płatków jaglanych. W połączeniu z mąką migdałową, którą bez problemu stworzycie sami w domu (wystarczy zmielić płatki migdałowe), tworzy super bazę do smacznego deseru. Środek zapiekanki wypełniamy ulubionymi owocami, mogą to być suszone lub świeże, słodkie czy lekko cierpkie, jak kto woli. Ja wybrałam świeże maliny oraz suszoną żurawinę. Dodatkowo na wierzch wcisnęłam pokrojoną w paski gruszkę, którą już(...)gorzka czekolada i jeszcze więcej płatków migdałowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zachęcam również do skorzystania z przepis na PIECZONĄ OWSIANKĘ Z BANANEM , która zapewniam powali Was smakiem. Również zapraszam na CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY JAGLANEJ , które tak na prawdę jest deserem jedno lub 2 osobowym. Wartość odżywcza 1 porcji: 490 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuPOLSKIE MŁYNY, wsypujemy do garnka, dodajemy jajka i wodę. Całość miksujemy przez 4-7 min, aż powstanie gładka konsystencja. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto pieczemy bez termoobiegu w temp. 180-190 st. C przez 30-40 min. Z upieczonego biszkopta odrywamy papier i z powrotem wkładamy go do wysokiej blaszki. Warstwa jogurtowa: Galaretki(...)owoce miksujemy blenderem na gładki mus. Powinniśmy otrzymać 5 szklanek musu. Do zmiksowanych truskawek dodajemy galaretki oraz żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Mus odstawiamy w zimne miejsce do zgęstnienia. Następnie równomiernie go rozprowadzamy na zastygniętej warstwie jogurtowej. Bita śmietana: Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy śnieżkę w proszku i miksujemy do połączenia składników. Wierzch ciasta
kulinarne odsłony paticebulką. Moja wersja leniwych jest na słodko z jagodami (ze słoika domowej roboty). PYCHA:-) W wersji na słodko można podawać je ze śmietaną posypaną cukrem lub z ulubionymi miękkimi owocami np. malinami. Ps. Do tak prostego dania kluczem są składniki najwyższej jakości Składniki (dla max. 2 osób): 250 g twarogu (najlepiej wiejskiego) 1/2 szklanki mąki pszennej(...)razem składniki: twaróg, jajko i cukier. Następnie dodać mąkę i rozpuszczone masło. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto będzie klejące. Można je na 30 min włożyć do lodówki to masło trochę stężeje, ale nie jest to konieczne. Deskę lub stolnicę mocno oprószyć mąką. Z ciasta zrobić kilka ruloników, a następnie pokroić je na 2 cm paseczki (jak na kopytka). Pokrojone kluseczki
IMPRESJA SMAKUprzepadam za pączkami. Tłusty czwartek, dla mnie, to konieczność zjedzenia pączka (najczęściej z lekka suchego), z minimalną ilością marmoladowego czegoś, o smaku niepodobnym do żadnego znanego mi owocu. Gdy słyszę reklamy hiper, diper marketów i ceny tak śmiesznie niskie za sztukę pączka, to od razu kalkuluję, co musi być w takim pączku, skoro kosztuje 36 groszy, a sklep(...)DROŻDŻOWY: 7 g drożdży w proszku 1 łyżka cukru trzcinowego 1/4 szklanka ciepłej wody Do szklanki z ciepłą wodą wsypać drożdże, cukier i dokładnie wymieszać, aż składniki się rozpuszczą. CIASTO: 1 jajko 1/4 szklanki oleju roślinnego 1/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 3/4 szklanki ciepłej wody skórka otarta z jednej pomarańczy 1 łyżeczka soli himalajskiej (bądź zwykłej) 3 łyżki cukru
gutfutciekawych dodatków. Do przygotowania deseru użyłam niezwykłego miodu. Na sklepowych półkach w Rossmanie pojawiła się własnie nowa marka Miody Suflet. Dlaczego jest niezwykła? Bo to połączenie najlepszego miodu oraz owoców lub przypraw. Wśród pięknych słoiczków znajdziecie smak malin, czarnej porzeczki, pomarańczy, cynamonu, imbiru czy wanilii. Możecie kupić je w większych słoikach 250 g lub w zestawie małych słoiczków. Miód(...)właśnie KONKURS . Zapraszam do innych moich przepisów na desery: – przepis na chałwę – ciastka brownie – jogurtowe muffiny z borówkami – ciasteczka migdałowe – jabłka w cieście – róże z ciasta francuskiego – wafle z kajmakiem – creme brulee GRUSZKI PIECZONE W MIODZIE Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: – 2 gruszki średnio-miękkie – 4 łyżeczki miodu
nietylkopasta.plrazu poruszając patelnią drugą ręką – rozprowadzić ciasto równomiernie po całej powierzchni patelni. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Obrócić na drugą stronę dopiero wtedy, gdy brzegi zaczną się kurczyć. Druga strona z reguły potrzebuje mniej czasu na usmażenie niż pierwsza. Wyłożyć na talerz. Gotowy, ciepły sos wraz z owocami układać na naleśnikach i od razu podawać. Świetnie
Moja Delicjaszybko zagniatamy. Formujemy z niego okrągły płaski placek wysokości 3cm, zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Ten czas chłodzenia sprawi, że ciasto nie będzie pękać ani się kurczyć przy pieczeniu. Czas na nadzienie. Użyłam do nadziania swoich ciastek borówek brusznic zebranych w lesie, zamrożonych. Jeśli ich nie macie, zastąpcie je czterema łyżkami stołowymi(...)gęsty dżem z widocznymi fragmentami owoców. Jeśli macie tylko borówki ze słoika, przygotowywanie nadzienia zaczynamy od podduszenia na łyżce wody jabłek z cukrem i przyprawami przez około 5 minut. Następnie dodajemy żurawinę ze słoika, całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu do odparowania płynu. Studzimy. Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C. Po schłodzeniu ciasta rozwałkowujemy je na leciutko podsypanej
Karo in the Kitchensztuk: Ciasto: 500g mąki orkiszowej (lub pszennej zwykłej lub pełnoziarnistej, ja piekłam na orkiszowej) paczka suszonych drożdży lub 20g świeżych 200g jogurtu naturalnego 1 jajko pół szklanki letniego mleka 3 łyżki ksylitolu lub więcej jeżeli wolicie słodsze wypieki (lub cukier) 3 łyżki roztopionego masła (ok. 50g) Nadzienie: 1 szklanka jagód (lub innych owoców) 1 łyżka ksylitolu 1 łyżka mąki(...)mąki, dodać jogurt, jajko i roztopione masło. Dokładnie zagnieść i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie formować bułki, do środka wkładać jagody (wziąć do ręki trochę ciasta, uformować placek, na środek nałożyć jagody, zlepić). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec około 20 minut w 180 stopniach góra-dół. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówpyszną propozycję na śniadanie. Trochę pozmieniałam przepis na amerykańskie pancake’i zastępując niektóre składniki, po które nie miałam ochoty specjalnie biec do sklepu i dorzucając nieco owoców :) Wszystko wskazuje na to, że takie kulinarne eksperymenty popłacają – przynajmniej w przypadku dzisiejszych bananowych placuszków z borówkami. Składniki: 1 szklanka mąki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy umyte i osuszone borówki. Placuszki pieczemy na niewielkiej ilości oleju (ja użyłam kokosowego). Na jeden placuszek nakładamy około 2 łyżek ciasta. Delikatnie rozprowadzamy ciasto, żeby wyrównać brzegi. Mimo, że mogą wydawać się małe, urosną jeszcze przy pieczeniu, poza tym są bardzo miękkie i puszyste, dlatego łatwiej je przewrócić, kiedy są mniejsze
Ciastkozercywyjdzie ciasto w zwykłej blaszce ok 23x33 cm lub ok 18 szt muffinek) 2 szklanki maślanki 1,5 szklanki płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych) 1/2 szkl oleju 2 jajka 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 6 łyżek cukru trzcinowego (75 g) 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 1 szkl jeżyn (można użyć innych owoców np. jabłek(...)pieczenia. Na wierzch wyłożyć jeżyny. Piec do suchego patyczka - ok 20-30 minut w 200*C (w zależności od użytej foremki i co za tym idzie wysokości ciasta - na muffinki lub płaskie ciasto wystarczy 20 minut. Inspiracja: Marta gotuje
Kto ugości moich gości?razie jest chyba jednym z najzdrowszych ciast, jakie w ogóle upiekłam. ;) Słodkie, choć bez cukru, bo lekko karmelowej słodyczy dostarczają daktyle, które niosą ze sobą cały worek wartości odżywczych, minerałów, błonnika i witamin, a nawet przeciwutleniaczy i salicylanów, które działają jak aspiryna. Być może dlatego mieszkańcy krajów arabskich nazywają te podłużne owoce chlebem życia. A oprócz daktylowo- karmelowego posmaku(...)mocno rozdrobnij. 2. Wymieszaj daktyle z mąkami, proszkiem do pieczenia i kakao. 3. Do sypkiej masy dodaj jajka i mleko- miksuj do czasu dokładnego połączenia się składników. 4. Do ciasta wmiksuj bardzo dokładnie miękkie masło. 5. Orzechy lekko posiekaj i dodaj do ciasta- wymieszaj (masa będzie bardzo gęsta). 6. Formę do pieczenia (25cm x 25cm) wyłóż papierem do pieczenia, przełóż
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCIASTO: -25 dag margaryny -3,5 szkl. mąki najlepsza pszenna -1 szkl. cukru -2 łyzeczki proszku do pieczenia -100 ml gęstej śmietany 18% -10 dag smalcu (jeśli ktoś nie ma doda margaryne) -3 łyżki kakao Wszystkie składniki połączy i zagnieśc, schłodzic na czas przygotowywania masy serowej. MASA SEROWA: -25 dag margaryny -6jaj -1szkl. cukru -1 kg sera(...)użyłam z wiaderka) -1 op. cukru waniliowego -2 op. budyniu waniliowego -owoce brzoskwin 1puszka chyba, że ktoś daje świeże to ok 0,5kg Brzoskiwnie osączyc i pokroic w kosteczkę, margarynę utrze z żółtkami oraz cukrem i cukrem waniliowym. Dodac ser (jeżeli kupiony na kg to wcześniej zmielic), wsypa budynie i dalej ucierac. Na koniec ubic na sztywno pianę
Moje Słodkie PiekiełkoKeks z czereśniami i zieloną herbatą Matcha to moja piknikowa propozycja na słodko. Dobroczynne właściwości czereśni zna każdy, należą do najbardziej wartościowych owoców, mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i wygląd, dlatego warto wykorzystać sezon na nie, który jest krótki. Matcha, zielona herbata w proszku, jest podobno najzdrowsza ze wszystkich gatunków zielonych herbat. Posiada wyjątkowe właściwości lecznicze, ogromne ilości(...)masy. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 15 minut w temperaturze 200°C, po czym zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez ok. 30 min. Gdyby wierzch ciasta za mocno się zrumienił, przykryj je folią aluminiową podczas pieczenia. Przed wyjęciem z formy pozostaw do ostygnięcia. Podawaj w temperaturze pokojowej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaKolacja to taka zapchaj dziura. Za późno na wszystko co słodkie (owoce jem tylko rano, a najpóźniej do godziny 16.00), szukam więc w lodówce np. kabanosa, serka wiejskiego, pomidora ze szczypiorkiem, sardynek w pomidorach.. :) Weekendy nie należą do najłatwiejszych, zawsze pojawiają się jakieś pokusy w postaci ciasta u teściowej, alkoholu na imprezie czy wspólnego wypadu na lody(...)dziś i twierdzę, że to jedna z lepszych rzeczy, które mogły mi się przytrafić. Słucham audiobooków albo muzyki, na którą zwykle brakuje czasu. Po drodze na straganie kupuję owoce, mam czas na przemyślenie paru spraw, które w ciągu dnia gdzieś umykają. Samochodem jadę tylko wtedy, kiedy muszę coś przewieźć. Zaczęłam trochę biegać, ale naprawdę trochę :) Maksymalnie
bistro mamaJeśli planujecie świąteczne wypieki, a brakuje Wam czasu na upieczenie tradycyjnej strucli makowej, możecie skorzystać z tego przepisu. To idealne połączenie bardzo lekkiego ciasta biszkoptowego z masą makową. Jest dość słodkie, ale czy nie takie powinny być właśnie Święta? Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie: – ciasteczka z pieczątkami – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe(...)Pozostaw do namoczenia przez 1 godzinę. Następnie zmiel mak w maszynce do mięsa z najdrobniejszymi oczkami, dwukrotnie. Do maku dodaj miód, olej, drobno posiekane orzechy i migdały oraz suszone owoce lub kandyzowaną skórkę pomarańczową. Oddziel żółtka od białek. W misce ucieraj mikserem masło oraz cukier na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku nie przerywając ucierania. Do tak przygotowanej masy
nietylkopasta.pl