otarta z jednej cytryny i połowy pomarańczyew. paczka herbatnikówdo podania: kilka truskawek, bita śmietana, cukier puderWykonanie:Żółtka wraz z połową cukru ubijamy na puszysta pianę, dodajemy do niej stopniowo sery i dalej ubijamy.Białka wraz z reszta cukru ubijamy na sztywna pianę i delikatnie, stopniowo dodajemy ją i mieszamy z masą serową.Następnie dodajemy mąką oraz skórkę otartą z cytrusów(...)pokruszone herbatniki, które pod wpływem masy serowej oraz ciekła przemienią się w przyjemny herbatnikowy spód :)Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 - 180 stopni przez ok 50 minut. Po upieczeniu ciasta nie wyjmujemy z piekarnika, uchylamy drzwiczki i chłodzimy go w piecyku minimum przez godzinę.Po wyjęciu sernik studzimy jeszcze w temperaturze pokojowej. Jemy dopiero po upływie kilku godzin, jednak
Taste Of My Daydań z ryb , małży, homarów, krewetek. Manzanilla za to do grillowanych lub pieczonych ryb a nawet wędzonego łososia. Amontillado dobrze uzupełni lekkie sery, kiełbasę chorizo a nawet szisz kebab. Słodkie cream sherry do ciasta a nawet keksu. Słodkim Pedro Ximenes można polać lody, ale czy warto go w ten sposób marnować. Temperatura serwowania to dla Fino i Manzanilla(...)wręcz owoców morza. AMONTILLADO - w kolorze bursztynowym, dominują w nim aromaty orzechów laskowych, w smaku jest łagodne, lekkie, wytrawne ma długi posmak. My próbowaliśmy je z twardym aromatycznym żółtym serem. Dało radę. Dałoby również z daniami z kurczaka lub tłustych ryb. OLOROSO tu już kolor zdecydowanie brązowy (im starsze tym ciemniejsze). Aromaty są intensywne, smak łagodny, bogaty karmelowy. My degustowaliśmy
królestwo garówzdecydowałam się na coś obiadowego- tartę z porami. I boczusiem. I duży kawałek ciasta na deser. Tarta była przepyszna- duży, dobrze przyprawiony kawałek z konkretną ilością porów na wierzchu. Ciasto swojskie i domowe, z tego co pamiętam jakaś krzyżówka murzynka z sernikiem- uczyniło mnie szczęśliwą. I kawa- kawę mają genialną- mocną, aromatyczną, nie jakieś wodniste bebły. I jakoś(...)dość duże pory (u nas jeszcze pory z ogródka!!!) 1 jajko sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku kilka plasterków cienko pokrojonego boczku kawałek sera Bursztyn do posypania po wierzchu Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Ciasto zagniatamy (więcej wskazówek tutaj ), wyklejamy nim formę i chowamy do zamrażarki na kilkanaście minut. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym maśle, pora
les mirabellesrzepakowego szczypta soli Z podanych składników zagniatamy ciasto i wyrabiamy, aż stanie się jednolite. (Ponieważ gorąca woda może poparzyć nam ręce, warto pomóc sobie mikserem ze spiralnymi widełkami) Uformowane w kulę odkładamy pod misę na oprószonym mąką blacie na około pół godziny (raczej dłużej, niż krócej). Farsz: 450g mrożonego szpinaku 80g żółtego sera 3 spore ząbki czosnku 1 średnia cebula(...)oleju, następnie dodajemy do farszu. Doprawiamy całość przyprawą i pieprzem do smaku, po czym dobrze mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i dorzucamy do ostudzonego szpinaku. Wszystko dobrze mieszamy, by składniki się połączyły. Ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość około 3mm i wykrawamy kółka odpowiedniej dla nas wielkości. Nakładamy farsz tak, by wszystko dało się
Kuchenna Kontrrewolucyaopisów dziś ramach Naszego słodkiego cyklu zapraszamy na sernik gotowany z galaretką na herbatnikowym spodzie. Tego ciasta nie trzeba długo reklamować, gdyż broni się samo - jest pyszne i bardzo łatwe do wykonania. Sernik gotowany z galaretką SKŁADNIKI: 1 kg sera białego w wiaderku na serniki ok 40 herbatników (ilość zależna od wielkości blaszki i ciastek) 1 budyń waniliowy(...)Budyń rozmieszać w mleku. W garnku roztopić masło. Dodać cukier i ser i rozmieszane całe jajka. Gotować ciągle mieszając, aż ser się rozpuści i powstanie gładka masa. Dolać mleko z budyniem, wymieszać i ponownie zagotować całość. Spód foremki na ciasto wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na niej podwójną warstwę herbatników. Na herbatniki wylać gorąca masę serową i wyrównać z wierzchu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidanie z makaronem bo chciałam koniecznie spróbować chociaż jednego rodzaju ;) Wracając do przepisu, roladki są nadziewane pieczarkami, papryką i serem. Zatopione w moim ulubionym sosie pomidorowym, który już nie raz gościł na blogu. Smacznego!!! :) PS. Zapraszam jutro na ciasto, które już chłodzi się w lodówce oraz już niedługo na kolejne makaronowe szaleństwo!:) Składniki: 6 kotletów schabowych papryka czerwona
Czerwona Porzeczkarobieniu tam fajnych rzeczy :) Mieliśmy więc o czym gadać. A Madzia na przywitanie zrobiła tartę z burakami. Wyszła naprawdę doskonale. Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g miękkiego masła 1 jajko sól Nadzienie: 1 podłużny burak 100 g sera feta opakowanie sera brie 1 jajko 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 nieduża cukinia sól, pieprz Buraka gotujemy w łupinie. Czekamy(...)formy, żeby założyć ciasto za brzegi. Miejsce przy miejscu nakłuwamy spód widelcem, smarujemy rozbełtanym białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Na podpieczonym spodzie układamy wkoło buraki, na środku cukinię i zalewamy rozbełtaną masą. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy połamanym na kawałki serem brie. Smacznego
Marder&Marder Manufacturepołączeniem spotkałam się w jednej z warszawskich knajpek i pamiętam, że ten smak mnie urzekł. Zapadł na tyle w pamięć, że pora podzielić się z Wami przepisem, Składniki: Ciasto na 11 sztuk: 500g mąki pszennej (u mnie pół na pół mąka pszenna zwykła z mąką pełnoziarnistą) 2 jajka 360 ml wody 240 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sól(...)opcjonalnie 18%, ale lepsza jest tłustsza do tego dania) 2 łyżeczki marynowanego pieprzu Sól Pieprz Dodatkowo: Kilka suszonych pomidorów Ser z niebieską pleśnią Rukola lub roszponka lub świeży szpinak Przygotowanie: Składniki na ciasto dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nagrzać gofrownicę. Wlewać porcję ciasta i piec do uzyskania odpowiedniego koloru. Chutney: cebulę pokroić w piórka
Fabryka pomysłówdeszczu na niebie rozkwitła tęcza.Wróciwszy do domu, zastałam w lodówce ogromną ilość serków "Bakuś". I karteczkę przyczepioną magnesem do lodówki:"Mam ochotę na sernik. Kocham Cię."Nie mam sera, a chce sernik... A gdyby tak wykorzystać zasoby lodówki? W końcu są to serki homogenizowane, podobnie jak serwiaderkowy do serników. Nic więcej, tylko od razu zabrałam się do dzieła. SERNIK(...)suchą blaszkę. masa serowa: ok. 800-1000g serka homogenizowanego "Bakuś" 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 6 białek + 3 pozostałe od ciasta 2 szklanki mleka kilka kropel aromatu waniliowego 3/4 szklanki oleju 3 waniliowe budynie (proszek) Ser ucieram z cukrem, żółtkami, budyniem, cukrem, aromatem waniliowym. Cienkim strumieniem wlewam olej. Dokładnie miksuję na wolnych obrotach. Białka ubijam na sztywno
W kuchni Karmel-itkiszklanki ciepłego mleka - 1/3 kostki świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 100g startego sera - 15 parówek, ja użyłam kiełbasek smerfetek Wykonanie: W misce wymieszać mąkę cukier i sól. drożdży zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajko i wlać do ciasta razem z ciepłym mlekiem i wyrabiamy. Gdy ciasto będzie w połowie wyrobione dodajemy drożdże(...)wrabiamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Takie ciasto przykrywamy i ostawiamy w ciepłe miejsce na około 1h. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i rękoma rozciągamy i wykrawamy nasze bułeczki. W środek kładziemy pół naszej parówki posypujemy serem i formujemy bułeczkę... Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10min i pieczemy w temp 200stopni przez 15min. Smacznego
Tanio szybko zdrowoupływie tego czasu dużą prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozwałkuj ciasto.Zostaw trochę na kokardki. Wylep nim blachę. Posmaruj ciasto oliwą z oliwek i ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach Dodatki na wierzch u mnie to -ser koryciński swojski -cukinia baby -papryka grillowana, może być zwykła papryka -szczypiorek -brokuł ugotowany na parze -oliwa z oliwek, sól -szynka Dodatki komponujecie sami
Z Kuchni Do KuchniHestona Blumenthala? Czasy Rubensa, to okres wspaniałych, kilkudniowych uczt, na których rozbrzmiewała muzyka, co chwilę wnoszono nowe potrawy i piętrowe desery (marcepanowe wieże, warstwowe trzęsące się galarety, wielkie ciasta). Przygotowanie takiej zabawy było niezwykłym przedsięwzięciem logistycznym. Widać to w filmie "Vatel" z Gérardem Depardieu i Umą Thurman. Kadr z filmu "Vatel" (2000 rok) Zamieszanie, jakiemu(...)które stanowią rzeczywistą staropolską kuchnię. W czasach barokowych znane były dziesiątki przepisów na uwielbiane przez nas pierożki. Królowały podawane ze słodkim nadzienie, głównie serami i konfiturami (np. z róży lub owoców bzu). O pierogach z ciasta francuskiego Czarniecki pisał: „jakikolwiek confekt zawijaj w ciasto a formuj pierożki, jakie chcesz abo umiesz, pozynguj żółtkami, upiecz a daj pocukrowawszy na stół
Przepisy Aleksandrywszystkich gofry. Choć w tamtych czasach były tylko z pudrem lub dżemem i tak były najsmaczniejsze na świecie. Inną potrawą niezmiennie wakacyjną jest dla mnie zwykła zapiekanka z serem i pieczarkami oraz pizza, choć ta raczej dopiero z czasów, gdy sama zostałam mamą. Na wyjazdach smakuje jednak inaczej niż ta robiona w domu. Czasem gorzej, kiedy bywamy(...)minut do piekarnika rozgrzanego do 220stopni. Po tym czasie wyjmuję układam wybrane dodatki, tu salami. Ser mozzarella, ale w plastrach, nie tarty. Znowu lekko skrapiam oliwą. Posypuję oregano. I do piekarnika na czas do 10 minut. To ciasto ma tę zaletę, że po wyrośnięciu można je spokojnie włożyć do lodówki, jako kulę lub już rozciągnięte na blaszce. Nawet kilka godzin
I tu będę miała takie tena ciasto 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 jajko nadzienie 1 kg bobu 200 g bundzu góralskiego słodkiego 50
Gotowanie jest łatweSmaczny i lekki torcik z białego sera i kolorowych galaretek, na biszkoptach z dodatkiem banana, zasmakuje małym i dużym łasuchom ;) Masy szybciutko tężeją , można dodać
Takie tam pichcenie