Taka forma serniczków siedziała w mojej głowie już od dawna. Potrzebne do ich wykonania były obręcze do potraw, o których już pisałam przy Kuskusie Pełnoziarnistym z
Blondynka Gotujepiękne słoiczki i szybka bezproblemowa dostawa. Brakuje słów by je opisać. Oprócz klasycznych takich jak rzepakowy, lipowy, gryczany, czy spadziowy uznaniem cieszą się te smakowe takie jak: truskawka, malina, czy czarna porzeczka. Naprawdę jest w czym wybierać ! Można go jeść łyżkami i dodawać do wszystkiego. Nie umiem wybrać faworyta, wszystkie genialnie smakują. W ofercie firmy są też(...)Mąkę pszenną przesiać na stolnicę lub matę silikonową, wymieszać z wiórkami kokosowymi, cukrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać miód i miękkie masło , wbić jajko i całość zagnieść aż ciasto będzie wyrobione i miękkie. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rolować na stolnicy na cienki wałek, tak jak na kopytka, docisnąć każdy rulon
Wanilia i Kardamoninne sprzęty poszły z zapomnienie i ciasto naleśnikowe i masę twarogową robiłam w hoffenie.W sumie ciasto naleśnikowe można zrobić przy pomocy miksera lub trzepaczki , tak samo i masę twarogową. Ciasto 250 g mąki pszennej 2 jajka 250 g mleka 250 g wody ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru 30 g masła, miękkiego Masa twarogowa 1 jajko 40 g cukru 1 łyżeczka(...)podgrzewać na patelni. Podawać posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub miodem lub bitą śmietaną -u mnie zostało trochę masy twarogowej , więc dodałam do niej jeszcze trochę śmietany i truskawki, maliny i zmiksowałam
Moje domowe kucharzeniePrawie w każdy piątek siadam z kartką i mówię: - SŁUCHAM. Słucham waszych propozycji na weekendowe obiady. I słyszę: - pizza - ryż z truskawkami - gulasz! Dla odmiany więc zupa gulaszowa. Takie danie jednogarnkowe, sycące, bez większej roboty. Jedynie potrzeba trochę czasu, żeby mięso zmiękło. Piszę "mięso" i czuję, że używam jednego ze słów bardzo passe. A na zdjęciach obok zupy leży(...)tygodniu jest na stole. Być może kogoś to oburza, kogoś obrażam fotografią zupy z kawałkiem mięsa, być może... Strach przyznać się do zjedzenia pączków w Tłusty Czwartek, ukręcenia ciasta na margarynie, użycia cukru waniliowego, bo zaraz ktoś wyłapie, że to wanilina a nie żadna wanilia. Po "złotych myślach" wracamy na ziemię. Gulasz uwielbiam. Podobnie rzecz ma się z tą zupą
bistro mamaJak powszechnie wiadomo Ola uwielbia wszelkiego typu elektroniczne gadżety, ale nie spodziewałem się, że kiedyś zapała aż tak wielką miłością do sprzętów kuchennych. Tym razem Jej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię zdrowo odżywiać. Post sponsorowany Zdrowe bezglutenowe słodycze Gluten to białko obecne we wszystkich odmianach pszenicy, żyta i jęczmienia. Bezglutenowe słodycze wytwarzane są z produktów bezglutenowych. Kruche i półkruche ciasto, ciasto biszkoptowe czy francuskie, różne ciastka a także kremy, polewy czy kuwertury na bezglutenowe słodycze muszą być wolne od glutenu. Mąka uzyskana z ziaren i orzechów może być smaczną(...)bezglutenowych słodyczach Bezglutenowe słodycze takie jak ciasta pieczone w piecu, dzięki dodatkowi skrobi uzyskują lekkość i puszystość. Skrobia ma działanie wiążące, więc występuje w takich bezglutenowych słodyczach jak kremy. Kremy stanowią nadzienia zdrowych słodyczy i są często stosowane też w bezglutenowych tortach. Skrobia kukurydziana może być też używana do posypywania tortownicy, aby brzegi ciast dobrze trzymały się formy
Zdrowy Styl Joannyrobił swoje! Nie sposób było się nie skusić. Idąc tym tropem, można np. obrać dziecku mandarynkę czy pomarańczę i podzielić na cząstki, gruszkę podzielić na ćwiartki, poukładać maliny czy truskawki w jakiś fajny wzorek – cokolwiek, co będzie prostą i przyjazną formą podania. Można wykorzystać do tego talerzyki dla dzieci, z narysowanymi buźkami czy zwierzątkami. 2. Co zamiast(...)cukru! Te lody, o których chcę Wam tutaj opowiedzieć, to jest jeden z najbardziej przebojowych przepisów! Dlaczego? Bo wystarczą do nich tylko 3 składniki: mrożony banan, mrożone owoce (np. truskawki) oraz mleko. Wszystko miksujemy i lody gotowe! Smakiem wygrywają z lodami ze sklepu, bo są naprawdę przepyszne, a w dodatku nie zawierają ani grama cukru! Warto dzieci zachęcić też
WiszniówkaOWOCE, koniecznie świeże, kształtne Tu pasują i zazwyczaj najczęściej podaję bezpestkowe winogrona, ciemne lub/i jasne, pasuje także posiekany melon, gruszki, śliwki – super pasują do pleśniowych serów, morele, w sezonie truskawki, maliny, agrest, porzeczki, szczególnie te czerwone i białe. WARZYWA ŚWIEŻE I MARYNOWANE Najbardziej znanym dodatkiem takich warzyw są pomidorki koktajlowe. Sprawdzą się też małe papryki posiekane w paski. Marynowane warzywa(...)oliwą z oliwek, papryką. Bułeczki, bruschetty, tosty, chlebki pita, pokrojone tortille, grzanki posmarowane pesto, domowy chleb z oliwkami. U mnie sprawdzają się także wszelakich rozmiarów i kształtów przekąski z ciasta francuskiego, np. z serem, pastą pomidorową i oliwkami posypane sezamem lub makiem. WSZYSTKO TO W DOBRYM TOWARZYSTWIE TWORZY MIŁĄ I SMACZNĄ ATMOSFERĘ SPRZYJAJĄCĄ ROZMOWOM DO RANA I UŚMIECHOM BEZ KOŃCA
Zasmakuj KuchniUwielbiam! zarówno ze śliwkami jak i z truskawkami. Sama nie wiem, które lubię bardziej. Niestety w tym roku z knedlami jesteśmy na bakier. W sezonie truskawkowym knedli nie było, więc i w sezonie śliwkowym knedle być powinny - i były. Więc jak tylko pojawiły się pierwsze śliwki, wzięłam się za lepienie. Ahhh ten aromat cynamonu, po przekrojeniu knedla, unoszący się(...)ugotowanych ziemniaków - 250g mąki pszennej - 2 jajka - śliwki - cukier z cynamonem (proporcja wg. Waszego smaku) - sól Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajka i sól. Wyrobić jednolite i elastyczne ciasto, nie klejące się do rąk. W razie konieczności podsypać mąką. Uformować wałek (większy i grubszy niż na kopytka). Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta. Delikatnie uformować placuszek. Na środek ciasta płożyć
CookYourselfminut. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Przetarte truskawki ponownie zagotowujemy i dodajemy 2 galaretki, dokładnie połączyć. Budynie rozrabiamy w ¾ szklanki wody. Następnie dodajemy do gotujących się truskawek, ciągle mieszając trzymać na ogniu do zgęstnienia. Wystudzić. Zimną masę wykładamy na biszkopt, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia masy. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)Masa śmietanowa : 500 ml śmietany 36 % 1 czubata łyżka cukru pudru Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, miksujemy na najniższych obrotach miksera. Śmietankę wykładamy na zgęstniałą masę truskawkową. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonym biszkoptem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiprezentowałam Wam w przepisie na Paris Brest . Pomyślałam, że ten krem w połączeniu z bezą i białą czekoladą stworzą doskonałą kompozycję, którą postanowiłam również, zamiast truskawkami, lekko "złamać" kwaskową, czarną porzeczką :) Moja intuicja i tym razem mnie nie zawiodła, a efekt był powalający :) A skoro już tak skromna dziś jestem(...)łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 170 stopni C przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i pozostaw
Słodko-Słony Świat IlonyDziś będzie kolorowo i smacznie;) Tort m&m's wykonałam na zamówienie dla pewnej bardzo młodej osóbki- miał być kolorowy, elegancki no
Domowe ciasta100g dżemu. Mini serniczki truskawkowe, około 6-8 porcji 400 g serka naturalnego z wiaderka 200 ml śmietanki 30% 1 słoik dżemu Łowicz EXTRA GŁADKI 100% z owoców Truskawka 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 4 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki wody kilka listków mięty do dekoracji Żelatynę zalać wodą i odstawić na 5 minut, a następnie(...)jajko 1 łyżka śmietany 18% 1 słoik dżemu Łowicz EXTRA GŁADKI 100% z owoców Brzoskwinia beziki do dekoracji Z mąki, zimnego masła, cukru pudru, jajka oraz śmietany zagnieść ciasto i wstawić je na 15 minut do lodówki. Ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość 3-4 mm, następnie wyciąć kółka ciut większe od foremki i wyłożyć nim foremki. Spód podziurkować widelcem
Kraina Miodem PłynącaPierogi w naszym domu jemy ze wszystkim – czasami to kombinacje znane, jak mięso z rosołu i kiszona kapusta. Klasyczne – jak pierogi ruskie, czy najszybsze – z truskawkami. I niecodzienne ale zachwycające – jak dzisiejsze pierogi z kaszanką, które wybitnie dobrze smakują po odsmażeniu i zrumienieniu. Kaszanka do tych pierogów musi być naprawdę smaczna – w końcu to ich główny składnik. Nie może(...)całość, co jakiś czas mieszając, aż kaszanka porozpada się i utworzy ze śliwkami jednolitą masę. Doprawiamy cynamonem, imbirem, goździkami, solą i pieprzem, studzimy. Do tych pierogów polecam Wam wykorzystanie ciasta pierogowego z jajkiem – jest minimalnie twardsze niż ciasto bez jego dodatku, ale pierogi nie sklejają się i nie rwą, co przy tak ciężkim nadzieniu nie pozostaje bez znaczenia. Mąkę
Karo in the KitchenJeśli jesteś fanem czekolady, to ten tort będzie idealny. Nie za słodki, ale mocno czekoladowy. Zaskoczy smakiem każdego miłośnika tej słodkości. Ten tort powstał na urodziny
Z Majeczką w kuchni