ciasta z serem - 3000 przepisów (strona:95/200)

Bułeczki z pieczarkami 618

papryką. Przestudzić. Bułeczki: 2 i pół szklanki mąki pszennej  + mąką do podsypywania ciasta, 6 łyżek mąki ziemniaczanej , 1 szklanka mleka  + odrobina do posmarowania bułek, 4 dkg świeżych drożdży , 2 łyżki cukru , 1,5 łyżeczki soli , 1 jajko , 4 łyżki masła , kawałeczek żółtego sera do posypania bułek. Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dolać ciepłe mleko, niecałą szklankę(...)które nie powinno kleić się do ścianek naczynia. Przesypać od góry lekko mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną lekko mąką stolnicę, rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm. Pociąć na 4-6 pasków, na każdy wzdłuż nakładać farsz i zwijać, a następnie formować bułeczkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ruskie krokiety 188

woda mineralna szczypta soli 2 łyżki rozpuszczonego masła  Składniki na farsz: 1/2 kg białego sera 1 duża cebula 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 10 dag słoniny sól, pieprz Dodatkowo do panierowania: 1 jajo bułka tarta Wykonanie: W misce miksujemy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, oprócz wody. Odstawiamy na 30 minut, po czym dodajemy do niego wodę w takiej ilości(...)ciasto miało konsystencję rzadkiej śmietany. Smażymy naleśniki i przykrywamy, aby nie wyschły. Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i topimy na patelni na b. małym ogniu. W międzyczasie mielimy biały ser, obranie ziemniaki i surową cebulę. Dokładnie mieszamy, solimy, pieprzymy i dodajemy 2-3 łyżki tłuszczu wytopionego ze słoniny. Łyżkę farszu kładziemy na naleśniku, zwijamy wedle upodobania. Ja robię ruloniki zakładane

Kulinarne przygody Gatity
Chaczapuri z adżapsandałem 198

Ciasto wyrabiamy w taki sam sposób, jak każde inne drożdżowe, pamiętając jednak, że zamiast wody dajemy jogurt naturalny, który w takim wypadku należy lekko podgrzać (choćby w garnku z gorącą wodą). Tak, jak to zwykle bywa, gotową wyrobioną masę odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mozarellę rozdrabniamy rękoma i dorzucamy do niego twaróg, czy też inny ser(...)się specjalnie moją mozarello-twarogowo-oscypkową papką. ;] Nadzienie powinno być lekko słone, jeśli więc mamy chęć na bardzo słony ser, należy go przedtem dokładnie wypłukać i odsączyć. Można go również przez kilkanaśce minut pomoczyć w wodzie. Farsz jest już gotowy. Ciasto po wyrośnięciu ugniatamy raz jeszcze do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masę drożdżową dzielimy na połowę i z każdej części

Kuchenna Kontrrewolucya
Bezglutenowa pizza na pomidorowym cieście - ananas, banan, kurczak 231

mozarella (dla uczulonych na mleko oczywiście bez dodatku sera)Przygotowanie:Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, dolać 1,5 szklanki ciepłego mleka (około 35 stopni C). Mielone siemię lniane lub  łupiny z nasion babki rozmieszać w 0,5 szklanki mleka i dodać do pozostałych składników. Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać wody. Dodać(...)około pół szklanki wody. Doprawić do smaku  solą, cukrem, pieprzem i papryką. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut (powinno być jeszcze blade). Na wierzch nałożyć kurczaka z sosem pomidorowym, posypać startą na wiórki mozarellą  lub żółtym serem. Zapiekać jeszcze 5-10 minut. Dla alergika uczulonego na mleko przygotowałam wersję bez serowej posypki

głodny alergik
Pizza z salami i oliwkami 127

puszka kukurydzy 1 czerwona papryka oliwki zielone oliwki czarne salami szynka żółty ser ketchup Wykonanie: Wodę, drożdże i cukier mieszam do połączenia się składników. Odstawiam by zaczyn zaczął pracować na około 15 minut. Potem dodaję jajka, oliwę i mąkę i zagniatam , a następnie wyrabiam ciasto, aż stanie gładkie, lśniące i nie będzie kleiło się do rąk. Gotowe, nakrywam ściereczką(...)odgazowuję, czyli uderzam kilkakrotnie dłonią w ciasto,dziele na dwie części i każdą z nich  rozwałkowuję na placek grubości ok 1 1/2 cm i przekładam na blachę. Spód ciasta smaruję kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego.  Cebule, pieczarki i paprykę oczyszczam, kroję i podduszam na patelni. Kukurydzę osączam z zalewy dodaję do warzyw i mieszam wszystko razem. Połowę farszu wykładam

Bea(u)ty kitchen
Pizza z cukinią i pesto 155

już resztę robi za mnie :-).Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa około 30-40 minut.Placki smaruję delikatnie pesto i układam na nich plasterki cukinii, posypuję serem i skrapiam oliwą.Wkładam do piekarnika nagrzanego

Kulinarne przygody Gatity
Cytrusowe ciasto z figami i daktylami 176

domu w trakcie pieczenia ciasta... bezcenny ! Inspirację do upieczenia ciasta czerpałam z przepisu zamieszczonego na blogu Gotuje bo lubi. Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Składniki: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 100 g masła 150 g sera ricotta 2,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka pokrojonych w kostkę daktyli(...)mieszamy, następnie dodajemy 1/3 masy cytrusowej  i mieszamy. Powtarzamy tę czynność do wyczerpania się składników. Bakalie mieszamy z odrobiną mąki, zapobiegnie to opadaniu owoców na dno ciasta, po czym dodajemy je do cista, delikatnie mieszając.  Ciasto przekładamy do podłużnej keksówki, a jego wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Pizzerki 190

wychodzi mniej więcej 10 okrąglutkich pizzerek. Ciasto 30g drożdży 270ml letniej wody  450g mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Sos  4 łyżki przecieru pomidorowego  2 łyżki oliwy zioła prowansalskie (wedle uznania) Dodatki 4 cebule 20 dag pieczarek 20 dag ulubionej wędliny  30 dag żółtego sera pieprz, oregano, bazylia  Sposób Drożdże(...)podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojone w talarki pieczarki, szynkę kroimy w plastry. Ciasto podzielić na równe części, każdą część kolejno spłaszczyć, posmarować sosem, ułożyć dodatki: odsączoną cebulkę z pieczarkami, szynkę, przyprawy. Na sam koniec każdą pizzerkę posypać startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 minut

Kuchenne aromaty
Prosty tort Red Velvet 431

spożywczy w żelu lub proszku, świeży sok jabłkowy na poncz, truskawki do dekoracji Składniki na krem: 300 g białego sera na sernik 250 ml śmietany kremówki 1 bita śmietana w proszku 3-4 łyżki cukru pudru Suche składniki na ciasto mieszamy razem w misce, dodajemy olej, sok jabłkowy, jajko, ocet i mieszamy do połączenia się składników (nie dłużej). Dodajemy barwnik

Ciastkozercy
Domowe drożdżówki z serem. 190

czasu na wypiek, więc  w weekend w nie jednym domu zapachniało cieplutką, słodką, puszystą drożdżówką z serem. Przepis i sposób podaję wedle autora. SKŁADNIKI : na rozczyn: 125 ml mleka ( dałam 70 ml więcej) 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru na ciasto: 340 g maki tortowej 40 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli na nadzienie

Basia w kuchni
Podpłomyk z bobem i fasolką szparagową 207

opakowanie bobu fasolka szparagowa żółta i zielona jogurt naturalny, czosnek, przyprawa prowansalska mąka, woda, łyżka oliwy, przyprawy sól, pieprz, tarty ser kozi Umytą i oczyszczoną fasolkę ugotować w osolonej wodzie, podobnie bób. Po ugotowaniu bób obrać ze skórki. Ciasto na mace/ podpłomyk robi się bardzo podobnie jak pierogowe. Mąkę połączyć z ciepłą wodą, łyżką oliwy, solą i przyprawami. Dobrze ugnieść(...)pizzy.  W między czasie można przygotować sos jogurtowy. my dodaliśmy czosnek i przyprawy prowansalskie i czerwoną paprykę. Upieczone placki posmarować sosem i nałożyć warzywa. Na koniec posypać tartym serem kozim. Smacznego

MarciochaKucharzy
Kluski kładzione z serem i jagodami 295

będzie jednolite dodajemy olej i dalej mieszamy.Do wrzącej, lekko osolonej wody w szerokim płaskim garnku wrzucamy po łyżeczce ciasta zapełniając cały garnek. Gotujemy do momentu wypłynięcia klusek i ponownego zagotowania się wody.Odcedzamy łyżką cedzakową albo sitkiem.Przekładamy na talerz, posypujemy białym serem, jagodami i polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem.Podjemy na ciepło jak i na zimno.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Kokosowy sernik 187

łyżek) Sposób przygotowania: Żółtka, budyń, jogurt, miąższ kokosowy, stewię miksujemy na największych obrotach przez około minutę  dodajemy ser, miksujemy  białka ubijamy na sztywną pianę  dodajemy pianę z białek do pozostałej masy i delikatnie wszystko mieszamy  wlewamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia  pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 170 stopni (sprawdzamy czy góra

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pizza z mieszanki nisko-węglowodanowej 130

porcje): mąka migdałowa, gluten pszenny witalny, białko mleczne, sól jodowana, pakowane osobno suche drożdże. dodatkowo potrzebujemy (do ciasta): 2 łyżki oliwy 150 ml letniej wody dodatki na wierzch pizzy (moja inwencja twórcza;)): papryka cebula wędzona pierś z kurczaka ser żółty 5% tłuszczy dostępny w sklepie Centrum Sylwetki sos pomidorowy *0,5 puszki pomidorów, czosnek, oregano, sól, pieprz wg. smaku (smażymy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kremowy Sernik z Musem Borówkowym 147

wyzwanie, jak mi się ostatnio przyszło przekonać Oryginalnie sernik jest na bazie serków kremowych. W moim przypadku, użyłam tym razem gotowego sera na sernik, w wiadereczku. Tym samym ułatwiając sobie i Wam pracę nad nim. Wyszło genialne sernikowe ciasto, bardzo podzielne, pięknie się krojące. A cudowny borówkowy ‚swirl’ zachwyci, nacieszy oko i kubki smakowe niejednego serniko-miłośnika. Bardzo polecam. Składniki(...)ciasteczkowy spód: 400 g ciastek typu digestive 160 g roztopionego masła Ciasta kruszymy w blenderze lub w dłoniach, zostawiając gdzieniegdzie większe kawałeczki. Masło rozpuszczamy i wlewamy do pokruszonych ciasteczek. Formę prostokątna 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy masę ciasteczkową, wyrównujemy, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania musu borówkowego i masy serowej. Mus borówkowy

Made By Mom And Son

Proponowane wyszukiwania