Pyszna tarta z krewetkami, na żytnio pszennym cieście ze śmietanowym nadzieniem. Sprawdzi się na co dzień i od święta, podana np na kolację we dwoje. Świetnie
Dorota Smakujefigami – to prawdziwa królowa pizz. Słodkie owoce świetnie komponują się w wytrawnymi i słonymi serami. Podana z dużą ilością rukoli i rzodkiewki zamienia się w pyszny lancz. Czas przygotowania: 10 minut Pieczenie: 10 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 duże Najlepsza pizza to taka, do której ciasto leżakowało dwie doby w lodówce, w chłodzie, który hamował
Niedzielny kucharzRacuchy to danie, które pamiętam z dzieciństwa. Najlepsze robione były przez moją ciocię. Racuchy z jabłkiem Ciasto było słodkawe ale jabłka, których używała miały delikatnie kwaskowaty
mecooksDzisiaj zapraszam na letnią tartę z brzoskwiniami. Znakomita na ciepło jak i na zimno. Spróbujcie ją zrobić, no bo kiedy jak nie w sezonie cieszyć się
Tylko pyszniecałą patelnię, tylko drugą stroną łyżki lekko rozprowadzić ciasto. Wielkość tych naleśników jest mniejsza troszeczkę od śniadaniowego talerzyka. Smażyć na małym ogniu do momentu aż będzie można naleśnik przewrócić. Z drugiej strony smażyć w ten sam sposób. Naleśniki mocno urosną i staną się puszyste. Podawać naleśniki na gorąco z dowolnymi owocami, polane jogurtem i syropem klonowym. Naleśniki są pyszne
Kuchnia Pokoleńbardzo prosta w wykonaniu. Obok mazurków i ciast drożdżowych, babka z dodatkiem soku i skórki z cytryny zawsze pojawia się u mnie na wielkanocnym stole. Taką babkę cytrynową można też piec cały rok, nie tylko na święta. Wystarczy wówczas polewę cytrynową i wielkanocne cukrowe ozdoby zastąpić innymi słodkościami i owocami
AniaGotuje.plpianę z białek i delikatnie wmieszać. Ciasto wyłożyć na blat kuchenny (stolnicę) mocno obsypaną mąką i formować dość grube wałki. Spłaszczyć je lekko ręką i kroić w romby. Kłaść je na gotująca się wodę. Gotować około 3-5 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z cukrem, masłem, owocami lub np. masłem z bułką tartą. Smacznego
My sweet a lifeMąż uraczył mnie 5 kg jabłek z nadzieją, że upiekę mu szarlotkę, najlepiej najprostszą na kruchym cieście z obowiązkowo z dużą ilością cynamonu. Mi z
Cynamonowe szczęściełyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli Owoce myjemy i osuszamy. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. W 1 miseczce mieszamy suche składniki: mąki, migdały, proszek, sodę, sól i cukier. W 2 miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy mleko oraz olej. Morele kroimy w kostkę i wraz z malinami dodajemy do ciasta, bardzo delikatnie mieszając. Mokre składniki łączymy z suchymi. Papilotkami
Be Fit Be StrongPavlova to cudne, lekkie ciasto bezowe idealne na lato. Chrupiąca beza na zewnątrz i piankowe wnętrze poprawi nastrój nawet w najbardziej pochmurny i deszczowy letni dzień. Beza 6 białek 300 g cukru 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego dodatkowo 500 ml śmietany kremówki owoce Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru
Pieguskowa Kuchniajogurtowe z sezonowymi owocami. Dzisiaj - z borówkami. Polecam :-) składniki: 1 szklanka mąki 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 szklanka borówek wykonanie: Wszystkie składniki mieszam łyżką. Rozgrzewam teflonową patelnię i nakładam ciasto (jeden placek to jedna
babka w formiesię będą oka z oleju. Przed nabraniem porcji ciasta dobrze jest zamieszać łyżką całość, gdyż mąka lubi osiadać na dnie miski. Z takiej ilości składników wychodzi zwykle 8-10 średnich naleśników. Doskonale smakują polane rozpuszczonym masłem klarowanym i miodem. Dla maluchów można je podać z musem owocowym dla starszaków z owocami pokrojonymi w kawałki. Naleśniki bez nadzienia doskonale sprawdzają
Dieta bez mlekaktórej do woli można objadać się bogactwem owoców, warzyw i frutti di mare. Moje ulubione kolory są właśnie na tych zdjęciach, niebieski, biały i zielony, lubię takie klimaty. Jak wyszła cukinia? Bardzo dobrze, robiłam taką po raz pierwszy. Dodałam nieco mieszanki curry oraz obowiązkowo wodę gazowaną, która sprawia, że ciasto delikatnie urośnie w trakcie smażenia. Podobnie można
Moja smaczna kuchniaKasza jaglana zdrowa i pyszna, niedoceniana nadal choć coraz więcej jadana w domach. Można z niej wyczarować wszystko zapiekanki, koktajle, placki, naleśniki, ciasta i wiele innych
Moje Małe Czarowaniewarstwę ciasta. Smażymy do lekkiego ścięcia warstwy wierzchniej (ciasto uzyska lekko ciemny kolor). Musisz być cierpliwy, inaczej naleśniki będą się rozrywać podczas obracania. Gotowe. Smacznego! Naleśniki możemy podawać w wersji wytrawnej lub na słodko. U mnie podane z masłem orzechowym i posypane wiórkami kokosowymi ale równie dobrze sprawdzą się z owocami, konfiturą itp. Według tego przepisu możemy na patelni
Gar Zdrowia