Podwieczorek i kolacja Sojusznikiem wieczornych posiłków są jogurt naturalny, miód, owoce, bakalie, różnego rodzaju lekkie sałatki, chrupkie pieczywo razowe, koktajle owocowe oraz gotowane warzywa. Nie zaszkodzi także jeśli wyposażymy naszą lodówkę i spiżarnię w takie składniki jak: nasiona słonecznika, pestki dyni, jajka, brokuły (można je podać w cieście z sosem miodowo-paprykowym), czy nawet bukiet wiosennych surówek. Smacznie, kolorowo
upichconażurawiny suszonej (ja pocięłam ją na drobniej, bo miałam duże owoce) 1. Wszystkie składniki dałam do miski miksera i zmiksowałam. Przełożyłam na stolnicę i ręcznie wyrabiałam przez 15 minut :-) 2. Przełożyłam do większej miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 1 godzinę do wyrośnięcia. 3. Następnie uderzamy w ciasto pięścią, żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek. Kładziemy go na papierze
kruche babeczkistarannie mieszamy. Kruszymy 3-4 kawałki czekolady i dodajemy do ciasta. Masę rozlewamy do wcześniej przygotowanych i nasmarowanych olejem kokosowym foremek. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut, albo do czasu, aż patyczek wbity w babeczkę będzie wychodził czysty. Przygotowanie malinowej polewy: Do małego garnuszka wrzucamy owoce i sok cytrynowy, doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy przez około 5 minut
PaleoLifeciasto ma być bardziej gęste niż na naleśniki , kiedy wymieszamy ciasto a będzie za bardzo gęste dodajemy mleko sojowe i mieszamy . Patelnie rozgrzewamy z olejem kokosowym i zaczynamy smażyć nasze placuszki na złoty kolor . Jak mamy placuszki usmażone , podajemy polane miodem , bądź posypane cukrem pudrem , czy z owocami świeżymi , to już według uznania
Mój Smakwitamina C. Morwa biała której dodałam do ciasta, korzystnie wpływa na poziom cukru w naszym organizmie. Wyrównuje go, pozwala utrzymać na odpowiednim poziomie, a co za tym idzie, dłużej jesteśmy syci i nie mamy tzw napadów głodu. Firma Helio wypuściła na rynek serię suszonych owoców bez konserwantów, a więc śmiało możemy je stosować w swojej kuchni
Dieta moja pasjapoziom dobrego, pomagają na zaparcia (na biegunki używa się suszonych owoców), zawierają potas, wapń, fosfor, magnez oraz witaminy A, B1, B2, B6 PP, i C. Naleśniki wyszły pyszne, a z dodatkiem łyżeczki serka śmietankowego i oprószone cukrem pudrem to po prostu niebo w gębie :) Naleśniki z jagodami Ciasto (składniki ciasta na podstawie przepisu Asi z Kwestii Smaku
Posadzone i zjedzonepokroić na mniejsze cząstki. Połączyć płatki, siemię, pokrojone suszone owoce, posiekane migdały i cynamon. Zalać lekko podgrzanym mlekiem. Odstawić na kilka minut, żeby płatki trochę wciągnęły płyn. Roztrzepać jajko, pokroić czekoladę na mniejsze kawałki. Do płatków dodać pozostałe składniki (mąkę, jajko, czekoladę, olej kokosowy). Wymieszać. Nakładać ciasto łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i nadać
Vroblewska-fitlifełyżek mleka (może być woda) Dodatkowo (opcjonalnie): 2 łyżki owoców białej morwy (suszonych) 2 łyżki jagód goi (suszonych) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć (za pomocą dłoni). (Masa powinna być miękka, plastyczna i niezbyt krucha. W razie potrzeby należy dodać odrobinę oleju kokosowego.) Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Kuleczki spłaszczyć i ułożyć
Di gotujepizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki. Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą mi dwie pizze, tylko i wyłącznie dlatego, że ja bardzo lubię
Martyna Cooksczosnkiem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniapizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki. Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą mi dwie pizze, tylko i wyłącznie dlatego, że ja bardzo lubię
Martyna Cooksprzesadzić z zakwaszeniem. Do syropu w którym będziemy gotować owoce można wrzucić kilka goździków, ale do słoiczków już ich nie wkładać. Jeśli nie zakwasimy syropu gruszki mogą nam lekko ściemnieć. Najlepsze dopiero po kilku tygodniach od momentu przyrządzenia. Tak przyrządzone gruszki można zużyć do deserów czy ciast. Świetne są też jako przekąska tak bez okazji, gdy nas najdzie ochota
Proste PotrawyGruszki są moimi ulubionymi owocami. Smakują samotnie i w najróżniejszych kombinacjach smakowych. Często dodaję je do pieczonych mięs, których smak ciekawie podkreślają. Tym razem gruszek użyłam do przygotowania tarty. Dodatek wanilii okazał się trafiony, a tarta zniknęła w mig. Jest to ciasto dość słodkie, więc będzie idealne dla największych łasuchów :) Składniki: kruche ciasto: 15 dkg masła, 15 dkg mąki
Codzienna kuchnia niecodziennajest teflonowa to należy smażyć na dowolnym tłuszczu) wylewamy ciasto, aż do ich brzegów i wyrównujemy. Zmniejszamy ognień i smażymy. Gdy naleśnik zacznie się przypiekać przewracamy go na drugą stronę. Można także usmażyć zwykłe, okrągłe placuszki. Podajemy z jogurtem naturalnym, czekoladą i orzeszkami lub ze świeżymi owocami. Smaczenego
Chocolate Muffin BlogWaszych blogach co raz widzę piękne pierogi z letnimi owocami...taaak kusicie! ;) Aż ślinka cieknie! Niestety nigdzie nie spotkałam jeszcze przepisu na pierogi bez mąki pszennej... W końcu nie wytrzymałam i postanowiłam zaryzykować i spróbować sama przygotować takie pierogi! Spodziewałam się, że będzie to katastrofa. Że ciasto będzie się kleić, że nie będzie się dało go rozwałkować
chili & sugar