smakowały więc na pewno przepis na gutap jeszcze nie raz wykorzystam. Chlebki nadziewane gutap – składniki:Ciasto:1/2 łyżeczki soli150 ml ciepłej wody1 łyżka oliwy z oliwek250 g mąki pszennejFarsz:2 piersi z kurczaka300 g mrożonego szpinaku1-2 ząbki czosnku1 cebulakawałek żółtego sera pokrojonego w małą kostkę lub startego na tarce (można użyć mozarelli)sos sojowy, sól, pieprz, paprykaoliwa(...)składniki na ciasto wyrabiamy około 5 minut -mikserem- lub ręcznie dłużej aż ciasto będzie elastyczne. Dzielimy ciasto na 6 części, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 10 minut. Następnie każdy kawałek rozwałkujemy na placek. 3. Na każdy placek nakładamy kawałki kurczaka, szpinak i ser -u mnie kostka była za duża, lepiej pokroić na mniejszą. Łączymy brzegi i te złączenia podwijamy
UgotujmyTo.plświątecznej scenerii.Zapraszam także do dziewczyn:Martyna - http://breakfastofdreams.blogspot.com/ / http://chiliandsugar.blogspot.com/ Edyta - http://pasja-smaku.blogspot.com/Dorota - http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/Angelika- http://duringthefreetime.blogspot.com/Ania - http://przyprawmnie.blogspot.com/Marta - http://niebieskapistacja.blox.pl/html CIASTO:500 g mąki pszennej1 jajkoszczypta soli120-150 ml wody1 łyżka oleju rzepakowegoFARSZ: 3/4 szkl. kaszy jaglanej300 g białego sera1 szkl. mleka 3,2%0,5 szkl. wody3 łyżki cukru1 szkl(...)orzechy - wybór dowolny - posiekać nie za drobno.Ser pokruszyć przełożyć do miski robota, dodać kasze - zmiksować pulsacyjnie. Uważać, by nie zrobić "papki".Ewentualnie ser i kaszę przepuścić przez maszynkę do mięsa.Do masy dodać bakalie - wymieszać.Ciasto: Z mąki, jaja, wody, oleju i soli zagnieść sprężyste ciasto. Uformować kulę i nakryć ciepłą miseczką na kilka minut, żeby ciasto odpoczęło
kolorowotorcikowozestawienia, polecam… (przepis autorki) Ciasto z kremem dyniowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 120g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem serowy: 350g zmielonego twarogu (użyłam gotowego sera na sernik „Mój ulubiony(...)7.Biszkopt wyjąć z blaszki i zdjąć ostrożnie papier. Następnie papier i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło). 8. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce. Krem serowy: 9. Ser przełożyć do miski, dodać cynamon i wymieszać mikserem. 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem
Mała Cukierenkapozostałe składniki tarty. Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka): 1 porcja ciasta na tartę - przepis własny TU 300g boczku kopconego lub wędzonego 3 cebule - średnie 200g pieczarek 1/2 puszki ananasa 2 jaja - całe 200g sera żółtego - startego na dużych oczkach tarki - mój był akurat w plasterkach, więc po prostu pokroiłam go w drobna kosteczkę(...)Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać kaszą manną lub bułką tartą - zapobiega przypalaniu się. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia.Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu. Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy
Grunt to przepis!wodę. Ugniatać ok 10 - 15 minut, aż ciasto będzie miękkie i nie lepiące.wsypać na stolnicę odrobinę mąki i rozwałkować dość cienko ciasto. Formy wycinałam szklanką. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub ugnieść łyżką, jeśli takiej nie posiadamy. Ser wymieszać z ziemniakami. Cebulę drobno pokroić i zezłocić na maśle. Po ostygnięciu dodać do ziemniaczanej masy i doprawić do smaku. Farsz wykładać
ChilliJemyzmniejszyć ilość składników ).MASA SEROWA :Oddzielamy żółtka od białek.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! )Do masy dodajemy po łyżce zmielonego białego sera i cały czas miksujemy.Wsypujemy mąkę ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia..Roztapiamy masło , studzimy dokładnie , a następnie wystudzone dodajemy do masy.Dokładnie mieszamy.Pianę z białek ubijamy na sztywno(...)czubata masy serowej … mniejsza łyżka masy serowej ( kilka „kupek” obok siebie ).Powtarzamy do momentu wykończenia mas – jeśli którejś będzie za dużo możemy śmiało dołożyć w niektórych miejscach – cały urok ciasta właśnie w tym , że po upieczeniu jest ono nierówne i tworzą się „fale”.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 1 godzinę ( przez 40 minut piekłam z termo obiegiem
Ostra na Słodkoopakowanie suchych drożdży; - 5 łyżek oleju; - pół szklanki letniej wody; - 15 dag sera mozzarella; - Pomidory lekko podsmażane – Pudliszki - 10 dag szynki wieprzowej; - sól, pieprz, oregano, bazylia; Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i 1/4 łyżeczki soli, wymieszać. Dodać olej oraz wodę, wyrobić gładkie elastyczne ciasto i odstawić je na 30 min w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie podzielić(...)odstawić na 15 min. W tym czasie pokroić w drobną kostkę szynkę, przyprawić solą i pieprzem i zrumienić na oleju. Gdy ciasto wyrośnie posmarować każdą pizzę pomidorami lekko podsmażonymi, posypać przyprawami, ułożyć kawałki mięsa i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut. Smacznego:) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.plpszennej - ok. 250ml CIEPŁEJ wody - łyżka oleju - ok.1,5kg ziemniaków - ok. 300g białego sera - 2 duże cebule - duża łyżka masła lub margaryny - sól, pieprz - ew. zezłocona na tłuszczu dodatkowa drobno posiekana cebula, śmietana Z ww. ilości powstanie około 50-60pierogów, zależy jak cienko wałkuje się ciasto i jak mocno wypycha farszem poszczególne pierogi. Nasze pierogi są raczej pokaźnej wielkości(...)bardzo. Cebulkę drobno kroję i podsmażam na tłuszczu do uzyskania szklistego wyglądu, dodaję do ziemniaków, ser dodaję dopiero, kiedy ziemniaki są na pewno wystudzone. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Wielokrotnie mieszam całość wciąż przy użyciu tłuczka do ziemniaków. Trzeba zawsze sięgać do dna naczynia. Ciasto w naszej wersji jest bez jajek. Według mnie jest wówczas delikatniejsze i bardziej miękkie podczas
I tu będę miała takie teboczku delikatnie wędzonego 2 szalotki Smakowita Pajda- jabłko+ cebulka 50 g sera Gorgonzola 50 g sera Radamer 100 ml jogurtu naturalnego 100 ml śmietany 30% chili suszone (opcjonalnie) tymianek Sposób przygotowania: Schłodzone masło połączyć (ja najszybciej) z pozostałymi składnikami na ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez 15-20 minut. Następnie wylepić nim formę do tarty,ciasto nakłuć(...)fasolę-dzięki temu zabiegowi nasze ciasto się nie wybrzuszy) i podpiec. Bataty kroimy w cienkie plastry i blanszujemy wrzątkiem. Boczek i szalotkę smażymy na smalczyku roślinnym i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie chilli. Wykładamy na podpieczony spód a na boczku układamy plasterki batatów. Zalewamy śmietanką połączoną z jogurtem. Z wierzchu posypujemy tartym serem i kawałkami gorgonzoli. Zapiekamy
Wielki apetytwieczorną porą nie wypada podać również czegoś na ciepło danie główne stanęło na tejże ekspresowej w wykonaniu zapiekance. Połączenie żurawiny i wędzonego, białego sera chodziło mi po głowie już od dawna. Smaki te połączyłam z ciastem kruchym, plasterkami ziemniaków, świeżym szczypiorkiem i czosnkiem, a całość zapiekłam pod pierzynką jajeczno-śmietanową. I wszystko się udało, wszyscy się najedli i byli zadowoleni(...)rozcieramy palcami z kawałkami masła (lub siekamy nożem). Gdy uzyskamy konsystencję podobną do kruszonki dodajemy sól, śmietanę i żółtko. Energicznie i dokładnie zagniatamy ciasto na zwarte i elastyczne. Ciastem wylepiamy dno formy żaroodpornej i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut w celu schłodzenia. Piekarnik nagrzewamy do 190*C (termoobieg). Schłodzony spód podpiekamy ok 10-12 min. do zarumienienia powierzchni
Symfonia SmakówDziś zaserwuję wykwintną sałatkę z wołowiną, granatem i serem pleśniowym. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Zarówno na lunch jak i kolację.Czas przygotowania
kulinarnyJaDzisiejszy przepis to kolejna wariacja na użycie drożdżowego ciasta i masy serowej. W trakcie drugiego wyrastania ciasta, które powinno trwać tylko 20 minut, musiałam pilnie wyjść
Przepisy Aleksandryłyżek śmietany Masa serowa: 750 g. sera twarogowego dwukrotnie zmielonego 1 szkl. cukru 1,5 szklanki puree z dyni 5 jajek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka imbiru mielonego 0,5 łyżeczki kardamonu Lukier: cukier puder woda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 lub 3 części, w zależności(...)gruby spód chcemy mieć. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Można zaciągnąć brzegi ciasta, będzie bardziej efektownie wyglądało. Pozostałe ciasto zamrozić, przyda się do następnego wypieku. Spód podpiec w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Zmielony ser umieścić w misie miksera. Dodać wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać wszystko na niezbyt dużych obrotach, tylko do momentu rozmieszania składników - za długie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepieprz Przygotowanie : Kwiaty cukinii umyć i delikatnie osuszyć. Mąkę zmiksować z mlekiem, jajkami i przyprawami na ciasto. Maczać kwiaty w cieście, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Zagrzać kremówkę, rozpuścić w niej ser, przyprawić i polać kwiaty tak przygotowanym sosem. Wstawić o piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut, podawać na ciepło
Magiczne Życie Martycałość dokładnie miksujemy lub mieszamy. Ja podzieliłam ciasto na dwie części i do jednej dodałam barwnik. Z obu ciast smażymy na patelni naleśniki. Z gotowych naleśników dużą szklanką lub foremką wycinamy kółka. Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej ser mascarpone i cukier puder i łączymy składniki. Naleśnikowe koła układamy jeden obok drugiego aby zachodziły na siebie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki