Witam :) Dalej pozostajemy w klimatach owoców sezonowych - dzisiaj w roli głównej śliwka. Mini szarlotki rozeszły się w szybkim tempie z komentarzem "Pycha!", więc trzeba było zrobić coś następnego, a śliwki w kuchni kusiły :) Przejrzałam sporo przepisów, znalazłam jedynie ciasta ucierane, ale to mnie nie interesowało... W końcu wpadłam na pomysł zrobienia kruchych babeczek, wypełnionych budyniem i śliwką
Pora coś zjeśćflory bakteryjnej. Awokado jako super uniwersalny owoc Awokado to ostatnio jedno z najczęściej używanych przeze mnie składników. Jest tak uniwersalne, że smakuje wyśmienicie zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. W formie słodkiego musu jest dla mnie prawdziwym hitem, bo może być zjedzone na deser, ale może posłużyć także za krem do przełożenia ciasta- to tylko kwestia konsystencji, którą możemy(...)dowolnie kształtować. Niedługo powinien pojawić się wpis na blogu, w którym ciasto zostanie przełożone musem z awokado i banana. Na dowód, że można i że efekty tego typu eksperymentów są naprawdę dobre. Dobrodziejstwa spożywania awokado Poza smakiem i “generowaniem” kremowej konsystencji, awokado ma zresztą dużo więcej do zaoferowania. W Internecie jest mnóstwo artykułów podkreślających jego wspaniałe atrybuty
Modern Cave GirlProsty i znany przepis na ciasto czekoladowe, popularnie zwane murzynkiem. Jedyną innowacją przeze mnie wprowadzoną było użycie masła klarowanego zamiast margaryny (margarynę chyba najczęściej stosowało się do tego wypieku). Ciasto wyrosło jak szalone, dodatek proszku do pieczenia i ubita piana z białek zrobiło swoje. MurzynekPRZEPIS{standardowa keksówka o długości 30 cm}temperatura pieczenia: 180C | czas pieczenia: 55-60 minSkładniki(...)pieczenia dowolne owoce, jabłka, gruszki, wiśnie (opcj.) Przygotowanie Masło, mleko, kakao i cukry zagotować na wolnym ogniu do rozpuszcznia i połączenia składników. Chwilę ostudzić. Ubić pianę z 4 białek. Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na wolnych obrotach miksera. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto. Ciasto przelać
coolinarnastrefa.blogspot.comkońcu obie mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe zdjąć papier i pozostawić do wystudzenia. Masa jogurtowa: Jogurt przelać do dużej miski i dodać cukier. Na najmniejszych obrotach miksera delikatnie wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Żelatynę rozpuścić(...)owoce za pomocą tłuczka do ziemniaków). Odlać pół szklanki soku i rozprowadzić w niej mąkę ziemniaczaną. Zawiesinę wlać do garnka i gotować, aż nabierze konsystencji kisielu. Zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wlać do gorącej (nie wrzącej!) masy. Dokładnie ze sobą połączyć i schłodzić. Gdy masa wiśniowa zacznie tężeć wykładamy ją na masę jogurtową i ciasto
My simple kitchenGwarantuję jeszcze większy spokój sumienia nad jesienną herbatą i ciastem marchewkowym. Na początek chciałbym zacytować zacną instytucję "Royal Horticultural Society", która to w wydanej przez siebie książce "Grow your own: Kitchen Garden Year" stwierdziła, że jednym z głównych powodów dla których ludzie decydują się uprawiać własne warzywa i owoce jest potrzeba pewności, że są one uprawiane naturalnie. Jednak(...)umieszczając budki lęgowe na drzewach- oczywiście poza zasięgiem kocich pazurów. Regularne ptasie wizyty zapewnimy sobie również umieszczając w bezpiecznych miejscach pożywienie- pokruszone orzechy, nasiona czy suszone owoce. Niektóre owoce na krzewach przyciągają też wiele ptaków- u nas na przykład dużo stołuje się na kruszynie. Na koniec zaprośmy też owady. W zarośniętym miejscu w ogrodzie zamieszkają stonogi, bzygowate, złotooki
les mirabellesSkładniki na cynamonowe ciasto ze śliwkami (blaszka 25x30 lub tortownica o średnicy 28cm) 2 jajka 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki kakao 0,5 słoika dżemu, najlepiej z dużymi kawałkami owoców, idealny byłby oczywiście własnej(...)końcu dżem. Wszystko mieszamy i wykładamy na blaszkę wysmarowaną i wysypaną bułką tartą (lub wyłożoną papierem do pieczenia). Śliwki kroimy na pół i wyjmujemy pestki, układamy na cieście skórką do dołu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 45 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy już się upiekło. Gdyby ciasto było z wierzchu upieczone, a w środku surowe to przykrywamy
Rozpustne gotowaniedodatku innych słodzideł, jeśli jednak najdzie Was ochota na rozpustny posiłek, to placki zaserwujcie z czekoladą, sosem karmelowym lub kokosową bitą śmietaną. Do tego plasterki świeżych bananów lub sezonowe owoce i dzień rozpocznie się dla Was nad wyraz udanie Składniki na około 8 – 10 placuszków: 135 g miąższu bardzo dojrzałych bananów (tj. około 2 nieduże banany) 125 g jogurtu(...)ciasto nie rozlewa się samoistnie na patelni, więc należy odrobinę rozlać je przy pomocy łyżki). Smażyć na umiarkowanym ogniu, aż spód placuszków stanie się lekko brązowy, a brzegi się zetną (około 1,5 – 2 minuty). Po tym czasie placuszki przewracać na drugą stronę przy użyciu szerokiej łopatki i smażyć jeszcze przez około minutę. Gotowe placuszki serwować np. ze świeżymi owocami
Even Better FoodCytując wikipedię: "Scones to brytyjskie ciastko wywodzące się ze Szkocji, z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia, niekiedy z dodatkiem suszonych owoców (często rodzynek)". Robi się je ekspresowo i są całkowicie bezproblemowe. Z czym smakują najlepiej? Przede wszystkim najsmaczniejsze są od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe, podane z dżemem, jogurtem, miodem, a nawet i posmarowanej wyłącznie masłem(...)Składniki: (na 8 sztuk) Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 1/3 szkl cukru szczypta soli 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g rodzynek lub żurawiny (u mnie rodzynki w czekoladzie) 3/4 szkl kwaśnej śmietany 18% 1 duże jajko 4 łyżeczki miękkiego masła Dodatkowo: 2 łyżki jogurtu naturalnego do posmarowania bułeczek Przygotowanie: Ciasto: Mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia
Nastoletnie WypiekanieCiasto wygląda naprawdę realistycznie i zapewniam, że świetnie zaprezentuje się na wielkanocnym stole. Zresztą możecie je zrobić bez okazji, ponieważ przyjemnie orzeźwia oraz pysznie smakuje. Jest też bardzo delikatne i niezwykle proste w przygotowaniu! Delikatna pianka idealnie komponuje się z dodatkiem brzoskwiń i rześką galaretką. Aj... koniecznie spróbujcie! (Forma o wymiarach 21,5 x 27 cm) Masa maślankowa(...)ułożyć połówki brzoskwiń uprzednio odsączonych z syropu. Owoce delikatnie docisnąć, żeby odrobinę "wbiły się" w piankę. Całość wstawić do lodówki, aż masa całkowicie zastygnie. W międzyczasie przygotować galaretę na wierzch . Galaretkę rozmieszać w 500 ml gorącej wody i po ostudzeniu schłodzić w lodówce. Następnie lekko zastygniętą galaretkę przelać na wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawić do lodówki, aby całkowicie
Di gotujeimbirem 6) Konfitury i powidła Produkty jak z babcinej spiżarni. Tylko owoce i cukier, bez konserwantów, i sztucznych dodatków, których jest pełno w sklepowych przetworach. Nie zagęszczane są pektyną - po prostu długo się je gotuje i odparowuje wodę. Prawdziwy smak domowych konfitur. Idealny dodatek do naleśnik, tostów, ciast. W ofercie jest bogata gama smaków, a wśród nich znajdziemy m.in
Kuchnia MagdaLenyzmiksować na jednolitą masę za pomocą miksera lub blendera. Masa powinna wyjść dość gęsta. Ciasto odstawić na około 15-20 minut, by nieco odpoczęło. Po tym czasie rozgrzać patelnię, najlepiej taką do naleśników, która nie wymaga tłuszczu do smażenia. Nakładać małe porcje ciasta (u mnie po 2 łyżki masy na 1 placuszka) i smażyć je na małym ogniu, by się(...)jeszcze za wcześnie, by je obrócić i trzeba je smażyć jeszcze chwilę dłużej. Po usmażeniu przełożyć placki na talerz. Placuszki z mascarpone podawać z ulubionymi dodatkami, np. sezonowymi owocami lub dżemem. Można także polać je syropem klonowym lub miodem, a także oprószyć cukrem pudrem. Ja swoje placki podawałam z borówkami, bananami i kiwi, a na koniec polałam je delikatnie
Kulinarne PrzebojeKakaowe ciasto z brzoskwiniami, bardzo łatwe i szybkie do wykonania, wystarczy zmiksować kilka składników, na wierzchu poukładać plasterki brzoskwiń i siup do piekarnika! No tu już musi ono posiedzieć trochę dłużej niż zajmuje jego wykonanie, ale warto uzbroić się w cierpliwość, bo po upieczeniu można się cieszyć pysznym, wilgotnym, a zarazem puszystym ciachem ze słodkimi owocami, mniam :) Składniki(...)mąkę oraz cukier, dodać mleko, olej, jajko, dżem, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wszystko razem dokładnie zmiksować. Blaszkę natłuścić, obsypać bułką tartą i wlać do niego ciasto. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w średniej grubości plastry i poukładać na cieście. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez
Simply Foodśliwek, moreli, etc.) 1 duża puszka ananasa 500ml śmietany kremówki 2 śmietan-fixy 1 łyżeczka cukru waniliowego Polewa: 40g czekolady 25ml mleka Rodzynki i pozostałe owoce kandyzowane parzymy i wkładamy do słoika, razem z posiekanymi migdałami i innymi orzechami. Całość zalewamy alkoholem, szczelnie zakręcamy słój i pozostawiamy tak na co najmniej godzinę, a najlepiej przygotować(...)razem z alkoholem, który ma wsiąknąć w biszkopty oraz ananasa pokrojonego w kawałki, przy czym pozostawiamy około 2 – 3 plastry na wierzch kopy, resztę kroimy i dodajemy do środka ciasta. (Jeśli biszkopty są bardzo suche, można je skropić syropem z ananasa). Całość mieszamy, a następnie wykładamy około 1/3 na talerz lub półmisek. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan – fixami
Smakowy Rajchipsy z owoców - oczywiście z tych samodzielnie ususzonych, zwłaszcza, że nawet w okresie jesienno - zimowym możemy bez problemu ususzyć tanie i dostępne w każdym sklepie spożywczym jabłka, buraki, cukinię czy bataty. Możemy też przygotować zdrową, świeżą przekąskę w postaci nadziewanego przeróżnymi pastami selera naciowego. Będzie to zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie niż zajadanie się czekoladą czy ciastem z pobliskiej cukierni(...)stronie KupSzkło.pl Różnorodność wzorów jest ogromna :) Dziś podam Wam przepis - nadziewane łódeczki z selera naciowego serwowane w salaterce ze sklepu KupSzkło.pl Przepisy na suszone warzywa i owoce znajdziecie tutaj Składniki seler naciowy dobrze odsączony labneh (można zastąpić np. białym serem o kremowej konsystencji, serem kozim, serem gorgonzola lub innym serem pleśniowym rozgniecionym lub roztopionym
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Rolada jest bardzo smaczna i jednocześnie prosta w przygotowaniu. Galaretka daje fajny efekt wizualny. Do środka można również dodać świeże owoce, warstwę dżemu, czy ulubiony krem. Biszkopt: 3 jajka 50g cukru 3,5 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 galaretka(...)szybko zwinąć razem z ręczniczkiem (zaczynając zwijanie od krótszego boku) i odłożyć do wystudzenia. (Należy to zrobić póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony biszkopt mógłby popękać.) Po tym czasie ciasto odwinąć ze ściereczki. Wyłożyć na nie warstwę galaretki i zwinąć z taki sam sposób jak była zwinięta z ręczniczkiem - zaczynając od krótszego boku. Zwiniętą roladę schłodzić w lodówce przez minimum
Di gotuje