często w okresie letnim piekę wieczorami), aby sernik zdąży dobrze wystygnąć i mógł być schłodzony w lodówce przed udekorowaniem. Niestety ze względu na krem śmietanowy ciasto nie może być przechowywane dłużej niż 3 dni, jednak uwierzcie - jest tak pyszny, że na pewno tyle nie będzie musiał czekać ;) Składniki Spód 70 g masła 170 g maślanych herbatników masło do wysmarowania tortownicy(...)być w temp. pokojowej 900 g tłustego, gładkiego, mielonego sera białego 4 jajka 150 g drobnego cukru do wypieków 15 g cukru z wanilią 230 g umytych i obranych truskawek + 5-6 pokrojonych w kawałki 40 g mąki ziemniaczanej Ser, jajka, cukier, cukier z wanilią umieścić w misie miksera i miksować do połączenia składników (krótko). Truskawki (230 g) zmielić
Słodkie inspiracjeciasto do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 45 minut. Można sprawdzić patyczkiem. Upieczony biszkopt spuść na stół z wysokości 60 cm. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Biszkopt można upiec na dzień przed montowaniem tortu. Krem cheesecake z białą czekoladą 600 g serka typu philadephia 150 g cukru 300 g białej czekolady 100 ml puree z truskawek
codojedzeniamiłośników i łasuchów truskawek proponuję delikatną piankę truskawkową. Składniki: Biszkopt (kwadratowa blaszka): 3 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia(...)koniec wlewamy olej. Ciasto wylewamy na natłuszczoną blaszkę. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pianka truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 1 l śmietany tortowej 30% Dwie galaretki rozpuszczamy 2 dwóch szklankach wody i studzimy. Śmietanę ubijamy i delikatnie łączymy z tężejącą galaretką. Mus truskawkowy: 1 galaretka truskawkowa 250 ml musu truskawkowego Do musu truskawkowego dodajemy rozpuszczoną galaretkę
Pyszności Słodkościtruskawkami i kruszonką, był też na bułeczki z porzeczką czerwoną i lukrem, dzisiaj pieczemy podłużne babeczki z nadzieniem malinowym. :-) Pycha! (p.s. jak nic trzeba iść pobiegać i spalić ;-)))) ) SKŁADNIKI: - 270 g mąki pszennej - paczuszka drożdży suchych - 1/4 kostki masła - 1 jajko - 1 zółtko - 2 czubate łyżki jogurtu greckiego Wykonanie: Drożdże zmieszaj z mąką. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto
SMYKWKUCHNIwyposażeniu piekarnka obłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć musem jabłkowym, zalać kakaowym ciastem biszkoptowym, na bazie którego przygotowuję moje rolady, czy też ciasta biszkoptowe z owocami, upiec, potem jeszcze gorące ciasto obsypać białą czekoladą i dokładnie zwinąć, zostawić do ostygnięcia. Polecam np. przygotować roladę z lodami i malinami lub roladę z gruszkami . Po posmarowaniu rolady polewą czekoladową, obsypałam ją jeszcze białą(...)każdego, który ma okazję go skosztować. Przepis na roladę z musem jabłkowym i czekoladą. Ja przygotowałam 2 rolady, gdyż jedną chciałam wykorzystać jako boki i spód do jogurtowca z truskawkami. Składniki: 3 jajka szczypta soli 3/4 szklanka mąki 3/4 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 700 ml domowego musu jabłkowego Płatki białej czekolady Na polewę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPuszysty i pyszny serniczek dla każdego:) SKŁADNIKI 1,40 kg sera białego śmietankowego ( już zmielonego) 4 żółtka 3/4 szklanki cukru sok z 1 cytryny 250 ml
harrisaSkładniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 25 dag
Darcia w kuchniSezon truskawkowy trwa w najlepsze, a ja mam ich tyle, że pomysłów zaraz zabraknie;) Tym razem powstał bardzo prosty i szybki deser, do tego tak
Z miłości do słodkościsklepach często mają dużo cukru i kalorii, ale niewiele naturalnych składników, więc dobrym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie lodów w domu. Aby to wykonać, wystarczy garść świeżych owoców sezonowych, np. truskawek, malin lub porzeczek, a także szklanka śmietanki lub jogurtu naturalnego- jeżeli dbamy o linię. Po zmiksowaniu składniki przekładamy do foremek i zamrażamy przez kilka godzin. Do przygotowania domowych lodów najlepiej(...)często są trudno dostępne w zwykłych sklepach. Sernik na zimno Sernik na zimno to lekka i orzeźwiająca wersja popularnego deseru. Latem, kiedy nie masz czasu ani ochoty na pieczenie ciast, podaj swoim bliskim sernik na zimno z ulubionymi owocami zalanymi kolorową galaretką. Deser można udekorować wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałów lub polać sosem waniliowym, który podkreśli smak delikatnego musu. Aby uzyskać
Kuchcik gotujeciasta, tak do 3/4 wysokości. Gotowe pieczemy w 180-190 stop przez 25-30 minut. Upieczone studzimy na kratce. 4. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy cukier puder z mixem do śmietany i króciutko miksujemy całość. Następnie nakładamy do szprycy i dekorujemy babeczki. Tak przygotowane babeczki podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce :) Smacznego !! #lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Gotowanie...to proste !ciastem zdobiącym stół świąteczny stał się Bezowy wieniec wigilijny , czyli beza Pavlovej właśnie w kształcie wieńca. Moja wersja bezowego wieńca jest z dodatkiem ciemnego, gorzkiego kakao, równoważącego słodycz bezy. Do tego wiśnie w żelu aromatyzowane świąteczną przyprawą do piernika, gotowane w soku pomarańczowym z dodatkiem likieru Cointreau oraz krem z mascarpone i bitej śmietany. Całość oprószyłam płatkami migdałów, liofilizowanymi truskawkami
Moja Delicjatruskawki całkowicie, jakoś niepostrzeżenie sezon na te owoce się dla mnie skończył. Ale może to i dobrze, zawsze staram się zrobić kilka słoiczków maxymalnie 7- 8 sztuk, z jakiegoś owocu. Tak aby móc po prostu wrócić smakiem w zimowe wieczory do tych pyszności. Dżemy wykorzystuje nie tylko na kanapki, w ten sposób to chyba najmniej, najczęściej do gofrów, naleśników, ciast
SMYKWKUCHNIPokroić ciasto na trójkąty ze ściętym czubkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą i posypać makiem.Piekarnik nagrzać do 250 st. C. Włożyć blachę do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec bułeczki przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A póki co, zajadam się truskawkami
Pożeraczka, czyli raz adobrzewielu tygodniach pieczenia ciast przyszła pora na delikatny i puszysty sernik waniliowo-truskawkowy na zimno . Do waniliowo-truskawkowej serowej masy daliśmy chrupiący, czekoladowy spód. Bardzo dobrze się to komponuje – zarówno pod względem różnych konsystencji, jak i smaków. Przed przystąpieniem do zrobienia sernika trzeba pamiętać o wcześniejszym wyjęciu z lodówki sera i kremówki, żeby zdążyły się ogrzać, bo wlewa się(...)pokojowej 200 ml śmietany kremówki o temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 / 2 szklanki wody 20 g żelatyny (lub ilość wg opakowania na 1 litr płynu) 400 g truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Spód: Płatki kukurydziane zmielić na drobne kawałki, powinny być wyczuwalne ale nie za duże. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, wsypać do niej płatki
niecodziennikpary