ciasta z serem - 3000 przepisów (strona:66/200)

Hortopita, czyli tarta z zieleniną i fetą 156

szczawiu, świetnie nada się szpinak 4 cebulki dymki po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku 200-400 g sera, wedle gustu, ja dałam kostkę fety (200 g) i uzupełniłam startym parmezanem ok. 3 łyżki kaszki manny/semoliny sól, pieprz do smaku opakowanie ciasta filo (ok. 10 arkuszy) olej lub oliwa do smarowania dodatkowo: papier do pieczenia, przyda się też pędzelek kuchennyPrzygotowanie(...)drobno posiekaj. Wrzuć do miski razem z posiekanymi dymkami, pietruszką i koperkiem. Dodaj pokruszony lub starty ser, kaszkę i dobrze wymieszaj. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem. Farsz musi być smaczny, dobrze doprawiony.  Duży arkusz papieru do pieczenia (trochę większy od arkusza ciasta filo) zgnieć i rozprostuj. Ułóż na blacie kuchennym i posmaruj go olejem przy pomocy pędzelka. Obok

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb serowy z jabłkami i orzechami 119

pieczenia Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia . Dodać cynamon, jajka, wlać mleko i olej - wymieszać bardzo dokładnie. Następnie dodać starte jabłka, ser, orzechy i jeszcze raz dokładnie wymieszać składniki.  Ciasto przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni około godziny

Tradycyjna Kuchnia
Pizza na razowym spodzie 108

dodałam jeszcze około 1/4 szklanki wody, żeby ciasto się lepiej kleiło  wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, żeby wyrosło wyrośnięte ciasto formujemy na papierze do pieczenia w kształcie sera lub zwykłej okrągłej pizzy pizze smarujemy sosem i obkładamy dodatkami (oprócz mozzarelli) wstawiamy pizzę do piekarnika (na ostatnią półkę) nagrzanego do 200 stopni na około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik na zimno waniliowo - jagodowy z truskawkami 183

No to zapachniało latem, jagodami, truskawkami to najlepsze co może się przydarzyć sernikowi na zimno. Dni coraz cipelejsze więc można chłodzić sie takim właśnie serniczkiem na

Moje Małe Czarowanie
Tarta cebulowa 145

jajka z jogurtem lub śmietaną. Wlewamy mieszankę do ostudzonej cebuli. Dodajemy jeszcze biały pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.Całość mieszamy i wylewamy na upieczone ciasto. Dodatkowo możemy jeszcze wierzch posypać startym żółtym serem. Całość wstawiamy do piekarnika na 15 min.  Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Sernik kajmakowy z solonymi orzeszkami 284

Na świątecznym stole obok babek, mazurków nie może zabraknąć sernika. Dlatego dzisiaj zapraszam na sernik, ale nie tradycyjny, lecz wielkanocny z dodatkiem kajmaku, słodko-słony z

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sernik wiedeński ze skórką cytrynową. 181

Dodawać do masy serowej, po łyżce delikatnie mieszając. Gotową masę wylać na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 C około godziny, aż ser z góry się zarumieni. Po upieczeniu, zostawić ciasto do wystudzenia w brytfance. Zimne ciasto wyjąć z formy i posypać lekko cukrem pudrem lub oblać cienką warstwą białej pomady .  Pokroić udekorowane ciasto w małe

Przepisy i porady kulinarne
Jagielnik - wegański sernik 239

Sernik bez sera? Tak, to jak najbardziej możliwe! Moje ukochane ciasto tym razem w wersji wegańskiej, bezglutenowej, bezjajecznej bezlaktozowej i bezwszystko :) Mimo to deser jest bardzo smaczny, pełen bakalii, pachnący wanilią i pomarańczami. Idealny na zdrowe Boże Narodzenie!Składniki:1,5 szklanki kaszy jaglanej3 szklanki mleka sojowego1/2 szklanki cukru1/2 szklanki rodzynekpomarańczalaska wanilii     Kaszę przelewamy ciepłą wodą, przekładamy

sama złodycz
Wytrawne babeczki z serem feta, oliwkami i pomidorami 186

zioła. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre, czyli kefir, masło, jajka. Płynną masę dodajemy do składników suchych i niedbale mieszamy łyżką.Suszone pomidory, oliwki i ser feta drobno kroimy, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy.Masą wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Serek i cola, czyli najdziwniejszy sernik 206

naprawdę smaczny. Czułam się wręcz rozczarowana, że smak coli jest niemal niewyczuwalny, szczególnie w galaretce na wierzchu, gdzie cola i żelatyna to jedyne składniki... Ciasto wyszło dobre, ot, delikatny serniczek. Smakował bardziej serem niż colą, gdzieś w tle wyczuwalny jest taki troszkę niezidentyfikowany aromat... Jestem pewna, że nikt nie odgadłby sekretnego składnika.Jeśli macie duszę odkrywcy, spróbujcie. Jeśli lubicie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przekąski i dodatki do potraw 177

papryki    Pasta śledziowa Pesto z rukoli Pieczony schab z suszoną morelą Pierożki ze szpinakiem Popękane jajka Smażony oscypek z żurawiną Ślimaczki z ciasta francuskiego Sos beszamelowy Quesadilla z pieczarkami i serem Wafelki ryżowe ze szpinakiem Wafelki ryżowe z jajecznicą Wafle ryżowe z pastą z makreli

Aga w kuchni
MAD MOXXI’S PIZZA – BORDERLANDS 2 – pizza z pepperoni 165

ściereczką w ciepłe miejsce (przez ten czas powinno podwoić swoją objętość). 4. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW (5 min): Cebulę kroimy w cienkie piórka, a sery ścieramy na tarce o grubych oczkach. 5. WAŁKOWANIE (5 min): Wyrośnięte ciasto uderzamy kilka razy pięścią, aby zapobiec wyrastaniu bąbli podczas pieczenia. Następnie wałkujemy je, najlepiej w formę koła, na cienkie ciasto. Ranty (ok. 1 cm) zaginamy

Nerds Kitchen
Sernik kawowy z borówkami 170

Już bardzo długo nie podawałam żadnego przepisu na sernik. Ten dzisiejszy to delicja, kawowy środek a wokół pełno borówek, znakomite połączenie. Dodałam do sera agar - agar

Moje Małe Czarowanie
Rolada serowa na zimno 9623

petit beurre"Składniki na polewę:½ szklanki cukru½  kostki masła1 łyżka wody3 łyżki kakaoTo jest bardzo ciekawy przepis z mojego starego zeszytu z przepisami. Ciasto jest mięciutkie, dosyć słodkie i rozpływające się w ustach.Biały ser zmielić dwukrotnie w maszynce. Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać zmielony ser, żółtka i dobrze wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej(...)Całkowicie wystudzić - a następnie nasączyć nią herbatniki. Na tak przygotowane podłoże, kładziemy białą część sera i równo rozprowadzamy. Następnie przykrywamy go następną warstwą herbatników, ułożonych identycznie jak na spodzie. Nasączamy zimną herbatą i układamy masę kakaową. Również dokładnie rozprowadzamy na herbatnikach (fot.3). Na wierzch ciasta układamy tylko 5 herbatników - pośrodku, nasączamy herbatą i pokrywamy białą masą serową (fot.4). Teraz (trzymając

Świat Ciasta
Wielkanocna tarta ze szpinakiem i jajkiem 177

się ciastem francuskim. Ja również pokusiłam się na ten mały przekręt mając na uwadze słowa mojego Męża -"tarta to tylko na słodko", a ciasto francuskie akurat bardzo mu odpowiada.  Kolejna modyfikacja tradycyjnego przepisu dotyczy sera - w oryginale używano sera o nazwie prescinseua, który w naszych warunkach najlepiej zastąpić ricottą. Zamiast szpinaku możecie wykorzystać botwinę, boćwinę lub inną zieleninę

Chilli Czosnek i Oliwa