ciasta z serem - 3000 przepisów (strona:87/200)

Sernik mojito na zimno – najłatwiejszy! 349

Lato to taki okres, kiedy z dużo większą przyjemnością sięgamy po serniki na zimno czy desery bez pieczenia.Najchętniej lekkie , orzeźwiające , często o lekko kwaskowatym smaku.Dzi

Ostra na Słodko
Pizza z otrębami żytnimi - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 147

temperatury 250 stopni. Połowę ciasta dłońmi nasmarowanymi olejem, rozłożyć na papierze do pieczenia. Olej na powierzchni ciasta nada mu chrupkości.Ciasto posmarować sosem pomidorowym i rozłożyć ulubione składniki - pamiętając, aby większa część sera była na spodzie (jako pierwszy składnik).Reszta moich dodatków to:czerwona świeża papryka pokrojona w słupki,oliwki pokrojone w plasterki,cebula pokrojona

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z botwinką i masełkiem koperkowym 200

masła i smażymy na nim botwinkę około 8 minut.Pod koniec smażenia do botwinki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Botwinkę mieszamy z twarogiem i serem feta. Doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy pokrojony koperek i posiekane pistacje.Przygotowujemy ciasto na pierogi. Na blacie usypujemy kopczyk z mąki i wlewamy na jego środek najpierw 3/4 szklanki ciepłej wody, a kiedy w trakcie wyrabiania ciasta

Smakowity Blog Kulinarny
muffinki pieczarkowe z fetą na ostro... 205

Składniki: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1/4 szklanki cukier,1/2 łyżeczki vegeta, 1 szklanka mleko, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia

W Mojej Kuchni Lubię
MIĘTOWE NALEŚNIKI Z ZIOŁOWYM TWAROŻKIEM. 215

porządnie  roztrzepuję. Miętę płuczę, suszę i siekam. Dodaję do ciasta, doprawiam pieprzem. Powinno mieć ono konsystencję niezbyt gęstego ciasta  naleśnikowego. Jeśli jest zbyt gęste, dodać gazowanej wody. Odstawiam na chwilę, aby odpoczęło. W tym czasie przyrządzam twarożek. Ucieram ser z jogurtem.  Siekam miętę i szczypiorek, dodaję. Przyprawiam solą i pieprzem ziołowym, mieszam i schładzam w lodówce

W kuchni Karmel-itki
Harataniec 241

łyżeczki proszku do pieczenia2 żółtka2 łyżki kakaoZ podanych składników, z wyjątkiem kakao, zagnieść ciasto. podzielić na dwie części, jedną pozostawić jasną, a do dwóch dodać kakao.Masa serowa:1/2 kg sera12,5 dag margaryny4 żółtka1 szklanka cukru pudru1 łyżka mąki ziemniaczanejMargarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser i mąkę ziemniaczaną. Utrzeć.Piana:4 białka2 łyżki cukru1/2 opakowania kisieluZ białek ubić

Praktyczna pl
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 331

nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi(...)drobno pokrojonego 2 łyżeczki rozmarynu, drobno pokrojonego 3 łyżki balsamicznego octu sól i pieprz do smaku 100 g owczej feta lub koziego sera Upiecz batata ze skórką w piekarniku. Ostudź, obierz i przepuść przez praskę. Zagnieć ciasto z batatów, jajek, twarogu, soli i parmezanu. Ciasto powinno być wciąż lepkie. Podziel ciasto na porcje, uformuj rulony i pokrój nożem na małe

codojedzenia
Sernik chałwowy z masą makową z „pijanymi rodzynkami” 117

Jeśli ciasto jest zbyt kruche wystarczy dodać jedną łyżkę wody. Ciastem wylepiamy tortownicę, dno i boki . (patrz rada 2) Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. Masa serowa: Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od jajek. Ser ucieramy z żółtkami, budyniem, proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym. Pod koniec dodajemy rozkruszoną chałwę, skórkę z cytryny i ucieramy

Moniki Smakołyki
Fasolka szparagowa z mozarellą na cieście francuskim 182

odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie kroimy mozarellę w dość drobną kostkę. Gdy fasolka przestygnie, mieszamy ją w miseczce z serem, doprawiamy jarzynką bądź solą i dość sporą ilością pieprzu, po czym gotową masę wykładamy na ciasto. Boki ciasta zawijamy nieco do góry, z resztek, które zostały nam po wykrawaniu wycinamy paseczki i układamy na górze. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy

Kulinarne zapędy Kokosa
Tarta z szynką i cebulą 201

przepisu500 g cebuli (czerwona i biała)150 g szynki4 jajka100 ml śmietanyzioła do wyboru - estragon, szczypiorek, zielona cebulka100 g sera np chedar  - starty sól, pieprz1 łyżka octu balsamicznego pomidor opcjonalniemożna też dołożyć trochę grzybówprzygotowanieprzygotować ciasto i spód tarty wg np tego przepisu. Cebulę pokroić na cienkie plasterki i dusić na maśle, na niewielkim ogniu(...)posolić.Szynkę pokroić w drobną kostkę. Jajka rozbełtać w misce, dodać śmietanę, posolić i popieprzyć.Na spodzie tarty rozłożyć cebulę, szynkę, posypać ziołami, zalać jajkami i śmietaną. Posypać serem. Przybrać pokrojonym na plasterki pomidorem. Piec w piekarniku nagrzanym do  180 st C przez ok 25 min albo dopóki masa się nie zetnie . Smacznego

Stare Gary
Domowa Quesadilla z serem i kurczakiem 278

mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody szczypta soli odrobina oliwy z oliwek Farsz:  150 g sera żółtego pół piersi z kurczaka pieprz i sól do smaku listki świeżej bazylii-opcjonalnie odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie  Tortilla: 1. Zmieszaj wszystkie składniki na ciasto. 2. Wyrabiaj aż będzie odchodzić od ręki. 3. Rozwałkuj na cienkie placki i smaż na patelni(...)jest teflonowa) przez kilka minut po każdej stronie. Uwaga:  Aby placuszki były idealnymi kołami na rozwałkowanym cieście połóż spód od tortownicy i przyciśnij mocno do podłoża, oderwij niepotrzebne ścinki i podnieś spód tortownicy. Gdy chcesz zrobić farsz z serem. Upiecz 2 placki, uważając by nie były one mocno przypieczone. Jeśli w trakcie pieczenia stwierdzisz, że placki są troszkę

KreatywnePiny
Sernik z rosą 138

pianę. Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier. Białka ubijamy podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik. Pieczenie: Na ciasto wylewamy masę serową i pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.  Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie lekko rumiany) wykładamy pianę ubitą z cukrem, wyrównać lekko powierzchnię i piecz jeszcze chwilę do momentu gdy piana będzie

W kuchennym oknie Ewy
Domowa Pizza wersja od A do Zet 129

lubicie :) Ciasto drożdżowe na pizze: 3 szklanki mąki ( + ½ do podsypania) 1 łyżeczka soli 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki mleka (letniego) ½ szklanki wody (letniej) 1 – 2 łyżki oliwy Pizze możecie posmarować sosem pomidorowym lub keczupem. Sos pomidorowy: 90g koncentratu pomidorowego + 90ml wody (lub 200ml pomidorowej passaty) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli Dodatki: 200 – 300g sera np. gouda(...)keczupem, zachowując około 1,5 - 2cm przerwy od krawędzi, by sos pomidorowy nam się nie przypalił. Jeśli lubicie grubsze boki ciasta, najlepiej je nieco przywinąć i mocno ścisnąć palcami. Następnie nakładamy pozostałe składniki pizzy, zaczynając od cebuli, ziół prowansalskich, sera, pieczarek i skończywszy na kiełbasie. Cebulę dajemy pod spód by się nie przypaliła, a kiełbasę układamy na wierzchu by była

Smakowy Raj
Naleśniki z serem i truskawkami 160

Dziś na blogu znajdziecie dwa pomysły na naleśniki. Pierwszy z nich to wersja na słodko z pysznym serem waniliowym i waniliowym. Druga to... zobaczycie później ;) Obie propozycje bazują na najlepszych, zawsze smacznych naleśnikach Mamy :) Ciasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki pszennej Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni

Chocolate Muffin Blog
Tarta ze szpinakiem i łososiem. 216

jajka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 3-4 łyżki startego żółtego sera sól pieprz oliwa Wykonanie: Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć. Dodać szpinak smażyć dalej ok. 10 minut. Doprawić solą.  Rybę doprawić ulubionymi przyprawami i podsmażyć na drugiej patelni. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną  formę, nakłuć gęsto widelcem i podpiec 10 minut

zadanie-gotowanie