połowę gotujemy, aż będą miękkie następnie trzemy na tarce o dużych oczkach i doprawiamy (życzę w tym powodzenia;p) ser na kluski dokładnie rozgniatamy widelcem aż stworzy jednolitą całość (zrobi się z niego kulka jak z ciasta) dodajemy białko, mąkę i sól i wszystko zagniatamy z ciasta lepimy kluski,a na środku palcem robimy dziurkę (nie jest
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżka ksylitolu firmy Oleofarm 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 7 truskawek średniej wielkości porcja = 1 kluska Sposób przygotowania: Ser rozduszamy widelcem, dodajemy białko, budyń, ksylitol, siemię lniane i wszystko dokładnie ugniatamy, aż stworzy jednolitą masę (ciasto ma się zlepić w zwartą kulkę) z tak przygotowanego ciasta lepimy kluski wsadzając do środka po jednej truskawce (technika lepienia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćoliwek 3/4 szklanki wody 1 płaska łyżeczka soli Ponadto u mnie: 2 łyżki roztopionego masła czarnuszka, sezam, ostra papryka, starty ser. Wykonanie: Mieszamy w misce mąkę z oliwą, wodą i solą. Zagniatamy, do momentu, aż uzyskamy gładkie ciasto. Na posypany mąką blat stołu, przekładamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm. Wykrawamy dowolne kształty (ja użyłam małego
Walijskie Pichceniesię rozgotować. Rozwałkować jak najcieniej, kroić w kwadraty ok. 4-5 cm. Na powstałe kwadraty nakładamy farsz i przykładamy drugim kawałkiem ciasta oraz dociskamy całość widelcem. Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z sosem pomidorowym posypane żółtym tartym serem. Farsz: 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1/2 szklanki kaszy jaglanej czerwona soczewica 1/2 młodej cukini 1/2 papryki czerwonej 1 duża cebula
vegetaniekurczaka umieścić w dużym zamykanym naczyniu i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na około 2-6 godzin. Przygotowanie sosu: Połączyć ser pleśniowy, śmietanę, majonez, czosnek i sos Worcestershire. Do sosu dodawać mleko, tak aby sos uzyskał konsystencję ciasta naleśnikowego. Sos do smaku doprawić solą i pieprzem. Całość przykryć i przechowywać w lodówce przez minimum 1 godzinę przed użyciem. Rozgrzać grilla
naRuszcieswoja kolej,takze nie mialam wyboru.I tak wlasnie przy okazji robienia ruskich pierogow,zrobilam maly eksperyment i do czesci ziemniakow zamiast sera dodalam starta na tarce cukinie i powstaly dzisiejsze cukiniowe pierozki.Sa bardzo delikatne, naprawde pyszne.Polecam!Skladniki na ciasto:3 szklanki maki1 szklanka cieplej wody1-2 lyzki oleju1/2 lyzeczki soliSkladniki na farsz:500 g maczystych ziemniakow1 spora cukinia-okolo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!naczyniu roztrzepujemy jajka razem z mlekiem i roztopionym masłem, a następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy szynkę, starty ser oraz zioła. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu.Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo
Słodka Stronaotartej skórki cytrynowej i 2 łyżeczki pieprzu czarnego. Dodać masło i końcami palców rozcierać je z mąką na okruszki. Dodać starty ser i cebulę. Ocet wymieszać z mlekiem. Powinno wyglądać jak lekko zwarzone. Wlać do mąki ,wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za gęste dodać trochę mleka i zagnieść na gładką masę. Wyrobione ciasto podzielić na 2 części i rozpłaszczyć na placki
Kulinarny karnet Christopheraserowym z kurczakiem SKŁADNIKI kilka ziemniaków pół objętościowo mąki tortowej sól 2 piersi z kurczaka ser gorgonzola 400ml śmietany 12% sól, pieprz, suszona pietruszka Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, studzimy. Zmielone ziemniaki umieszczamy w dużej misce i dosypujemy mąki. Ugniatamy na jednolite ciasto, robimy 2 walki średnicy ok 2cm. Kroimy wałeczek na kluseczki około
MarciochaKucharzybiałko; 1 łyżka jogurtu typu greckiego (Piątnica); 120 g sera feta. Zaczynamy !! Na stolnicę mąkę, otręby, przyprawy, dodaję żółtko oraz pokrojone masło (schłodzone), całość siekam a następnie chwilę ugniatam do uzyskania w miarę zwartej masy. Muszę się przyznać, ale moje ciasto nie chciało "trzymać się kupy", więc dodałam łyżkę zimnej maślanki(...)wykładam nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Jak wspominałam ciasto rozsypywało się, dlatego nie wałkowałam jak zwykle, a kroiłam w plastry. Gotowy spód wkładam do rozgrzanego piekarnika - 180 stopni na 15 minut. Następnie do farszu dodaję pomieszane białko z jogurtem, łączę dokładnie, wykładam na podpieczony spód, posypuję serem feta (kostka) i piekę jeszcze niecałe 15 minut. Gotowe ! Oczywiście najlepiej
Życie na widelcuPogoda nam ostatnio nie dopisuje dlatego na pocieszenie przedstawiam Wam wytrawne gofry ziemniaczane z serem i szczypiorkiem. To propozycja na idealne i smaczne rozpoczęcie dnia. Takiego
Niezły MłynekSałatka z pieczonymi batatami, rukolą, serem typu feta, pomidorkami truskawkowymi i chrupiącym boczkiem. Całość polana pysznym winegretem. Sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu lub lekkim samodzielnym
Oryginalny smakPora na smaczne i zdrowe buraczki. Dziś w formie sałatki. Połączyłem gotowane buraki z serem feta oraz marynowanymi karczochami w oleju słonecznikowym. W efekcie uzyskałem lekką
kulinarnyJamąki pszennej typ 450 1/3 łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oliwy z oliwek DODATKOWO: konfitura figowa z Puglii 1 czerwona papryczka pepperoni 1 ser camembert 1 ser z niebieską pleśnią np.Lazur listki z gałązki rozmarynu 1 owoc granatu Wykonanie: Do miski wsypałam sól, następnie przesiałam mąki, zrobiłam wgłębienie, do którego wsypałam cukier, pokruszyłam drożdże i wlałam ciepłą(...)uformowałam kulę, którą przykryłam ściereczką i odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto, aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Rozkręcony placek posmarowałam konfiturą figową, na niej poukładałam plastry serów, a na sery poukładałam krążki papryczki pepperoni. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 -240 stopni i piekłam
Blondynka Gotujecukru pudru - 1 małe żółtko Wszystkie składniki należy zagniatać do momentu połączenia się składników. U mnie wyszło coś na rodzaj kruszonki, która łatwo było później rozprowadzić na blaszce :) ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około pół godziny. MASA SEROWA: Wszystkie składniki na masę, powinny mieć temperaturę pokojową, uwierzcie warto ;) - 500 g twarogu, jeśli z wiaderka to wiadomo(...)puszystą masę, powinna blednąć z czasem w trakcie ubijania. Brzoskwinie blendujemy na gładką masę. Do ubitych jaj dodajemy ser, masę brzoskwiniową i wsypujemy budyń. Całość mieszamy jedynie do połączenia się składników. Na dno tortownicy (u mnie średnica 24 cm) wykładamy ciasto z lodówki, następnie wlewamy na nie masę serową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni
MamaOskarka