie ok, ale po co z nich rezygnować, skoro z nimi jest(...)roztrzepane lekko jajka, olej, maślankę oraz roztopioną i przestudzoną czekoladę. Mokre składniki wlać do suchych i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać owoce i ponownie krótko wymieszać. UWAGA : Ciasto wyjdzie gęste i tak powinno być, ale jeśli okaże się, że jest zbyt gęste należy dodać więcej maślanki lub w razie braku dolać mleka. Formę do muffinów wyłożoną papilotkami
Opowieści z piekarnikajakiś aromat(na biedno) i cukier 4.gotuj do zagotowania! I szybko ściągaj z gazu -najlepsza kawa ever(taką dostaniecie tylko od innej bloggerki) zagryziona ciachem ♥ PLAN DZIAŁANIA(polecany) A. Zrobić ciasto na naleśniki. Do lodówki z nim na chwilę. B. W tym czasie zrobić sosik waniliowy C.Smażąc naleśniki karmelizować gruszki Pamiętajcie! Dziś słodziki i inne diety chowamy w kąt. Sałatę(...)wiedziała co lubię i kocham szczerze. Kawa,czekoladowe ciacha...o raju....dziecięcy studencki raj! Ukłonyyyy! To co teraz śniadanie? A śniadanie musiało dorównać pysznością prezentom! Maria'n , Truskawka , Martyna , czekolaadowaaa , agateq , Magda , Daria , Lola , fantasmagorja , Klaudia P , kerala , slyvvia , Brenda , mania179 , Justyna , Dorota
U FiolkiSorbet czekoladowo-kawowy… z bananów! W smaku przypomina najlepsze kremowe lody, ale nie dodaje się do niego ani mleka, ani śmietany, ani jajek – więc
Poezja smakudniu każdy z Nas może zjeść kawałeczek serniczka, częstujcie się :-) Składniki: 70 dag sera białego 80 g margaryny lub masła 70 g cukru kryształ 3 galaretki (o smaku truskawki, agrestu i pomarańczy) 2 galaretki cytrynowe paczka okrągłych biszkoptów wyciśnięty sok z 1 cytryny Przygotowanie: Dzień przed zrobieniem sernika najlepiej rozpuścić galaretki. Przygotować trzy miski. Do każdej z nich(...)galaretek i układać jedną obok drugiego lekko dociskając do masy, czynność powtarzamy do momentu wypełnienia powierzchni tortownicy. Na wyłożoną galaretkę wylać drugą połowę sera i wyłożyć pozostałą część galaretki. Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia. Na schłodzony ser wylać tężejącą galaretkę cytrynową
Ciastka - domowe słodkościSkładniki na spód: 1 opakowanie hitów lub innych ciasteczek z kremem 1/2 opakowania herbatników 1 kostka masła 1 łyżka masła orzechowego (tudzież kremu) Sposób przygotowania: Ciasteczka
ClauditteMissCookingjakiś aromat(na biedno) i cukier 4.gotuj do zagotowania! I szybko ściągaj z gazu -najlepsza kawa ever(taką dostaniecie tylko od innej bloggerki) zagryziona ciachem ♥ PLAN DZIAŁANIA(polecany) A. Zrobić ciasto na naleśniki. Do lodówki z nim na chwilę. B. W tym czasie zrobić sosik waniliowy C.Smażąc naleśniki karmelizować gruszki Pamiętajcie! Dziś słodziki i inne diety chowamy w kąt. Sałatę(...)wiedziała co lubię i kocham szczerze. Kawa,czekoladowe ciacha...o raju....dziecięcy studencki raj! Ukłonyyyy! To co teraz śniadanie? A śniadanie musiało dorównać pysznością prezentom! Maria'n , Truskawka , Martyna , czekolaadowaaa , agateq , Magda , Daria , Lola , fantasmagorja , Klaudia P , kerala , slyvvia , Brenda , mania179 , Justyna , Dorota
Fiolka w kuchnikokosowy (w lodówce zmienia konsystencję na stałą) pozostałe oleje rafinowane w niektórych ciastach dojrzałe awokado JAJKA DO JAJECZNICY – tofu + czarna sól imitująca smak jajek (powstaje tofucznica) DO CIAST, PLACKÓW, NALEŚNIKÓW -to co widać na poniższej tabeli źródło: truetastehunters.com MLEKO Tu oczywiście w zamian wprowadzamy mleko roślinne. Takie mleko możecie przygotować w domu (jeśli macie blender) lub kupić(...)CZEKOLADOWY Z AQUAFABY MUS CZEKOLADOWY Z AWOKADO – oczywiście dojrzałego, twarde się nie sprawdzi. Miksujecie awokado z kakao i syropem klonowym (ewentualnie bananem). Możecie dorzucić orzechy, jagody, maliny truskawki, mandarynki, wiórki kokosowe MUS CZEKOLADOWY Z AWOKADO MUS CZEKOLADOWY Z AWOKADO SZYBKIE LODY Z MROŻONYCH BANANÓW – dojrzałe banany (najlepiej żeby skóra miała ciemne plamki, takie banany są najsłodsze) obieramy, kroimy
Powiedz dietom nie