robi moja mama. Opanowała ona do perfekcji nie tylko konsystencję ciasta ale i warkoczyk, jakim zdobi pieroga. Pierogi z komosą ryżową w rosole z kaczki Próbowałam swojego czasu nauczyć się tego fantazyjnego zdobienia jednak bezskutecznie. Farsz na pierogi może być wytrawny jak i słodki. Słodki to głównie owoce i ser biały, natomiast wytrawny robimy z mięsa, ziemniaków i sera(...)patelnię wylać łyżkę oliwy, na której podsmażyć drobno pokrojoną zieloną cebulkę. Smażyć przez minutę na małym ogniu. W miseczce wymieszać schłodzoną komosę, ser biały, cebulkę smażoną, sól oraz pieprz. Ciasto na pierogi: mąkę przesiać na stolnicę, uformować mały wianuszek w środek którego wbić jajko. Przemieszać nożem. Dolewać stopniowo letniej wody do momentu, w którym ciasto uzyska dość luźną konsystencję. Zagnieść
mecooksrobi moja mama. Opanowała ona do perfekcji nie tylko konsystencję ciasta ale i warkoczyk, jakim zdobi pieroga. Pierogi z komosą ryżową w rosole z kaczki Próbowałam swojego czasu nauczyć się tego fantazyjnego zdobienia jednak bezskutecznie. Farsz na pierogi może być wytrawny jak i słodki. Słodki to głównie owoce i ser biały, natomiast wytrawny robimy z mięsa, ziemniaków i sera(...)patelnię wylać łyżkę oliwy, na której podsmażyć drobno pokrojoną zieloną cebulkę. Smażyć przez minutę na małym ogniu. W miseczce wymieszać schłodzoną komosę, ser biały, cebulkę smażoną, sól oraz pieprz. Ciasto na pierogi: mąkę przesiać na stolnicę, uformować mały wianuszek w środek którego wbić jajko. Przemieszać nożem. Dolewać stopniowo letniej wody do momentu, w którym ciasto uzyska dość luźną konsystencję. Zagnieść
mecooksskładniki wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno stać się gładkie i nie powinno się kleić. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę by odpoczęło. farsz: 1 cebu;a, spora olej 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól 6 ziaren pieprzu 4 zirna ziela angielsiego 2 listki laurowe po 2 goździki i owoce jałowca 1 szkl. brązowej soczewicy 1 łyżeczka(...)rozgniatamy ale tak by niektóre ziarenka pozostały całe. Dodajemy cebulę i zurawine, ja zblendowałam wszystko razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy by masa ostygła. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Na każdym kółku umieszczamy trochę farszu. Zlepiamy brzegi. Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem. Smarujemy mlekiem lub olejem. Pieczemy ok 15 minut. Są świetne
Dzieje kuchennej Wiewióryciasto wszystkich intryguje. Składniki: Ciasto: paczka szpinaku 450 g (rozdrobnionego) 2,5 szklanki mąki krupczatki 1,1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 opakowania cukru wanilinowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka cytrynowa 1 śmietan fix Dodatkowo: Poza sezonem ziarenka granatu, a w sezonie owoce leśne. Przygotowanie: Nastawić piekarnik na 180 stopni(...)Galaretkę rozpuszczamy 1 szklance wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy, dodać śmietan fix i galaretkę (gęstość kisielu), zmiksować. Z ostudzonego biszkoptu odkroić górę i pokruszyć do miski. Na spód ciasta wyłożyć masę śmietanową, następnie wyłożyć na wierzch pokruszone ciasto, lekko docisnąć. Na koniec ozdobić górę ciasta ziarenkami granatu. Wstawić na około godzinę do lodówki
cooklifePrzepis na idealnie świąteczne ciasto. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu to ten należy do idealnych! :) Składniki: Bananowe brownie: 4 banany 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki mąki 100 gram czekolady deserowej 1/2 szklanki cukru pudru 2 jaja Masa makowa: 2 szklanki suchego maku litr mleka 1 szklanka bakalii: użyłam orzechów, rodzynek i żurawiny(...)mąkę. Całość dokładnie mieszam. Dodaję bakalie, kandyzowane owoce i mieszam ponownie. Odstawiam do wystudzenia. Bananowe brownie Banany miksuję z olejem i jajami. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i dodaję do mokrych składników. Na końcu dodaję mąkę i cukier. Całość dokładnie mieszam. Dno formy wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto brownie. Piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez
Mango Papajaczęści 3/4 + 1/4. 4. Większą częścią ciasta wyłóż boki i spód formy średniej wielkości (wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą/mąką) i obficie ponakłuwaj widelcem. 5. Piecz 15min. w 180*C. Mus jabłkowy: 1. Jabłka obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. 2. Owoce pokrój na mniejsze części, umieść w garnku(...)większą kontrole nad stopniem jej ubicia. Całość: 1. Na upieczony spód szarlotki wyłóż gotowy mus z kardamonem - wyrównaj. 2. Na wierzch musu wyłóż ubitą pianę. 3. Z pozostałej części ciasta odrywaj małe kawałeczki i układaj na samym wierzchu. 4. Całość piecz przez kolejne 12-15 min. w 180*C. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanajeszcze nigdy mi się nie udało. Ania zakłada strunę, a ja zabieram się za masę Masa do tortu była mocno klasyczna, czyli śmietanowa z mascarpone, z dodatkiem sporej ilości owoców. Najpierw ubiłam 700 ml śmietanki z 3 sztukami śmietan fixu, a na końcu dodałam 250 g mascarpone. Całość dokładnie zmiksowałam. Następnie Ania dorzuciła malin, borówek oraz brzoskwiń z puszki(...)gotowa. Pozostało jeszcze tylko nasączyć blaty, mieszanką syropu owocowego i alkoholu. Tutaj też wykorzystany był fajny patent Nie polewałyśmy biszkoptów łyżeczką, tylko Ania wsadziła do płynu dyfuzor i spryskiwała ciasto jak spryskiwaczem. Dzięki temu nasączenie było równomierne. Fartuszek kuchenny w roli głównej Masa maślana W między czasie Ania zabrała się za ucieranie niewielkiej ilości masy maślanej. Masa ta nie jest
Relaxtimepolecam i Wam to pyszne ciasto. Bo choć, to nie święta, to osobiście uwielbiam zapach piernika. A w połączeniu z serem… Dla mnie małe niebo na talerzu Spróbujcie i Wy. W przepisie użyłam dżemu truskawkowego Bartfan , który słodzony jest fruktozą. Jest odpowiedni dla wegetarian i wegan. Sporządzony jest z 50 g owoców na 100 g produktu(...)pszennej Na sernik: 0,5 kg sera na sernik 100 g masła 3 małe jajka (klasy M) 0,5 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto: Spód formy na ciasto (u mnie kwadratowa 24×24, może być też duża tortownica) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Jajka ubijamy z cukrem
Słodkie okruszkiowoców. Tort robi się prosto i jak na dodatek bezy, bardzo szybko - zamknęłam się w niecałej godzinie (już z pieczeniem). Tort powstał jak zwykle pod wpływem chwili i wielkiej potrzeby przygotowania tortu dla Mamy z okazji jej urodzin. Wyszedł lepiej niż się tego spodziewałam, choć tak na prawdę, sami musicie ocenić. No właśnie, co sądzicie?Składniki:Ciasto
Słodkie Przyjemnościtarce o grubych oczkach, dodać resztę składników i zagnieść ciasto jak najszybciej, żeby masło nie zaczęło topnieć pod wpływem ciepłych rąk. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 min. W międzyczasie delikatnie smarujemy foremki olejem i nagrzewamy piekarnik do 220 C. Każdą foremkę wylepiamy ciastem, na ciasto kładziemy kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ryżem, grochem lub kaszą(...)łyżkach śmietanki i odstawić do przestygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, serek mascarpone wymieszać z biała czekoladą i dodać do śmietanki. Delikatnie wymieszać i wypełnić kremem babeczki. Udekorować owocami. Do wypełnienia użyłam rosyjskiej tylki dostępnej np: na allegro TUTAJ
Anielskie wypiekiDzisiaj przygotowałam czekoladowe ciasto z awokado i fasoli czerwonej. Polecam jeść je do kawy czy mleka, ponieważ może przyklejać się do podniebienia. Mimo to według mnie jest pyszne, nie czuć w nim ani fasoli, ani awokado. Można je nawet zjeść na śniadanie - z dodatkiem mlekaczy ulubionych owoców;) Składniki na ok. 9 porcji: 1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej(...)formy. Pieczemy ok. 30-45 minut w 180 stopniach. Studzimy 15 minut w piekarniku, następnie wyciągamy i studzimy w chłodnym miejscu. Roztapiamy czekoladę w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, smarujemy ciasto i ozdabiamy
Powiedz dietom nieaprawdę liczyłam na to, że podczas ferii wypróbuję przynajmniej kilkanaście zebranych przez cały rok przepisów czy wykonam ciasta, ciasteczka, pierniczki, chlebki, kremy z książek, które podostawałam na wszelakie możliwe okazje.... Przecież to dwa tygodnie wolnych poranków, idealnych na leniwe i smaczne śniadania! I co? I będąc w Austrii, kompletnie się rozleniwiłam, przyzwyczaiłam do gotowych potraw serwowanych w cudownych knajpkach(...)nasienne, obrać i zetrzeć na dużych oczkach jabłko. Zalać nie za dużą ilością wody i zagotować z siemieniem lnianym i cynamonem. 2. Dodać pokrojonego banana i mak. 3. Kiedy owoce staną się miękkie, wsypać płatki jaglane i mieszać aż do wsiąknięcia wody. 4. Wlać białko i mieszać, aż całkowicie się nie zetnie. 5. Przełożyć do miseczki i zalać mlekiem
Pland based fillekroimy w kostkę Tak przygotowane suszone owoce zalewamy sokiem z wyciśniętej pomarańczy i odstawiamy na około 10-15 minut Mąkę migdałową mieszamy z cynamonem i gałka Białka z jajek ubijamy na sztywna pianę, na koniec dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy Dodajemy jajka do bakalii, mieszamy Na koniec wsypujemy mąkę, mieszamy Przekładamy ciasto do keksowki wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćowoce pochodzącego z Brazylii nanercza. Obecnie uprawiane są m.in. w Nigerii, Indiach, Wietnamie, Indonezji. Kształt orzechów sugeruję ich nazwę, gdyż przypomina nerkę. Same orzechy rosną na kulistych owocach, z których wystają przypominające nerkę skorupy z orzechami. Pozyskiwanie tych orzechów wymaga zachowania określonych środków ostrożności i prażenia przed łuskaniem, ponieważ ich skorupki oz wewnątrz zawierają silnie parzący olejek. Dzięki(...)kuchni wykorzystywane są głównie jako dodatek do deserów, ciast, a także jako słodką lub słona przekąskę. Orzechy brazylijskie spotkać można w puszczy amazońskiej i nietrudno się domyślić, że pochodzą z Brazylii. Orzesznica brazylijska osiąga długość nawet 50m, rosnie dziko, a same orzechy są tak naprawdę nasionami, ukrytymi w okrągłych owocach, ważących 1-2kg. Uważane
Obiad gotowy