ciasta z truskawkami - 9798 przepisów (strona:529/654)

Sernik latte macchiato – potrójnie czekoladowy 185

białej 480 ml śmietanki kremówki (80 ml na polewę) 1/2 szklanki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny 3 łyżeczki zbożowej kawy Inki dowolne owoce do ozdoby (u mnie liofilizowane truskawki) Po 200 g (dwie standardowe tabliczki) każdego rodzaju czekolady rozpuszczamy w oddzielnych miskach. Najlepiej w tzw. kąpieli wodnej czyli metalowej lub szklanej misce umieszczonej nad garnkiem z małą ilością gotującej(...)gorzkiej czekolady i 80 ml śmietanki (można zagotować śmietankę i polać posiekaną drobno czekoladę. Za pół minuty wymieszać. Polewę rozprowadzamy na schłodzonym serniku. Po kilku minutach w lodówce ciasto jest gotowe. Kroimy na niezbyt grube kawałki – podajemy z gorzką kawą, która idealnie się komponuje z sernikiem. U mnie była Inka – sernik pałaszowaliśmy głównie jako poobiedni deser późnym popołudniem. Wpis

Poezja smaku
KOKTAJL KIWI. 140

Promienie słoneczne zalewają otoczenie. Spacerując, mrużę zza okularów oczy, ale to nic nie daje. Skręcamna śródmiejski bazar, wpadając tym samym w wirujący tłum kupujących. Sprzedawcy przekrzykują

W kuchni Karmel-itki
Śmietanowiec z wiśnią w galaretce bez pieczenia 102

Proste i efektywne ciasto na zimno.  Przy weekendzie mam dla Was przepis na deser cudeńko. Bardzo ładnie wygląda,a jego przygotowanie jest banalnie proste i wcale nie takie czasochłonne. Składników jest nie wiele i dostępne w każdym pierwszym lepszym sklepie.  Przygotowałam jednocześnie również wersję pomarańczową z brzoskwiniami, ale tym przepisem podzielę się następnym razem :) Przepis zobaczyłam na stronie(...)wiśni bez pestek (mogą być mrożone)  400 ml śmietanki 30 % 250 g mascarpone  2 galaretki wiśniowe +250 ml wrzątku 2 galaretki przezroczyste (użyłam smak truskawka-wanilia) +300 ml wrzątku pół szklanki słodzika/cukru (ja pominęłam ze względu na cukier w galaretkach) pół szklanki wiórków kokosowych  Przygotowanie: Gotujemy 250 ml wody i wsypujemy dwie galaretki wiśniowe. Nie wył

zdrowo i aktywnie
Domowy kompot z rabarbaru 176

Domowy kompot z rabarbaru to alternatywa dla gotowych soków i napoi, który kupujemy w sklepie. Propozycja ta idealnie sprawdzi się do każdego obiadu, a jak schowacie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kolorowe ciasto galaretkowe 155

Ciasto kolorowe, wesołe i radosne. Idealne do rozpogodzenia jesiennej, deszczowej aury, ale świetnie sprawdzi się również i w lecie, współgrając z jego ciepłym, słonecznym nastrojem :-)   SKŁADNIKI: - 2 galaretki truskawkowe + 500 ml wody - 2 galaretki brzoskwiniowe + 500 ml wody - 2 galaretki z czarnej porzeczki + 500 ml wody - 1 galaretka gruszkowa + 500 ml wody - 1 litr śmietanki(...)wody. Gdy galaretki są ostudzone, mieszam każdą z nieubitą wcześniej śmietaną. Wkładam do lodówki. Gdy są już dość gęste i dobrze stężone, wylewam na biszkopt jeden smak (truskawka) i daję do lodówki. Po jakimś czasie wylewam następny kolor (brzoskwinia) i do lodówki. Następnie jest czarna porzeczka - i do lodówki. Gdy porzeczka będzie już gotowa, wykładam owoce (ananasy i jagody

Wielopokoleniowo
Tort kokosowo-truskawkowy 159

drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty. Krem kokosowy: 2 puszki(...)wiórki. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu. Do nasączenia biszkoptu: woda kokosowa, wcześniej odłożona z puszki mleka kokosowego Dodatkowo: 440 g dżemu truskawkowego (2 małe słoiczki) świeże truskawki, do dekoracji wiórki kokosowe do obsypania wierzchu i boków tortu Wykonanie Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy wodą kokosową. Smarujemy dżemem z 1 słoika, wyłożyć ¼ kremu kokosowego. Przykryć kolejnym

kulinarnyswiatdomi
Krem bananowy 196

przygotowaniu, który może być podany na wiele różnych sposobów- w zależności od tego z jakimi dodatkami go połączycie. Ma konsystencję bardzo gęstego budyniu- zatem świetnie nadaje się do przekładania ciast i tortów, zwłaszcza tych czekoladowych SKŁADNIKI NA KREM BANANOWY: ( na 4 pucharki / miseczki lub do przełożenia 1 tortu) 250 ml. śmietany kremówki 36% 250 g. serka mascarpone 3/4 szklanki cukru(...)miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Deser będzie bardzo ładnie się prezentował, jeżeli nałożymy krem do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z truskawkami, z polewą toffi, z polewą czekoladową bądź obsypany startą, mleczną czekoladą. Gotowy krem przechowujemy w lodówce! Smacznego!!! Artykuł Krem bananowy pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Ciasto bez pieczenia 668

Ciast,które nie wymagają pieczenia, bardzo często są lubiane przez dzieci. Taki  przysmak , zaspakaja potrzebę słodkiego deserku, a jednocześnie doskonale smakuje. Moja propozycja , to mały torcik z serków i galaretki. Wypróbujcie,np na urodziny malucha doskonałe. Czego potrzebujemy  3 serki homogenizowane waniliowe 4 galaretki , 2 czerwone i dwie żółte ( można dać każdą inną)  owoce świeże(...)kompotu, np truskawki,gruszki, ananasy, brzoskwinie. Jak robimy Rozpuścić jedna galaretkę w półtorej szklanki wody. Ostudzić i połączyć z serkiem, Wlać do tortownicy i wstawić do lodówki. W tym czasie , gdy tężeje rozpuścić następną galaretkę, połączyć z serem wlać na zastygniętą postępować tak samo jak z pierwszą.  Trzecia warstwa jest ostatnią ,  na której układamy owoce i zalewamy czwartą

W kuchennym oknie Ewy
Sernik na spodzie brownie z musem truskawkowym 117

pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Mus truskawkowy:Truskawki gotować razem z cukrem na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 45 minut na gęste puree. W połowie gotowania rozgnieść truskawki praską. Ostudzić. Brownie (spód): W rondelku roztopić czekoladę razem z masłem, nie podgrzewając za bardzo masy. Ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem i wanilią. Następnie wymieszać(...)jeszcze ciepły spód brownie. Łyżeczką nakładać mus truskawkowy i delikatnie rozciągnąć go po całej powierzchni masy serowej, tworząc smugi. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez 35 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Wstawić do lodówki na około godzinę bez przykrycia. Pokroić w kwadraty. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Owocowy torcik z galaretek-idealny gdy nie chce się piec 125

składniki 2 galaretki pomarańczowe 2 galaretki zielone 2 czerwone galaretki 2 żółte galaretki 1 puszka mandarynek 1 puszka mango troszkę tryskawek 2 banany 1 opakowanie bitej

Moje Wyroby
Deser z truskawek, chia i kakao 91

Tym razem proponuję Wam zdrowy i dietetyczny deser, który powinien przypaść do gustu osobom dbającym o linię, a także nietolerującym glutenu i laktozy. Do przygotowania tego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Piernikowy koktajl z jabłkiem i bananem 138

szybko można zamienić zwykłe masło orzechowe i dodać ekstra łyżeczkę przyprawy do piernika. I kto powiedział, że nie można zrobić koktajlu o smaku piernika i nie będzie smakował jak ciasto z małą różnicą, że będzie to płynny koktajl na śniadanie. Zapraszam do spróbowania i komentowania na temat jego smaku. Print Piernikowy koktajl jabłkowo bananowy Keyword banan, cynamom, jabłko, masło orzechowe(...)płatkami owsianymi. Do blendera dodajemy wcześniej przygotowane banany i jabłka oraz resztę składników. Blendujemy do połączenia się składników Zobacz także inne przepisy na koktajle z blendera Koktajl truskawkowo orzechowy Truskawka i masło orzechowe to dobrana para. Słodko kwaśny smak truskawki z lekką orzechową nutą. Jogurt truskawkowy Klasyczny smak, jednak trochę w innym wydaniu, poprzez dodanie masła orzechowego. Jogurty jemy

Przepisy na koktajle z blendera
Gofry z piekarnika 590

Lubicie gofry ? Chrupiące, pachnące, jeszcze gorące posypane cukrem pudrem lub ozdobione bitą śmietaną. Do tego obowiązkowo truskawki lub inne owoce i uczta palce lizać gotowa. Takie gofry można zrobić w piekarniku Jadłyśmy - są doskonałe pod każdym względem :) Forma Silikonowe Gofry Tupperware ma także inne zalety - nie zajmuje zbyt dużo miejsca i można w niej upiec świetne ciastka o kształcie gofrów(...)wodę, mleko, olej, jajko, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski i ubijamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Nie przerywając ubijania dolewamy gorącą wodę. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy ciasto na kilka minut. Wylewamy do silikonowej formy na gofry i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni. Pieczemy około 20 minut. Przy pieczeniu gofrów bardzo istotna jest temperatura pieczenia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tort czekoladowy z frużeliną truskawkową - Emmet z Lego Przygoda 160

łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Na koniec dodajemy kakao. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.  Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny(...)lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić mikserem do otrzymania gęstego kremu. Trwa to dosłownie chwilkę. Frużelina truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek  2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody 2/3  szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone

kulinarnyswiatdomi
Torcik czekoladowy z kremem i wiśniami 75

przepyszny). Sprawdził się tutaj doskonale, zwłaszcza że zawiera on całe kawałki wiśni a Amaretto świetnie wzbogaca smak ciasta czekoladowego. Można też zrobić domową frużelinę wiśniową, ale z dżemem będzie na pewno szybciej i równie smacznie. Smacznego! Składniki (tortownica o średnicy 18 cm): Ciasto czekoladowe: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej 4 łyżki ciemnego kakao  2 łyżeczki proszku(...)rzepakowego Krem: śmietanka z 1 puszki mleczka kokosowego (u mnie w wersji light) 250 g serka mascarpone 3 łyżki ksylitolu 1 słoik dżemu wiśniowego lub frużeliny wiśniowej Wykonanie: Ciasto: W naczyniu umieścić składniki mokre: jajka, mleko i olej. Dodać cukier i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. W osobnej misce przesiać mąkę, kakao, dodać proszek do pieczenia i sól

Healthy food explorer

Proponowane wyszukiwania