morele, całość zmiksuj na gładką masę. Przełóż do miski dodaj pozostałe składniki, całość zagnieć, ciasto trochę się klei do rąk takie ma być. Wstaw na 1 godzinę do lodówki. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 2 części, z każdej otrzymasz blaszkę pierniczków. Ciasto zagniatamy w dłoniach i rolujemy na gruby duży wałek, odkrawamy równe części nożem - jak kopytka(...)minut w temp. 180 stopni C. Gotowe pierniczki możesz polukrować, polać czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. Szybki lukier 3/4 szklanki cukru pudru i sok z 1/2 cytryny. Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, 50 g śmietanki, całość rozpuść w kąpieli wodnej (miska nad rondelkiem z wrzątkiem), czekoladą polej pierniczki. Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce, najlepiej ze skórką
SMYKWKUCHNIteż łatwa droga nie była.... Najpierw, przez długi czas były naleśniki suche, bez żadnego nadzienia lub sosu. Teraz już mogę je posmarować dżemem... albo urozmaicić je przez dodanie kakao. Naleśniki czekoladowe Składniki: Naleśniki: 1) 140 g mąki pszennej 2) 320 g mleka 3) 2 jajka(...)borówki 5) dowolny dżem Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na naleśniki wkładamy do miski i miksujemy do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny. 2. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy miód oraz śmietanę i wszystko mieszamy do połączenia składników
Na kulinarnym poligonieCzekoladowy dutch baby to kakaowa wersja klasycznego pieczonego naleśnika . Ten tradycyjny bardzo nam posmakował, ale postanowiłam go nieco urozmaicić i dodać właśnie kakao. Powiem Wam, że wyszło bardzo pysznie. Ta druga wersja też na stałe wejdzie do naszego menu. To idealna propozycja na śniadanie, przekąskę czy deser. Czekoladowy dutch baby - pieczony naleśnik Czekoladowy dutch baby - pieczony naleśnik Czas przygotowania(...)waniliowego Dodatkowo: ulubione owoce cukier puder 2 łyżki greckiego jogurtu Wykonanie: W misce miksujemy wszystkie składniki na naleśnik, oprócz masła. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto odstawimy na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza wraz z żeliwną patelnią. Gdy się nagrzeje, na patelni kładziemy masło i rozpuszczamy je, smarując też boki naczynia. Wlewamy ciasto
Kulinarne przygody GatityBanalnie proste i szybkie w wykonaniu, mięciutkie i bardzo czekoladowe. Użyłam gorzką czekoladę można oczywiście dodać mleczną. Z przepisu wychodzi 12 babeczek. Składniki: 2 całe jaja 3 łyżki oleju 150ml mleka 200g mąki 100g cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 100g czekolady Jaja, mleko, olej wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać sypkie składniki(...)Stopniowo dodawać do płynnej masy sypkie składniki. Wymieszać, tylko do połączenia składników. nie męczyć ciasta :). Na koniec dodać pokrojoną w mniejsze kawałeczki czekoladę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25 minut. Może polubisz mnie na Facebook? https://www.facebook.com/kochamczekoladeAK/ będzie mi bardzo miło. Dziękuję i życzę smacznego
Kocham Czekoladęsłodkiej, ale chodzi za mną wersja wytrawna. Już myślę co tam dobrego mogłabym na nim położyć? 😊 Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także przepisy na: Naleśniki z konfitura pomarańczową Czekoladowe naleśniki Szpinakowe naleśniki Dutch baby - pieczony naleśnik Dutch baby - pieczony naleśnik Czas przygotowania: 45 minut Proporcje na patelnię o średnicy 27 cm Składniki: 1 kopiasta łyżka masła 2 jajka(...)szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Dodatkowo: ulubione owoce cukier puder Wykonanie: W misce miksujemy wszystkie składniki na naleśnik, oprócz masła. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto odstawimy na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza wraz z żeliwną patelnią. Gdy się nagrzeje, na patelni kładziemy masło i rozpuszczamy je, smarując też boki naczynia. Wlewamy ciasto
Kulinarne przygody Gatityczęść ciasta, ponownie wkładam do lodówki i piekę pierniczki na drugi dzień, ale możecie to zrobić od razu. Trzy części ciasta cienko rozwałkować na prostokąt. Każdą część ciasta pieczemy osobno w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni około 15-20 minut. Upieczone blaty pierników zostawiamy do przestudzenia. Przestudzone blaty przełożyć powidłami. Jeśli powidła są bardzo gęste(...)Przełożony piernik przykryć i docisnąć czymś ciężkim. Zostawić na 5-7 dni w chłodnym miejscu. Dzień lub dwa, przed świętami, piernik przekroić w załóż na pół i udekorować polewą czekoladową lub lukrem. Ja robię z polewą czekoladową
Agusiowe smakołykizostało coś w domu, siadamy w towarzystwie z kawą i smakujemy! Polecam dziś taki relaks Pączki czekoladowe Pączki serowe na serku homogenizowanym czekoladowym SKŁADNIKI: 3 jajka 300 g serka czekoladowego homogenizowanego Rolmiecz łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie cukru z wanilią olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Jajka ubijam mikserem z cukrem waniliowym, gdy się połączą(...)powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta. Miksuję do połączenia. W szerokim garnku rozgrzewam olej – tak na wysokość 4- 6 cm. Sprawdzam małym kawałeczkiem ciasta czy olej jest wystarczająco gorący – jeśli skwierczy to zaczynam smażenie. Jeśli nie, czekam jeszcze chwilę z testem. Pączki będą chłonęły zimny olej. Łyżką nabieram porcje ciasta i zsuwam drugą prosto
Zasmakuj Kuchnidrugą stronę i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Po usmażeniu przekładamy ciasto na papierowy ręcznik i zaczynając od dołu rolujemy w kształt rożka. Trzeba to zrobić szybko, gdyż ciasto po zdjęciu z patelni błyskawicznie twardnieje. Jeśli na dole został nam otwór można ścisnąć palcami końcówkę rożka i przytrzymać, aż nie stwardnieje. Rożki najlepiej przytrzymać chwilę zawinięte w ręcznik papierowy(...)następnie można je wstawiać do wysokich szklanek do wystygnięcia. Szklanka powinna zabezpieczyć je przed rozwinięciem się. Do wafelków można przygotować także domowe lody bez mleka: Lody truskawkowo-bananowe Lody czekoladowe Lody arbuzowe
Dieta bez mlekaPyszna babka dla każdego, bo jest zarówno czekoladowa jak i waniliowa. -- Skład: 2 szklanki mąki, 1 szklanka oleju, 1 szklanka mleka, 1 szklanka cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, aromat waniliowy, 4 jajka, 2-3 łyżki kakao, masło do posmarowania formy. Cukry i jajka ubijamy w mikserze 2-3 minuty, potem dodajemy olej i mleko... kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy(...)mąkę z proszkiem i ubijamy jeszcze 2 minuty. Potem odlewamy część ubitego ciasta, a pozostałe mieszamy dalej dodając kakao. Jak masa będzie za gęsta po wsypaniu kakao, to dodajemy kapkę mleka. Smarujemy formę masłem i nalewamy przygotowane ciasto... wg uznania, które najpierw białe czy czarne ... Pieczemy w 175 st. C / 25 minut i potem
chleba naszegoszkl wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru Masa nutellowa: 500 ml śmietanki 30 % 2 śmietan-fixy 250 g mascarpone 400 g nutelli lub innego kremu czekoladowego Dodatkowo: 2 mleczne czekolady na polewę * jajka niespodzianki ciasteczka oreo ulubione dziecięce czekoladki Biszkopt: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywną(...)jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wylać biszkopt. Ciasto piec ok 30 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekroić na 3 blaty. Masa nutellowa: zimną śmietankę ubić ze śmietan-fixami na puch. Nadal ucierając dodawać
Smakołyki Asipyszności. O tym kremie napisze osobny post :) Składniki: 2 jabłka 1 gruszka garść mrożonych malin garść mrożonych jagód truskawki garść musli miód odrobina masła płatki migdałów Składniki na kruche ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g masła, w temperaturze pokojowej 100 g drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier oraz cukier wanilinowy(...)odstawić. Wykonanie: Owoce umyć, osuszyć, obrać, pokroić w kostkę. Umieścić w ramekinach (kokilkach), dodać po odrobinie masła, polać miodem, obsypać musli. Ja dodatkowo dołożyłam po jednej łyżeczce czekoladowego kremu GANACHE. Przygotowaną wcześniej kruszonkę wykładamy na owoce. Posypujemy migdałami. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia się kruszonki, ok. 25-30 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra
Fiołkowe TalerzeMoich muffinów nie nazwałam czekoladowych, bo czekolada jest obecna w kawałeczkach. Dzięki temu muffiny są piegowate w środku, a jedząc je napotkacie na pyszne kawałki czekolady w całości. To pyszny efekt. Aby wzbogacić smak moich muffinów dodałam do nich skórkę z pomarańczy oraz kawałek pomarańczy na wierzch. To da także ładny efekt wizualny. Zapraszam Was także na kilka przepisów(...)inne muffiny: – muffiny z borówkami – muffiny ananasowe – róże z ciasta francuskiego – muffiny dyniowe z figami – muffiny z nutellą – muffiny piernikowe MUFFINY z czekoladą i pomarańczą Ilość porcji: 12 muffinek Przygotowanie: 40 minut Składniki: – 150 g masła – 150 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) – 2 pomarańcze – 300 g mąki pszennej
nietylkopasta.plBanalnie proste i szybkie w wykonaniu, mięciutkie i bardzo czekoladowe. Użyłam gorzką czekoladę można oczywiście dodać mleczną. Z przepisu wychodzi 12 babeczek. Składniki: 2 całe jaja 3 łyżki oleju 150ml mleka 200g mąki 100g cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 100g czekolady Jaja, mleko, olej wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać sypkie składniki(...)Stopniowo dodawać do płynnej masy sypkie składniki. Wymieszać, tylko do połączenia składników. nie męczyć ciasta :). Na koniec dodać pokrojoną w mniejsze kawałeczki czekoladę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25 minut. Może polubisz mnie na Facebook? https://www.facebook.com/kochamczekoladeAK/ będzie mi bardzo miło. Dziękuję i życzę smacznego
Kocham Czekoladęfrancuskiego ok 330 g 150 g orzechów laskowych szczypta soli 50 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki kremówki 36% 2 banany (ok. 200g) 1 jajko Wykonanie : 1. Ciasto francuskie rozwałkować i podzielić na 12 równych części. 2. Orzechy uprażyć i zdjąć skórkę. Jeszcze ciepłe przełożyć do misy blendera wraz z odrobiną śmietanki kremówki oraz szczyptą soli. Zmielić(...)Skropić sokiem z cytryny. 4. Do masy orzechowej dodajemy startą na wiórki gorzką czekoladę. Wymieszać dokładnie. 5. Na środek każdego kwadratu wykładamy łyżkę masy orzechowo-czekoladowej i na niej układamy plasterek banana. Składamy każdy kwadrat po przekątnej tak by powstał trójkąt. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Pieczemy w temperaturze
vaniliowoczekoladowałyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia garść żurawiny garść pestek słonecznika garść orzechów włoskich garść pestek dyni 2 łyżki sezamu 50g posiekanej gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych Jeśli daktyle są mocno suche, twarde, należy zalać je gorącą wodą i pozostawić na ok 15 minut, następnie wodę zlać. Masło z miodem podgrzać do rozpuszczenia. dodać pokrojone daktyle, zmiksować blenderem(...)masy daktylowej dodać jajko, wymieszać. Wsypać obie mąki z proszkiem i kakao, wymieszać. Orzechy i żurawinę posiekać. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Wszystkie bakalie i czekoladę wsypać do ciasta, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać i układać na blasze. Piec ok 12 minut w temp. 170stC. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, po wystudzeniu stają się bardziej
Obiad gotowy