ciasta z serem - 3000 przepisów (strona:89/200)

Sernik z borówkami 282

Przepis na sernik z borówkami znalazłam w książce z przepisami Siostry Anastazji (moja Babcia ma ich kilka na swojej półce), to takie typowo babciowe ciasto – tradycyjne, domowe i pyszne :) U mnie w nieco innej formie – jako małe serowe tarteletki (te śliczne foremki dostałam na urodziny i dotąd nie miałam okazji, żeby coś w nich upiec). Z podanych składników(...)śmietany do odpowiedniej gęstości ciasta – powinno mieć konsystencję plasteliny. Foremki na tarteletki smarujemy masłem i wykładamy cienką warstwą ciasta. Oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem wa­niliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z budyniem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy na samym końcu delikatnie mieszając. Masę serową wkładamy

Ciastkozercy
ciasto dla Mamy 26 maj -- torta per la mamma il 26 maggio 194

ubitych z cukrem białek. Całość mieszamy silikonową łopatką. Wsypujemy 60 g mąki i dalej mieszamy trzepaczką podciągając ją do góry, aby biszkopt jak najlepiej napowietrzyć. Do przygotowanej formy wykładamy ciasto,wyrównujemy je łopatką. Biszkopt pieczemy ok. 10-12 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Drugi biszkopt przygotowujemy w ten sam sposób. Poncz(...)być) i odstawiamy do ostygnięcia (w temperaturze pokojowej). Po ok.  20-30 minutach ubijamy śmietankę na sztywną masę (śmietanka powinna być mocno schłodzona, ). Do miski przekładamy ser mascarpone, skórkę z limonki i masę z żółtek. Całość mieszamy trzepaczką (mieszamy ręcznie). Następnie do masy dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy delikatnie silikonową łopatką. Na spód tortownicy układamy 1 biszkopt, nawilżamy

w mojej kuchni
niebiański sernik z jabłkami 681

dodajemy twarde masło i siekamy nożem wszystkie składniki. Następnie dodajemy jajko oraz żółtko i zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika, podpiekamy w temp. 160 st. C na rumiany kolor. składniki na masę serową: 1000 g sera 250 g masła 1 szkl cukru 2 jajka 2 żółtka 1 budyń waniliowy 3 łyżki(...)dodatkowo: 1000 g jabłek (niezbyt soczystych) 1 łyżka cynamonu wykonanie: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy zmielony ser, śmietanę oraz budyń. Z dwóch białek ubijamy pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Jabłka kroimy w cząstki, układamy na podpieczonym cieście, posypujemy cynamonem i zalewamy masą serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Pyszny sernik z rodzynkami i czekoladową polewą z migdałowymi płatkami 218

pyszny sernik. Był bardzo (!) zadowolony i ... zajadał się nim z wielkim apetytem :) Polecam Wam, to proste, ale niezwykle pyszne ciasto. Warto zrobić sobie czasem taki właśnie serniczek. Składniki: (na tortownice o wym 24 cm) 1/2 kg dobrego sera do serników * 125 g miękkiego masła 4 jajka (najlepiej wiejskie) mała szczypta soli 1 szklanka cukru około 75 g rodzynek królowej Helio(...)uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy powoli nasz ser, ciągle miksując. Nie przestajemy miksować. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, następnie obtoczone w mące rodzynki. Na koniec (zmniejszając obroty miksera na minimalne) dodajemy ubitą pianę z białek. Miksujemy delikatnie tylko do połączenie składników. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika

Słodkie okruszki
Domowe ravioli z piersią indyka, ricottą, cukinią, szpinakiem i porem, z sosem Marinara 223

obranych liści szpinaku (bez ogonków) 60 g pora (biała część) 1 cukinia (ok. 300 g) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej   Składniki ciasta: 400 g mąki 4 jajka 1 jajko roztrzepane do klejenia pierożków 4 szczypty soli   Sos Marinara (podwójna porcja): 2 duże puszki krojonych pomidorów bez skórki(...)tarce o grubych oczkach (jeśli jest młoda, nie trzeba obierać) . Liście szpinaku oraz por drobno posiekać. Wymieszać wszystko w misce, dodać ser ricotta. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wbić dwa jajka i dobrze wymieszać. Przygotowanie ciasta na ravioli: Do miski przesiać mąkę, dodać sól. Wbić jajka. Wszystko wymieszać łyżką, aż zrobi kruszonka, a następnie wyrobić krótko ręcznie tylko

Moja Delicja
Sernik na zimno - mój przepis rodzinny 170

też nie :P Czasami warto mieć gdzieś całą dietę^^ Wyznaję tę zasadę, że po co się głodzić, skoro można jeść normalnie. Zdecydowanie wolę sobie zjeść kawałek ciasta czy czekoladę i pójść pobiegać czy pojeździć na rowerze niż patrzeć się na słodkości błagającym wzrokiem i bić się z myślami pt. zjeść czy nie zjeść. Można wszystko. Byle z rozsądkiem. Dlatego moim(...)wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Gdy ciasto lekko przestygnie wyjmujemy je z formy, zdzieramy papier i ponownie wkładamy do formy. Masa serowa : Margarynę ubijamy na gładki puch razem z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy ser i serek waniliowy. Całość dokładnie mieszamy. Wsypujemy czekoladę i rodzynki. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy

My simple kitchen
Calzone 254

papryki1 ceulaprzyprawa do pizzy, pieprz, sólDodatkowo:przecier pomidorowyketchup pikantnyPieczarki obrać, pokroić dość drobno. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na grubej tarce.Wszystko razem wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do pizzy. Odstawić.Piekarnik ustawić na 200 stopni. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blat podsypany lekko mąką (najlepiej krupczatką), krótko wyrobić, podzielić na 6 części. Każdą część ciasta

Praktyczna pl
Gruziński lawasz z adżapsandałem 229

szklanki letniej wodyADŻAPSANDAŁbakłażan2 czerwone papryki2 żółte papryki1/2 cukinii 4 pomidory2 cebule4 ząbki czosnkuoliwa1/2 papryczki chilliłyżeczka kolendry1/2 łyżeczki kurkumypęczek pietruszkiłyżka posiekanej bazyliiopakowanie sera bałkańskiegopieprz i sól do smakuPrzygotowanie:Z mąki, masła, szczypty soli i wody wyrabiam ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego ( w razie potrzeby można dodać dodać wody). Odstawiam na około 30 minut aby odpoczęło. Następnie dziele na cztery(...)bazylie drobno siekam dodaję również dodaje do warzyw. Całość duszę około 20 minut z kurkumą i kolendr. Na końcu dosmaczam sola i pieprzem.Placki wypełniam powstałym farszem, nakładam kawałki sera bałkańskiego i składam na pół. Podaję polane sosem jogurtowo czosnkowym i posypane posiekana pietruszką

Magiczna kuchnia Darii
Placuszki z tuńczykiem - zdrowa przekąska dla małych i dużych;) 217

bardzo, fajnie, jak w plackach są kawałeczki ryby. Posiekać drobno cebulę i natkę pietruszki - wymieszać z dodać do ciasta. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia - połączyć z masą jajeczno-tuńczykową. na koniec dodać żółty ser, trochę soli i pieprzu -  wszystko dobrze wymieszać. Smażyć na złoto na oleju - a dla dzieci na teflonowej patelni. Można

Kulinarne Inspiracje
Sernik cytrynowy 314

lodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez ok. 10-12 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa: 1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie 250 g cukru pudru 100 g masła 50 g mąki ziemniaczanej 5 jajek skórka(...)Masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać po jednym całym jajku, dalej miksując na wolnych obrotach miksera. Następnie po trochu dodawać ser. Wsypać mąkę, wymieszać. Na końcu dodać startą skórkę z cytryny. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem.  Masę serową przełożyć do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Piec 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki

maniapieczenia
P... Pizza francuska! 170

kiełbasy diots.Raclette jest potoczną nazwą potrawy, w której właśnie główną rolę gra on, SER (raclette). Zazwyczaj jego wielki kawałek podgrzewa się na specjalnym, rozgrzanym urządzeniu "grillu", a gdy ser się rozpuści, ściera się go drewnianą łopatką i dodaje do czekających na talerzu dodatków takich jak szynka, gotowany ziemniak, korniszony. Warto spróbować tej wersji, zaraz po fondue! :) Diot (wymowa: dźo(...)plastry (można zastąpić inną!)1/2 słoik pieczarek1/2 słoik czarnych oliwek z pestką250g (1 opakowanie) sera Raclette (można zamienić na mozarellę, goudę, emmentaler lub inny) Sos: 2 puszki pomidorów2 ząbki czosnku2 łyżeczki suszonej bazyliiszczypta soli i pieprzuPrzygotowanie: Nastawiamy piekarnik na 180'C.Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż urośnie.Kroimy czosnek, podsmażamy go w garnku i dodajemy pomidory

Kitchens Alphabet
Zapiekanka Maminka 193

Zapiekanka w formie baby. Delikatne, kruche ciasto pizzowe a w nim kurczak i warzywa.     Składniki: -filet z piersi kurczaka -kawałek pora -10 suszonych pomidorów -5 dkg sparzonej pszenicy -5 dkg żółtego sera -3 jajka -2 łyżki majonezu -2 łyżki mąki ziemniaczanej -sól, pieprz -przyprawa warzywna    Pierś z kurczaka kroimy w kostkę.     Ser ścieramy(...)Kroimy też pora i suszone pomidory.    Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojone warzywa, ser i sparzoną pszenicę i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta.     Składniki na ciasto: -ok. 2,5 szklanki mąki -szklanka ciepłej wody -2 dkg drożdży

Maminek kulinarny
Propozycja na śniadanie 167

dobrze spożytkować), do tego cebulka, która świetnie współgra ze smakiem bekonu, a na wierzchu oczywiście żółty ser, który sprawia, że tak naprawdę można je jeść z samym masłem, i też będą pyszne. Uwielbiam domowe pieczywo - proces przygotowywania ciasta, dokładne wyrabianie, a później obserwowanie, jak powoli zwiększa się jego objętość. Formowanie małych lub większych bułeczek, układanie ich na blasze. Cudowny(...)ciasto (może się nieco lepić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 20-30 minut.Wyrośnięte bułeczki opędzlować mlekiem, posypać startym serem. Piec w 190 st. C. przez 25-30 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ser a’la koryciński z czarnuszką 184

godzin. Notatki ZIoła i inne dodatki można również dodać na etapie krojenia skrzepu. Jak komu wygodnie. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/ser-ala-korycinski/ BosowKuchni Artykuł Ser a’la koryciński z czarnuszką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Mini torciki 223

koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy w blaszce o wymiarach 35x25 cm w temperaturze 180 stopni. ok. 30 minut. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 1 szklanka cukru 3 jajka 150 g masła 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 0,5 szklanki mleka Masło, ser, jajka, cukier podgrzewamy

Salonik smaków