ciasta z truskawkami - 9798 przepisów (strona:495/654)

Sezonowe warzywa i owoce – co i kiedy warto jeść? 93

masz pewność, że są dojrzałe. Owoce, które możesz spożywać przez cały rok to zdecydowanie jabłka oraz gruszki . Są bogate w wiele witamin. Wykorzystasz je w łatwy sposób do soków, ciast, do obiadu, czy do sałatek. >> Zobacz też: Ice tea – orzeźwiający przepis na herbatę mrożoną w 3 odsłonach Pyszne sezonowe warzywa i owoce – kalendarz W styczniu, lutym oraz w marcu najlepiej(...)cebula, kapusta młoda, karczochy, warzywa strączkowe, sałata lodowa, szparagi, rzodkiewka, pietruszka, cykoria. Wiosną pojawiają się młode, sezonowe warzywa. Maj to miesiąc, w którym znajdziesz swoje ulubione owoce takie jak truskawki, czereśnie, czy agrest. W tym okresie warto także zaopatrzyć się w mango i rabarbar. Warzywa, które znajdziesz na targach na wiosnę, pozwolą Ci wzbogacić Twoje codzienne menu. Można do nich

Rozdomowiona
Gofry na soku jabłkowo-pomarańczowym 282

sztuk) 250 g mąki pszennej 3 jajka M 50 g masła 200 ml soku tłoczonego jabłko-pomarańcza Fabryka Soków 1 łyżeczka proszku do pieczenia ulubione dodatki: u nas truskawki i bita śmietana Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną lśniącą pianę. Do miski z żółtkami dodajemy sok, rozpuszczone masło i mąkę(...)proszkiem do pieczenia. Miksujemy składniki. Na koniec dodajemy do naszej masy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Płyty gofrownicy smarujemy lekko olejem. Rozgrzewamy gofrownicę. Nalewamy porcje ciasta i pieczemy gofry na złoty kolor. Ja mam mocną gofrownicę. Jeśli macie słabszy sprzęt należy go dobrze rozgrzać przed każdą partią i piec gofry ciut dłużej niż wskazuje lampka sygnalizacyjna. Gofry

Słodkie okruszki
Sernik na Zimno z Granatem i Galaretką 56

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu sernik na zimno to idealny deser do kawy. Zazwyczaj przygotowujemy go latem, kiedy nie chcemy dodatkowo nagrzewać

Przepiski.pl
Ukraina - Śniadaniowe syrniki 103

mąki - jeśli ktoś bardzo musi: rodzynki (zdecydowanie nie polecamy!!!!! uważamy, że dodanie takowych do syrniczków to okropna na nich zbrodnia) - olej (do smażenia) - do podania: cukier puder, maliny (jagody, truskawki, jeżyny, porzeczki też mogą być, ale maliny to klasyka!), kwaśna śmietana Przygotowanie: 1) Jak już wspominaliśmy, syrniczki to śniadanie ekspresowe! Do miski wrzucamy twaróg i rozgniatamy widelcem. 2) Dodajemy cukier(...)jajko i przesiewamy mąkę. Dokładnie mieszamy. 3) Może słowo o konsystencji! Całość powinna mieć konsystencję bardzo mokrego twarogu. Mąka jest tu jedynie dodatkiem, bo najważniejszy jest tu zdecydowanie twaróg! "Ciasto" kładziemy łyżką na rozgrzaną patelnię. Jedna czubata łyżka to jeden syrniczek. Staramy się użyć łyżki do lekkiego rozprowadzenia ciasta i nadania mniej więcej okrągłego kształtu naszemu syrniczkowi. Smażymy po około

Roślinożerni urlopowicze
Tort z truskawkowym kremem mascarpone 127

Minęło już pół roku jak robiłam tego torta. Akurat na dniach moje drugie dziecko będzie obchodzić 4 urodziny, więc pomyślałam, że pora na tort z marca

Kuchnia domowa Ani
NALEŚNIKI KAKAOWE 142

Delikatne naleśniki z dodatkiem kakao. Łatwe i szybkie do przygotowania. Najlepsze z waniliowym twarożkiem lub homogenizowanym serkiem i świeżymi owocami (truskawkami, malinami, borówkami).  SKŁADNIKI / 10 szt 1 szklanka (150 g) mąki pszennej  2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki cukru 2 jajka 1 i 2/3 szklanki mleka  szczypta soli olej do smażenia WYKONANIE Do miski przesiewamy mąkę(...)kakao. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy. Wbijamy jajka i dodajemy 1 szklankę mleka. Mieszamy rózgą lub miksujemy, do połączenia składników w gładkie ciasto bez widocznych grudek mąki.  Stopniowo, cały czas miksując dolewamy pozostałe mleko. Odstawiamy na 10 minut.  Dobrze rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i lekko ją natłuszczamy np. papierowym ręcznikiem kuchennym nasączonym olejem. Łyżką wazową nabieramy

cool and minty
Jogurtowa pianka truskawkowa (deser). I jakie ozdoby do deserów warto mieć w kuchni. 263

ozdoby czekoladowe 4w1 Amus Łączą w sobie łezki z białej czekolady, czekoladowe nitki, toffi-czekoladowe żujki oraz czekoladowe płatki. Można ich używać zarówno jako posypki do deserów, ciast, lodów, ale i też jako dodatku do ciasteczek (łezki z białej czekolady dodaję często do domowych piegusków). A wracając do przepisu… Składniki: 180 g jogurtu naturalnego 1 galaretka o smaku truskawkowym(...)szklanki wody pokruszone bezy (najlepiej domowe) gęsty sos jagodowy czekoladowa posypka – u mnie ozdoby czekoladowe 4w1 Amus listki świeżej mięty do podania *jeśli macie świeże truskawki można dodać je do naszej pianki (drobniej pokrojone) Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/4 szklanki wody. Gdy przestygnie dodajemy stopniowo jogurt dokładnie (energicznie) mieszając ręczną trzepaczką, tak aby nie utworzyły się grudki

Słodkie okruszki
Czekoladowa tarta z kremem malinowym 160

Delikatna tarta czekoladowa z niebiańsko lekkim kremem malinowym.Owoce można śmiało zamienić na porzeczki,truskawki,jagody i kto co tam woli.Wariacji jest dużo.Polecam wypróbować. Spód 225 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 180 g zimnego masła szczypta soli jajko (małe) łyżka cukru waniliowego 70 g cukru pudru  DIAMANT 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę i kakao przesiać.Zimne masło(...)pokroić w małą kosteczkę.Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować do połączenia składników.Ciasto wyłożyć na stolnicę i szybko zagnieść,owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia.Kulę ciasta umieścić między papierami (można lekko obsypać mąką aby się nie przykleiło)i rozwałkować na szerokość blachy do tarty.Zdjąć

Anielskie wypieki
Bezglutenowa tarta z rabarbarem i truskawkami 190

Nie ma to jak obdarowywanie bliskich upominkami – zwłaszcza tymi słodkimi :) Dzięki temu możemy pokazać jak ów osoby są ważne w naszym życiu i jak to

Kuchenne Wariacje
Jogurtowy sernik na zimno z owocami lata 171

Ciasto, które łączy w sobie najlepsze smaki lata. Ten szybki, niewymagający pieczenia deser polecam szczególnie na upalne dni. Spód: 250 g dowolnych kruchych ciastek (użyłam ciastek typu pieguski z czekoladą i orzechami 80 g stopionego masła Masa: 3 galaretki w jednakowym kolorze (u mnie zielone) 2 jogurty greckie po 400 g ok. 800 g owoców (użyłam jagód, czereśni bez pestek(...)truskawek i malin) Wierzch: 2 galaretki w innym kolorze niż do masy Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem. Wylepić masą spód tortownicy wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. 3 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Kiedy zaczną tężeć, wlać jogurty i energicznie wymieszać trzepaczką lub zmiksować. Owoce (pozbawione pestek, szypułek, większe pokrojone

Czerwień i błękit
LEMONIADA TRUSKAWKOWA 87

Tym razem proponuję Wam kolorowy i orzeźwiający napój na upalne dni –lemoniadę truskawkową. Przy gotowanie 15 min Chłodzenie 2 godz Składniki na około 1 litr lemoniady

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką 169

Niestety, dwie galaretki nie wystarczyły, by przykryć owoce, więc efekt nie jest powalający, poza tym część galaretki spłynęła na dół, bo obręcz była nieszczelna. Mimo wszystko postanowiłam pokazać Wam ciasto, bo jego smak jest grzechu warty.  Biszkopt: 3 jajka 2/3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli Masa czekoladowa: 600 ml mleka 200 g masła(...)szklanka cukru 2 budynie czekoladowe bez cukru plus ew. 1 łyżka kakao 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią oraz: 2 lub 3 galaretki o smaku truskawkowym ok. 400 g truskawek Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać mąkę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać

Czerwień i błękit
Czasu brak i konfitura z rabarbaru z pijanymi rodzynkami 156

może i nie do końca tak się sprawy mają. Jeszcze nawet we wrześniu zeszłego roku widziałam w sklepach dorodne, różowo-zielone łodygi. Już jednak powoli wypierany przez krajowe, słodkie truskawki; niedługo dołączą do nich porzeczki, wiśnie, czereśnie, agrest, morele i brzoskwinie. Kto wtedy będzie miał czas zatrzymać się nad rabarbarem...? Proponuję więc już dzisiaj przygotować bajecznie pyszną konfiturę, na którą(...)przepis podpatrzyłam u Małgosi . Połączenie rabarbaru z rodzynkami i rumem zaintrygowało mnie od razu; gdy więc tylko zobaczyłam rabarbar w promocji, bez wahania kupiłam kilka kilogramów. Na przetwory, do ciasta, a odrobinę do zamrożenia, gdy nagle przyjdzie mi ochota na to kwaśne warzywo. Wracając do meritum, czyli konfitury: przygotowuje się je prosto, a efekt... Moi drodzy, C. oszalał na punkcie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe pierogi z truskawkami. 129

mąki pszennej 1 jajko ok. 200 ml mleka 2 łyżki cukru + 2 łyżki do owoców + odrobina do podania 14 g drożdży 1 łyżka roztopionego masła ok.20 dag truskawek (mogą być mrożone)  2-3 łyżki gęstej śmietany do polania   Przygotowanie; Drożdże rozmieszać z kilkoma łyżkami mleka, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić na chwilę aby podrosły(...)miski przesiać resztę mąki, dodać pozostały cukier, jajko, masło. Następnie dodać rozczyn i wlewać pozostałe mleko. Jednak stopniowo bo może się okazać ze jest go za dużo. Wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć a w tym czasie umyć i  przebrać owoce. Jeśli są duże to je pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko zależy od wielkości pierogów. Ciasto rozwałkować na placek grubości

Radość kipiąca uśmiechem.
Kanelbullar 173

Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Szampan i truskawki . W smaku przypominają mi tatarskie drożdżówki, które można kupić w Jurcie Tatarskiej w Kruszynianach. W kanelbullar jednak cynamonu jest znacznie mniej, przez co bułeczki nie są gorzkie. Tak aromatyczne bułeczki są dla mnie zaskoczeniem. Zupełnie inaczej wyobrażałam sobie słodycze skandynawskie. Do weekendu, gdy poczytałam o nich trochę w książce Jamiego(...)Olivera "Kulinarne wyprawy Jamiego". Składniki (na ok. 20 bułeczek): Ciasto 25 g drożdży 50 g cukru 400 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka szczypta soli  łyżeczka mielonego kardamonu Nadzienie 100 g miękkiego masła 75 g cukru 2 łyżki cynamonu Poza tym jajko ewentualnie gruby cukier lub gruba sól morska Drożdże pokruszyć w misce i rozprowadzić w ciepłym mleku

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania