galaretkami Śmietanowiec z galaretkami to ciasto bez pieczenia, które świetnie sprawdzi się na upalne dni Znane większości z nas i chętnie jedzone przez małych i dużych Pyszne, kolorowe ciasto, którego bazą jest śmietana, a uzupełnieniem kolorowe galaretki. Śmietanowiec z galaretkami zawsze się udaje i świetnie smakuje. U mnie to klasyk, który znika błyskawicznie. Polecam Przepis na blaszkę/naczynie(...)SKŁADNIKI: 1/2 szklanki mleka 6 łyżeczek żelatyny 400 g śmietany 18% 330 ml śmietanki 30% 5 łyżek cukru pudru 3 galaretki owocowe ( każda w innym kolorze ) owoce - borówki amerykańskie lub inne PRZYGOTOWANIE: Każdą galaretkę dokładnie rozpuścić w szklance gorącej, ale nie wrzącej wody. Wystudzić i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia, a następnie pokroić w kostkę - kilka
WSZYSTKO SMACZNEnadały ciastu cudownej wilgotności, ale bez śladu zakalca. Ciasto nas zachwyciło, bo jest proste w przygotowaniu, wygląda niezwykle efektownie, i smakuje dokładnie tak, jak sobie wyobrażałam... Idealnie jesienne. Polecam.Waniliowe ciasto z całymi gruszkamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)180 g miękkiego masła120 g cukru3 jajka1 łyżeczka kestraktu z wanilii200 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenianasiona z 1 laski(...)mlekagruszki w syropie:5 gruszek200 g cukru750 ml wody1 cytryna6 ziaren kardamonu8 goździków1 laska cynamonu (6 cm długości)1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonego imbiruNajpierw przygotować gruszki:Owoce obrać, zostawiając ogonki, wydrążyć od spodu gniazda nasienne.Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę, razem z sokiem, wodą i cukrem umieścić w garnku. Kardamon rozgnieść, laskę cynamonu połamać, dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMałeckiego, wzbogacony o domową skórkę cytrusową na którą przepis już wkrótce ;) Składniki •150 g miękkiego masła •100 g cukru •1 opakowanie cukru waniliowego •3 jajka •160 g mąki + do owoców •50 g posiekanych migdałów •180 g kandyzowanych skórek cytrynowych •1 łyżeczka proszku do pieczenia •1 łyżeczka sody •szczypta soli •100ml tłustego mleka •50 ml amaretto do posypania: •płatki migdałów(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, szczyptę soli i posiekane migdały. Skórki cytrynowe mieszamy z niewielką ilością mąki, tak aby były nią pokryte i dodajemy do reszty ciasta. Na końcu dodajemy mleko i amaretto. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy wierzch płatkami migdałów. Pieczemy w 160°C przez ok. 60 minut
Pyry na GazBezglutenowe ciasto czekoladowe przełożone czekoladą z dżemem porzeczkowym. Pachnie wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej. Czekolada idealnie łączy się smakiem z gryką. Zadowoli wymagające podniebienia. Oryginalny przepis znajdziecie w „Pyszne”, dodatku świątecznym miesięcznika Twój Styl. Składniki w temperaturze pokojowej: 170 g masła 130 g plus 250 g słodziwa: cukru, erytrolu, ksylitolu lub stewii 10 jajek, osobno żółtka i białka(...)mąki gryczanej 70 g kakao 1 łyżka cynamonu 1 łyżka kardamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru Nadzienie: 220 g dżemu porzeczkowego niesłodzonego (użyłam 100 % owoców, Łowicz) 100 g gorzkiej czekolady (użyłam 70%) 2 łyżki słodziwa 1 łyżka masła Masło ucieramy z 130 g słodziwa na puszystą masę. Stale ucierając dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy słodziwo i ubijamy
KucharzycaLubię orientalną kuchnię, jest ona dla mnie podróżą przez różne stopnie smaku. Bo czasem ostra, czasem kwaśna, a na końcu słodka. Chciałabym mieć kiedyś okazję znaleźć
Emskie SmakiOwoce i warzywa w dzisiejszych czasach (szczególnie te egzotyczne, np. jabłka kupowane w marketach) są pokryte wieloma groźnymi dla zdrowia substancjami chemicznymi. Każdy
IzaGotujegrzybów i owoców, ale trwa to o wiele dłużej.Odmierz 155 g soku. Rozpuść w nim drożdże. W pozostałej części soku rozpuść sól. W dużej misce wymieszaj dokładnie mąkę i słód. Dodaj sok z drożdżami i zaczyn, a w dalszej kolejności sok z solą. Wymieszaj składniki, aż do dokładnego ich się połączenia. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat roboczy
Grahamka, weka i kajzerkaCiasto mannowiec ze śliwkami Pyszny w smaku, a poza tym bardzo łatwy do zrobienia. Jest sezon na śliwki, więc trzeba to wykorzystać. Przepis zaczerpnięty z bloga Żródł o Składniki : Warstwa śliwkowa : 800 g śliwki węgierki 100 g masła sok z 1/2 cytryny 3/4 szkl cukru 2 opak galaretka truskawkowa 300 ml jogurtu naturalnego Warstwa z kaszy manny(...)jest 23 herbatniki kakaowe. Przygotowanie: Warstwa śliwkowa: Śliwki opłukać, osączyć, wypestkować, przełożyć do rondla, dodać masło, cukier i sok, podsmażyć na wolnym ogniu. Zdjąć rondel z ognia, zmiksować owoce blenderem, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretek, dodać jogurt, wymieszać. Warstwa z kaszy manny: Do garnka wlać mleko, dodać pozostałe składniki, ciągle mieszając, doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia, lekko
Kuchnia Danusiciasta i delikatnie mieszamy. Dolewamy mleko i dodajemy pozostałą mąkę. Dokładnie mieszamy. Bakalie siekamy i mieszamy z łyżką mąki. Dorzucamy do ciasta i ponownie delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki o długości 30cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka, przez około 1h - 1h 10min(...)sokiem z cytryny) i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Alergeny Alergeny cytrusy , jajka , mąka Świąteczny keks z bakaliami, czyli pierwsza z tegorocznych propozycji na świąteczne przysmaki. Pyszny, wypełniony suszonymi owocami aż po brzegi. Doskonały do szklanki herbaty, mleka lub kakao. [foodiepress] [hide] Świąteczny keks z bakaliami - przepis Składniki: masło - 250g cukier - 1 szklanka (200g) cukier z wanilią - 2-3 łyżki
Pogotujmy.plciasto z truskawkami i przyznaję, że wyszło przepyszne, więc możecie się wkrótce spodziewać nowego przepisu na blogu ;) Ale dziś nie o tym. Niedawno udało mi się wygrać w konkursie zestaw produktów z "półki zdrowia" i o ile większość mnie nie zaskoczyła, to jedną z ciekawostek była melasa z morwy białej. Taki miód o ciemnej barwie i odcieniu czerwieni. Owoce(...)masła klarowanego 25 g oleju kokosowego Olej kokosowy i masło klarowane podgrzać z ksylitolem, cukrem kokosowym i melasą. Gotować około 2 minuty, przestudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, jajko. Dodać płynne składniki, połączyć na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około
FitKotzdjąć wszystko z boków naczynia za pomocą kołpystki, dodać jajka wymieszać czas 1 minuta obroty 5 dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać czas 2,5 minuty, obroty 5 wylać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki piec jak wyżej, naczynia nie trzeba myć ponieważ będziecie robić krem. Wykonanie kremu – masło z cukrem utrzeć na puch. Dodać po jednym jajku(...)Możecie też zrobić ten krem czekoladowy, polecam http://kuchniapokolen.pl/tort-kakaowy-z-kremem-czekoladowym-i-wisniami/ Wykonanie kremu thermomix do naczynia miksującego dodać masło, cukier, jajka, spirytus, wymieszać czas 1,5 minuty, obroty 5 dodać owoce i wymieszać już kołpystką ja dodałam aronie w rumie są cudne, ale jak ich nie macie idealne są wiśnie w alkoholu, oczywiście tylko wiśnie przepis na aronię w rumie
Kuchnia PokoleńCiężkie, bakaliowe, pachnące cynamonem. Bardzo, bardzo długo świeże. Przepis zachwycił mnie już przy pierwszym oglądaniu książki "Jamie Oliver. Świąteczne przepisy", podaje go z małymi zmianami. Świąteczne ciasto bakaliowe 200 g masła w temperaturze pokojowej 100 g daktyli 50 g suszonych śliwek 300 g rodzynek, suszonej żurawiny, moreli i kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 jabłko 1 mandarynka(...)łyżeczce mielonego imbiru, cynamonu oraz domowej przyprawy do piernika Piekarnik nagrzewamy do 150 st.C. Blaszkę, u mnie tortownica, wykładamy papierem do pieczenia. Do malaksera wsypujemy wszystkie suszone owoce i siekamy je na grube kawałki. Przesypujemy bakalie do miski, dodajemy starte na grubych oczkach jabłko (ze skórką), skórkę oraz sok z mandarynki. Dolewamy piwo i mieszamy, odstawiamy na 15 minut
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis na tradycyjną nalewkę z wiśni wg receptury sprzed wojny Nalewki z letnich owoców to prawdziwy cud w kieliszku w czasie zimowych chłodów. Dobrze zrobiona
KorniszonkiSmażenie w ruchu (ang. stir fry) to chiński sposób gotowania, którego początki sięgają II wieku p.n.e. Techniką stir fry możemy przygotować zarówno dania azjatyckie, jak i
Cztery Fajery