sól 2 piersi z kurczaka pół puszki zielonego groszku 250 g pieczarek 200 ml jogurtu naturalnego 1 cebula, 2 ząbki czosnku, tarty ser żółty sól, pieprz, szczypta cukru Z mąki, 1 jajka i wody, wyrabiamy lejące ciasto naleśnikowe. Doprawiamy je solą i szczyptą cukru. Bardzo ważne by konsystencja ciasta była właściwa, płynna... Smażymy naleśniki na kilku kroplach oleju. Nie należy(...)strony,dodać czosnek a następnie groszek.Doprawić solą, pieprzem. Dusić całość ok 5 minut. Wyłączyć gaz, dodać jogurt, wymieszać. Gotowy farsz układać na plackach naleśników, delikatnie zawinąć. Obsypać startym serem i wstawić na 1 minutę do mikrofalówki celem roztopienia sera :D Smacznego
MarciochaKucharzySkładniki : Ciasto : 0,38 l mleka 15 dkg cukru 8 jaj 9 dkg drożdży 25 dkg margaryny 1 cukier waniliowy sól otarta skórka z cytryny mąka pszenna Masa serowa : 1 kg sera białego 20 dkg cukru cukier waniliowy 10-15 dkg sparzonych rodzynek lub skórka pomarańczowa kandyzowana 2-3 jajka szczypta kurkumy Przygotuj także : 30 dkg miękkiej margaryny 2 jajka(...)smarówką z jajek, nakładamy na środek każdego ciasta dwie łyżki masy serowej. Możemy to zrobić za pomocą foliowej tubki lub woreczka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 200 C ) i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu dekorujemy białą pomadą z cukru lub lukrem. Najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe ! Masa serowa : Ser mielimy przez maszynkę. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie razem. Gdyby nasza
Przepisy i porady kulinarneMelba z truskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz(...)mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, na bardzo puszystą masę. Dodajemy po jednej łyżce sera (nie więcej) i za każdym razem miksujemy, aż do wykończenia. Połowę masy przelewamy do innego naczynia i miksujemy z kakaem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy herbatnikami (na zdjęciu ciasto jest niższe niż powinno, bo miałam tylko tortownicę o średnicy 26 cm). Na herbatniki
Poezja smakuzalałam galaretką, w której zatopiłam delicje. Takie ciasto przyciąga oko a na dziecięcym przyjęciu nie postoi długo na stole. Zachwyt małych księżniczek murowany! *foremka 23*28 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia odrobina różowego barwnika na masę serową: 1 kg sera truskawkowego (z wiaderka) 4 jajka(...)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 175*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Masło rozpuścić, dodać cukier. Gotując powoli na małym ogniu dodać ser i jajka, doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się masy serowej wlać mąkę ziemniaczaną
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajabłek tłuszcz do formy wiórki do formy Składniki na masę serową: 25 dag tłustego sera 5 dag masła 8 dag cukru pudru 1 jajko ½ torebki budyniu 6 dag gęstej śmietany 1 cukier waniliowy 1 aromat arakowy Wykonanie: Z podanych składników przyrządzić kruche ciasto- usiekać nożem składniki, zagnieść i odstawić na ½ godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, przenieść ma wałku
Tradycyjna Kuchniabułeczki Mama dostała od Cioci (pozdrawiam Ciocię;) z tego co wiem też wczoraj piekła;)). Właściwie to dostała skrócony przepis na ciasto i kruszonkę, bo nadzienie jest kwestią gustu lub aktualnej ochoty. Mama upiekła wg próbowanego wzorca, czyli z serem - i były pyszne! Trudno mi się było od nich oderwać :))) A ja upiekłam je już drugi raz z dżemem śliwkowym (narobiłam
Kolorowy Przepisowniksera mozarella startej na tarce o grubych oczkach pół puszki kukurydzy, odsączonej z wody kilka plasterków sera żółtego pokrojonego w paseczki kilka plasterków salami pokrojonych na 4 części pół słoiczka czarnych oliwek odsączonych z wody, przepołowionych 1 połówka przekrojonego czosnku + oliwa do posmarowania ciast na pizzerinki i papieru do pieczenia ulubione świeże zioła ! Jednak jak to przy pizzy(...)oprószonej mąką stolnicy na placki o grubości ok. 1 cm. Każdy placek ciasta obsmarowujemy lekko oliwą i nacieramy rozkrojonym czosnkiem. Następnie smarujemy dość grubą warstwą sosu pomidorowego i układamy na nim dostępne składniki, w moim przypadku: oliwki, kukurydzę, świeże zioła i posypujemy startą mozarellą lub/i serem żółtym pokrojonym w paski. Pizzerinki układamy na papierze do pieczenia lekko posmarowanym oliwą
Symfonia Smakówlubi najbardziej, bo wersja piekarnikowa jest dla mnie zbyt sucha. Inna pysznością jest ser paneer, delikatny ser na który wkrótce będzie przepis na blogu. Ser taki uwielbiam w sosie pomidorowo-orzechowym i właśnie z chlebkami. Ciasto na chlebki wyjdzie Wam dość klejące, ale po wyrośnięciu, takie już nie będzie. Przed przystąpieniem do wałkowania placków, warto dłonie natłuścić olejem i leciutko
Mieszam w Garnkunietypowe podejście do chleba! Eksperymentowałam już kiedyś z pieczywem z serem feta - Chleb pełnoziarnisty z serem feta . Tym razem postanowiłam wykorzystać inny typ sera, a mianowicie twaróg i domieszać jogurt naturalny , jako kolejny nietypowy dodatek. Ciasto chlebowe wyszło dość zwarte, ale przez to łatwo formowalne w zgrabny, owalny bochenek. Sam chlebek ma smaczną, półtwardą skórkę oraz bardzo miękki i delikatny
Grunt to przepis!Wiosenne jedzonko, jak ja lubię iść na ryneczek, nakupić pyszności czytaj warzyw i owoców i potem kroić, siekać i przetwarzać wszystko tak aby wszystkim smakowało. Radośćć
Moje Małe CzarowanieTak dla odmiany wśród ciast z truskawkami i rabarbarem pojawia się ciasto z persymoną, kaki lub sharonem czyli ciasto piernikowe w smaku i soczyste owoce. Na
Moje Małe Czarowanieodczekać 10 min. do podrośnięcia. Po tym czasie posmarować sosem śmietankowo-cebulowym, na tym poukładać plastry gruszki i ser gorgonzola. Posypać mozzarellą. Piec w bardzo dobrze nagrzanym piekarniku do 250 stopni ok. 15 min aż brzegi ciasta i spód będą ładnie zrumienione. Pizza jest tak pyszna, że już nie trzeba żadnego sosu. SMACZNEGO
pieprzny smaczekrozwałkować na grubość około centymetra i pokroić na kwadraty lub wykrawać dużą szklanką koła.Ułożyć na blaszce, na środku każdego kawałka ciasta zrobić mały dołek .np.kieliszkiem .W dołki nałożyć łyżeczką lub szprycą porcję sera. Drożdżówki pozostawić w ciepłym miejscu na około 20 – 30 minut, by wyrosły. Drożdżówki piec na złoty kolor około 15 minut w 180⁰C.Dowolnie udekorować. Razem
Moje domowe kucharzenieWiosenna wersja pierożków. Co roku goszczą na naszym stole:) Pierogi z botwinką w sosie koperkowym SKŁADNIKI: botwinka ser biały ( lub ricotta) koperek jogurt grecki 1 ząbek czosnku sól, pieprz ciasto: 350 g mąki tortowej 1 łyżka oleju ciepła woda Botwinkę dokładnie umyć, posiekać. Podgotować w osolonej wodzie do miękkości. Wymieszać z rozgniecionym widelcem serek i posiekanym koperkiem (połowa porcji). Doprawić
MarciochaKucharzy