doświadczenie z tym rodzajem mąk, piszcie śmiało co mogę jeszcze z niej wyczarować. A tytułowe racuchy pełnoziarniste z jabłkami możecie zrobić właściwie z każdymi owocami, ja niedługo zrobię z truskawkami. Składniki: 4 jabłka 500 ml zsiadłego mleka 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) 2 łyżki cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej olej rzepakowy cukier puder do posypania(...)Mleko i jajka mieszamy ze sobą. Dodajemy do tego sypkie składniki, dokładnie mieszamy, uzyskując gładką masę. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Na patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Artykuł Racuchy pełnoziarniste z jabłkami
KardamonovyMini naleśniczki z kefirem to propozycja idealna na letnie śniadanie lub przekąskę . Oprócz tego, że są urocze, pysznie smakują. Można podawać je z ulubionymi dodatkami. Ja wybrałam truskawki, borówki oraz czekoladę połączoną ze śmietanką . Przepis jest banalny, więc poradzi sobie z nim każdy. Zachęcam do wypróbowania. Drukuj Mini naleśniczki z kefirem Przygotowanie: 25 min. Wielkość: 25 sztuk Składniki(...)szklanki) 75 g mąki pszennej (1/2 szklanki) 1 jajko 1 łyżka miodu, syropu klonowego lub cukru pudru Instrukcja Wszystkie składniki połącz w misce do uzyskania gładkiej masy. Nakładaj ciasto po małej łyżeczce na rozgrzaną patelnię, posmarowaną olejem. Smaż jednocześnie kilka sztuk do zarumienienia z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Informacje dodatkowe Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj
Przepisy na widelcusłodkie owoce, typu: maliny, truskawki, czereśnie, możemy zamknąć w słoikach na zimę bez konieczności dodawania cukru (metodą janginizacji), o tyle kwaśny rabarbar bez słodu się nie obędzie. Polecam przyrządzić ten dżem, bo tak oryginalnego, wyjątkowego smaku jeszcze nie znacie, a na pewno pokochacie. Warto już dziś zadbać o to, by osłodzić zimowe i jesienne dni. A najlepiej to się czyni(...)swoimi domowymi konfiturami, które na kronice chleba lub w cieście smakują domem, ciepłem, niebem... Składniki na 7 słoików o pojemności 300 ml (w sumie ok 2 l dżemu): 1,5 kg rabarbaru, 200-250 g cukru kokosowego lub trzcinowego nierafinowanego, 400 ml wody, 3 łyżki agar agar, Imbir wielkości kciuka, 5 g wanilii mielonej. Wykonanie : Rabarbar i imbir kroimy
Jeść, by żyć w zdrowiukupiłam tym razem dojrzały, miękki owoc. Użyłam go do zrobienia sernika na zimno i przy okazji wypróbowałam nowe tropikalne galaretki. To była dla nas fajna odmiana od sernika z truskawkami, bo taki najczęściej jemy na zimno. Zrobiłam go w małej kwadratowej blaszce ale można też w tortownicy, podana porcja wystarczy na tortownicę o średnicy 26 cm. Smak mango jest(...)żadnych innych dodatków. Po prostu tropiki na talerzu. Zakochałam się w tym smaku i żałuję, że tak długo go nie doceniałam. I podoba mi się to, że mango na cieście wygląda jak brzoskwinie z puszki, tylko że smakuje o niebo lepiej:) Miałam mały problem z obraniem go ale myślę, że po kilku razach dojdę do wprawy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniażółtek, ubić je na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i ubić. Wsypać przesiane mąki, delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć na okręgi, około 2 pełnych łyżek na każdy z okręgów, wyrównać łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 6-8 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć(...)blachy (najłatwiej jest je zdjąć pomagając sobie szpatułką), zgiąć je w połowie i odłożyć do wystudzenia. Masa śmietankowa: 300 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru świeże owoce, truskawki lub borówki cukier puder Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego i nadziać omleciki. Na bitą śmietanę położyć pokrojone truskawki i borówki. Oprószyć cukrem pudrem i podawać. Przechowywać
Domowa cukiernia EwyLemoniada rabarbarowa Składniki 300 g rabarbaru (u mnie 4 łodygi) 75 g cukru łyżka cukru waniliowego 1l wody ok 2/3-1 szkl. soku z cytryny kostki lodu plastry cytryny i truskawek do przybrania gałązki mięty Sposób przygotowania Rabarbar zagotowujemy z wodą i cukrem. Gotujemy ok 10 min. Odstawiamy do ostygnięcia. Przelewamy całość przez sito i przecieramy łyżką rabarbar. Dodajemy(...)kwaśna, możemy ją dosłodzić. Przelewamy do dzbanka/karafki, Dekorujemy owocami, miętą i kostkami lodu. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/lemoniada-rabarbarowa/ MieszamWGarnku Artykuł Lemoniada rabarbarowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPrzepadliśmy jeśli chodzi o ciastka z truskawkami z Lidla, nie możemy im się oprzeć. Z racji tego, że ten mamy nie po drodze (a szkoda) musiałam w domowym zaciszu odtworzyć ciastko pod względem smaku i wyglądu. Smak udał się na pewno bardziej niż wygląd, z resztą.. oceńcie sami. Ciastka są przepyszne, nie wymagają wiele pracy. Do wypieku użyłam mąki(...)koszalińskiej typ 500 z Młynów Stoisław , która idealnie nadaje się na ciasta typu francuskiego, czyli takiego jak to, które w piekarniku pięknie się rozwarstwia. Potrzebujemy: 450 g mąki pszennej, ja użyłam mąki koszalińskiej typ 500 z Młynów Stoisław 450 g zimnego masła, nawet lekko zmrożonego 2 jajka 250 g twarogu śmietankowego szczypta soli Masło siekamy nożem z mąką, ważne żeby
MamaOskarkaNiebiański smak! Przepyszny i lekki tort na lato. Chrupiąca beza z wilgotnym wnętrzem, aromatyczny i delikatny krem kawowy i duża ilość świeżych owoców sezonowych, które cudownie przełamują słodycz bezy. Ciasto jest rewelacyjne i zniknęło o w ekspresowym tempie – moi goście byli nim zachwyceni! SKŁADNIKI: beza: 5 białek 200 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z limonki 1 łyżka skrobi ziemniaczanej(...)mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kawy mielonej 1 łyżeczka likieru kawowego lub ew. łyżeczka kawy rozpuszczonej w łyżce wody dekoracja: świeże owoce sezonowe: u mnie jeżyny, truskawki, maliny, borówka Beza: Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Narysuj na nim 2 okręgi o średnicy około 20 cm (ja po prostu odrysowałam miseczkę). Białka ubij mikserem na sztywno
Kuchnia bezglutenowaniewiele mi do szczęścia potrzeba :) Placki te są ciekawym rozwiązaniem nie tylko na śniadanie, chociaż zjedzone na śniadanie dostarczyły mi energii na cały dzień (może to przez te przepyszne truskawki??). Smacznego! Składniki: 250 g serka ricotta 125 ml mleka 2 jajka 100 g mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia (u mnie kokosowy(...)bita śmietana, konfitura itp. Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. W misce mieszamy ricottę, żółtka i mleko. Dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i mieszamy delikatnie, by powstało gładkie ciasto. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy ją do mleczno-serowo-żółtkowej mieszanki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie złociste placuszki (do zarumienienia z jednej strony
psgotujemyDolny krążek nasączamy ponczem( u mnie sok ananasowy/woda/cukier), rozprowadzamy 1/3 kremu, na krem kładziemy kawałeczki ananasa, przykrywamy drugim, uprzednio nasączonym krążkiem. Tort pokrywamy pozostałym kremem i równomiernie obsypujemy okruchami ciasta biszkoptowego. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Wersji tortu mimosa jest kilka. Ta klasyczna jest bez owoców, krem budyniowy wymieszany z bitą śmietaną, jest na bazie samych żółtek(...)alkoholowy. W klasyczniej wersji dolny krążek wydrąża się, a okruszki używa do posypania. Moja wersja to raczej mimozowa fantazja. Wy możecie puśćić wodze fantazji i stworzyć własny tort: z truskawkami, brzoskwiniami czy owocami leśnymi. Pamietamy: owoce dodajemy tylko do środka tortu, a krem i poncz powininny być jasne. Smacznego
Mia Cucina Sofietagotowania, głowę miałam pełną pomysłów, które jakimś dziwnym trafem wyparowały gdy tylko wróciłam do domu. Ogarnęło mnie lenistwo. Nie mogłam jednak odmówić gdy Viki poprosiła o czekoladowe babeczki z truskawkami. Przygotowałyśmy je razem tradycyjnie robiąc bałagan w całej kuchni. Babeczki czekoladowe składniki: 100g czekolady z zawartością 60% kakao 100g maki 80g miękkiego masła 90g cukru 2 jajka(...)czekolady gorzkiej 100ml śmietany 18% wykonanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ucieramy cukier z masłem, dodajemy jajka i nadal ucieramy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy roztopiona, przestudzona czekoladę. Gotowym ciastem napełniamy 8 papilotek do muffinek. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C. W międzyczasie podgrzewamy 100ml śmietany, doprowadzamy do wrzenia. dorzucamy do niej
Przysmaki KarolkiOstatnio w Biedronce pojawiły się ciekawe saszetki z porcją owocowych miksów do zalania wodą. W ten prosty sposób mamy cieszyć się pysznym smoothie o każdej porze
Candy PandasDzisiaj prezentowane przez nas przekąski zrobiły furorę podczas niedawnego eko tygodnia w Lidlu . Dlatego postanowiłyśmy w końcu opisać je u nas choć oba Day Up kupujemy
Candy Pandasłyżki,- mleko w proszku pełne, 3-4 łyżki,- masło, 1/4 kostki* Dodatki:- słoiczki,- masło do wysmarowania słoiczków,- cynamon/pestki/sezam - coś, czym wysypiemy słoiczki.- najlepiej smakuje z dżemem ŁOWICZ - TRUSKAWKA Z CZARNYM BZEM.WYKONANIE:1. Żółtka ucieramy na parze z cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło.2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy(...)musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać". Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków.Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku
Wypisz Wymalujmleka - 550 ml wody gazowanej - 40 g oleju rzepakowego - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: W/w składniki umieść w misie i wymieszaj dokładnie rózgą, ciasto może wydawać Ci się luźne, ale ciasto zgęstnieje. Ciasto odstaw na minimum kwadrans najlepiej 30 minut. W tym czasie wykonaj krem kokosowy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Uzyskałam 15 naleśników. KREM KOKOSOWY - 420 g mleka(...)Rondelek postaw na małym ogniu i zagotuj masę, cały czas mieszając rózgą, tak aby masa się nie przypaliła. Naleśniki nadziewamy kremem, rolujemy. Podajemy np. z naturalnymi chipsami z kokosa, truskawkami, czy śmietanką. Ja podałam dzisiaj z truskawkami, odrobina mleka kokosowego i naturalnym syropem waniliowym. Są prze, prze, przepyszne! Koniecznie zrób! A po więcej pomysłów na ŚNIADANIA , zapraszam właśnie do zakładki
SMYKWKUCHNIkaszy gryczanej delikatne ciasto na pierogi pyszny farsz z kaszy gryczanej i białego sera Farsz na pierogi z kaszą gryczaną: 2 szklanki mleka 1 szklanka kaszy gryczanej prażonej 250g białego sera 1 szklanka ugotowanych, wystudzonych, tłuczonych ziemniaków 1 posiekana cebula cukrowa około 50g boczku pokrojonego w drobną kostkę sól, pieprz czarny mielony do smaku Ciasto na pierogi z kaszy(...)wymieszać. Krok 2. Przygotować ciasto na pierogi: mąkę przesiać, na środku zrobić wgłębienie i wbić jajko. Następnie wlać gorącą wodę, olej i oprószyć solą - wyrobić gładkie i elastyczne ciasto pierogowe. Konsystencję można regulować dodając mniej lub więcej mąki albo wody. Gotowe ciasto przykryć czystą kuchenną ściereczką i odstawić na około 30 minut. Krok 3. Ciasto na pierogi dzielimy na porcje
Moja Książka KucharskaWitajcie, od kiedy odkryłam płatki jaglane stały się one moją ulubioną bazą do deserów i ciast. Potrafią zasycić, po ugotowaniu są gęste i posiadają niezbyt nachalny smak, dzięki czemu można doprawiać je na wiele różnych sposób. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać jeden z moich ostatnio ulubionych deserów właśnie z płatków jaglanych - budyń jaglany. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a smakiem(...)zapachem przypomina ( a nawet jest lepszy) tradycyjny budyń. Dodałam do niego gorzką czekoladę i tak powstał czekoladowy budyń. Polałam sosem z truskawek. Smakuje jak ten z dzieciństwa:) Składniki ( 1 porcja): - 40 g płatków jaglanych - kostka gorzkiej czekolady ( u mnie 90 % kakao) - łyżeczka miodu Płatki jaglane zalałam około 3/4 szklanki wody i zagotowałam. Kiedy masa zrobiła się bardzo gęsta
Health-Fit-LifeTo była miłość od pierwszego wejrzenia. Gdy go zobaczyłam w Magazynie Kuchnia od razu wiedziałam, że go zrobię:) Bardzo smaczny, łatwy w przygotowaniu i co najważniejsze
Anioły w kuchniSezōn na edbery niy je dugi [1] i trza go jak nojbarzi [2] wykorzystać. Idzie je jejś [3] same, idzie sie upiyc [4] jake [5] ciasto
Chop w kuchniTo była miłość od pierwszego wejrzenia. Gdy go zobaczyłam w Magazynie Kuchnia od razu wiedziałam, że go zrobię:) Bardzo smaczny, łatwy w przygotowaniu i co najważniejsze
Anioły w kuchniPrzeglądając różna przepisy na ciasta coraz częściej widzę, że biszkopty są bez proszku do pieczenia. Zawsze byłam źle nastawiona do tej metody ale w końcu sama postanowiłam się o tym przekonać. I muszę przyznać, że biszkopt wyszedł super. Ważne jest aby nie przebić białek. No i idąc za ciosem blaszkę z biszkoptem po upieczeniu rzuciłam na podłogę z pewnej wysokości(...)Ciacho wyszło smaczne i jednym z moich ulubionych owoców czyli truskawek. Torcik podany na Ametyst Gold z Porcelany Bogucice Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni