zrobić ten sernik . Delikatna masa polana pyszną polewą . Jako spód sernika użyłam ciasta z tego przepisu , również z sernika ;) klik . Można sernik zrobić bez spodu . Wymiary blaszki : 38x25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 min. + 60 minut Składniki: 1 kg mielonego twarogu ( użyłam sera z wiaderka z Lidla) 8 jaj 1 szkl. cukru cukier waniliowy(...)masy serowej. Delikatnie mieszamy . Następnym krokiem jeśli skorzystamy z przepisu na spód - podpiekamy spód ok. 20 minut w temp. 180 C po czym wylewamy masę serową na podpieczone ciasto. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 C. Kajmak : Wlewamy mleko do rondelka , wsypujemy cukier . Gdy masa zacznie się gotować , cały czas mieszamy do momentu aż zgęstnieje i nabierze beżowego koloru
Słodkości i nie tylkoząbków i delikatnie je zgniatamy. Tak przygotowany czosnek mozna już dodawać do ciasta. Bułki upiekły się wspaniale, z czosnkowym smakiem i zapachem, który szczególnie wyrazisty był bezpośrednio po upieczeniu. Skórka cienka, ale jednocześnie delikatnie chrupiąca. Bułki są z gatunku wytrawnych - zdecydowanie się przyjaźnią z wędlinami, serami i jajkiem na twardo, trochę mniej z dżemem i miodem. Ale to już kwestia(...)godzin wcześniej zakwasu dodaj wodę. Po dokładnym rozprowadzeniu zakwasu w wodzie dosyp przesianą makę, następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 godzin w temperaturze 21 °C. Ciasto (9 bułek): 165 g zaczynu 315 g mąki pszennej chlebowej 45 g mąki pszennej razowej 240 g wody o temp 24 - 25 °C 25 g oliwy 8 g świeżych drożdży
Grahamka, weka i kajzerkanaturalny, cukier puder i u nas maliny wykonanie: Żółtka, ser ricotta i mleko dokładnie wymieszać. Dodajemy olej nie przestając mieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i dodać delikatnie do placuszków. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, odcisnąć sok i dodać do ciasta. Placuszki smażyć na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami
Ania i Marcin gotująśrednich pieczarek majonez keczup 4 plasterki żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka W pierwszej kolejności przygotowujemy pieczarki. Obieramy je i kroimy na plasterki. Następnie podsmażamy je na maśle doprawiając solą, pieprzem i słodką papryką. Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy. Ja zrobiłam to pomiędzy kawałkiem foli spożywczej używając wałka do ciasta;) (nie miałam serca maltretować tego delikatnego mięsa tłuczkiem:P). Solimy
My simple kitchen27cm - wymiar denka: 1 porcja ciasta na tartę - przepis własny TU 1 mała, podwójna pierś z kurczaka (300g) pęczek zielonych szparagów (700g) 1 duży por (100g) - jego biała i lekko zielona część; ciemnozielone liście warto umyć, poporcjować i zamrozić do wykorzystania jako warzywo do zupy kilka sztuk pomidorków czereśniowych (100g) 2 jaja - całe 100g sera żółtego - startego na dużych oczkach(...)problemu, tym łatwiej będzie nim operować przy krojeniu. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Podpiec 20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu. Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy
Grunt to przepis!Pierogi z dyni – składniki:Ciasto:ok. 2 szklanki mąki1 łyżeczka soli1 łyżeczka oleju1-2 jajkaok. 1 szklanki ciepłej wodyFarsz:ok. 550 g musu z dyni (kawałki dyni ugotowane do miękkości na parze, w wodzie lub upieczone pod przykryciem w piekarniku, zmiksowane blenderem i lekko odciśnięte z nadmiaru wody)1 cebula3 ząbki czosnku200 g sera fetyszczypta gałki muszkatałowej, rozmaryn(...)sól, pieprz, 1 łyżeczka paprykioliwaDo polania:masło, ser parmezanszałwia (opcjonalnie) Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości na odrobinie oliwy doprawiająć ją pieprzem, rozmarynem i dodając przeciśnięty czosnek.Miękką cebulę łączymy z musem dyniowym i rozdrobnioną fetą. Doprawiamy solą, papryką i szczyptą gałki muszkatałowej.Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy aż będzie elastyczne
UgotujmyTo.plIdealne rozpoczęcie dnia zaczyna się od dobrego śniadania. Moja propozycja na dzisiaj to gofrowa kanapka z twarożkiem i kiełkami. Gofry są na bazie sera gouda z
Niezły Młynekktórą wyciekał topiący się pod wpływem temperatury tłuszcz ze spodu ciasta. Jaki z tego wniosek? Kobieto, leć do sklepu i kup sobie nową formę haha :D Tortownica 24 cm Składniki: Ciasteczkowy spód: 170 gram ciasteczek zbożowych 70 gram stopionego masła 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao Masa serowa: 1 kg sera na sernik 4 jaja 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pełna(...)sera i miksujemy dokładnie. Autorka sugeruje, aby użyć do tego koniecznie blendera. Ja pominęłam tę czynność i zmiksowałam masę tylko mikserem. Jeśli jednak chcecie uzyskać aksamitnie gładką fakturę bez grudek to możecie się nim posłużyć. Gotową masę wykładamy na ciasteczkowy spód i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy od 40-60 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy ciasto
My simple kitchensmaku Ketchup paprykowy-(u mnie domowej roboty) lub inny ostry 100 g sera żółtego Naleśniki: 1 szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianej 3/4 szklanki wody gazowanej szczypta soli 1 łyżka oliwy folia aluminiowa do zawinięcia Sposób przygotowania Naleśnikowe ciasto: Jajka ubić na pianę z solą połączyć z mlekiem,mąką dokładnie zmiksować do gęstego(...)ciasta wlać wodę gazowaną ,dokładnie zmiksować i odstawić ciasto na 20 minut. Patelnię ceramiczną rozgrzać wlewać ciasto i smażyć naleśniki-ja smażyłam bez użycia tłuszczu-na patelni ceramicznej nie ma takiej potrzeby. Warzywny farsz: W rondelku rozpuścić masło dodać posiekaną cebulę oraz mrożoną mieszankę meksykańską dusić pod przykryciem 7 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać pokrojoną
Wanilia i Kardamonskładniki: 1 ser camembert 1 garść orzechów włoskich 1 – 2 łyżki konfitury żurawinowej wykonanie: Orzechy siekamy i podprażamy na suchej patelni. Ser grilujemy np. na
Domowy Smak JedzeniaPrzepis na szybkie ciasto do kawy. Wystarczy mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie, trochę twarogu i jabłka. Inne składniki też na pewno znajdą się
W kuchennym oknie Ewydało się już , z powodu gorąca, „odpalić”piekarnika. Zresztą o 10.00 to człowiek już leży w zasadzie, na plaży dobre 4 godziny. Przekąska jest syta i poręczna. Składniki na ciasto -2 łyżeczki suchych drożdży -240 ml wody w temp.pokojowej -500 g mąki - 250 g Eco typ 500 i 250 g orkiszowej typ 650 od Młyn Kopytowa -5 łyżek oliwy(...)koryciński swojski suszony pomidor i szczypiorek od CZESŁAWY ZARZECKIEJ To wyjątkowy ser. Bardzo przypomina mi Sycylie, stąd ta przekąska, sentymentalna i przepyszna.Pokrój go w kosteczkę. -sól,pieprz Rozpuść drożdże w wodzie i wlej do mąki, dodaj sól, dodaj 2 łyżki oliwy i wyrób ciasto . Odstaw w CHŁODNE miejsce, najlepiej do lodówki na około 2 godziny.Jest
Z Kuchni Do Kuchninajbliższymi. Paszteciki na piwie (i do piwa ;)) charakteryzują się kruchym, smakowitym ciastem, idealnie harmonizującym się z soczystym nadzieniem. Co do nadzienia właśnie, posłużyć nam może za nie niemal wszystko na co mamy ochotę np. kapusta (z grzybami i cebulką lub nawet bigos), podsmażona cebula, kiełbasa, papryka, pieczarki, ser żółty lub wszystko razem wymieszane i podsmażone (bez żółtego sera oczywiście(...)soli 1/2 szklanki zimnego piwa Mąkę mieszamy z solą, dodajemy pokrojone masło i siekamy aż do otrzymania kruszonki, następnie dolewamy tyle piwa, aż otrzymamy zwarte, gładkie ciasto. Teraz ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. NADZIENIE: 1 duża cebula lub 2 małe 300 g pieczarek sól pieprz szczypta rozmarynu olej
Rozpustne gotowanieoczka (jeśli jest bardzo soczysta odlewamy nadmiar soku) jajka miksujemy, następnie dodajemy cukinię i wszystkie pozostałe składniki (ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę), mieszamy smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni przetartej olejem przed każdym plackiem, na małym ogniu, pod przykryciem (wtedy ciasto się wypiecze, cukinia zmięknie i łatwiej będzie nam przewrócić placki na drugą stronę) / około 1 łyżka ciasta
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćAksamitny sernik na spodzie z herbatników z musem brzoskwiniowym. Ostatnio większość serników robię z dodatkiem sera mascarpone. Mają, według mnie, delikatniejszy smak i lepszą konsystencję niż
Bullio