Od pewnego czasu borykamy się z przeziębieniem i zapaleniem górnych dróg oddechowych. Szukamy różnych sposób na poprawę naszej odporności, ale przede wszystkim na walkę z tymi
W kuchni Karmel-itkiZastrzyk witaminowej energii w formie owocowej sałatki na dzień dobry. Proste, smaczne i zdrowe. Czas przygotowania: 10 min.Porcja dla 3 osóbKoszt przygotowania: 15,00 złSKŁADNIKI
kulinarnyJarośnie i jest bardzo proste do przygotowania. Polecam! Składniki na zaczyn: 3 dag świeżych drożdży 8 łyżek ciepłego mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru Składniki na ciasto: 3 żółtka 0,5 kg mąki pszennej 0,5 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego 10 dag masła 0,5 szklanki mleka ekstrakt waniliowy lub ziarna ze świeżej laski wanilii otarta(...)nadzienie: 3 sztuki jabłek 10-15 sztuk świeżych śliwek 10 dag rodzynek 10 dag płatków migdałowych lub/i posiekanych orzechów laskowych 1 lub 2 ( w zależności od tego czy owoce są bardzo słodkie) łyżki brązowego lub białego cukru sok z połowy cytryny 1-2 łyżeczki cynamonu Lukier ( dla lubiących na bardzo słodko) 0,5 szklanki cukru pudru
potrawyregionalnetylko wyczuć ciasto najprostszą na świecie metodą prób i błędów. Od tego czasu dość często robię i makaron, i pierogi. Każdemu, kto uważa, że nie potrafi polecam poćwiczyć - okaże się, że strach ma wielkie oczy :) a pierogi i makaron to coś wspaniałego i prostego :)Do faszerowania pierogów można wykorzystać praktycznie wszystko. Od świeżych owoców przez twarogi, ziemniaki(...)miękkości. Połączyć z wcześniej ugotowaną kaszą - przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Ciasto na pierogi:około pół kg mąki pszennej,mąka do podsypywania ciasta podczas rozwałkowywania,1 łyżeczka soli,1 szklanka ciepłej wody.Do miski wlać wodę, wsypać sól i mąkę. Wszystko dokładnie połączyć. Można robić to od razu na stolnicy, ja jednak
Codzienna kuchnia niecodziennaprezentuję poniżej. _______________~_______________ CUP & CAKES Kawiarnia ~"~ ul. Zygmunta Auguista 3B, Gdynia Zaprasza na kawy sprowadzone z najlepszych, światowych palarni , parzone na wiele sposobów i podane w towarzystwie pysznych, domowych ciast deserów . Miejsce dedykowane jest zwłaszcza pasjonatom włoskiego stylu picia kawy , serwuje kawę znakomitej marki Ditta Artigianale stworzonej przez Francesco Sanapo z Florencji. Właściciele postanowili przywieźć trochę włoskiego klimatu nad Bałtyk(...)ofercie, czyli m.in. sernika , fondue z owocami czy panna cotty w pucharku . Porcje oczywiście delikatnie mniejsze od tych typowo serwowanych. Takie podejście bardzo mi się spodobało, bo pozwoliło skosztować typowej, na co dzień dostępnej oferty i wrócić (już po Festiwalu) po więcej! ;) Zdecydowałam się na uroczo brzmiące ciasto "Leśne Runo" , zwane także "Leśnym Mchem". Wypiek ten zachwyca
Grunt to przepis!Lubicie szarlotki? Jak dla mnie jedno z najlepszych ciast na świecie! Równie smaczny jest tylko sernik. Cóż się więc dziwić, że niezależnie od pory roku mogę go jeść na kilogramy. No dobra aż tyle to i ja nie zjem. Ale z pomocą rodziny to bardzo możliwe :) Aby urozmaicić smak tego wypieku tym razem do jabłek dodałam również sezonowe porzeczki - czarne(...)czerwone. Muszę przyznać - świetne połączenie! Dopóki jeszcze macie możliwość wykorzystywania świeżych owoców, wypróbujcie ta wersję koniecznie! Zapraszam na szarlotkę z porzeczkami."Składniki200 g masła4,5 szklanki mąki2 żółtkajajkoszklanka cukru1,5 kg jabłekłyżka cynamonuszklanka cukru1,5 szklanki czarnej/czerwonej porzeczkiSposób przygotowania:Żółtka łączymy z cukrem aby powstał nam tak zwany kogiel mogiel, dodajemy jajko i dalej mieszamy. Mąkę wysypujemy
Słodkie Przyjemnościmieszając *** *** Następnie owoce przecieramy przez gęste sito aby pozbyć się pestek *** *** W garnuszku umieszczamy kremówkę oraz miód i podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę *** *** Dokładnie mieszamy, aby czekolada w całości się rozpuściła *** *** Dodajemy maliny, mieszamy. Mus studzimy i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki aby zgęstniał *** *** W międzyczasie pieczemy mazurki: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem
Blog z Apetytemlecie dla mojego męża z okazji imienin. Możecie go zrobić z owoców mrożonych tylko wcześniej rozmroźcie je na ręczniku papierowym tak aby odciekły z wody, mogą być też owoce z kompotu, wówczas też trzeba je delikatnie przełożyć na ręcznik papierowy żeby odciekły. Tort jest nietypowy, bo zrobiony z dodatkiem majonezu. Nie jest to strasznie dziwne, bo przecież majonez(...)bardzo krótko żeby masa się nie zważyła. Wykonanie: Pierwszy blat położyć na paterę, krem podzielić na 4 części, maliny podzielić na 4 części. Po kolei układać na paterze blat ciasta, krem, maliny, następnie kolejny blat, krem i maliny… itd. Tort przechowywać w lodówce. Można podawać natychmiast lub dnia następnego. Smacznego! czekoladowy_tort_z_malinami czekoladowy_tort_z_malinami
moj przepis nawiórek kokosowych 125 g miękkiego masła (lub margaryny) 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: 2 puszki brzoskwiń (po ok. 820 g) Wykonanie: Spód: Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolitą masę. Ciastem wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 24x36 cm, a następnie nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podpieczony spód(...)Dodajemy do zmiksowanej serowej masy i delikatnie mieszamy rózgą kuchenną lub szpatułką. Na podpieczonym spodzie układamy odsączone z syropu połówki brzoskwiń zachowując ok. 1 cm odstępy między sobą. Na owoce wykładamy masę serową, wyrównujemy jej powierzchnię. Kruszonka kokosowa: Cukier ucieramy z masłem na puch, a następnie dodajemy wiórki kokosowe i ponownie miksujemy. Gdy masa zacznie przypominać grudki przerywamy ucieranie
MyCookBook.plPomysł na upieczenie tego ciasta kiełkował w mojej głowie od dawna i nareszcie nadarzyła się okazja. Zaraz po wyjęciu z piekarnika wygląda, jakby miało za chwilę popłynąć, ale wystarczy je ostudzić i nabiera ładniejszego wyglądu, choć nadal urodą nie grzeszy 😉 Ale za to jak smakuje! 😋 Smak masła miesza się w nim ze słodkimi śliwkami i karmelem. Po prostu pyszota(...)jego wykonania nie nadają się nasze węgierki, bo są zbyt miękkie. Wybierajcie duże i twarde owoce. Składniki (na ceramiczną formę o średnicy dna 22 cm): ok. 15 dużych śliwek 100 g miękkiego masła + 1 łyżka 3 łyżeczki brązowego cukru 150 g mąki orkiszowej typ 630 (może być pszenna) 100 g cukru szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka
Weekendy w domu i ogrodzierośnie zbytnio i nie jest puszyste, ale takie właśnie ma być - nieco kleiste, jakby zakalcowate i pyszne tak, że ciężko poprzestać na jednym kawałeczku. Słodycz złamałam dodatkiem letnich owoców bo ostatnie dni były tak ponure, że bardzo zatęskniłam za tymi letnimi, ciepłymi i słonecznymi. Jesień ma swoje prawa, ale kiedy przez wiele dni jest mokro, wietrznie i ponuro(...)niedźwiedź i poczekać do przyszłego roku na świeże jagódki ... Niestety, tak dobrze nie ma, ale na szczęście są mrożonki! Porcja mrożonych jagód , trochę czekolady i od razu lepiej. To ciasto robi się szybko i łatwo . Nie musicie nawet wyjmować miksera, wystarczy łyżka do wymieszania składników więc do dzieła. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaciast w Polsce. Z racji tego, próbowałyśmy już całe mnóstwo sernikowych wariacji, ale zwykle coś było z nim nie tak - a to, za bardzo zbity (taki... babciny), a to za bardzo puszysty (coś bardziej jak budyniowa pianka z odrobiną sera). Za nasze serca chwycił dopiero sernik z brzoskwiniami - poezja (przepis niebawem). I tak, zauroczona połączeniem sera i owoców zaczęłyśmy(...)zagęszczenia i nadania kremowego smaku,- pół śmietany 30%- Maliny 1 litr,- można dodać odrobinę jeżyn,- trochę cukru żelującego (była za rzadkie -taki ser tym razem - i potrzebowało "związania")Ciasto bezglutenowe: - przepis, składniki, wykonanie - tutaj!WYKONANIE:1. Masło ucieramy z cukrem (+ wanilinowy) na biały puch. Stopniowo dodajemy ser, cały czas mieszając, ale nie napowietrzając masy zbytnio. Budynie mieszamy ze śmietaną
Wypisz WymalujC zy tylko ja słyszałam pocieszające twierdzenie, że lato późno się zaczęło, dlatego będzie dłużej trwać? Muszę znaleźć tego kogoś, kto tak twierdził. Mam
Pland based filleJestem ogromną fanką soków owocowych przygotowywanych samodzielnie. Jest on bez konserwantów i sztucznych barwników. Wiem co piję. Jest to moja witaminoza, pomimo że mam świadomość, że
Emskie Smaki