mnie dzisiaj pizza bianco z zielonymi szparagami i feta. Wspaniała wegetariańska pizza. Przepis poniżej Pizza ze szparagami i feta Składniki: na 3 pizza ciasto na pizza, tutaj przepis , podwojona porcja 200 g szparagów 100 sera feta garść rukola 250 g crème fraîche 1 ząbek czosnku 4 łyżki posiekanych ziół 1 cebule dymki sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka płatków
codojedzeniasię zielono i słonecznie :) W każdym razie posmakuje każdemu, kto lubi słonawy smak fety, połączony ze szpinakiem, kurczakiem i kukurydzą. Składniki: duży płat ciasta francuskiego (375g) duża pierś z kurczaka 450g szpinaku pół puszki kukurydzy 100g sera feta 3 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Opruszamy solą i pieprzem i smażymy(...)dokładamy do niego szpinak (może być mrożony) i smażymy na małym ogniu. Na koniec do szpinaku dodajemy ser feta oraz odsączoną kukurydzę oraz 1/2 część kurczaka i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiając pieprzem. Na blachę wykładamy papier, na który układamy ciasto francuskie. Na ciasto wykładamy cały szpinak i delikatnie równomiernie go rozprowadzamy. Pozostałą część kurczaka, oraz przekrojone na pół pomidorki
ChilliJemydrożdży- łyżeczka oleju- łyżeczka cukru- pół szklanki ciepłej wodySos:- puszka pomidorów bez skórki- odrobina oleju- łyżeczka bazylii- łyżeczka oregano - sól, pieprzDodatkowo:- listki świeżej bazylii- ser mozarella- ulubione dodatki Kolejność wykonywania zależna jest od tego, jakie ciasto lubimy - jeśli ma być puszyste, to od niego zaczynamy, jeśli chcemy pizzę na cienkim spodzie, w pierwszej kolejności zabieramy się za sos, a jest
Kulinarne zapędy KokosaByły pączki, teraz czas na serowe oponki. Nie zajmują dużo czasu, ciasto jest bez drożdży, więc nie czekamy aż coś wyrośnie. Wałek idzie w ręce, smażymy raz, dwa, trzy i jemy. Z mojej produkcji zostały raptem 2 sztuki :) Nie przeliczam nawet na kalorie, jakie dziś pochłonęłam. Korzystałam z przepisu od Kwestii Smaku , gdzie oponki aż mnie wołały - zrób, zrób(...)rozdrobnionego widelcem cukier puder do posypania 1 litr oleju do smażenia Sposób przygotowania Mąkę przesiać razem s sodą do miski, dodać jajka, cukier i rozdrobniony ser. Składniki wymieszać łyżką, następnie wyrobić ręką na gładkie ciasto. Dodać mąki gdyby się kleiło za bardzo. Wyłożyć na podsypany mąką blat, ciasto rozwałkować na wysokość 1 cm i wycinać szklanką kółka, środek kieliszkiem
pink envelopedodatkiem curry, dzięki temu naleśniki mają piękny słoneczny kolor a ich smak jest niepowtarzalny. Nadzienie to nie tylko szpinak ale też przepyszny ser ricotta, i... Zapraszam do wspólnego gotowania! Smażymy naleśniki! A co! Zapraszam! ;-) CIASTO NA NALEŚNIKI: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka wody gazowanej - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki oleju rzepakowego - sól, curry - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
SMYKWKUCHNImąki 1/3 szk cukru kryształu 3 żółtka 7 dag margaryny 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zarobić ciasto z wszystkich składników i odłożyć do zamrażalki Masa serowa: 1 kg sera 6 jaj 25 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy lub cukier z prawdziwą wanilią dostępny w www.owocowyraj.eu 20 dag cukru pudru(...)końcu pianę z białek. Masę serową wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Na serze układać ćwiartki obranych jabłek. Piana: 3 białka 1/2 szk cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną. Wylać równo na jabłka. Ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równo rozłożyć na pianie. Piec ok 1 godziny w tem 180C
Apetyczna babeczkadelikatne ciasto świetnie nadaje się do przygotowania przekąsek. Wykorzystałam je do zrobienia roladek ze szpinakiem. A gdzie szpinak tam obowiązkowo feta i czosnek :) opakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy )450 g mrożonego szpinaku180 g sera feta2 duże ząbki czosnkuszczypta soli i pieprzuszczypta cayennełyżka masłałyżka oliwy z oliwekNa patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek.Dusimy pod przykryciem
Mienta blogśmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę. Dodać jedno jajko, starty żółty ser, szczyptę soli oraz mąkę pełnoziarnistą - szybko zagnieć kruche ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na 40 minut. W tym czasie umyć grzyby, osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju rzepakowym
kolorowotorcikowopodczas degustacji naszej tarty wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że bez sera Gruyere tarta ze szpinakiem nie była by taka smaczna :) Smak sera Gruyère jest bowiem bardzo charakterystyczny, łagodny oraz lekko orzechowy i idealnie się komponuje ze szpinakiem. Składniki ciasta kruchego: 210 g mąki pszennej (np. krupczatki) 140 g zimnego masła szczypta soli 1 żółtko Składniki farszu: 500 g świeżego szpinaku(...)łyżki oliwy 4 jaja 200 ml gęstej śmietany 18% 150 g sera Gruyere w kawałku lub plasterkach gałka muszkatołowa, sól, pieprz Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło pokrojone w kostkę i żółtko. Rozetrzeć palcami do utworzenia kruszonki, a następnie wszystko szybko zagnieść. Gotowe ciasto rozwałkować między dwoma płatami papieru do pieczenia (odklejając co chwilę jeden arkusz
Moja Delicjałyżeczki sody 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka fruktozy lub innego słodzidła jako dodatek do posmarowania kilka łyżek sera Emilka i mrożone jagody lub niskosłodzony dżem jagodowy;) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy smażymy na rozgrzanej teflonowej patelnie (ja użyłam specjalnej do naleśników) przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek, na jeden naleśnik przypada(...)około 1 chochla (do zupy) ciasta smażymy na małym ale szerokim ogniu, aż brzegi zaczną lekko odchodzi wtedy przewracamy na drugą stronę gotowe naleśniki smarujemy serem z jagodami SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćserem pleśniowym na orkiszowym spodzie, topinambur z czarną rzepą na boczku i białym winie oraz nadziewaną i pieczoną dynię hokkaido. W tym wpisie zamieszczę przepis na tartę. Topinambur i dynia hokkaido w następnych wpisach. A tak żeby zachować poprawność nazewnictwa to właściwie nie jest to tarta tylko quiche. Ale zbyt wyszukane nazwy mnie męczą, zostaniemy więc przy tarcie :) Ciasto(...)masła 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę Polewa: 2 jajka 100 ml śmietanki kremówki 30% 150 ml kwaśnej śmietany 22% 150 g sera z niebieską pleśnią sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Składniki na ciasto zagniatamy dodając tyle zimnej wody, aby ciasto się skleiło (czyli raczej niewiele). Lepimy kulkę, zawijamy w folie spożywczą i chowamy do lodówki na minimum
Marder&Marder ManufactureChyba najpopularniejsze polskie danie :) Składniki na ciasto: 40 dag mąki, 1 jajo, 1 łyżka oleju. Składniki na nadzienie: 8 ziemniaków, 35 dag sera białego, 5 dag smalcu, 2 cebule, sól, pieprz do smaku, 10 dag masła. Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować – ostudzić. Następnie zmielić w maszynce razem z serem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na smalcu i dodać
Tradycyjna Kuchniadzielę się w Wami kolejnym przepisem i jego ilustracjami. Postaram się robić to częściej niż w ostatnich miesiącach.Składniki:ciasto na tartę1 szklanka mąki krupczatkiszczypta soli85g zimnego masła1/4 szklanki zimnej wodyna kisz1 jajko100ml śmietany 18%szczypta soliszczypta pieprzupozostałe składniki2 gruszkipołowa sera camembert2 garście orzechów włoskich3 gałązki świeżego tymiankudodatkowoforma na tartęmasło do wysmarowania formypapier do pieczeniafolia spożywczamiska na kiszubijaczkaSposób przygotowania:Mąkę(...)tartę masłem, ciasto rozwałkowujemy na umączonym blacie na grubość 2 mm i wykładamy nim foremkę. Nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Pieczemy 20 minut.W tym czasie kroimy gruszki na ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Ser kroimy w cienkie plasterki. Orzechy delikatnie rozgniatamy na mniejsze kawałki. Składniki na kisz mieszamy ubijaczką w miseczce.Wyjmujemy tartę
W kuchni wieczoremTarta na kruchym cieście z mascarpone, parmezanem, cebulą i kiełbasą. Na wierzchu pomidory koktajlowe i świeża rukola. Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżka wody Farsz: 250 g sera mascarpone 150 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 2 małe cebule 1 jajko 100 g parmezanu kilka pomidorów koktajlowych kilka liści rukoli Wyrobić ciasto(...)180ºC. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć schłodzonym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Najlepiej na pierwsze 15 minut wyłożyć wierzch tarty papierem do pieczenia i wysypać obciążeniem (np. grochem). W czasie pieczenia przygotować farsz. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć z pokrojoną kiełbasą na patelni. Ser mascarpone wymieszać z drobno utartym parmezanem i jajkiem. Dodać podsmażoną
BulliopieprzPonadto:1 cebulaolej do smażeniaPrzygotowanie:Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć.Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać
Bon Appetit Małgorzaty