jogurtu naturalnego | 2 cups plain yogurt 2 łyżki oleju z winogron | 2 teaspoon grape seed oil 2 szt. mango | 2 pieces of mango owoce (np. maliny, borówki, truskawki, banan) | fruits (eg. raspberries, blueberries, strawberries, banana) PRZYGOTOWANIE Zmiksuj (zblednuj) płatki owsiane do uzyskania grudkowatego proszku. Przygotuj mus z mango (obierz mango, wrzuć do pojemnika, zblenduj na jednolitą masę). Wsyp(...)cynamon. Wymieszaj za pomocą łyżki, a następnie dodaj jajka, jogurt, olej i miód. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju. Nakładaj po czubatej łyżce ciasta na jednego placka smażąc jednocześnie po ok. 4 placki placki przez około 1 - 2 minuty każdy (pęcherze powietrza oraz zrumieniony spód oznaczają idealny moment). Odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze
Better Life By Auntie JuPrzepyszne ciasto, jeden ze słodkich smaków mojego dzieciństwa. Biszkopty, cudowne, dwie warstwy kremu i galaretka z mnóstwem owoców. Rewelacja! Łatwe do zrobienia, bez pieczenia! Na pyszne zakończenie lata, skusicie się? Polecam ;) Składniki: 1 duża paczka okrągłych biszkoptów 2 galaretki truskawkowe 375 ml mleka 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g miękkiego masła(...)łyżki kakao 75 g gorzkiej czekolady owoce (maliny, wiśnie, jeżyny, truskawki) Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odłożyć do wystudzenia. 250 ml mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać mąkę, proszek budyniowy i pozostałe mleko, zmiksować. Gotową mieszankę wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wystudzić. Zimny budyń utrzeć
Domowa cukiernia Ewymamy, jak uformować niemowlaka i zadbać o każdy szczegół. Znajdziecie też niesamowity tort z dużą chińską piwonią, która dosłownie wygląda jak żywa! Następnie dochodzimy do ostatniego działu - ciast i tortów na zamówienie! Są tu informacje o tym jak zwiększyć swoje szanse na rozwój firmy - jakie mamy okazje do wykorzystania i jakie słodkości - np. ciasteczkowe lizaki, ciasteczka ślubne, babeczki(...)lizaki z białą czekoladą, ciasteczkowe lizaki o smaku truskawkowo-czekoladowym, podstawowy przepis na sernik i różne jego warianty, trójwarstwowy mus czekoladowy, domowy mus czekoladowy oraz kieliszki szampana o smaku truskawki i białej czekolady. Są też przydatne informacje o projektowaniu i produkcji tortów weselnych - jak dbać o odpowiedni dobór składników, jak wycenić swoją pracę, jak wzbogacić ofertę oraz
Plate of JoyTrochę owoców i warzywo, którego wiele osób nie lubi. Jednak w takim wydaniu zjadł je nawet mój Żarłoczek dziwiąc się jednak bardzo kiedy powiedziałam co nadało taki piękny kolor ciastu. Skomentował nawet, że chyba koniec świata blisko skoro mu już szpinak zaczął smakować! Te zielone liście to u nad rzadki gość - używam szpinaku przeważnie do sałatek i zjadam zwykle sama(...)bardzo głodny, wtedy zje chociaż jednak nieco marudząc. I powiem Wam jeszcze tylko, że koniecznie musicie upiec sobie takie zielone ciacho - najlepiej już w ten weekend, póki są dobre truskawki, chociaż można je zastąpić innymi owocami np. borówkami. Jest śliczne, mięciutkie, wilgotne i smakuje wybornie. Nie pożałujecie, obiecuję! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzagofrów: 3 jajka 1/2 szkl. cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 3 szkl. mąki 1/2 szkl. oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatki: truskawki, bita śmietana, czekolada gorzka z pomarańczą Sposób przygotowania: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką, jasną masę. Dodajemy mleko, wodę, mąkę, proszek do pieczenia(...)olej i miksujemy jeszcze około 3 min. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i mieszamy delikatnie trzepaczką lub łyżką. Nalewką wlewamy do nagrzanej gofrownicy odpowiednią ilość ciasta i pieczemy w zależności od mocy urządzenia od 5 do 8 min. Studzimy na kratce. Podajemy jeszcze lekko ciepłe z dowolnymi dodatkami (owoce, bita śmietana, dżem, czekolada gorzka, nutella, cukier
Kolorowy Przepisownikstolnicy rozwałkujemy ciasto o grubości ok. 3 cm, podsypując mąką. Wycinamy kółka, troszkę wieksze niż nasze foremki. Ciastem wykładamy foremki, nożem usuwamy nadmiar ciasta. Nakłówamy ciasto widelcem. Pieczemy przez około 20 - 25 minut na złoty kolor. Następnie kruche babeczki studzimy. W tym czasie przygotowujemy krem budyniowy. krem: Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, ale dodając mniejszą ilość(...)Dokładnie wystudzić. Utrzeć go z masłem na gładki krem budyniowy. zalać babeczki wystudzonym ale ejszcze ciepłym kremem. Udekorować dowolnymi owocami. U mnie ananas, kiwi, porzeczki czerwone i czarne, truskawki, maliny. ZDJĘCIA DZIĘKI UPRZEJMOŚCI: Arkadiusza Kornackiego, Michała Nowika, Krzystofa Ścisłowiczadziękujemy naszym przyjaciołom
Bon Appetit MałgorzatySezon rabarbarowy w pełni, więc dzisiaj zapraszam na sernik cytrynowy z rabarbarem. Dosyć kwaskowaty, lekki, pyszny, rozpływa się ustach. Delikatnie waniliowy, na spodzie z herbatników
Mała CukierenkaKolejny wariant słodkości bez pieczenia.Tyma razem przyszła kolej na legendarną kaszę mannę. Kasza ta kojarzy nam się często z jedzeniem dla dzieci. Nie jest to może
MamaOskarkasię działo, ale oprócz kolejnych warsztatów, nasza Mimi miała urodziny i to do tego 18 - ste. Z tej okazji zrobiłam jej mega wypasiony tort czekoladowy z musem czekoladowym i truskawkami. Tort poszedł w mgnieniu oka. Był pyszny, bo oczywiście czekoladowy. <3 Składniki na biszkopt: 5 jajek 1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej(...)formy (może być wyłożona papierem lub nasmarowana masłem/olejem i później obsypana bułka tartą) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Najlepiej upewnić się czy ciasto jest już gotowe wkładając patyczek do ciasta. Gdy patyczek jest suchy to znaczy ze ciasto jest gotowe. Wykładamy ciasto z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia
Gotowanie, czyli hobby dla każdegokremowy, za sprawą dodatku masła i kremówki. Galaretka z zatopionymi apetycznie świeżymi owocami lata to sprawdzony sposób na dekorację sernika. Taki wierzch sernika to jedna z najpiękniejszych aranżacji tego ciasta, zawsze prezentuje się zjawiskowo. W sezonie zimowym możesz sięgnąć po mrożone owoce, będą z pewnością smaczniejsze od tych sklepowych, jednak w środku lata użyj koniecznie świeżych. U nas ten deser(...)wiaderka (polecam Mój Ulubiony z Wielunia) 300 ml śmietanki kremówki 30 % 3 łyżki żelatyny spożywczej uniwersalnej GALARETKA Z OWOCAMI 150 g słodkich malin 150 g borówek amerykańskich 300 g truskawek 1 opakowanie galaretki wiśniowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: BISZKOPT Jajka koniecznie muszą mieć temperaturę pokojową. Starannie oddziel białka od żółtek. Na początku ubij same białka z dodatkiem soli
ProstePesto.plcały sezon dostępne są aksamitki, stokrotki, bratki czy fiołki. W czerwcu możemy zbierać kwiaty chabra bławatka. Kwitna też zioła jak macierzanka, mięta, bazylia. Od lipca kończy się sezon na truskawki a zaczynają maliny, jagody leśne czy borówki ogrodowe. Kiedy owocują porzeczki możemy też cieszyć sie smakiem floksów czy monardy. Wakacje to czas zbioru jabłek a także kwiatów nasturcji. Kwiaty dodajemy(...)suszu robimy aromatyczne herbaty. Pomysłów na wykorzystanie ich jest wiecej. Płatki aksamitki dodajemy do octu a kwiaty lawendy do cukru. Z róży robimy konfiturę. Kwiaty cukinii smażymy w cieście. Jesienne zbiory jarzębiny czy nawłoci dają także duże pole do popisów w kuchni. Warto zaznaczyc, ze kwiaty ze sklepow ogrodniczych maja zazwyczaj etykiete "nie do spożycia". Natomiast kwiaty polne po zebraniu
prawdziwe jedzeniepszennej +100 g mąki do części truskawkowej 4 łyżki dżemu truskawkowego Łowicz niskosłodzonego 25 g masła migdały Drożdże, mąkę, cukier, maślankę i rozpuszczone schłodzone masło ugniatamy do sprężystej masy. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część odkładamy w ciemne ciepłe miejsce. Do drugiej dodajemy dżem truskawkowy Łowicz i ugniatamy. Dodajemy mąkę i ugniatamy aż masa będzie sprężysta. Odkładamy drugą część(...)układamy truskawkową część i jasną część. Zwijamy w rulon i wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w 200 st. C. #lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Kuchnia w oparachkońca, pora zamykać owoce w słoiki. Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby je jeszcze na świeżo przygotować, a jak najlepiej?! Oczywiście że pierogi;) Były już z jagodami, truskawkami więc dlaczego by nie spróbować z langrodami...moje ukochane śliwki;) Delikatne w smaku, mięsiste, słodkie ale jednocześnie przyjemnie kwaskowate. Lubicie takie śliwki? Składniki na około 15 pierogów(...)maślanki langrody jeśli małe to 15 sztuk, jeśli duże to 8 szt 2 opakowania cukru waniliowego Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, wlewamy olej i maślankę, zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Langrody pestkujemy, wkładamy do miski zasypujemy cukrem waniliowym, jeśli są bardzo kwaśne możemy dodać więcej cukru białego lub trzcinowego. Teraz ciasto wałkujemy na placek grubości
Życie zaczyna się w kuchnipieczenia Szczypta soli 1 łyżka oleju Fit nutella: Pół awokado (dojrzałe, nietwarde) 1 banan 1,5 łyżki gorzkiego kakao 1 spora łyżeczka miodu (możecie użyć innego słodzidła) Dodatkowo: Truskawki (ilość wg uznania) 2 plastry ananasa Wiórki kokosowe (ilość wg uznania) Przygotowanie: Omlet: Żółtka oddzielić od białek. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i dalej(...)pomocą szpatułki. Na koniec dajemy mleko i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy za pomocą szpatułki. Patelnię posmarować olejem za pomocą pędzla. Na rozgrzany olej wylewamy ciasto. Smażymy omleta z obu stron na złoty kolor. Fit nutella: Awokado i banana obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do blendera wraz z kakao i miodem. Całość miksujemy na jednolity krem
Fabryka pomysłówwybieram wszystkie listki i inne paprochy) i odcedzam na sitku. Zostawiam na chwile aby dobrze odciekły i trochę przeschły. Przekładam do miski i wsypuje cukier oraz mąke. Delikatnie mieszam. Ciasto wałkuje na cienki placek około 3-4 mm. Szklanką lub kubkiem wykrawam kółka. Na srodek każdego nakładam łyżeczke jagód i zalepiam brzegi. Z podanej porcji wychodzi około 50 pierogów(...)Gotuje je kilka minut. (5-8) a następnie odcedzam i przelewam zimną wodą. Podaje ze smietaną. Posypuje także cukrem. Smacznego! Z truskawkami również sa wyśmienite
Radość kipiąca uśmiechem.