Kiedyś, w czasie rozmowy o osiągnięciach współczesnej techniki, George Bernard Shaw powiedział: - Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak
Weganizm infantylnyszklanki wody 5- 6 łyżek cukru kryształu Dodatkowo; mała puszka kajmaku około 300ml 3 łyżki mleka około 100 ml syropu z gruszek płatki czekoladowe do dekoracji Przygotowanie; Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Około 7 minut. pod koniec ubijania dodajemy wodę. Następnie przesiewamy obie mąki wymieszane(...)zacznie robić się syrop. Dodajemy gruszki i gotujemy kilka minut. Kontrolując aby gruszki się nie rozgotowały. Gruszki odcedzamy na sitku i studzimy. Syrop zostawiamy do naponczowania biszkoptu. Ciasto po upieczeniu studzimy a następnie przekrawamy na dwa blaty. Każdy z nich ponczujemy syropem z gruszek. Jeśli syrop jest dla nas za słodki możemy go rozcieńczyć z wodą. Jeden blat wkładamy
Radość kipiąca uśmiechem.potem wpadłam na pomysł z blogiem, a jeszcze później poprosiłam o fanpaga. I tak jestem z wami już przeszło rok. Z okazji rocznicy fanpaga zapraszam was na tort orzechowo - czekoladowy z karmelem. Tym razem zrobiłam z mamą tort bez masy, bo tatuś nie lubi tych z masą. A tacie też trzeba czasem zrobić przyjemność. Składniki: Biszkopt 5 jajek(...)Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubiając zaczynamy dodawać stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po żółtku. Przesiane mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem i pieczemy w tem. 170 stopni około 40 min. Biszkopt odkładamy do wystudzenia i potem kroimy na 3 blaty. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce
Lili w kuchnipodzielenia się z przyjaciółmi i rodziną, te pączki z pewnością będą hitem. Dzięki różnorodności dostępnych przepisów możesz stworzyć własne, niepowtarzalne połączenie smaków – od wieloowocowych nadzień po klasyczne polewy czekoladowe. Pyszne i sycące, bezglutenowe pączki to idealny sposób na świętowanie każdej okazji – dużej i małej! Jeśli więc szukasz czegoś wyjątkowego na następną imprezę lub spotkanie, dlaczego nie spróbować bezglutenowych pączków(...)przesiewamy pozostałą część mieszanki bezglutenowej, dodajemy cukier, jajka i żółtko, szczyptę soli, wódkę i gotowany rozczyn drożdżowy. Całość wyrabiamy i jak składniki się połączą dodajemy roztopione i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy przy pomocy haka, albo dłońmi. Ciasto wyrabiamy robotem kuchennym około 12 minut, rękami około 20. Będzie dość lepkie, dlatego polecam użyć miksera, albo robota. Po wyrobieniu odstawiamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!biszkopt, wyrównać, wstawić do lodówki. GALARETKI: 2 galaretki wiśniowe 2 szkl gorącej wody WYKONANIE: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystygnięcia, gdy zacznie tężeć wylać na masę czekoladowa. Wstawić do lodówki. MASA ŚMIETANOWA Z CUKIERKAMI: 500g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 100g cukierków dekoracyjnych kolorowych pałeczek 2 łyżki żelatyny + 1/3 szkl gorącej wody WYKONANIE: Śmietanę ubić na sztywno(...)zacznie tężeć wylać na masę śmietanową. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. PRZEŁOŻENIE: biszkopt - masa kakaowa - galaretka wiśniowa - masa śmietanowa - galaretka szafirowa Placuszek włożony w pojemniku na ciasto, który jest rewelacyjny. <3 Wydłuża świeżość ciasta a w dodatku chroni ciasto przed zapachami w lodówce :) Jeśli jeszcze nie macie takiego pojemnika zapraszam do zakupu na stronie TARKA I MIARKA
Dziś Ja gotujeWąsate babeczki robiłam z okazji Dnia Dziadka. Chrupiące czekoladowe muffinki, krem śmietankowy i czekoladowa dekoracja były kombinacją idealną :) W przepisie na proste babeczki czekoladowe część mleka zastąpiłam śmietaną kremówką i to był strzał w dziesiątkę! Babeczki są cięższe dlatego nie rosną tak bardzo jak w oryginalnym przepisie, ale za to są idealnie miękkie w środku i kruche na zewnątrz. Składniki(...)dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Skracamy patyczki do szaszłyków mniej więcej o połowę. Czekoladę rozpuszczamy
CiastkozercyPieczone banany. Ta propozycja to mój hit. Po pierwsze - szybki, po drugie - łatwy, a co najważniejsze, naprawdę smaczny. Wystarczy dołączyć kilka ciekawych dodatków, a
W kuchni Karmel-itkiMożna by nazwać te ciasteczka....RAZ - DWA i gotowe!, ekspresowe pachnące czekoladą ciasteczka w kilka chwil. Przygotowanie banalnie proste i łatwe, składniki wszędzie dostępne. Ciasteczka po
Apetyczna babeczkaRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pierwszym wyzwaniem grudniowej edycji konkursu Mąki Basi, w którym biorę udział jest- MLECZNA KANAPKA Sprężysty, czekoladowy biszkopt z cudownie mlecznym wnętrzem. Idealna do kawy czy herbaty a przede wszystkim zdrowa przekąska dla naszych pociech. Składniki, biszkopt: 50g mąki Basia extra Wypiek 6 jajek 100g cukru 50g kakao(...)dodać na raz: mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszać mikserem do połączenia składników. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia na niej wyłożyć ciasto, rozprowadzić na całej powierzchni. Biszkopt piec w temperaturze 170stopni, bez termoobiegu na środkowej półce przez ok 12 minut ( biszkoptu nie należy zbyt przesuszyć). Ciasto nie będzie wysokie. Wystudzić
W garach u GosiRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pierwszym wyzwaniem grudniowej edycji konkursu Mąki Basi, w którym biorę udział jest- MLECZNA KANAPKA Sprężysty, czekoladowy biszkopt z cudownie mlecznym wnętrzem. Idealna do kawy czy herbaty a przede wszystkim zdrowa przekąska dla naszych pociech. Składniki, biszkopt: 50g mąki Basia extra Wypiek 6 jajek 100g cukru 50g kakao(...)dodać na raz: mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszać mikserem do połączenia składników. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia na niej wyłożyć ciasto, rozprowadzić na całej powierzchni. Biszkopt piec w temperaturze 170stopni, bez termoobiegu na środkowej półce przez ok 12 minut ( biszkoptu nie należy zbyt przesuszyć). Ciasto nie będzie wysokie. Wystudzić
W garach u GosiŚwięta Wielkanocne już za pasem, oprócz tradycyjnych przystawek i wystawnych dań nie może na wielkanocnych stołach zabraknąć również świątecznych wypieków. Tak więc najwyższa pora zakasać rękawy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pierniczki do dekoracji torcika – małe choinki i reniferki ? 1 słoiczek powideł śliwkowych wymieszany z 5 łyżkami likieru anyżkowego lub pomarańczowego ? 200 g gotowej masy marcepanowej ? śnieżynki opłatkowe Polewa czekoladowa ? 2 czubate łyżki miękkiego masła ? po 2 łyżki cukru, kakao i wody Wykonanie: ? Blaty piernikowe przełożyć powidłami śliwkowymi. Jedna warstwa to rozwałkowana i przycięta masa marcepanowa. ? Rozpuścić na bardzo(...)polewę. Należy to zrobić bardzo powoli i mieszać w jedną stronę, aby masa się nie rozwarstwiła. ? Oblać czekoladą torcik, posmarować boki i przykleić na obwodzie pierniczki. ? Ozdobić opłatkowymi śnieżynkami. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Polecam upiec blaty do torcików w połowie grudnia, a tydzień przed świętami przełożyć je i zrobić dekorację
To co kochammałą kostkę. Twaróg zblendować. Dodać cukier i jajka. Zmiksować. Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia, olej i mleko. Ponownie zmiksować do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami. Na wierzchu każdej babeczki ułożyć kilka kawałków gruszki. Lekko docisnąć. Nie dawajcie za dużo gruszki, 4-5 małych kosteczek wystarczy. Gotowe(...)piec 35-40 minut. Do suchego patyczka. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodając mleko. Orzechy posiekać nożem, lub rozbić tłuczkiem przez ściereczkę. Wystudzone babeczki udekorować polewą czekoladową i posypać rozdrobnionymi orzeszkami
Agusiowe smakołyki