Petulle to albańskie danie śniadaniowe, nieco podobne do pączków lub rachuchów. Drożdżowe ciasto na maślance, które smaży się w gorącym oleju i podaje na słodko z dżemem lub miodem oraz na słono np z serami. Uwaga: najlepsze są od razu po zrobieniu, a na drugi dzień mogą być już za suche
Milion Smakówpestkami, delikatnym dresingiem i grzanką czosnkową. Do tego krupniczek i pierogi. Właśnie pierogi! Cienkie, rozpływające się w ustach ciasto z dwoma farszami: pierwsze ruskie, które po pierwszym kęsie przypomniały mi oryginalne ruskie mojej babci, a drugie z mięsem i kozim serem, okraszone boczkiem - do dziś zapach i smak czuję gdzieś na końcu języka. Kuchnia Gospody Galin bardzo, bardzo mnie uwiodła
Sajkofanka smakusłodkim smaku. Do ich przygotowania można poza tym wykorzystać np. ulubioną marmoladę, gotową masę makową czy ser. Do przygotowania wykorzystałam majonez Kielecki , który dostałyśmy od firmy WSP SPOŁEM , razem z innymi ich produktami do przetestowania. Muszę przyznać, że ciasto z dodatkiem majonezu jest bardzo elastyczne i świetnie się je wyrabia i formuje, więc z pewnością wykorzystam
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipiękny kolor ,a w smaku nie jest wyczuwalna. Chleb daje się kroić na cieniutkie kromki, znakomicie pasuje do serów. Bardzo, bardzo polecam!składnikizaczyn 140 g mąki chlebowej pszennej170 g wody30 g - 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)ciasto właściwe320 g mąki pszennej chlebowa450 g mąki pszennej razowej4250 g wody20 g soli5 g drożdży instant230 g marchewki
Stare GaryDwuwarstwowy sernik czekoladowy „mokka” nie tylko fantastycznie się prezentuje ale też nieziemsko smakuje. Absolutna doskonałość:)! Mój sernik miał większą część masy czekoladowej i bardzo
UgotujmyTo.plcebul 10 dag wędzonego boczku 2 łyżki oleju 3 jajka 100 g sera żółtego-radamer 3/4 szklanki śmietany 18% sól morska do smaku pieprz grubo mielony do smaku Sposób przygotowania Do miski przesiać mąkę dodać pokrojone na kawałki masło sól, dodać żółtko oraz wodę i siekaczem do ciasta kruchego wyrobić ciasto, gdy już się połączy zagnieść rękami kulę i wylepić
Wanilia i KardamonSkładniki: CIASTO KAWOWE: jajka 3 sztuki, cukier 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kawa rozpuszczalna 5 łyżek SERNIK: jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, zmielony twaróg 1 wiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, skórka pomarańczowa kandyzowana 10 dag jajka "L", cukier, olej zmiksować mikserem z 4 minuty, wsypać mąkę, proszek, kawę(...)minutę w robocie jajka "L", cukier ubić na "kogel-mogel", następnie dodać ser z wiaderka bezsmakowy, budyń i z 1 minutę mieszać dodać opakowanie skórki pomarańczowej kandyzowanej i wszystko wymieszać łyżką 2 keksówki 22cm wysmarować masłem i tartą bułką obsypać, do blaszek rozdzielić ciasto zostawiając z 6 łyżek na ciasto rodzielić sernik po równo i blaszkami uderzyć o blat stołu
W Mojej Kuchni Lubięwszystko zależy od mąki…ale jeśli już ma się wprawę co do konsystencji chlebowego ciasta czy jak zrobić chlebowy zakwas , kiedy wiedzieć, że chleb już jest wyrośnięty czy upieczony, jak uzyskać chrupiącą skórkę czy chleb z dziurami jak w szwajcarskim serze… to pozostaje tylko eksperymentować i wypiekać pieczywo swoich marzeń. Dzisiaj miałam przyjemność upiec chleb orkiszowo żytni(...)jogurtem i melasą. Dodaj obie mąki i wymieszaj łyżką do połączenia. Przykryj folią i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Dodaj później nasiona i sól i dokładnie wymieszaj. Ciasto jest dosyć gęste ale takie ma być. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 3 godziny. Składaj ciasto chlebowe jak kopertę co godzinę. Chleb będzie miał lepszą strukturę
codojedzeniaróżnica to odrobina ziół prowansalskich dodana do ciasta na spód w tym przepisie.Cebule obieramy, kroimy w piórka i dusimy na maśle z dodatkiem cukru i tymianku. Jak już zacznie się robić miękka dodajemy ocet balsamiczny. Doprawiamy solą i odrobiną pieprzu i dusimy do miękkości.Na upieczony spód wykładamy przestudzoną cebulę, kruszymy ser i zalewamy śmietaną zmieszaną z jajkami.Pieczemy w temperaturze
UgotujmyTo.plprzez nią woda wyparuje. Do przesmażonych warzyw dodaj kukurydzę, pokruszony ser feta, posiekany koperek oraz suszoną miętę. Dopraw pieprzem. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw, choć dodatek soli nie powinien być potrzebny, bo feta jest dość słona. Piekarnik nagrzej do 220 stopni C. Przy pomocy filiżanki wytnij z ciasta francuskiego kółka. Na środku kółka umieść łyżeczkę farszu, następnie zmocz brzeg
Chilli Czosnek i Oliwaalbedo – czyli białej, gorzkiej warstwy) . Ser zmiksować z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie przerywając ucierania dodawać po 1 łyżce roztrzepanych jajek w odstępach ok. 5 sekundowych . Wsypać mąkę, dodać skórkę z cytryny i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Bardzo delikatnie wmieszać maliny łyżką, zostawiając kilka do dekoracji upieczonego sernika. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez
Moja DelicjaSkładniki: 1,5 szklanki mąki krupczatki 5 jajek 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru Polewa do ciasta 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody zagotować 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki do polewy przekładamy do rondla, mieszamy zagotowujemy następnie studzimy Białka ubijamy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy wylewamy polewę ostudzoną(...)kostce Masło utrzeć z cukrem na pluchą masę, następnie dodajemy ser. Dokładnie łączymy składniki masy. Bita śmietana: 1/2 l śmietany 30% 2 fixy do śmietany miksujemy Schłodzoną śmietanę oraz fixy ubijamy na sztywno. Ponadto: 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki 1 czekolada mleczna Ciasto przekroić na pół. Na spód ciasta smarujemy jednym słoiczkiem dżemu, przykrywamy masą serową
kgwjanczewoPrzepis znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów, jakim jest "Kwestia Smaku" . Zaintrygowała mnie nazwa tego ciasta gdyż jestem wielką zwolenniczką "Raffaellek":) Sernik okazał się pyszny, kremowy i wilgotny (nie lubię zbyt wypieczonych serników). Jednym bardzo smakował spód sernika, innym ser, a jeszcze inni zachwycali się pianką kokosową. Warto wypróbować ten przepis, polecam. Składniki na formę o wymiarach 25x35(...)dodać wiórki kokosowe i delikatnie wszystko razem wymieszać. Sernik wysunąć z piekarnika (będzie miękki i falujący), na wierzch wyłożyć bezę kokosową i wstawić ponownie do piekarnika na 30 minut. Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie ostudzony sernik wstawić do lodówki (bez przykrycia) na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Uwagi: Jeżeli uznasz, że po 30 minutach beza kokosowa
In my kitchentofu wędzonego (w wersji niewegańskiej można zastąpić serem żółtym) 3 ząbki czosnku 1 cebula (pokrojona i podsmażona) 1 łyżka pasty sezamowej tahini 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz szczypta słodkiej papryki wędzonej PRZYGOTOWANIE 1. Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski. Dodaj roztopiony olej i sól. Zalej wrzątkiem i chwilę wyrabiaj ciasto. 2. Dodaj nasiona chia i ponownie
Powiedz dietom nie