Przygotowując bezy z kremami śmietanowymi należy je spożyć zaraz po przygotowaniu, ponieważ beza się rozpuści, natomiast krem na bazie masła i czekolady sprawi, że taki tort
Jadło i czytadłoDobre śniadanie to sposób na pozytywny początek dnia. Powie Ci o tym każda reklama :] Płatki z mlekiem, kroma z gotową kupioną ze sklepu pastą czy tani
Kuchnia PROzdrowotnaKremowy, zwarty, a równocześnie lekki i puszysty, nie za słodki, idealny… :)Jeżeli chcecie, to można zrobić ten sernik na spodzie biszkoptowym czy z ciastek, ja pominęłam
Kraina Miodem Płynącamieć w kulinariach szczęście w nieszczęściu, ale mnie właśnie spotkało coś takiego z tym tortem. Wszystko wyszło mi idealnie, łącznie z dekoracją, ale w tym czasie robiłam jeszcze inne ciasto i włożyłam tort na chwilę do lodówki. Żeby było mi go łatwiej przełożyć na paterę, to ułożyłam go na papierze do pieczenia. Śpieszyłam się i nie pomyślałam, że może(...)był tort ;-) SKŁADNIKI NA BISZKOPT 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia NA KREMY I GALARETKĘ 1 kg truskawek mrożonych 2 galaretki truskawkowe 500 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 śmietan-fix 1 mały dżem truskawkowy 1 gorzka czekolada
Passions hobbies lifeczekoladowej rolady . Tort jest wysoki. Jakby nie było to cztery placki przełożone kremem. Swobodnie można go podzielić na 20 kawałków. Do dekoracji użyłam naturalnych słodyczy typu migdały, orzechy, suszone truskawki i maliny w czekoladzie lub oblane karmelem. Z niecierpliwością czekałam na rozkrojenie tortu. Najlepiej kroić tort po schłodzeniu w lodówce. Krojenie tak dużego tortu wymaga taktyki. Najpierw kroję krąg(...)cały czas miksując. Ubijaj jeszcze przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodaj po jednym żółtku. Następnie dodaj obie mąki przesiane i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przełóż ciasto do tortownicy, wygładź powierzchnię i piecz przez 30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij biszkopt z piekarnika, ostudź. Biszkopt po ostudzeniu przekrój na 2 placki. Krem maślany możesz zrobić
codojedzeniaZielone smoothie ze szpinakiem to dietetyczny koktajl dostarczający nam niezbędnym mikro i makro- elementów. Szpinak jest bogaty zarówno w beta- karoten, potas i żelazo. Tym razem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wróciłam wczoraj z zakupów i zdałam sobie sprawę, że nie mam pomysłu na obiad dla męża, który mógłby zabrać ze sobą do pracy. Leczo miał dzisiaj
Mieszam w Garnkuklasyczny angielski deser. Serwowany tradycyjnie w Eton College podczas corocznego meczu krykieta z uczniami Harrow School. Tradycyjna wersja słodkiego bałaganu z Eton składa się tylko z trzech składników: truskawek, bez i bitej śmietany. Ten letni deser można przygotować z dowolnymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny, jagody, borówki czy jeżyny. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje jakieś 10 minut. Proporcje(...)bezami i owoce. Dekorujemy listkami mięty. * Jak przygotować cukier z wanilią? Dobrej jakości cukier waniliowy można bez problemu zrobić domowym sposobem. Jest niesamowicie aromatyczny. Można go używać do ciast, deserów, jak również do kawy czy kubka ciepłego mleka. Składniki: 1 szklanka cukru 1 laska wanilii Przygotowanie: Cukier wsypujemy do szczelnego pojemnika. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, zeskrobujemy nasionka i mieszamy
Smakowity Blog KulinarnyKtoś znający mój zwyczaj jadania na śniadanie jogurtu z dodatkiem musli, sprezentował mi paczkę musli z suszonymi truskawkami, które okazało się niespecjalnie smaczne. Na szczęście w ręce wpadł mi Poradnik domowy z przepisami na zdrowe ciasteczka, a jeden z nich doskonale nadawał się do wykorzystania musli :) Ciasteczka z truskawkowym musli i żurawiną Z tej ilości składników wyszło mi 40 sztuk(...)oleju, miód świetnie z niej wypłynął i nie pozostał na ściankach) i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksowałam na gładką masę, dodałam posiekaną żurawinę i musli, wymieszałam łyżką. Ciasto przykryłam kawałkiem folii i odstawiłam do lodówki na 15 minut. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzałam do temperatury 155 stopni z termo obiegiem. W oryginalnym przepisie ciasto miało się
Kuchenne zapiski Edytyłyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki ulubionego mleka Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce (ma powstać gęste ciasto). Rozgrzej olej. Smaż placuszki z obu stron za złoto (1 łyżka ciasta na 1 sztukę). Podawaj np. z ulubionym dżemem. Nicole, dziękuję za pyszny dżem truskawkowo-bananowy -:). Smakował wyśmienicie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} I jeszcze przepis na to cudo od Nicole: Składniki: 1kg truskawek 2 dojrzałe banany 500g cukru żelującego 2:1 (np. Dr. Oetker, zawierają pektynę) Umyj truskawki, pokrój na drobne kawałki i rozdrobnij. Również pokrój banany na małe kawałki. Wymieszaj truskawki z cukrem żelującym
Qlinarnie i QlinarnieCiasto które zrobisz w 10 minut (nie licząc czasu potrzebnego na tężenie galaretki). Ja robię je bardzo często i nie tylko w wersji truskawkowej, każdy smak będzie dobry. Czasem masę łączę z zielonym winogronem i zieloną galaretką, czasem z malinami a kiedy indziej z jagodami w zależności od dostępności produktów. Ta wersja powstała z ubitej śmietany kremówki, ale zdarza się(...)prostocie bardzo, bardzo smaczny! Składniki na blaszkę 20x30: paczka okrągłych biszkoptów 180-200 g 3 opakowania galaretki truskawkowej kubek 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % 500 g słodkich truskawek opcjonalnie cukier puder do masy Wykonanie: Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i pokroić w kostkę. Galaretki rozpuścić w 1000 ml gorącej wody. Zostawić do wystygnięcia. Kiedy galaretka zacznie tężeć
Poezja Smaków - blog kulinarnyczerwone serca i pluszaki patrzące na mnie z każdej witryny sklepowej raczej mnie bawią niż drażnią. Kiedy słyszę, że ja nie obchodzę Walentynek, to głupota, ale zobacz, jakie fajne ciasto w kształcie serca z różowym lukrem upiekłam, to śmiać mi się chce. Bo, jeśli przygotowujesz się do tego dnia, to znaczy, że go obchodzisz i nie pozostajesz obojętnym na jego(...)truskawkowo-balsamicznymSkładniki:(na 4 porcje)200 ml śmietany kremówki (38%)100 ml mleka (3,5%)1 laska wanilii40 g cukru3 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wodysos truskawkowo-balsamiczny:150 g truskawek (świeżych lub mrożonych)30 g cukru pudru2 łyżeczki octu balsamicznegoŻelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Laskę wanilii przeciąć na pół, wyskrobać ziarenka. Kremówkę z mlekiem wlać do garnka, wsypać cukier, dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBył u mnie już przepis na knedle z truskawkami i śliwkami. Dzisiaj zaproponuję knedle z brzoskwiniami. Do ich przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników jak ziemniaki, mąka, jajka i brzoskwinie z puszki. Przy robieniu knedli, bardzo ważny jest wybór odpowiednich ziemniaków. Najlepiej nadają się ziemniaki mączyste, zawierające więcej skrobi, łatwo rozpadające się, o jasnym i sypkim miąższu. Zaliczają(...)połówkę pokroić na 4 części. Jedną połówkę odłożyć na później, do ułożenia na wierzchu ugotowanych knedli. Do dużej miski przełożyć ziemniaki, wsypać mąkę, dodać jajka i zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli ciasto bardzo nam się klei, można dodać trochę więcej mąki, ale trzeba pamiętać, że im mniej mąki, tym knedle są delikatniejsze, bardziej miękkie. Z przygotowanego ciasta formować kulki wielkości
Świat Domowej KuchniSernik z jogurtów greckich – oczywiście „oszukany”, bo żadnego sera (nie licząc serka mascarpone, któremu bliżej do śmietany niż sera) w nim nie znajdziemy
Poezja smakuinne desery: – kokosanki – najlepsze włoskie tiramisu – tiramisu – prosta szarlotka – gruszki pieczone w miodzie – chlebek bananowy – florentynki – przepis na chałwę – truskawki z kruszonką – blok czekoladowy CIASTKA OWSIANE Z MASŁEM ORZECHOWYM Przygotowanie : 20 minut Ilość: 25-30 ciastek Składniki: – 4 szklanki płatków owsianych górskich – 380 g cukru – 120 ml mleka(...)mały, lepiej mieszać całość w sporej misce. Przygotuj 2 spore arkusze papieru do pieczenia. Nakładaj łyżką spore ciastka i spłaszczaj je. Ja zawsze zagarniam jeszcze boki do środka, aby ciasto było bardziej zwarte i po zastygnięciu nie łamało się. Pozostaw ciasteczka na minimum 30 minut a najlepiej na 1-2 h, aby zastygły. Smacznego! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze
nietylkopasta.pl