już chyba ostatnie chwile sezonu truskawkowego więc na koniec czerwca jeszcze jeden przepis z tymi pysznymi owocami. Ciasto łatwe i szybkie do zrobienia, idealne na upalne dni. Dzisiejszy deser zrobiłam z serków mascarpone, dzięki czemu jest lekki i bardziej puszysty niż sernik na zimno wykonany z serków homogenizowanych. Polecam. CHARLOTTE TRUSKAWKOWA Składniki: (forma(...)opakowanie podłużnych biszkoptów masa z serka: 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru mus truskawkowy: 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny 250 ml gorącej wody 200 g truskawek Przygotowanie: Galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie studzimy. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Do puszystego serka dodajemy 5 łyżek ostudzonej galaretki i mieszamy. Można też
Bon appetit mon amietruskawki to co? - parafrazując słowa piosenki znanej z rozgłośni radiowych. Już niebawem sezon na te owoce będzie się kończył. Trzeba ten czas wykorzystać należycie ;) Wyobrażam sobie, że w nadchodzącym tygodniu dominować będą desery, ale kto wie? Maciek dał się przecież już poznać jako kucharz niekonwencjonalny (mała prowokacja ;)). Skoro były grzanki z bekonem w glazurze kawowej , to spodziewać się możemy(...)naprawdę czegoś ekstra. A ja? Mam zamiar upiec ciasto, które uwielbiają moje dzieci. Najlepsze jest właśnie z owocami sezonowymi. Ameryki tu nie odkryję, ale może wykażę, że najprostsze rozwiązania są najlepsze ;) Zapraszam do zabawy
zadanie-gotowaniepudru 250g śmietany 30% 350g masy makowej z puszki np Helio Ponadto: puszka brzoskwiń (ok 800g) paczka wafli okrągłych 1 galaretka brzoskwiniowa ewentualnie pomarańczowa 1/3 słoika marmoladki deserowej z truskawką Jamar 1/3 puszki masy kajmakowej Sposób przygotowania: 1. Z wafli wycinamy 4 krążki wielkości tortownicy (tak by się zmieściły w środku). Rozpuszczamy również galaretkę w ilości wody podanej na opakowaniu(...)szczyptą soli. Dodajemy cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz pokruszone wafelki i mieszamy drewnianą łyżką, by składniki się połączyły. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (boków nie smarujemy, ewentualnie na dno możemy dać papier do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika, piekąc
Kuchnia w czekoladziewiary, że rozumiem każdy znak". Fragment piosenki zespołu Coma, którą wrzucam poniżej. Ciągle odkrywam każdy kawałek na nowo. Czereśnie. Chyba najbardziej wyczekiwane przeze mnie owoce zaraz obok truskawek :) Tym razem wylądowały w pysznych plackach na bazie twarogu, które doskonale sprawdzą się jako śniadanie lub podwieczorek. Inspiracja: ( klik ) Składniki: 250 g twarogu 2 jajka 5 łyżek mąki 3 łyżki cukru(...)proszku do pieczenia 1 łyżka mleka olej do smażenia czereśnie Czereśnie umyć i wydrylować. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Wszystkie składniki ze sobą zmiksować na gładkie ciasto (powinno być lekko gęste). Następnie delikatnie wmieszać pianę z białek. Na koniec wrzucić czereśnie. Polecam przekroić owoce na połówki, aby lepiej trzymały się ciasta podczas obracania placków. Na patelnie wlać
My simple kitchenPada, świeci słońce, znowu pada, dzień niepodobny do dnia, ubrania chowam do szafy i wyjmuje z powrotem. Lato nie podobne do lata... Cieszą truskawki, smakują czereśnie, dobrze, że przetwory już częściowo za mną bo trafiłam na truskawy te słodkie i pełne słońca. Dojrzewam tez do myśli o zakupie suszarki do owoców i warzyw. Tak jak zmienna jest pogoda(...)jedzenie w domu panują zmienne. Raz coś lekkiego i świeżego a raz smażony kotlet i ciacho z kremem. O kotlecie dzisiaj tez usłyszycie tymczasem zapraszam na kremowo biszkoptowe ciasto straciatella znalezione na blogi Daktyle w Czekoladzie . Ciasto straciatella biszkopt: 200 g mąki pszennej 200 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną
Dzieje kuchennej Wiewiórykruche ciasteczko (czekoladowe pewnie byłoby równie pyszne) i na przykład wsypać odrobinę mielonego imbiru... Kombinujcie.Koktajl truskawkowo-bananowySkładniki:(na 1 porcję)1 dojrzały banan7 truskawek150 ml mlekadodatkowo:1 ciasteczko imbiroweBanana, truskawki i mleko zmiksować z blenderze na gładką masę. Przelać do szklanki, na wierzch pokruszyć ciasteczko.Podawać schłodzone (ciasteczko pokruszyć tuż przed podaniem).Smacznego!Pogoda nadal niewyjściowa, ale kto by się(...)pozytywnym nastroju, choć nie mam pojęcia, co może być tego przyczyną. A skoro już jestem taka radosna, to z pewnością będę też cierpliwa - na tyle, żeby zrobić po południu ciasto drożdżowe, które za mną chodzi i tupta coraz głośniej. I naprawdę, coraz trudniej to tuptanie ignorować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMawiają, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Szczególnie, kiedy żyje się szybko i jada w ciągłym biegu, warto znaleźć czas rano, aby zjeść coś porządnego. Najlepiej
W kuchni Karmel-itkiU mnie znowu opóźnienie.Wirus dosięgnął także mnie więc wczorajszy dzień spędziłam w łóżku, w towarzystwie miski. Dzisiaj, jako że czuję się zdecydowanie lepiej założyłam nowe
Dzieje kuchennej Wiewiórydelikatne i bardzo smaczne. Sezon truskawkowy trwa, a więc korzystajmy z tych smacznych owoców. Zaleta tego ciasta to fakt,że nie musimy w czasie tych upałów uruchamiać piekarnika. Spód ciasta zrobiłam z ciastek, ale również możecie wyłożyć dno tortownicy biszkoptami. Będzie szybciej i równie smacznie. Życzę smacznego. Spód 140 g ciastek kruchych 80 g masła Ciastka pokruszyć na drobno, wlać(...)mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć pokruszonymi ciastkami i ugnieść łyżką, aby dokładnie przylegały do dna. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. Mus truskawkowy 1 kg truskawek 1 szklanka cukru 2 galaretki truskawkowe Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do rondla. Wsypać cukier i smażyć do momentu aż cukier się roztopi
O kuchni z uczuciemCiasto - torcik w pięknych pastelowych kolorach. Bardzo proste i pyszne. - tylko dwa składniki - bez spodu - bez pieczenia - bez jajek i mąki - idealne nawet na tort Czas szykowania: około 30 min + oczekiwanie na galaretki Czas chłodzenia: około 2 h Ilość porcji: tortownica 25 cm Składniki: • puszka/karton mleka zagęszczonego, niesłodzonego* • 3 galaretki w różnych kolorach oraz(...)szklanki wrzątku Ewentualne dodatki: • 200 g śmietanki 30 % • 2 łyżki drobnego cukru • suszone truskawki • cukrowa posypka
AniaGotuje.plniego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Dzielimy na 12 - 16 części (w zależności od tego, jak duże chcemy bułeczki) i formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia(...)ponownie do wyrośnięcia, na około 45 minut, aż się zetkną. Wyrośnięte bułki smarujemy przygotowanym jajkiem, pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC. Masło truskawkowe Składniki: - 5 truskawek - 100 g masła Optima Omega 3 - 2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Truskawki dokładnie miksujemy, dodajemy masło z miodem i wszystko miksujemy. Bułeczki kroimy na pół i smarujemy masełkiem. Śniadanko gotowe. Przepis
Kulinarne życierozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: spód: daktyle blendujemy na gładką masę, orzechy blebdujemy na mąkę orzechową, dodajemy kakao, sól i wszystko ugniatamy tak, aż powstanie jednolite ciasto. Dzielimy na cztery części i wykładamy spód kokilek wyłożonych papierem pergaminowym, mocno dociskając. masa sernikowa Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Orzechy osusz i wrzuć z pozostałymi składnikami(...)ładnie się połączy. Masą zalej spód w kokilkach i wstaw do lodówki na 2h. Wyciągnij serniczki z kokilek i udekoruj bitą śmietaną oraz owocami, użyłam truskawek i mrożonych jagód. Smacznego
Niezły MłynekSkładniki (na 4 porcje) na ciasto naleśnikowe: - 1 jajko (ok. 60 g), - szklanka mleka (ok. 200 ml), - ¼ szklanki wody (ok. 50 ml), - szklanka mąki pszennej razowej (ok. 130 g), - 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 12 g), - szczypta soli, - 1 łyżka kakao (ok. 10 g), - 1 łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g). na nadzienie: - serek śmietankowy President 4 % tłuszczu(...)łyżeczki cukru pudru (ok. 10 g), - ziarenka laski wanilii, - 2 szklanki truskawek (ok. 240g) Sposób przygotowania 1. Miksujemy jajko z mlekiem, wodą i szczyptą soli. 2. Dodajemy do masy olej rzepakowy, mąkę, kakao, cukier puder i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. 3. Mieszamy serek z cukrem pudrem i ziarenkami laski wanilii. 4. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachłososiem pasta jajeczna z sardynkami łososiowa przekąska łosoś z goma wakame i truskawkami łosoś z burakiem i jajkiem przepiórczym pomarańczowy łosoś z jajkiem łosoś z truskawkami tuńczyk w palonym sianie tartinki malinowe z wariacją z wątróbek szybkie i łatwe mini kanapeczki łosoś i pstrąg z granatem na chrzanowej śmietanie liczi w szynce dojrzewającej pomidorki(...)sałatka z awokado i krewetkami sałatka z wątróbką sałatka z jajkiem i groszkiem pasztet z wątróbki pimientos de padron daktyle zapiekane rosti/jajko/anchois zapiekane tartinki z ciasta francuskiego gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem słodko słone poduszeczki z halloumi muffinki z serem i suszonymi pomidorami chipsy ziemniaczane z serem mini tarty z porem i szynką
królestwo garówtakim połączeniu. Dodatkowo 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego kilka łyżek konfitury wiśniowej z całymi owocami 90 g czekolady gorzkiej 1 małe opakowanie ciastek Petit Beurre,tzw. Petitki kilka truskawek listki świeżej mięty garstka zmiksowanych na pył ciastek Petit Beurre (do obsypania boków tortu) Wykonanie: Mleko skondensowane gotujemy w puszce zanurzonej w wodzie około 2-2,5 godziny. Na biszkopt(...)ciastek. Wkładamy do lodówki. Jak masa zastygnie, na ciastka wykładamy krem kawowy, na który układamy wiśnie z konfitury. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, rozpuszczoną czekoladą robimy kleksy na wierzchu ciasta. Wygląd zależy od naszej wyobraźni. Ciasto schłodzić. Po 2 godzinach jest gotowe do podania. Krem waniliowy: 350 ml śmietanki kremówki 36% - dobrze schłodzonej 350 g serka mascarpone 1/2 szklanki
Blondynka Gotuje