ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:989/1556)

Bananowe babeczki bezglutenowe 163

Ciasto bananowe może być wykonane w dwóch wersjach. Jedna wersja - bezglutenowa. Druga wersja - bezglutenowa o obniżonym indeksie glikemicznym. Chociaż powinnam "stosować" wersję drugą to jednak trochę ją psuję słodkimi dodatkami:-) Składniki: 3 przejrzałe banany - najlepiej żeby miały brązową skórkę, wtedy będą zawierały dużo skrobi 4 jaja 4 łyżki oleju 1/2 szkl cukru brązowego - to mój grzeszny dodatek:-) opakowanie cukru waniliowego(...)suszonych owoców Banany obrać ze skórki i wrzucić do malaksera. Dodać cukier, całe jaja i cukier waniliowy. Całość zmiksować przez około 2-3 minuty do czasu aż uzyskamy gładką, pulchną masę. Potem masę wylać do miski, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Następnie dodać bakalie i jabłka pokrojone w grubą kostkę. Wymieszać. Ciasto przekładać

Ze smakiem bez glutenu
Sok z aronii 255

Składniki na sok z aroniowy Owoce aronii 1 kg dojrzałych owoców aronii 2 niepełne szklanki cukru 1 szklanka wody 1 cytryna Owoce aronii

Korniszonki
Krewetki – jak to ugryźć? 175

Krewetki są wyśmienitą opcją dla każdego miłośnika owoców morza, jak i zwolenników tradycyjnej kuchni. Najlepiej czują się w towarzystwie soku z cytryny, czosnku i aromatycznych

PysiaGotuje.pl
domowy kompot z truskawek 189

składniki: 1000 g truskawek 200 g cukru 500 ml wody wykonanie: Truskawki szypułkujemy i myjemy. Owoce wkładamy do gotującej się wody z cukrem i doprowadzamy

Domowy Smak Jedzenia
Figi, cytryna, rozmaryn. Panna tarta i dojrzały typ. 184

Figa jest tak pełna dojrzałej słodyczy, że skórka otwiera się pod moim dotykiem,  a kropla słodkiego syropu wycieka na zewnątrz, lśniąc w wieczornym słońcu, gdy wgryzam się w owoc.  W kuchni obieram figi i kroję je na pół...."* ... i gdybym mieszkała w miasteczku długowieczności*, pewnie zjadałabym figi na deser przez cały październik. Dojrzała jesień smakuje tam figami, winogronami(...)zbyt oczywistą, figową słodycz.  Jak na królową przystało, ułożyłam figi na aksamitnym posłaniu.  Krem z panna cotty nakrapiany cytrynowo - rozmarynowym akcentem wypełnił chrupiący maślany spód tarty. Razowe ciasto z dodatkiem siekanego rozmarynu i tartej skórki cytrynowej to doprawdy jedyny godny partner dla zmysłowej panny figi.  ... a Ty jaki lubisz typ?  ROZMARYNOWO-CYTRYNOWA TARTA Z FIGAMI

KUCHARNIA
Naleśniki czekoladowe z smażonymi owocami. 177

Pyszne naleśniki czekoladowe z smażonymi owocami. Składniki: 40 gram gorzkiej czekolady 1/2 łyżki kakao 250 ml mleka 3/4 szklanki mąki 2 jajka sok z 1/2 cytryny 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki masła 1 łyżka ciemnego rumu ( ja dodałam zwykły biały z racji ,ze ciemnego nie miałam) 1 jabłko, 1 gruszka, 1 banan Wykonanie: Podgrzewamy na małym ogniu(...)dwie godziny. Z ciasta smażymy naleśniki na oleju ( najlepiej nalać kapkę i rozsmarować ja za pomocą ręcznika papierowego, wtedy oleju nie jest za dużo na patelni , a naleśnik w nim nie pływa). Należy pamiętać aby smażyć na bardzo małym ogniu i nie za długo, zbyt mocno przysmażone naleśniki nie będą nam się chciały zwijać. Owoce obieramy, kroimy w kostkę

W Moim Magicznym Domu
Ciasto owocowa fantazja z morelami 157

Dzisiaj mam dla was przepis na ciasto z morelami w roli głównej. W naszym sadzie drzewa uginają się pod ciężarem brzoskwiń i moreli, które tak szybko dojrzewają, że z kuchni zrobiło się domowe przetwórstwo dżemowe w ostatnim czasie. I właśnie ten wspaniały urodzaj zmotywował mnie do zrobienia jakiegoś ciacha z morelami w roli głównej. Ale żeby nie było od początku(...)końca morelowo przemyciłam jeszcze dwa smaki owoców co w połączeniu dało pyszną "owocowa fantazję" :) Składniki: Warstwa morelowa 0,5 kg moreli 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 galaretki pomarańczowe Warstwa budyniowa 2 budynie malinowe 750 ml mleka 3 łyżki cukru Spód i boki 1,5 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki masła 1 łyżka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia

W kuchennej krainie
Mikser kuchenny czy blender – jaki model wybrać? 242

mechaniczny kuchenny pomocnik to nieoceniony sprzęt – dzięki mikserom można łatwiej przygotowywać wiele potraw, między innymi różnego rodzaju smoothie, ciasta, pasty, majonez czy pianę z białek. W sklepach dostępne są różnego rodzaju urządzenia przeznaczone do miksowania – jakie z nich wybrać? Blender ręczny – praktyczny i wielofunkcyjny Jeżeli nie masz zbyt dużo miejsca w kuchni, w takim przypadku warto wybrać tani blender . Tego(...)jest do przygotowywania napojów z owoców i warzyw, ale można też mielić w nim lód i inne twarde produkty. Jest zwykle mocniejszy (posiada większy zasób mocy) od blenderów ręcznych, ale nie jest też tak wszechstronny. Poza tym, nie ma możliwości miksowania produktów w ich pojemnikach – wszystko trzeba wrzucić do kielicha. Mikser – dla wielbicieli ciast Jeżeli lubisz piec ciasta

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Drożdżówki z mlecznym budyniem, porzeczkami i migdałami 146

mlecznym, który idealnie komponował się z kwaskowatymi owocami. Przepis na ten budyń znalazłam tutaj ( klik ). Wyszło go całkiem sporo więc podaję proporcje na połowę składników. Porzeczek możecie użyć dowolnych. Ja akurat wymieszałam czarne z czerwonymi, ale możecie też dodać żółte czy wybrać tylko jeden rodzaj.  Dodam, że przepis na ciasto drożdżowe, które wykorzystałam do tych drożdżówek, już jest

My simple kitchen
JOGURTOWA BABKA Z BORÓWKAMI 203

Ciasta na jogurcie (z jogurtem? - nie wiem, która forma bardziej jest tu poprawna) są od kilku lat bardzo "modne" :-) No i wcale się nie dziwię, że zawładnęły naszymi sercami i ... podniebieniami. Są szybkie do zrobienia, nieskomplikowane, wilgotne i zawsze wychodzą :-) Możemy więc szaleć piekąc je z najróżniejszymi owocami, z kruszonką lub bez, w podłużnej formie lub okrągłej ... efekt(...)borówki i delikatnie wymieszać. Formę keksową wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do  180°C ok 45- 50min . Można zrobić wersję ciasta na blaszce, będzie wtedy niższe i posypać całość kruszonką. Jest równie smaczne

Walijskie Pichcenie
Mule z pomidorkami koktajlowymi 183

Mule z pomidorkami koktajlowymi to prawie klasyczny przepis na te niezwykle pyszne owoce morza. Być może niektórych ich wygląd nie zachęca do przygotowania tej potrawy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zielona Kwaśna TartA Agrestowa! 216

widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Agrest wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy, ciągle mieszając, do momentu aż cukier się rozpuści, agrest zmięknie i puści sok. Nie rozgotować! Sok odcedzamy, dosypujemy do niego mąkę ziemniaczaną i kisiel, dokładnie mieszamy. Dodajemy owoce. Białka ubijamy

Luźna Kuchnia
Placek węgierski babci Basi 242

owoce zamoczyć kilka godzin ( nawet całą noc ) w alkoholu. Do tego placka potrzebne nam będą drylowane wiśnie z kompotu . Na samym wstępie pokazuję zdjęcie z jajkami na grzejniku , które umieściłam po wyjęciu z lodówki ( zapomniałam wyciągnąć wcześniej ), i trochę je ogrzewam , żeby miały temperaturę pokojową , a nawet były trochę ciepłe. Przygotowuję w tym czasie produkty na ciasto i włączam

Pysznosci Babci Basi
CIASTO Z MASĄ CZEKOLADOWĄ I GRUSZKAMI 227

Ostatnio miałam mniej czasu,ale obiecuję,że się poprawię.Witam Was pysznym ciastem...biszkopt z kropelkami czekoladowymi,delikatna masa czekoladowa i gruszki w niej zatopione... Biszkopt:   6 jajek 3/4 szkl cukru 1 szkl maki 1 łyżeczka pr do pieczenia kropelki czekoladowe(200-250gr) do zapiekania lub cała czekolada  Ubić białka ze szczyptą soli,dodać żółtka,na końcu(...)cukrem,dodać owoce i gotować przez 10-15 min.Pilnować by nie były za miękkie i nie rozpadały się.Wyjąć z tej wody i ostudzić. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.Ubić śmietanę,dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.1/3 masy wyłożyć na ciasto.Na niej poukładać cząstki gruszek i przykryć pozostałą masą.Ciasto włożyć na kilka godzin

Niespełnione zdolności kulinarne
Francuskie pierożki nadziewane figami i rozmarynem 188

farszu może nieść obawę o smak, ale uspakajam jeśli zachowacie odpowiednie proporcje to wyjdzie wam coś do czego będziecie z chęcią wracać... Zatem zapraszam.  Składniki :  1 opakowanie ciasta francuskiego Nadzienie :  300 g świeżych fig (4-5 sztuk) ( u mnie mrożone) lub 450 g suszonych  100 g jasnego cukru trzcinowego #Diamant  100 ml ciemnego rumu(...)łyżki jasnego cukru trzcinowego #Diamant Wykonanie :  1. Figi mrożone umieszczamy w rondlu o grubym dnie zasypujemy cukrem dodajemy goździki oraz wlewamy rum. Całość smażymy do momentu aż owoce puszczą soki i wyraźnie ściemnieją trwa to ok. 10 minut. Mieszamy i dodajemy sok z cytryny oraz ocet balsamiczny . Wsypujemy drobno posiekane igły rozmarynu.  2.Mieszamy i gotujemy na małym

vaniliowoczekoladowa