ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:1014/1556)

Dżem z kawałkami brzoskwiń 129

żelfixu 2:1 0,5 kg cukru Przygotowanie: Owoce umyć i sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na drobne kawałki Dalej postępować według przepisu jaki jest na torebce Żelfixu Gorącą masą owocową napełniać czyste, suche słoiczki, do pełna. Dla pewności pasteryzowałam je przez 5 min. Dżemu będę używać do przekładania ciast i nie tylko

Proste Potrawy
Powidła mandarynkowe 216

małym ogniu do rozgotowania owoców Miękkie owoce przetrzeć przez sito, wsypać cukier i gotować do momentu, aż masa zgęstnieje Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamykać dopiero po całkowitym wystudzeniu. Powidła są doskonałe z białym pieczywem oraz jako dodatek do budyniu i lodów. Można nimi także przekładać ciasta :) Ja swoich nie przecierałam przez sito. W przepisie podano

Proste Potrawy
Kakaowe naleśniki zdrowo nadziane 265

sól, kakao, cukier waniliowy i olej. Wymieszać dokładnie ciasto, wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie usmażyć naleśniki. Nadzienie serowe. Wszystkie składniki zmiksować przy użyciu blendera.  Usmażone i lekko ostudzone naleśniki przekładać masą serową, można dodać pokrojone banany, truskawki (nabyłam w jednym z supermarketów) lub inne ulubione owoce. Posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik waniliowy z malinami (bez glutenu, cukru białego) na urodzinki 166

mielona Beza na parze -3 białka -150g ksylitolu zmielonego na puder -szczypta soli Dekoracja -malinowa czekolada lub zwykła (lub biała roztopiona z proszkiem z buraka) -maliny lub inne owoce oraz dowolne ciasteczka (u nas akurat Oreo, można wybrać ulubione) SPÓD KAKAOWY 1. Kakao i mąkę kokosową wymieszać. 2. Olej kokosowy i ksylitol rozpuścić   w około 1/4 szklanki(...)rozmieszać np. widelcem i połączyć z suchymi składnikami. 4. Do takiej mieszanki dodać olej z gorącą wodą i ksylitolem i całość dobrze zagnieść, dodając gorącej wody aż do uzyskania ciasta a’la mokry piasek. 5. Ciasto ubić na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę do połowy od spodu obłożyć folią aluminiową ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. SERNIK

Candy Pandas
Mazurek kajmakowy 502

tarta z kajmakiem) to jeden z najpopularniejszych, najsłodszych i najprostszych mazurków na Wielkanoc. Warto wzbogacić go masą marcepanową, ale jeśli jej nie lubicie, mazurek bez niej będzie równie smaczny. Ciasto robi się bardzo prosto – wystarczy zagnieść składniki w malakserze. Polecam ugotować także własny kajmak – taki ma lepszy smak i jest mniej słodki, lecz możecie go zastąpić także gotową(...)marcepanowej (można pominąć) 2,5 szklanki mąki pszennej (350 g) 3 łyżki cukru pudru 1 kostka zimnego masła (200 g) 1 jajko 1 żółtko szczypta soli orzechy, migdały, suszone/kandyzowane owoce – do ozdoby listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Zaczynamy od ugotowania mleka skondensowanego. Zdejmujemy etykietę, wkładamy puszkę do garnka z wodą (puszka najlepiej jak jest

Poezja smaku
Sok z jeżyn 200

Domowy sok z jeżyn Jeżyny to cudowne, czarne owoc, które świetnie smakują jedzone prosto z krzaka, ale są także idealnym składnikiem do przygotowania dżemu, soku lub

Korniszonki
koktajl mango banan 247

*składniki: 1 dojrzałe mango 1 dojrzały banan 125 ml kefiru naturalnego lub jogurtu wykonanie: Banana i mango obieramy, z mango usuwamy pestkę. Obrane owoce wkładamy

Domowy Smak Jedzenia
Burgery z indyka nowocześnie i tradycyjnie 234

Lubię eksperymentować ze smakami. Zawsze powtarzam, że najwyżej będzie niesmaczne. Jednak częściej eksperymenty kulinarne zaskakują pozytywnie i zapisują się w rozdziale do powtórzenia. Tym razem padło

Emskie Smaki
Odchudzanie Sokami: Sok, który spala tłuszcz i zmniejsza Cellulit. 199

Sokoterapia to bardzo zdrowy, skuteczny i przyjemny sposób na redukcję cellulitu i nadwagi. Włączając do swojej diety surowe warzywa i owoce a także wodorosty morskie

IzaGotuje
Rogaliki drożdżowo- kruche 233

szklanki mąki; - 2 żółtka; - niepełna szklanka kwaśnej śmietany; - 2 łyżki cukru; - 1 opakowanie cukru wanilinowego; - 125 g margaryny; - 70 g smalcu ( ja użyłam margaryny); - 50 g drożdży; - marmolada, dżem, owoce do nadziania (wg upodobań) - cukier puder do posypania; Wykonanie: Do szklanki wbić 2 żółtka i uzupełnić do pełna śmietaną. Przelać to do miseczki, wymieszać, dodać cukier i drożdże. Wymieszać(...)zostawić, aż drożdże się rozpuszczą. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, margarynę i smalec. Posiekać do konsystencji kaszki. Dodać śmietanę z drożdżami, zamieszać łyżką, zlepić lekko zagniatając dłonią. Ciasto podzielić na 4 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po schłodzeniu wyjmować kolejno poszczególne części, rozwałkować na okrąg o średnicy 30 cm. Koło podzielić

dom-agi.pl
Jak zrobić ciasto w 15 minut 1231

razu znikało. Smakuje jak pieczone tradycyjnie odpowiedniki, a dżem sprawia, że jest wyjątkowo wilgotne. Warto trzymać w domu składniki na awaryjną sytuację! Wszak nigdy nie wiadomo… Ciasto w 15 minut (6-8 porcji): 100 g masła (pół tradycyjnej kostki) 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 3 jajka 3 łyżki dżemu np. malinowego / wiśniowego / porzeczkowego / truskawkowego 2 łyżki amaretto(...)szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej duża szczypta soli opcjonalnie: polewa - kajmak lub pół rozpuszczonej czekolady z łyżką śmietany kremówki opcjonalnie: przybranie - świeże owoce lub orzechy'; document.write(" "); Czekoladę łamiemy na kawałki, masło kroimy na mniejsze części i podgrzewamy je razem do rozpuszczenia – można w garnku – jeśli mamy płytę elektryczną (na mocy

Poezja smaku
STYLIZACJA STOŁU NA WIELKANOC I POTRÓJNIE CZEKOLADOWA BABKA WIELKANOCNA 213

proszku do pieczenia - 120 g cukru pudru - 3 łyżki śmietany 36% - 2 łyżki mleka POLEWA: - 150 g białej karmelowej czekolady - 70 g śmietanki 36% - 2 łyżki kakao - do dekoracji owoce - babkę możesz też po prostu polukrować  WYKONANIE: Żółtka oddziel od białek. Olej, żółtka, śmietanę, cukier umieść w wysokim naczyniu. Za pomocą blendera ręczna zmiksuj masę. Robimy(...)miksowaliśmy blenderem, mieszamy dokładanie, dodajemy pozostałe składniki oprócz piany z białek. Dopiero jak łądnie wymieszamy masę, wprowadzamy masę z białek, robimy to delikatnie, chcemy aby babka była puszysta. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy na złoty kolor. U mnie temp. 170 stopni C. Czas godzina i 10 minut. Grzanie: pierwsze 40 minut dół piekarnika, reszta czasu dół + termoobieg  Babkę

SMYKWKUCHNI
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 350

ciasta przełamuje się tu z kwaśnym dodatkiem cytryny i słodko-słono-kwaśno-gorzko-cierpkim smakiem jagód cytryńca.  Bo okazało się, iż cytryniec chiński (Schisandra Chinensis) to istna orgia smaków! Znany jest także pod nazwą 'Wu Wei Zi', co po chińsku znaczy 'pięć smaków'. Faktycznie, jego smak jest dość wyjątkowy - czuć nutę słodką, słoną, kwaśną, gorzką i pikantną. Okrywa owocu(...)jest słodka, miąższ kwaśny, nasiona gorzkie i cierpkie, a w miarę przechowywania owoc nabiera słonawego posmaku. Szperając w czeluściach Google odkryłam, iż cytryniec nazywany jest często jagodą wiecznej młodości. Podobno stosowany był w tradycyjnej medycynie chińskiej od czasów najwcześniejszych dynastii i niezwykle ceniony dzięki zdolności do przedłużenia zdrowego i młodego wyglądu. Chińczycy powiadają, że w ciągu

Grunt to przepis!
PUSZYSTE PLACKI BANANOWE Z CYNAMONEM 123

Mięciutkie, puszyste placki bananowe z nutą cynamonu. Idealne z płynnym masłem orzechowym i suszonymi owocami. Znakomite również na drugi dzień! Soft, fluffy banana pancakes with cinnamon. Delicious with runny peanut butter and dried fruit. Perfect on the second day, too! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na 15-16 placków): 2 banany* 50g margaryny Śniadaniowa o smaku Solonego Masła 2 jajka(...)lekko płynąca do bananów dodaj pozostałe składniki – rozpuszczoną margarynę, jajka, cukier, mąkę, proszek, mleko i szczyptę soli. dokładnie wymieszaj patelnię posmaruj tłuszczem, postaw na małym ogniu nakładaj porcje ciasta łyżką stołową, nadając plackom okrągły kształt. przykryj patelnię na 2 minuty. po tym czasie odkryj, przerzuć placki na drugą stronę i smaż jeszcze ok 1 minuty, już bez przykrywania gotowe

SandraFrej.com
Placki z selera 138

roku obiecuję sobie, że będzie inaczej – nie będę się przejadać i podjadać pomiędzy posiłkami. Spróbuję tylko po jednym kawałku każdego ciasta (u mnie piecze się zazwyczaj 3 ciasta – sernik, makowiec oraz miodownik lub piernik). I nie będę jeść słodyczy. I w efekcie wychodzi jak zwykle – kończę święta z przepełnionym brzuchem, brakiem sił i energii na cokolwiek. Czuję(...)mnie dzień oczyszczania i lżejszych posiłków. Nie mówię tutaj o głodówce, żebyśmy dobrze się zrozumieli. Po prostu ograniczam ciężkie dania, zmniejszam kaloryczność posiłków, jem więcej warzyw i owoców, a także włączam aktywność Jeśli tak jak ja szukacie pomysłów na lżejsze dania to serdecznie polecam szybkie placuszki z selera Są naprawdę mega smaczne i mega zdrowe

365 dni dookoła kuchni