Przepis na sernik z borówkami znalazłam w książce z przepisami Siostry Anastazji (moja Babcia ma ich kilka na swojej półce), to takie typowo babciowe ciasto – tradycyjne, domowe i pyszne :) U mnie w nieco innej formie – jako małe serowe tarteletki (te śliczne foremki dostałam na urodziny i dotąd nie miałam okazji, żeby coś w nich upiec). Z podanych składników(...)śmietany do odpowiedniej gęstości ciasta – powinno mieć konsystencję plasteliny. Foremki na tarteletki smarujemy masłem i wykładamy cienką warstwą ciasta. Oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z budyniem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy na samym końcu delikatnie mieszając. Masę serową wkładamy
Ciastkozercyubitych z cukrem białek. Całość mieszamy silikonową łopatką. Wsypujemy 60 g mąki i dalej mieszamy trzepaczką podciągając ją do góry, aby biszkopt jak najlepiej napowietrzyć. Do przygotowanej formy wykładamy ciasto,wyrównujemy je łopatką. Biszkopt pieczemy ok. 10-12 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Drugi biszkopt przygotowujemy w ten sam sposób. Poncz(...)być) i odstawiamy do ostygnięcia (w temperaturze pokojowej). Po ok. 20-30 minutach ubijamy śmietankę na sztywną masę (śmietanka powinna być mocno schłodzona, ). Do miski przekładamy ser mascarpone, skórkę z limonki i masę z żółtek. Całość mieszamy trzepaczką (mieszamy ręcznie). Następnie do masy dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy delikatnie silikonową łopatką. Na spód tortownicy układamy 1 biszkopt, nawilżamy
w mojej kuchnidodajemy twarde masło i siekamy nożem wszystkie składniki. Następnie dodajemy jajko oraz żółtko i zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika, podpiekamy w temp. 160 st. C na rumiany kolor. składniki na masę serową: 1000 g sera 250 g masła 1 szkl cukru 2 jajka 2 żółtka 1 budyń waniliowy 3 łyżki(...)dodatkowo: 1000 g jabłek (niezbyt soczystych) 1 łyżka cynamonu wykonanie: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy zmielony ser, śmietanę oraz budyń. Z dwóch białek ubijamy pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Jabłka kroimy w cząstki, układamy na podpieczonym cieście, posypujemy cynamonem i zalewamy masą serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez
Domowy Smak Jedzeniapyszny sernik. Był bardzo (!) zadowolony i ... zajadał się nim z wielkim apetytem :) Polecam Wam, to proste, ale niezwykle pyszne ciasto. Warto zrobić sobie czasem taki właśnie serniczek. Składniki: (na tortownice o wym 24 cm) 1/2 kg dobrego sera do serników * 125 g miękkiego masła 4 jajka (najlepiej wiejskie) mała szczypta soli 1 szklanka cukru około 75 g rodzynek królowej Helio(...)uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy powoli nasz ser, ciągle miksując. Nie przestajemy miksować. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, następnie obtoczone w mące rodzynki. Na koniec (zmniejszając obroty miksera na minimalne) dodajemy ubitą pianę z białek. Miksujemy delikatnie tylko do połączenie składników. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika
Słodkie okruszkiobranych liści szpinaku (bez ogonków) 60 g pora (biała część) 1 cukinia (ok. 300 g) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej Składniki ciasta: 400 g mąki 4 jajka 1 jajko roztrzepane do klejenia pierożków 4 szczypty soli Sos Marinara (podwójna porcja): 2 duże puszki krojonych pomidorów bez skórki(...)tarce o grubych oczkach (jeśli jest młoda, nie trzeba obierać) . Liście szpinaku oraz por drobno posiekać. Wymieszać wszystko w misce, dodać ser ricotta. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wbić dwa jajka i dobrze wymieszać. Przygotowanie ciasta na ravioli: Do miski przesiać mąkę, dodać sól. Wbić jajka. Wszystko wymieszać łyżką, aż zrobi kruszonka, a następnie wyrobić krótko ręcznie tylko
Moja Delicjateż nie :P Czasami warto mieć gdzieś całą dietę^^ Wyznaję tę zasadę, że po co się głodzić, skoro można jeść normalnie. Zdecydowanie wolę sobie zjeść kawałek ciasta czy czekoladę i pójść pobiegać czy pojeździć na rowerze niż patrzeć się na słodkości błagającym wzrokiem i bić się z myślami pt. zjeść czy nie zjeść. Można wszystko. Byle z rozsądkiem. Dlatego moim(...)wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Gdy ciasto lekko przestygnie wyjmujemy je z formy, zdzieramy papier i ponownie wkładamy do formy. Masa serowa : Margarynę ubijamy na gładki puch razem z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy ser i serek waniliowy. Całość dokładnie mieszamy. Wsypujemy czekoladę i rodzynki. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy
My simple kitchenpapryki1 ceulaprzyprawa do pizzy, pieprz, sólDodatkowo:przecier pomidorowyketchup pikantnyPieczarki obrać, pokroić dość drobno. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na grubej tarce.Wszystko razem wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do pizzy. Odstawić.Piekarnik ustawić na 200 stopni. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blat podsypany lekko mąką (najlepiej krupczatką), krótko wyrobić, podzielić na 6 części. Każdą część ciasta
Praktyczna plszklanki letniej wodyADŻAPSANDAŁbakłażan2 czerwone papryki2 żółte papryki1/2 cukinii 4 pomidory2 cebule4 ząbki czosnkuoliwa1/2 papryczki chilliłyżeczka kolendry1/2 łyżeczki kurkumypęczek pietruszkiłyżka posiekanej bazyliiopakowanie sera bałkańskiegopieprz i sól do smakuPrzygotowanie:Z mąki, masła, szczypty soli i wody wyrabiam ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego ( w razie potrzeby można dodać dodać wody). Odstawiam na około 30 minut aby odpoczęło. Następnie dziele na cztery(...)bazylie drobno siekam dodaję również dodaje do warzyw. Całość duszę około 20 minut z kurkumą i kolendr. Na końcu dosmaczam sola i pieprzem.Placki wypełniam powstałym farszem, nakładam kawałki sera bałkańskiego i składam na pół. Podaję polane sosem jogurtowo czosnkowym i posypane posiekana pietruszką
Magiczna kuchnia Dariibardzo, fajnie, jak w plackach są kawałeczki ryby. Posiekać drobno cebulę i natkę pietruszki - wymieszać z dodać do ciasta. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia - połączyć z masą jajeczno-tuńczykową. na koniec dodać żółty ser, trochę soli i pieprzu - wszystko dobrze wymieszać. Smażyć na złoto na oleju - a dla dzieci na teflonowej patelni. Można
Kulinarne Inspiracjelodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez ok. 10-12 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa: 1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie 250 g cukru pudru 100 g masła 50 g mąki ziemniaczanej 5 jajek skórka(...)Masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać po jednym całym jajku, dalej miksując na wolnych obrotach miksera. Następnie po trochu dodawać ser. Wsypać mąkę, wymieszać. Na końcu dodać startą skórkę z cytryny. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem. Masę serową przełożyć do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Piec 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki
maniapieczeniakiełbasy diots.Raclette jest potoczną nazwą potrawy, w której właśnie główną rolę gra on, SER (raclette). Zazwyczaj jego wielki kawałek podgrzewa się na specjalnym, rozgrzanym urządzeniu "grillu", a gdy ser się rozpuści, ściera się go drewnianą łopatką i dodaje do czekających na talerzu dodatków takich jak szynka, gotowany ziemniak, korniszony. Warto spróbować tej wersji, zaraz po fondue! :) Diot (wymowa: dźo(...)plastry (można zastąpić inną!)1/2 słoik pieczarek1/2 słoik czarnych oliwek z pestką250g (1 opakowanie) sera Raclette (można zamienić na mozarellę, goudę, emmentaler lub inny) Sos: 2 puszki pomidorów2 ząbki czosnku2 łyżeczki suszonej bazyliiszczypta soli i pieprzuPrzygotowanie: Nastawiamy piekarnik na 180'C.Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż urośnie.Kroimy czosnek, podsmażamy go w garnku i dodajemy pomidory
Kitchens AlphabetZapiekanka w formie baby. Delikatne, kruche ciasto pizzowe a w nim kurczak i warzywa. Składniki: -filet z piersi kurczaka -kawałek pora -10 suszonych pomidorów -5 dkg sparzonej pszenicy -5 dkg żółtego sera -3 jajka -2 łyżki majonezu -2 łyżki mąki ziemniaczanej -sól, pieprz -przyprawa warzywna Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Ser ścieramy(...)Kroimy też pora i suszone pomidory. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojone warzywa, ser i sparzoną pszenicę i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Składniki na ciasto: -ok. 2,5 szklanki mąki -szklanka ciepłej wody -2 dkg drożdży
Maminek kulinarnydobrze spożytkować), do tego cebulka, która świetnie współgra ze smakiem bekonu, a na wierzchu oczywiście żółty ser, który sprawia, że tak naprawdę można je jeść z samym masłem, i też będą pyszne. Uwielbiam domowe pieczywo - proces przygotowywania ciasta, dokładne wyrabianie, a później obserwowanie, jak powoli zwiększa się jego objętość. Formowanie małych lub większych bułeczek, układanie ich na blasze. Cudowny(...)ciasto (może się nieco lepić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 20-30 minut.Wyrośnięte bułeczki opędzlować mlekiem, posypać startym serem. Piec w 190 st. C. przez 25-30 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzegodzin. Notatki ZIoła i inne dodatki można również dodać na etapie krojenia skrzepu. Jak komu wygodnie. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/ser-ala-korycinski/ BosowKuchni Artykuł Ser a’la koryciński z czarnuszką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkukoniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy w blaszce o wymiarach 35x25 cm w temperaturze 180 stopni. ok. 30 minut. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 1 szklanka cukru 3 jajka 150 g masła 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 0,5 szklanki mleka Masło, ser, jajka, cukier podgrzewamy
Salonik smakówbędę się dużo rozpisywać, ponieważ to kompletnie nie ma sensu. Tego smaku nie da się opisać słowami. Ciasto nie jest przesłodzone, wyraźny smak orzechów, wilgotne i ten idealny krem z sera. Samo przygotowanie (nie liczę czasu pieczenia) to około 20 minut! Cudo! Ps. Zdjęcie jest słabej jakości, ale robiłam je szybko. To był ostatni kawałek ;) Przepis oczywiście
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/kostkę (z Lidla) kilka suszonych pomidorów, drobno pokrojonych Ugotuj kaszę w wodzie, a różyczki brokułu na parze. Następnie połącz wystudzoną kaszę z serem żółtym, mąką, przyprawami i ziołami (jeśli trzeba, wymieszaj rękami, ma wyjść gęste ciasto). W misce wymieszaj jaja z jogurtem naturalnym. Wysmaruj naczynie do zapiekania olejem, ułóż w nim kaszę, wylej masę jajeczno-jogurtową i ułóż na wierzchu
Qlinarnie i Qlinarniezamyśliłem nad sposobem jej wykorzystania. Nie myślałem zbyt długo tym bardziej, że miałem w domu ciasto francuskie - gotowe niestety, ale jest. Czego użyłem? -ciasto francuskie jeden płat -wołowina mielona ok 150 gram -kilka plastrów szynki i sera żółtego -oregano, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka mielona, sól, pieprz -rozbełtane jajko Wołowinę wyrabiamy z przyprawami. Smażymy kilka minut na wysokim ogniu. Odstawiamy
BaRepasmiękkości przez ok 20-30 minut, doprawić solą i pieprzem. Po przestudzeniu, dynię wraz z cebulą i czosnkiem zblenderować. Dodać pokruszony ser biały, i delikatnie wymieszać. Spróbować i w razie czego doprawić do smaku. Ciasto na pierogi standardowo robimy ze sprawdzonego przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Dobrze wyrobione ciasto należy rozwałkować na cieknie ciasto. Wciąć krążki szklanką, nałożyć farsz, i lepić
MarciochaKucharzykawki , pokochają matki i dadzą swoim dzieciom, gdyż ciasto ... nie sypie się na dywan! Ciasto dla ludzi , którzy „jedzą na stojąco”- bo to ciasto jest w sam raz „do ręki”. Aromatyczne , kawowe, serniczkowe. Składniki -1 kg sera białego zmielonego 3 razyw maszynce, ale może być również ser z wiaderka -5 jajek -ok. 100 ml śmietany 18 % -2 budynie waniliowe
Z Kuchni Do Kuchnikilka minut. Na koniec zabielamy śmietanką i posypujemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i odstawiamy. Robimy kofty. Do miski wkładamy puree ziemniaczane, ser starty na tarce o grubych oczkach, mąkę oraz przyprawy. Całość zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Olej wlewamy do garnka. Rozgrzewamy go do temp. około 160 st.C. Powinno być go tyle
Dzieje kuchennej Wiewióryricottą i szałwią Zobacz również przepisy na -----> PIEROGI Ravioli ze szpinakiem i ricottą - przepis: Składniki: 450 g mrożonego szpinaku 220 g sera ricotty sól świeżo mielony pieprz 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek parmezan ciasto: 2 szklanki mąki pszennej łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1-1,5 szklanki wrzątku Ravioli ze szpinakiem i ricottą - jak zrobić? Przygotować ciasto. Mąkę
Moje Qulinariakaszy zmiksować z jajami, mąką gryczaną, cukrem i solą. Dodać pozostałą kaszę i dokładnie wymieszać widelcem, żeby nie było grudek posklejanej kaszy. Dodać ser rozgnieciony widelcem, wymieszać, dodać kilka łyżek mąki pszennej do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Deskę posypać mąką, z ciasta uformować wałek, spłaszczyć dłonią a następnie widelcem, pociąć na małe kawałki. Gotować partiami we wrzącej wodzie, wyjmować
SzczyptaSmaQłyżek mleka 2 łyżki spirytusu Smalec do smażenia cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, rozdrobniony ser, cukier waniliowy, aromat oraz olej i mleko - z produktów należy zagnieść jednolite ciasto. Następnie ciasto wałkujemy dość cienko i wykrwawmy serduszka w środku każdego należy wykrawać małe kółeczka bądź mniejsze serduszeńka. W garnku roztapiamy smalec
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidokładnie rozgniatam. Oddzielam białko od żółtka. Żółtko dodaję od razu do sera, natomiast do białka dodaję szczyptę soli i ubijam na pianę. Do sera dodaję mąkę ze szczyptą soli, a następnie pianę z białka i wyrabiam ciasto. Podsypuję stolnicę mąką i formuje wałeczek z ciasta, który kroję na małe kawałki. Wrzucam je na gotującą się, lekko osoloną wodę i gotuję
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitłustym czwartku czas na odpoczynek dla naszego żołądka. Naleśniki z białym serem polane jogurcikiem na pewno będą dobrą alternatywa dla wczorajszych pączków. SKŁADNIKI Na ciasto 2 szklanki maki pełno ziarnistej 2 jajka szklanka mleka woda mineralna gazowana olej i masło do smażenia szczypta soli i szczypta cukru Nadzienie: 1/2 kg twarogu 3-4 łyżki cukru ( tutaj
W kuchennym oknie Ewyziemniaczanej20-25g mąki żytniej/pszennej+ do podsypaniażółtko (lub ok.1/2 jajka)szczypta soliUgotowane i przestudzone ziemniaki przepuszczam przez praskę. To samo robię z serem(zrobiłam to dwa razy). Dodaję żółtko, sól, mąkę i zagniatam na jednolite ciasto. Rozwałkowuje ciasto( na oprószonym mąką blacie) na długi wałek i kroję. Wrzucam na wrzącą, osoloną wodę, mieszam(aby nie przywarły) i czekam
More food, love and dreamsniczym na biszkopty wylać masę jogurtową i piec w 200C około 45 minut po upieczeniu zostawić ciasto w blaszce do wystudzenia posypać ostudzone ciasto cukrem pudrem jogurtowy sernik jest wilgotny, puszysty i przypomina smakiem sernik z sera.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię