moich ulubionych wypieków i ma tyle możliwości smakowych. Oprócz tart mam jeszcze parę kulinarnych zboczeń. Do nich należą m.in. szybkie dania obiadowe w roli głównej z kurczakiem, makarony, sery, owoce, dania zapiekane. Każdy ma swoją ulubioną działkę kulinarną i często po blogach to widać, a na pewno po moim. Nie stronię od nowości, jednak lubię wracać do swoich ulubionych pozycji(...)arbuzolada, więc informuję Was, że jednogłośnie wybraliśmy arbuzoladę i to ona pojawi się na dniach na blogu:) Składniki: Na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru Szczypta soli Masa serowa: 300g sera twarogowego 1 jajko 1 cukier waniliowy (16g) 2,5 łyżki proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego Cukier do smaku
Fabryka pomysłówprzygotowania i ułatwia przygotowanie składników. Przystawka ta ładnie się prezentuje i jest bardzo dobra. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego zwiniętego w rulon Około 200 g wędzonego łososia w plastrach około 400 g szpinaku 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej ¼ opakowania sera feta 1 łyżka śmietany 2 łyżki masła Przygotowanie: Jeśli używamy mrożony szpinak wkładamy go do garnka(...)małym ogniu. Dodajemy masło i gałkę muszkatołową. Czosnek miażdżymy i dodajemy go do szpinaku. Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy pokruszony ser feta i śmietanę. Gotujemy na małym ogniu aż płyn odparuje, zostawiamy by trochę ostygł. Rozwijamy ciasto francuskie. Na ciasto nakładamy równomiernie przygotowany szpinak, a następnie plastry łososia. Tak przygotowane ciasto zwijamy w luźną roladę, żeby ciasto mogło urosnąć również
Mama GotujePiec 60-70 minut w 170°C. Wyjąć z formy jeszcze lekko ciepłe. Przełożyć na deskę i wstydzić. Przygotować polewę. Ser przełożyć do miski, dodać cukier waniliowy i sok z pomarańczy lub cytryny. Wymieszać na gładki krem. Ciasto podawać z przygotowanym kremem. Smacznego
Chocolate Muffin Blogwyrośnięcia. Następnie formujemy cienki okrągły placek, wykładamy na natłuszczoną, okrągłą blaszkę (32 cm średnicy). składniki na wierzch: sos lub koncentrat pomidorowy 125 g sera mozzarella 4 plasterki salami 3 pieczarki 1 pomidor liście czosnku niedźwiedziego wykonanie: Ciasto smarujemy sosem, układamy rozdrobnią rękami mozzarellę, następnie układamy salami, plastry pomidora i pieczarek. Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez
Domowy Smak Jedzeniawody1/2 łyżeczki soli2 łyżki oliwy z oliwekDODATKI DO PIZZY:Do pizzy można dodać różne składniki w zależności od smaku :)Nasza propozycja:10 plasterków szynki10 plasterków sera żółtego1 puszka kukurydzykilka pieczarekpomidorpieprz i sólWYKONANIE:Przygotowanie ciasta: Najpierw należy przesiać mąkę. W środku mąki zrobić wgłębienie i pokruszyć drożdże. Następnie wlać do wgłębienia letnią wodę i wymieszać. Pozostawić pod przykryciem około 15 minut
Serce zamknięte w formie pysznościupalne dni ciasto na zimno Serowiec Składniki: 1 l śmietana kremowa 18%, 1 kg SER BIAŁY TŁUSTY, 1 opak galaretka truskawkowa, 1 opak galaretka pomarańczowa, 3 łyżki żelatyna, 0,5 szkl cukier, 1 łyżka kakao PRZYGOTOWANIE:Śmietanę mocno schłodzić. Następnie ubić z cukrem. Ser przemielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żelatynę rozpuścić(...)ostudzić. Połączyć ser ze śmietaną, dobrze rozmieszać robotem. Do masy serowej dodać żelatynę, wymieszać łyżką. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, wymieszać. Galaretki rozpuszczamy, każdą oddzielnie w pół litra gotowanej wody, odstawiamy do stężenia. Galaretkę pomarańczową wylewamy na spód, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wykładamy masę serową białą.potem kakaową. Wierzch ciasta polewamy galaretką czerwoną
Kuchnia DanusiPrzygotowanie (25 minut bez pieczenia): - ciasto zagnieść - dno tortownicy wyłożyć papierem (średnica 26 cm) - wyłożyć (bez wałkowania) ciasto na dno - piec 10 minut w 180 stopniach - po upieczeniu wystudzić a w międzyczasie kostkę sera zmiksować ze śmietaną na gładką masę - przygotować odpowiednio agar w 1/3 szklanki wody i dodać możliwie(...)lodówki - gdy ciastko się chłodzi przygotować galaretkę z mniejszą ilością wody niż w przepisie (jeśli na 0,5 l wody to bierzemy 0,4 l) - wyjąc ciasto z lodówki gdy galaretka zacznie leciutko tężeć - ułożyć owoce, zalać galaretką Przechowywać w lodówce. Gotowe po 2-3 godzinach. Cena: ok 20 zł SMACZNEGO
Pora na pora i pomidoraosób: na ciasto z wędzoną papryką: 250 g mąki do wypieku pizzy typ 00 (na warsztatach używaliśmy mąki firmy Basia, możesz zastąpić mąką bułeczkową typ 650) 30 g wędzonej papryki w proszku 2 g suszonych drożdży lub mała kuleczka świeżych 200 g wody 1 łyżka oliwy pół łyżki soli morskiej dodatki: 80 g sera z niebieską pleśnią, np. gorgonzola(...)wyrośnięte ciasto. Przewróć na drugą stronę, tak aby obie strony pokryły się oliwą. Delikatnie spłaszcz ciasto opuszkami palców, jednocześnie rozciągając je w formie do pożądanej wielkości i kształtu. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 min. Na upieczonej focacci ułóż kawałki sera z niebieską pleśnią oraz plasterki gruszki. Posyp posiekanymi orzechami i polej miodem i podawaj od razu. Focaccię
Chilli Czosnek i Oliwadzień do pracy. Na przykład takie potwory można znaleźć wśród cukiniowych i kabaczkowych liści:) BUREK NADZIEWANY CUKINIĄ I SEREM FETA ok1/2kg cukinii 250g sera feta pół średniej cebuli albo szalotki ząbek czosnku pieprz gałka muszkatołowa opakowanie ciasta filo oliwa Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach i zostawiamy do odsączenia. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Fetę rozdrabniamy widelcem, dodajmy
les mirabellesłyżeczka cukru) Sos: puszka pomidorów w całości oregano, bazylia, papryka, sól 200 g wegańskiego sera pieczarki, papryka, kukurydza Przygotowanie: W wodzie z syropem lub cukrem rozpuszczamy drożdże i wstawiamy ciepłe miejsce na 15 minut aż się obudzą. Do mąki dodajemy obudzone drożdże, oliwę, sól. Wyrabiamy ciasto – w razie potrzeby podsypujemy mąką lub dodajemy wody, ciasto nie powinno się lepić(...)około godzinę- musi podwoić swoją objętość. Przygotowanie sosu to nic innego jak wymieszanie wszystkich składników razem Gdy ciasto wyrosło dzielimy je na 3 części, formujemy cieniutki (max 3 mm)placek za pomocą dłoni lub wałka. Smarujemy sosem, troszkę posypujemy serem, układamy pieczarki, paprykę i co tam jeszcze sobie wymarzymy, na to znowu trochę sera- moja rada- wegański ser typy mozarella
greenscarfbudyniu waniliowego bez cukru łyżeczka cynamonu masa sernikowa: 500 g sera z wiaderka 100 g cukru 2 jajka opakowanie budyniu waniliowego bez cukru pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cynamon przesiać. Wymieszać. Dodać sól, margarynę i żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wsadzić na godzinę(...)cukier i kilka minut posmażyć. Na koniec dodać budyń i cynamon, wymieszać i zagotować. Odstawić do wystygnięcia. Ser zmiksować z cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia i budyniem. Na koniec dodać po jednym jajku, po każdym, krótko zimiksować. Na zimne podpieczone ciasto wykładamy zimną masę jabłkową, na jabłka wykładamy masę serową i wszystko przykrywamy pozostałym starkowanym ciastem. Całość pieczemy
na moim stole...łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg sera białego zmielonego w wiaderku 5 jajek 1/2 kostki margaryny (125 g) - miękka, nie z lodówki 1 szklanka cukru kryształ 1 cukier waniliowy Delecta 1 duży budyń smak śmietankowy Delecta Przygotowanie: Czekoladowe ciasto: Margarynę roztapiamy w rondelku. Mąkę, żółtka, kakao, serek homogenizowany, cukier, cukier waniliowy Delecta oraz proszek(...)wstępnego połączenia składników). Na koniec dodajemy masło czekoladowe . Ciasto wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy kulę. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 1/2 godziny do schłodzenia w lodówce. Masa serowa: Żółtka ucieramy (miksujemy) z cukrem i cukrem waniliowym Delecta. Dodajemy margarynę i dalej ucieramy. Porcjami dodajemy ser z wiaderka, nie przerywając miksowania. Na koniec wsypujemy budyń śmietankowy Delecta
Słodkie okruszkijajko, do posmarowaniaSos:2 łyżki oliwy90g pancetty, drobno pokrojonej125ml (1/2 szklanki) bulionu drobiowego185g sera mascarpone80g suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski2 łyżki bazylii, drobno pokrojonej Przygotowanie:W misce lekko rozgniatamy nitki szafranu, wlewamy wrzątek i zostawiamy do ostygnięcia, by woda zyskała szafranowy aromat. Resztę składników ciasta wkładamy do pojemnika robota kuchennego, dodajemy wodę z szafranem i miksujemy, aż ciasto(...)radełkiem dzielimy ravioli. Zrobione ravioli przykrywamy czystym ręcznikiem, aby ciasto nie obsychało.W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Wrzucamy ravioli i gotujemy 2-3 minuty po czym odcedzamy. Aby przygotować sos rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy pancettę przez 3 minuty. Następnie dodajemy bulion, ser i pomidory, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy
Smakowity Blog Kulinarnyżółtko, 1 szklanka mleka, Drożdże, Łyżka cukru, Sól, 3 łyżki oliwy Na wierzch pizzy: Przecier pomidorowy, dodałam taki z kartoniku, Ser, może być mozzarella, Cebula, Salami, Oregano. Oczywiście można zrobić pizze inaczej, według własnych upodobań, ale polecam to ciasto. Jest smaczne, ma świetny kolor wychodzi wspaniale. Do garnuszka wlać szklankę mleka dodać łyżkę cukru i 30 dg drożdży. Lekko podgrzać(...)porcji wychodzą dwie pizze. Takie cienkie ciasto szybko się piecze i jest w miarę "lekkie", jak na pizze oczywiście. Przed rozwałkowaniem można je wyłożyć na papier do pieczenia. Ponieważ taki cienko rozwałkowany placek ciężko potem przełożyć na blachę. Placek posmarować oliwą, aby się nie kleił. Posmarować przecierem i na to dalej kolejno ser, salami, cebulka co lubicie. Piec około
Kulinarna rozmowaGalareta w ieprzowa Karp smażony Sałatka ziemniaczana Marzena Śledzie w oleju lnianym Magdalena Szybkie pomarańczowe ciasto z kisiele m Marta Moskole Aga Makowe muffinki z serem Agnieszka Wigilijne babeczki Danuta Tatar z makreli wędzonej i awokado Joanna Błyskawiczne ciasteczka migdałowe Andruty biszkoptowo - kokosowe
Magiczne Życie Marty