Cześć Kochani, zapraszam Was dziś na pyszny i łatwy do zrobienia deser w pucharkach. Jest to deser warstwowy z malinami w galaretce, budyniem czekoladowym, granolą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż wszystko się połączy. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie to należy dodać odrobinę więcej mąki. Następnie na niewielkiem ilości oleju smażymy placuszki na złoty kolor. Placuszki nakładamy na patelnię przy pomocy łyżki. Przepis na: Śniadaniowe placuszki Tak usmażone racuchy możemy podać zarówno z polewą czekoladową, cukrem pudrem, albo owocami i syropem klonowym. Smacznego! Artykuł Placuszki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!użytej blaszki piernik wyjdzie wyższy bądź niższy. Ja użyłam formy 27×37 cm marki Florina. Forma do pieczenia Florina sprawdza się idealnie w przypadku pierników i klasycznych ciast kruchych. Ciasto do niej się nie lepi, można je pokroić na idealne kawałki. Polecam. Florina to marka godna polecenia. Garnki florina, formy i najróżniejsze akcesoria florina kupuje się raz i służą(...)pieczenia Florina 27×37 cm. Masę wylewamy do formy. Ciasto wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Piernik pieczemy około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Piernik studzimy i polewamy polewą czekoladową. Gdy polewa zastygnie bananowy piernik kroimy na kawałki i podajemy
Słodkie okruszkiPyszny, kremowy, rozpływający się w ustach i iście halloweenowy tofurnik czekoladowy z musem wiśniowym i chilli to pozycja, która musicie wypróbować. To chyba moja ulubiona wersja
FlymetothespoonPyszny, kremowy, rozpływający się w ustach i iście halloweenowy tofurnik czekoladowy z musem wiśniowym i chilli to pozycja, która musicie wypróbować. To chyba moja ulubiona wersja
FlymetothespoonBabki nie należą do moich ulubionych ciast, właściwie piekę je wyłącznie w okresie okołoświątecznym, by tradycji stało się zadość. Dzisiaj polecam wersję z mąki orkiszowej, dlatego może nie jest tak puszysta jak ta upieczona ze zwykłej mąki pszennej tortowej, ale na pewno dużo zdrowsza. Polewa czekoladowa nie tylko dodaje smaku, ale zapewnia większą wilgotność i babka dłużej zachowuje świeżość
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kruche ciasto: * 100 g mąki pszennej * 50 g masła * 1 żółtko * pół łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce. Dłonią zagnieść kruche ciasto. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Spód blachy wylepić ciastem, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 160'C, podpiec kruche ciasto około 10 minut. W między czasie(...)rozpuszczone, przestudzone masło, wymieszać mikserem do połączenia składników. Na końcu dodać całe jajka, pozostałe białko z kruchego ciasta i wsypać proszek budyniowy. Mieszać mikserem na najmniejszych obrotach do czasu aż składniki się połączą. Masę serową wylać na podpieczone kruche ciasto, wyrównać wierzch. Sernik wstawić do piekarnika i piec około 45-50 minut w 160'C. Upieczony sernik pozostawić
Zrób to smaczniePrzyznam się bez bicia że uwielbiam czekoladę, jednak najczęściej i tak wybieram gorzką gdyż po prostu bardziej mi smakuje bo jest bardziej hmm czekoladowa ? Więc dzisiaj
Do Garów!Czy Wielkanoc kojarzy Wam się z marcepanem? W moim przypadku jest to powracające każdego roku wspomnienie z dzieciństwa. W ramach upominku dzieciaki dostawały czekoladowe jajeczka, króliczki
Słodki sentymentłyżeczki proszku do pieczenia – opcjonalnie migdały i krople czekoladowe do dekoracji Gruszkę wyszorować, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. W misce rozbełtać jajka ze słodzidłem, dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać gruszkę i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, posmarować ulubionym tłuszczem, przelać ciasto na patelnię i wyrównać. Smażyć na małym ogniu pod pokrywką
Smaki Arminełyżki mąki ziemniaczanej 100g masła 100g herbatników + 100g wafelków czekoladowych, starta czekolada do posypania Herbatniki i wafelki kruszymy na pył. Masło rozpuszczamy, dodajemy pokruszone herbatniki i dokładnie mieszamy. Herbatnikami wyklejamy tortownicę. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej zostawiamy by posmarować nią gotowe ciasto). Masę przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około
Kocham CzekoladęWafle a’la Knoppers w smaku bardzo przypominają znane nam batoniki :). Całość komponuje się wyśmienicie, biała masa z mlekiem w proszku i masa czekoladowa z
Blog kulinarny S9.PLPraliny na mleku w proszku to świetny i szybki deser do złapania w rękę na raz. To wariacja na temat bloku czekoladowego lub wafli z mlekiem
Słodki sentymentgłówną atrakcję stanowią tutaj orzechy pecan zatopione w polewie czekoladowej. Jeśli keto pecan pie przypadło Wam do gustu, to te ciasteczka na pewno też będą Wam smakować. Keto ciasteczka kakaowe to szybki wypiek, idealny do podjęcia gości Niektórych z Was pewnie dziwi fakt, że po tych wszystkich świątecznych ciastach pojawia się u mnie kolejny przepis na słodki wypiek. Jednak czas
Modern Cave GirlPraliny na mleku w proszku to świetny i szybki deser do złapania w rękę na raz. To wariacja na temat bloku czekoladowego lub wafli z mlekiem
Słodki sentymentTen sernik, to zdecydowanie jeden z największych faworytów na mojej stronie. Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem orzechów laskowych, z delikatną masą serową z dodatkiem białej
Świat CiastaCzy Wielkanoc kojarzy Wam się z marcepanem? W moim przypadku jest to powracające każdego roku wspomnienie z dzieciństwa. W ramach upominku dzieciaki dostawały czekoladowe jajeczka, króliczki
Słodki sentymentNie wiem jak wam ale mi lato kojarzy się z owocami. Ten sernik powstał z przepysznych ogrodowych malin które sama nazbierałam. Na biszkoptowym czekoladowym spodzie z
wesoła kuchniaDziś będzie kolorowo i smacznie;) Tort m&m's wykonałam na zamówienie dla pewnej bardzo młodej osóbki- miał być kolorowy, elegancki no
Domowe ciastaskładniki się połączą. Masę serową wylać na podpieczone kruche ciasto, wyrównać wierzch. Sernik wstawić do piekarnika i piec około 45-50 minut w 160'C. Upieczony sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku i studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wierzch sernika można posmarować dowolnie, według upodobań. Może być to polewa czekoladowa, masa krówkowa, lukier z cukru pudru, biała czekolada rozpuszczona
Zrób to smacznieprzesiane suche składniki. Mieszamy szpatułka. Na końcu dodajemy powidła, mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki ok. 23-24cm średnicy (ja dodatkowo jeszcze oprószam kaszą manną). Pieczemy ok. 45 min. w 160 st. C, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i dowolnie dekorujemy (cukrem pudrem lub polewą czekoladową lub lukrem) (inspiracja z przepisu kuchnia lidla.pl
Domowy Smak JedzeniaPrzepis na to cudo znalazłam u Diany i zauroczyło mnie ale był mały problem, przynajmniej u mnie: nigdzie nie mogłam zakupić tych cudnych czekoladowego koloru herbatników
Moje Małe Czarowaniemieć identyczną temperaturę. Polecam! Na około 24 sztuk babeczek: Składniki: Ciasto: 3 duże jajka 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki oleju 1,5 szklanki mleka 1 szklanka cukru ½ pomarańczy ½ łyżeczki pomarańczowego ekstraktu szczypta soli Dodatkowo: 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej Dowolna polewa czekoladowa-u mnie o smaku pomarańczy Przygotowanie: Z pomarańczy zetrzeć skórkę
Wanilia i Kardamonkaszą manną i malinami. Mój mąż jest zachwycony tym ciastem. Składniki : Mus malinowy : 620 gr malin + 15 szt do środka 2 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 330 ml jogurt naturalny Kasza manna : masło - 100 g kasza manna - 0,5 szkl mleko - 1/2 l cukier - 2/3 szkl Dodatkowo: polewa czekoladowa migdały płatki do posypania herbatniki - 300 g Przygotowanie : Mus malinowy
Kuchnia Danusikratkę i ostudź całkowicie. ALBO: zrób kulki z surowego ciasta, zamroź i przełóż do pojemnika, lub torebki foliowej; kiedy masz ochotę na świeżo upieczone ciasteczka wrzuć je do nagrzanego piekarnika, postępujac jak powyżej, ale dodajac 1 minutę do czasu pieczenia; zastap 2 łyżki maki kakao - powstana ciasteczka podwójnie czekoladowe; wersja wegańska - użyj bezmlecznej margaryny i czekolady; dla urozmaicenia dodaj posiekanej
Lejdi of the houseDodatkowo: 100g mieszanki keksowej (u mnie Helio ) Opcjonalnie: lukier/polewa czekoladowa W pierwszej misce należy wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, mleko oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu do ciasta wmieszać mieszankę keksową. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami
Di gotujemieszamy szpatułką. Blachę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na około 25 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Babeczki delikatnie wydrążamy od góry (ja robiłam to małą łyżeczką). W powstały otwór nakładamy dżem. W między czasie chłodną masę czekoladową umieszczamy w misce miksera i ubijamy na krem. Nakładamy do rękawa
Kolizje SmakówProfiterole to malutkie ptysie wypełnione dowolnym kremem. Nadzienie może być słodkie lub wytrawne. Moje są z kremem pâtissière wymieszanym z bita śmietaną i polane sosem czekoladowym
Oryginalny smakjakiś czas mam ochotę właśnie na takie ciasto ostatnio zainspirowałam się serniczkiem z dodatkiem dyni Pobiegłam do sklepu, kupiłam składniki i raz, dwa, trzy serniczek gotowy Oj jaki on dobry Polecam przepis bo to prawdziwa „petarda” dobrego smaku Składniki /średnica 24 cm: – ok. 270-300g czekoladowych kruchych ciasteczek – 250 g mascarpone – 1 kg zmielonego
I LOVE LIFEPróbowaliście już tarty z awokado? Smakując ją nigdy nie zgadli byście, że jest tam ten zielony owoc, bo smakuje bardzo kremowo-czekoladowo A któż nie lubi
Lamarida.plpropozycja jest specjalnie dla Was! Spód to suflet czekoladowy a wierzch to bogaty mus cytrynowy. Ozdobiony karmelizowanymi cytrusami. Jak karmelizować cytrusy znajdziecie tu- w tym poście Przepis pochodzi z Moje wypieki Zacznijcie od sufletowego spodu. Przygotujcie tortownicę o średnicy 21-22cm (użyłam wiekszej-26cm-i ciasto jest dużo niższe niż powinno) 4 duże jaja (osobno
Piekarz-Kucharz-GarkotłukMoje wspomnienie z dzieciństwa. Leniwe kluski czekoladowe to doskonała propozycja dla niejadka. Składniki 250 g sera ricotta ok. 3/4 szkl mąki 2 łyżki czekolady w proszku 1 jajko Ser ricotta przekładamy na stolnicę lub do miski. Dodajemy jajko, czekoladę w proszku i część mąki. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne dodajemy więcej mąki. Mokrymi rękami formujemy kulki. Gotujemy
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySkładniki olej, 1 szkl napój gazowany, 1 szkl cukier, 1 szkl mąka pszenna, 4 szkl cukier waniliowy, 1 opak proszek do pieczenia, 1 opak czekoladowa posypka
Gotowanie moimi oczamikakao czyli bogactwo magnezu, chromu, żelaza oraz cynku. Tłuszcz w cieście stanowi jedynie masło orzechowe oraz serek mascarpone a nie masło czy olej. Bardzo zachęcam wszystkich do korzystania z przepisu i pieczenia takiego sernika zamiast zwykłego z lukrem i kruchym spodzie. Wyjdzie nam to na zdrowie. Składniki na masę czekoladową: szklanka kaszy pęczak łyżeczka kurkumy 4 łyżki stewii pół szklanki
wysmienityTylko 3 składniki wystarczą, by zrobić szybkie ciasto na rogaliki. Szukacie czegoś do kawy na dzisiejsze popołudnie? Może będą to właśnie rogaliki trzyskładnikowe? :) Przepis na nie znalazłam na jednej z grup na FB – tam są naprawdę wielkim hitem ostatnich czasów ;) Możecie nadziewać je dowolnie – kremem orzechowym, czekoladowym […] The post Rogaliki 3 składnikowe appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeMasę serową wyłożyć na masę kakaową. Ciasto można lekko przemieszać widelcem, tak powstaną większe wzory. Pieczenie: Piec ok godzinę (bez termoobiegu) w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wystudzić. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem polać polewą czekoladową i można posypać wiórkami. Po ostudzeniu drugiego
Z notatnikaananasa Potrawy do szybkiego przygotowania Zupa grzybowa Suszone grzyby w cieście piwnym Łosoś z pieca Pieczony łosoś w posypce z curry Najlepsze śledzie z cebulą Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka z ananasem Sałatka lwowska Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka z paluszków krabowych Muffiny piernikowe Muffiny z nutellą Muffiny czekoladowe Palmiery z cynamonem
Codziennik Kuchennykrem: 3 żółtka- jajka przed rozbiciem sparzone, 200 ml śmietany kremówki, 60 gram cukru, 500 gram serka mascarpone, 500 g czarnej porzeczki, spód orzechowo-czekoladowy: 90
królestwo garówjest łatwe i szybkie. Proponujemy podawać je z lodami, sosem czekoladowym i bitą śmietaną. W ten łatwy i prosty sposób przygotujemy pyszny deser. Truskawki można grillować bezpośrednio na ruszcie, mogą być również grillowane na szaszłykach. Mogą być podawane jako jeden ze składników grillowanej sałatki lub podawane z deserami i ciastami. Jak grillować truskawki? Metoda #1. Za pomocą tej metody truskawki
naRuszciełyżki mąki ziemniaczanej 100g masła 100g herbatników + 100g wafelków czekoladowych, starta czekolada do posypania Herbatniki i wafelki kruszymy na pył. Masło rozpuszczamy, dodajemy pokruszone herbatniki i dokładnie mieszamy. Herbatnikami wyklejamy tortownicę. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej zostawiamy by posmarować nią gotowe ciasto). Masę przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około
Kocham Czekoladęwcze sne wyjęcie z tortownicy może sprawić, że ciasto straci kszta łt. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Babka z marcepanem i polewą krówkową SMACZNE PRZEPISY - Babka pomarańczowa MOŻE COŚ ZJEMY - Babeczki Kinder Bueno RÓŻOWA KUCHNIA - Babka Wielkanocna o smaku cytrynowym ESMERALDA ZE SMAKIEM -Babka czekoladowa ze zsiadłym mlekiem KUCHNIA I PODRÓŻE - Kruche babeczki
Grunt to przepis!robiłam babeczki na urodziny syna… z gotowego ciasta, z pudełka… w dodatku bezglutenowe… Wyszły paskudne i nie nadawały się do niczego. Pomyślałam wtedy… nigdy więcej. Jednak, jak już wspominałam… chodziło za mną coś słodkiego i najwyraźniej musiało, musiało przybrać postać babeczek.… Continue Post Bezglutenowe babeczki czekoladowo-bananowe ze śliwkową nutą pojawił się poraz pierwszy
Krzywa ProstaCo zrobić, żeby deser smakował obłędnie? Dodać do niego czekoladę! Jeśli też tak uważacie mam dla Was wspaniały przepis na sos czekoladowy, idealny
Rozpustne gotowanieciasto jest zbyt gęste ilość mleka można zwiększyć. Ciasto wyłożyć do papilotek i piec około 20 minut w temperaturze 200ºC, do tzw. suchego patyczka. Z przepisu wyjdzie ok. 12 babeczek. Składniki na polewę i dekorację: 150-200g gorzkiej czekolady 50g masła 2 łyżeczki kawy espresso (proszku) czekoladowe ziarenka kawy - do ozdoby Wykonanie polewy i dekoracji: Wszystkie składniki roztopić
Mania Wypiekaniaporcja/ ~40g mąki pszennej razowej ~10g kakao ~20g odżywki białkowej czekoladowej ~jajko ~ok.80g jogurtu naturalnego ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta sody + szczypta soli ~stevia/cukier/etc Rozgrzać gofrownicę. Wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę, sól, coś do posłodzenia, jajko i jogurt. Dodać odżywkę i ponownie wymieszać. Gofrownicę spryskać olejem, wylewać porcje ciasta i piec gofry, u mnie ok. 7-8 minut jeden
breakfast of dreamsłyżka budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka budyniu czekoladowego bez cukru rozkruszone tabletki stewi wg. smaku Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy (dodając stewię wg. smaku) jajko dokładni roztrzepujemy, dodajemy budyń i stewię (ja dałam 3 rozkruszone tabletki) dokładnie mieszamy kiedy mleko zacznie lekko wrzeć po brzegach wlewamy kluski (ciasto jest dość rzadkie) mieszamy, żeby odkleić kluski od dna gotujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjajka 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki budyniu czekoladowego bz dodatku cukru 0,5 szklanki mleka 0,5-1 łyżeczka stewii nadzienie: około 4 pomarańcze + 2 łyżki miodu Sposób przygotowania (2 porcje - 4 naleśniki): Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy smażymy naleśniki (około 0,5 chochli od zupy ciasta na jednego naleśnika), dość długo smażymy jedną stronę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmakaronem, gulasz z ziemniaczkami i surówkami, a na deser ciepłe czekoladowe ciacho, z płynącym środkiem i kontrastującą gałką zimnego loda waniliowego, obłędne! :) A na kolację zaserwowano lekko sałatkę ze szpinaku z pestkami, delikatnym dresingiem i grzanką czosnkową. Do tego krupniczek i pierogi. Właśnie pierogi! Cienkie, rozpływające się w ustach ciasto z dwoma farszami: pierwsze ruskie, które po pierwszym kęsie przypomniały
Sajkofanka smakuIDEALNE DLA CZEKOLADOHOLIKÓW, NAWET TYCH NA DIECIE! A dodatkowo WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE! Niemożliwe? HA, jak sie chce to sie da! Przepis na mega pyszne, czekoladowe
Czarnawisienkasera białego 40 g maku Do dekoracji: bita śmietana, czekoladowe ozdoby i cukrowe perełki Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Mąkę przesypać do misy miksera i dodać cukier, miękkie masło, jajka i mleko i miksować. Na koniec dodać rozdrobniony ser i mak. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto przekładać do foremek lub papilotek i piec w nagrzanym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikominem w środku. Aby zrobić babkę dwukolorową, należy podzielić ciasto na dwie części. Pierwszą wlać do formy, a do drugiej wsypać kakao i wymieszać i również przelać do formy. Piec w temp. ok 180 st. C. Około 35 -45 min. Do suchego patyczka. Po wystygnięciu można polać polewą czekoladową lub lukrem. Smacznego
Miksturownikpieczenia • cukier wanilinowy • około 80 g dodatków: czekoladowych jajeczek, orzechów, czekolady, M&M’s, migdałów w czekoladzie lub posiekanej czekolady deserowej Sposób przygotowania: 1. Masło z cukrem utrzeć w misie miksera na najwyższych obrotach przez 2 minuty. 2. Dodać pozostałe składniki oprócz dodatków i zmiksować do połączenia składników. 3. Ciasto przełożyć do miski, szybko zagnieść. 4. Z ciasta uformować
W mojej kuchniczekoladowo. No to mamy Kakaową Stefankę z czekoladową polewą ;) Składniki na masę: 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka kaszy manny 1 kostka masła 2 łyżki kakao polewa czekoladowa: 1/2 kostki margaryny Kasia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki wody pozostałe: 5 paczek herbatników po ok 100 gram paczka posiekane migdały do posypania Przygotowanie: Mleko, masło, kakao(...)gorącą masę. Wierzch przykrywamy pozostałymi herbatnikami. Przygotowujemy polewę: margarynę, cukier, wodę i kakao gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. Ciasto polewamy polewą i posypujemy pokrojonymi migdałami. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą
Życie zaczyna się w kuchnipasem, więc nie mogło zabraknąć przepisu na tradycyjne pączki z marmoladą różaną . Pyszne, delikatne, miękkie i puszyste. Pełne nadzienia z marmolady różanej, ale może to być też krem czekoladowy, powidła śliwkowe, budyń. Możliwości na nadzienie jest sporo, co kto lubi. Jak dla mnie wychodzą lepsze niż z cukierni, wbrew pozorom pracy przy nich niewiele. A u Was jakie wypieki goszczą(...)pracować i podrośnie. Do dużej miski od robota planetarnego wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, wlać żółtka, pozostałe mleko, roztopione masło i ocet. Dodać wyrośnięty zaczyn. Ciasto dokładnie wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około godzinę, ciasto wyrośnie i powinno podwoić swoją objętość. Na stolnicy podsypanej mąką wyjąć wyrośnięte ciasto (nie wyrabiać
Zrób to smacznieKiedy zobaczyłam ten przepis od razu wiedziała, że go wykorzystam i wcale nie tylko dlatego, ze miałam akurat nadprogramowe, dojrzałe banany. Lubie ciasta w których wykorzystuje się aromatyczne przyprawy, pełnoziarnistą mąkę i trzcinowy cukier. Nie zawiódł mnie, a dzieciaki wyjadły go do ostatniego okruszka. Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie. Przepis z książki „Nasze jedzenie – naturalnie!”. SKŁADNIKI: (na formę 23cmx23cm(...)pełnoziarnistej typ 2000 150g cukru 150g cukru trzcinowego muscovado 100g czekolady gorzkiej ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki kardamonu ½ łyżeczki cynamonu ¼ kulki gałki muszkatołowej 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki sody polewa czekoladowa: 150g czekolady 50ml śmietanki kremówki posypka/orzechy/wiórki kokosowe/płatki migdałów wg gustu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka (białka i żółtka) ubijamy. Dodajemy przestudzone, roztopione masło, oraz ugniecione widelcem banany. Przygotowujemy przyprawy: kardamon
Pyry na Gazjajek 7 łyżek mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 puszka mleka słodzonego 100 g masła 1 kg tłustego sera 200 gram wiórków kokosowych szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 gram czekolady gorzkiej 5 łyżek mleka 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białka. Do miski dodajemy żółtka oraz mleko słodzone miksujemy do białości. Następnie dodajemy ser oraz stopione(...)delikatnie. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Sernik przelewamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o średnicy 28 cm pieczemy ok 1h 20 minut. Wyłączamy piekarnik i studzimy w piekarniku ciasto. Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli dodajemy mleko oraz cukier puder dobrze łączymy składniki i polewamy wystudzony sernik. Smacznego
kgwjanczewoWygląda na skomplikowany, ale w rzeczywistości jest łatwy do zrobienia, choć odrobinę pracochłonny. Jeśli lubicie makowce inne niż te tradycyjne, ten przepis wart jest wypróbowania. *źródło: Wielka Księga ciasta Siostry Anastazji (z moimi zmianami) *blaszka 24*24 cm: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę makową: 250 g maku(...)masę orzechową: 150 g orzechów włoskich zmielonych 1/2 szklanki mleka 200 g masła 100 g cukru pudru 3 żółtka 1/2 kieliszka spirytusu dodatkowo: duża paczka herbatników miękka polewa czekoladowa 2 łyżki kokosu Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić, odkleić od papieru do pieczenia i włożyć do foremki na papier. Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić. Wszystkie składniki masy makowej umieścić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaulubionymi dodatkami (galaretką, polewą czekoladową czy dżemem). Pamiętajcie jednak o tym, że im słodszy dodatek, tym więcej kalorii. Ja polecam powidła wiśniowe – świetnie przełamują smak! Inne przepisy na słodko: Owsiane ciastka z dyni z żurawiną i miodem Szybki deser owocowy – zapiekane morele | warsztaty PlantON Domowy przepis na kulki rafaello w wersji odchudzonej Fit ciasto marchewkowe z kremem kokosowym Trudność
A to pestkauzależniająca tarta o niesamowitym smaku. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): Ciasteczkowy spód: 220 gram ciastek Oreo 120 gram herbatników kakaowych lub oblanych czekoladą 100 gram gorzkiej czekolady Czekoladowy krem (ganache): 200 gram gorzkiej czekolady 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki wody (lub wody kokosowej lub wody różanej dla podbicia smaku) 100 gram masła(...)się rozpuści. Gotowy ganache przelewam do tortownicy i ponownie całość umieszczam w lodówce na pół godziny. Wykończenie Maliny myję, osuszam ręcznikiem papierowym i dekoruję nimi tarte. Gotowe ciasto umieszczam w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem ciasto wyciągam z lodówki minimum 5 minut zanim zacznę je kroić, gdyż musi nabrać temperatury pokojowej by lepiej się je kroiło. Smacznego, Klaudia
Mango Papajasoli; 1/2 łyżeczki cynamonu; 1/2 szklanki białego cukru; 6 łyżki płynnego oleju kokosowego (lub innego roślinnego np. rzepakowego); 2 duże jaja (klasy L); 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. POLEWA CZEKOLADOWA: 1/2 szklanki (100 g) drobno posiekanej czekolady (mlecznej lub deserowej); 2 łyżeczki miodu; 2 łyżeczki zimnej wody; 2 łyżki miękkiego masła (w temperaturze pokojowej); Kolorowa posypka cukrowa. DODATKOWO: Blacha(...)wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Wymieszać mikserem jedynie do połączenia składników. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do tak przygotowanej blachy na muffinki nakładać łyżką ciasto (u mnie łyżką do lodów o średnicy 6 cm), wypełniając każdą z papilotek prawie do pełna. Muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka
Gospodyni Miejskanadchodzących świąt wielkanocnych. Zresztą możecie ją upiec w dowolnej formie bez żadnej okazji, ponieważ jest naprawdę bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Uwielbiam te mięciutkie oraz nieco wilgotne wnętrze ciasta. Nutę herbaty i miodu możecie wzbogacić o ulubione dodatki. Ja dotychczas dodawałam imbir, aromat waniliowy, cytrynowy bądź pomarańczowy. Tym razem w mojej babce znalazł się miód pomarańczowy. Wyszło pysznie! Babka(...)miodu (płynnego) 300g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Opcjonalnie: 1/2 łyżeczka imbiru, kilka kropel aromatu waniliowego, cytrynowego lub pomarańczowego (*) Ponadto do dekoracji: cukier puder, lukier lub polewa czekoladowa Babka herbaciano-miodowa - przygotowanie: Herbatę zalać wrzącym mlekiem i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masło/margarynę z cukrem utrzeć na puszystą masę i nie przerywając miksowania wbić jajka. Następnie należy
Di gotujeponcz: 125 ml wina białego 1 cytryna 50 ml wody polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietany kremówki 30 % 1/3 łyżeczki żelatyny żelka wiśniowa: 250 g wiśni mrożonych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej płaska 1/2 galaretki owoce leśne 125 ml wody dekoracja: jajka czekoladowe, jajka marcepanowe, baton czekoladowy, migdały płatki Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję(...)masy dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem krótko, dodaję barwnik w żelu. Mąki przesiewam i dodaję w dwóch partiach do ciasta delikatnie mieszając od spodu. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut do suchego patyczka. Jak biszkopt wystygnie dopiero wyjmuje
wesoła kuchniaMuffiny z dużą ilością marmolady oblane czekoladą, domowe, moje, najlepsze, delikatnie słodkie kakaowe ciasto udekorowane migdałami, uwielbiam tę słodkość, dzielić się nią, smakować. Prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharz;) a dzieci się ucieszą, w końcu jest tu czekolada i pyszna marmolada, muffinki kuszą nie tylko smakiem, ale wyglądem, polecam! Składniki: 1¾ szklanki mąki pszennej 2 jajka(...)cukru 10 g cukru waniliowego lub łyżeczka aromatu waniliowego (zamiennie może być migdałowy, rumowy, śmietankowy) 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka lub wody kilka łyżek marmolady różanej do dekoracji polewa czekoladowa, płatki migdałowe, zamiennie cukier puder, lukier, bakalie Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Mieszamy w większej misce wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia
Zasmakuj KuchniCiasto Maxi King Składniki na blaszkę 23x33cm: Do przekładania: około 400g herbatników Na masę mleczną: 300g masła lub margaryny 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub laska wanilii 400-500g mleka w proszku (nie w granulkach!) Na masę kajmakową: puszka gotowej masy krówkowej Na polewę czekoladową: 2 tabliczki(...)masy mlecznej. Na masie układamy trzecią warstwę herbatników. Polewa: czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką. Gdy się rozpuści dodajemy orzeszki, mieszamy i rozprowadzamy na herbatnikach. Ciasto schładzamy minimum 3 godziny, najlepiej smakuje po 12 godzinach schładzania. SMACZNEGO
Smak mojej kuchni