Witajcie, od kiedy odkryłam płatki jaglane stały się one moją ulubioną bazą do deserów i ciast. Potrafią zasycić, po ugotowaniu są gęste i posiadają niezbyt nachalny smak, dzięki czemu można doprawiać je na wiele różnych sposób. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać jeden z moich ostatnio ulubionych deserów właśnie z płatków jaglanych - budyń jaglany. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a smakiem(...)zapachem przypomina ( a nawet jest lepszy) tradycyjny budyń. Dodałam do niego gorzką czekoladę i tak powstał czekoladowy budyń. Polałam sosem z truskawek. Smakuje jak ten z dzieciństwa:) Składniki ( 1 porcja): - 40 g płatków jaglanych - kostka gorzkiej czekolady ( u mnie 90 % kakao) - łyżeczka miodu Płatki jaglane zalałam około 3/4 szklanki wody i zagotowałam. Kiedy masa zrobiła się bardzo gęsta
Health-Fit-LifeTo była miłość od pierwszego wejrzenia. Gdy go zobaczyłam w Magazynie Kuchnia od razu wiedziałam, że go zrobię:) Bardzo smaczny, łatwy w przygotowaniu i co najważniejsze
Anioły w kuchniSezōn na edbery niy je dugi [1] i trza go jak nojbarzi [2] wykorzystać. Idzie je jejś [3] same, idzie sie upiyc [4] jake [5] ciasto
Chop w kuchniTo była miłość od pierwszego wejrzenia. Gdy go zobaczyłam w Magazynie Kuchnia od razu wiedziałam, że go zrobię:) Bardzo smaczny, łatwy w przygotowaniu i co najważniejsze
Anioły w kuchniPrzeglądając różna przepisy na ciasta coraz częściej widzę, że biszkopty są bez proszku do pieczenia. Zawsze byłam źle nastawiona do tej metody ale w końcu sama postanowiłam się o tym przekonać. I muszę przyznać, że biszkopt wyszedł super. Ważne jest aby nie przebić białek. No i idąc za ciosem blaszkę z biszkoptem po upieczeniu rzuciłam na podłogę z pewnej wysokości(...)Ciacho wyszło smaczne i jednym z moich ulubionych owoców czyli truskawek. Torcik podany na Ametyst Gold z Porcelany Bogucice Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnisię jako dodatek do lodów, tostów, grzanek, naleśników czy gofrów a także jako składnik wykwintnych sosów do mięs. Stovit "wypuścił" na rynek mus w 5 smakach - truskawki, wiśnie, brzoskwinia z marakują, owoce leśne i cztery owoce. Mus świetnie smakuje na kromce chleba jednak ja chciałam wypróbować go jak poradzi sobie z wypiekami. Postanowiłam upiec sernik z musem(...)tortownicy, łyżką rozsmarowujemy po całej powierzchni i lekko ugniatamy łyżką. Wstawiamy do lodówki a w tym czasie robimy masę serową. Mnie szczerze mówiąc trochę się spieszyło z tym ciastem więc zamiast ser przemielić 3 razy w maszynce to po prostu 4 kostki po 25 dag włożyłam do większej miski i zblendowałam blenderem 3-4 min. Następnie dodałam śmietanę
Radość kipiąca uśmiechem.O czym marzą dzieci, gdy na termometrze jest 30 stopni? Wiadomo, że o lodach. A jakie lody są najlepsze? Oczywiście domowe. Dokładnie wiemy co w nich
kuchnia doskisens bardziej odda tłumaczenie tego zwrotu jako krem. Curd zatem jest czymś w rodzaju kremu. Moim absolutnym debeściakiem jest lemon curd, ale można go robić z praktycznie dowolnych owoców. Truskawek, malin, mango, marakui, z czego tam chcecie. Stosuje się go głównie do deserów (mmmm, moja ulubiona pavlova z lemon curdem), ale można też dosmaczać nim np. jogurty. A jak ktoś(...)nada. Dzisiaj zatem chcemy przedstawić wam przepis na curd z czerwonej porzeczki. Trochę słodki, trochę kwaśny i idealnie kremowy. Do dowolnego wykorzystania. Najprościej będzie przyozdobić nim jakieś proste, szybkie ciasto. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureŚwięta coraz bliżej. Czas pomyśleć o świątecznych dekoracjach. Ostatnio bardzo modnym ciastem zdobiącym stół świąteczny stał się Bezowy wieniec wigilijny (Bezowy wieniec świąteczny) , czyli beza Pavlovej właśnie w kształcie wieńca. M oja wersja wieńca bezowego jest z dodatkiem ciemnego, gorzkiego kakao, równoważącego słodycz bezy. Do tego wiśnie w żelu aromatyzowane świąteczną przyprawą do piernika, gotowane w soku pomarańczowym z dodatkiem(...)likieru Cointreau oraz krem z mascarpone i bitej śmietany. Tort bezowy w kształcie wieńca oprószyłam płatkami migdałów, liofilizowanymi truskawkami (możecie pominąć jeśli chcecie), gorzką czekoladą i cynamonem. Deser wyszedł przepyszny! Przepięknie się prezentuje. Wszystkim smakuje. W szczególności tym, którzy za bezami nie przepadają 🙂 Obowiązkowe “must have” na święta! Polecam również drugą wersję Wieńca Bezowego – “Wieniec bezowy z świątecznymi owocami leśnymi
Moja Delicjaokazało się że jest za grube, dolać odrobinę mleka. Pozostawić ciasto na 10 minut, żeby odpoczęło. Smażenie – mocno rozgrzać patelnię z małą ilością oleju. Następnie wylać ciasto, rozlać ciasto na całej patelni. Ja mam taką specjalną patelnię do smażenia naleśników. Mniejsza jak klasyczna duża patelnia. Jak już naleśnik jest na tyle usmażony żeby można było go przewrócić, robimy(...)sposób smażyć pozostałe naleśniki. Usmażone naleśniki przykryć, żeby nie ostygły. Przygotowanie nadzienia – serek ricotta wymieszać razem z cukrem. Każdy musi dodać tyle cukru jak uważa. Truskawki oczyścić ze szypułek i przekroić na pół. Na każdym naleśniku rozłoży serek i truskawki. Zawinąć. posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe. Smacznego
Kuchnia Pokoleńjuż chyba ostatnie chwile sezonu truskawkowego więc na koniec czerwca jeszcze jeden przepis z tymi pysznymi owocami. Ciasto łatwe i szybkie do zrobienia, idealne na upalne dni. Dzisiejszy deser zrobiłam z serków mascarpone, dzięki czemu jest lekki i bardziej puszysty niż sernik na zimno wykonany z serków homogenizowanych. Polecam. CHARLOTTE TRUSKAWKOWA Składniki: (forma(...)opakowanie podłużnych biszkoptów masa z serka: 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru mus truskawkowy: 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny 250 ml gorącej wody 200 g truskawek Przygotowanie: Galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie studzimy. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Do puszystego serka dodajemy 5 łyżek ostudzonej galaretki i mieszamy. Można też
Bon appetit mon amietruskawki to co? - parafrazując słowa piosenki znanej z rozgłośni radiowych. Już niebawem sezon na te owoce będzie się kończył. Trzeba ten czas wykorzystać należycie ;) Wyobrażam sobie, że w nadchodzącym tygodniu dominować będą desery, ale kto wie? Maciek dał się przecież już poznać jako kucharz niekonwencjonalny (mała prowokacja ;)). Skoro były grzanki z bekonem w glazurze kawowej , to spodziewać się możemy(...)naprawdę czegoś ekstra. A ja? Mam zamiar upiec ciasto, które uwielbiają moje dzieci. Najlepsze jest właśnie z owocami sezonowymi. Ameryki tu nie odkryję, ale może wykażę, że najprostsze rozwiązania są najlepsze ;) Zapraszam do zabawy
zadanie-gotowaniepudru 250g śmietany 30% 350g masy makowej z puszki np Helio Ponadto: puszka brzoskwiń (ok 800g) paczka wafli okrągłych 1 galaretka brzoskwiniowa ewentualnie pomarańczowa 1/3 słoika marmoladki deserowej z truskawką Jamar 1/3 puszki masy kajmakowej Sposób przygotowania: 1. Z wafli wycinamy 4 krążki wielkości tortownicy (tak by się zmieściły w środku). Rozpuszczamy również galaretkę w ilości wody podanej na opakowaniu(...)szczyptą soli. Dodajemy cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz pokruszone wafelki i mieszamy drewnianą łyżką, by składniki się połączyły. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (boków nie smarujemy, ewentualnie na dno możemy dać papier do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika, piekąc
Kuchnia w czekoladziewiary, że rozumiem każdy znak". Fragment piosenki zespołu Coma, którą wrzucam poniżej. Ciągle odkrywam każdy kawałek na nowo. Czereśnie. Chyba najbardziej wyczekiwane przeze mnie owoce zaraz obok truskawek :) Tym razem wylądowały w pysznych plackach na bazie twarogu, które doskonale sprawdzą się jako śniadanie lub podwieczorek. Inspiracja: ( klik ) Składniki: 250 g twarogu 2 jajka 5 łyżek mąki 3 łyżki cukru(...)proszku do pieczenia 1 łyżka mleka olej do smażenia czereśnie Czereśnie umyć i wydrylować. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Wszystkie składniki ze sobą zmiksować na gładkie ciasto (powinno być lekko gęste). Następnie delikatnie wmieszać pianę z białek. Na koniec wrzucić czereśnie. Polecam przekroić owoce na połówki, aby lepiej trzymały się ciasta podczas obracania placków. Na patelnie wlać
My simple kitchenPada, świeci słońce, znowu pada, dzień niepodobny do dnia, ubrania chowam do szafy i wyjmuje z powrotem. Lato nie podobne do lata... Cieszą truskawki, smakują czereśnie, dobrze, że przetwory już częściowo za mną bo trafiłam na truskawy te słodkie i pełne słońca. Dojrzewam tez do myśli o zakupie suszarki do owoców i warzyw. Tak jak zmienna jest pogoda(...)jedzenie w domu panują zmienne. Raz coś lekkiego i świeżego a raz smażony kotlet i ciacho z kremem. O kotlecie dzisiaj tez usłyszycie tymczasem zapraszam na kremowo biszkoptowe ciasto straciatella znalezione na blogi Daktyle w Czekoladzie . Ciasto straciatella biszkopt: 200 g mąki pszennej 200 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną
Dzieje kuchennej Wiewiórykruche ciasteczko (czekoladowe pewnie byłoby równie pyszne) i na przykład wsypać odrobinę mielonego imbiru... Kombinujcie.Koktajl truskawkowo-bananowySkładniki:(na 1 porcję)1 dojrzały banan7 truskawek150 ml mlekadodatkowo:1 ciasteczko imbiroweBanana, truskawki i mleko zmiksować z blenderze na gładką masę. Przelać do szklanki, na wierzch pokruszyć ciasteczko.Podawać schłodzone (ciasteczko pokruszyć tuż przed podaniem).Smacznego!Pogoda nadal niewyjściowa, ale kto by się(...)pozytywnym nastroju, choć nie mam pojęcia, co może być tego przyczyną. A skoro już jestem taka radosna, to z pewnością będę też cierpliwa - na tyle, żeby zrobić po południu ciasto drożdżowe, które za mną chodzi i tupta coraz głośniej. I naprawdę, coraz trudniej to tuptanie ignorować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMawiają, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Szczególnie, kiedy żyje się szybko i jada w ciągłym biegu, warto znaleźć czas rano, aby zjeść coś porządnego. Najlepiej
W kuchni Karmel-itkiU mnie znowu opóźnienie.Wirus dosięgnął także mnie więc wczorajszy dzień spędziłam w łóżku, w towarzystwie miski. Dzisiaj, jako że czuję się zdecydowanie lepiej założyłam nowe
Dzieje kuchennej Wiewiórydelikatne i bardzo smaczne. Sezon truskawkowy trwa, a więc korzystajmy z tych smacznych owoców. Zaleta tego ciasta to fakt,że nie musimy w czasie tych upałów uruchamiać piekarnika. Spód ciasta zrobiłam z ciastek, ale również możecie wyłożyć dno tortownicy biszkoptami. Będzie szybciej i równie smacznie. Życzę smacznego. Spód 140 g ciastek kruchych 80 g masła Ciastka pokruszyć na drobno, wlać(...)mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć pokruszonymi ciastkami i ugnieść łyżką, aby dokładnie przylegały do dna. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. Mus truskawkowy 1 kg truskawek 1 szklanka cukru 2 galaretki truskawkowe Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do rondla. Wsypać cukier i smażyć do momentu aż cukier się roztopi
O kuchni z uczuciemCiasto - torcik w pięknych pastelowych kolorach. Bardzo proste i pyszne. - tylko dwa składniki - bez spodu - bez pieczenia - bez jajek i mąki - idealne nawet na tort Czas szykowania: około 30 min + oczekiwanie na galaretki Czas chłodzenia: około 2 h Ilość porcji: tortownica 25 cm Składniki: • puszka/karton mleka zagęszczonego, niesłodzonego* • 3 galaretki w różnych kolorach oraz(...)szklanki wrzątku Ewentualne dodatki: • 200 g śmietanki 30 % • 2 łyżki drobnego cukru • suszone truskawki • cukrowa posypka
AniaGotuje.plniego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Dzielimy na 12 - 16 części (w zależności od tego, jak duże chcemy bułeczki) i formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia(...)ponownie do wyrośnięcia, na około 45 minut, aż się zetkną. Wyrośnięte bułki smarujemy przygotowanym jajkiem, pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC. Masło truskawkowe Składniki: - 5 truskawek - 100 g masła Optima Omega 3 - 2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Truskawki dokładnie miksujemy, dodajemy masło z miodem i wszystko miksujemy. Bułeczki kroimy na pół i smarujemy masełkiem. Śniadanko gotowe. Przepis
Kulinarne życierozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: spód: daktyle blendujemy na gładką masę, orzechy blebdujemy na mąkę orzechową, dodajemy kakao, sól i wszystko ugniatamy tak, aż powstanie jednolite ciasto. Dzielimy na cztery części i wykładamy spód kokilek wyłożonych papierem pergaminowym, mocno dociskając. masa sernikowa Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Orzechy osusz i wrzuć z pozostałymi składnikami(...)ładnie się połączy. Masą zalej spód w kokilkach i wstaw do lodówki na 2h. Wyciągnij serniczki z kokilek i udekoruj bitą śmietaną oraz owocami, użyłam truskawek i mrożonych jagód. Smacznego
Niezły MłynekSkładniki (na 4 porcje) na ciasto naleśnikowe: - 1 jajko (ok. 60 g), - szklanka mleka (ok. 200 ml), - ¼ szklanki wody (ok. 50 ml), - szklanka mąki pszennej razowej (ok. 130 g), - 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 12 g), - szczypta soli, - 1 łyżka kakao (ok. 10 g), - 1 łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g). na nadzienie: - serek śmietankowy President 4 % tłuszczu(...)łyżeczki cukru pudru (ok. 10 g), - ziarenka laski wanilii, - 2 szklanki truskawek (ok. 240g) Sposób przygotowania 1. Miksujemy jajko z mlekiem, wodą i szczyptą soli. 2. Dodajemy do masy olej rzepakowy, mąkę, kakao, cukier puder i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. 3. Mieszamy serek z cukrem pudrem i ziarenkami laski wanilii. 4. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachłososiem pasta jajeczna z sardynkami łososiowa przekąska łosoś z goma wakame i truskawkami łosoś z burakiem i jajkiem przepiórczym pomarańczowy łosoś z jajkiem łosoś z truskawkami tuńczyk w palonym sianie tartinki malinowe z wariacją z wątróbek szybkie i łatwe mini kanapeczki łosoś i pstrąg z granatem na chrzanowej śmietanie liczi w szynce dojrzewającej pomidorki(...)sałatka z awokado i krewetkami sałatka z wątróbką sałatka z jajkiem i groszkiem pasztet z wątróbki pimientos de padron daktyle zapiekane rosti/jajko/anchois zapiekane tartinki z ciasta francuskiego gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem słodko słone poduszeczki z halloumi muffinki z serem i suszonymi pomidorami chipsy ziemniaczane z serem mini tarty z porem i szynką
królestwo garów