kuszę sernikiem w kratkę, pieczonym w biszkopcie. Ładnie się prezentuje i doskonale smakuje. Jako polewy użyłam gotowej masy krówkowej, można też zrobić polewę czekoladową, lub posmarować np. nutellą :) Warto go upiec nawet bez okazji. Biszkopt: 7 jajek (L) 7 łyżek cukru 7 łyżek mąki pszennej 3 łyżki(...)masy dodaję po dwie łyżki sera, stale miksuję, dodaję budynie ( proszek) . Białka ubijam na sztywno i dodaję na koniec do masy serowej. Mieszam całość. Na blaszce układam połowę „pasków” ciasta , wlewam masę serową w puste miejsca. Teraz wykładam resztę „pasków” na masie, tam gdzie były puste przestrzenie, całość zalewam masą serową. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę godzinę
Takie tam pichceniealkoholu i kremem z Nutelli. Myślałam że nie dodam wpisu na to ciasto b o szybko znikało :) ale jakoś udało mi się ukroić jeszcze kilka kawałków.Powiem szczerze że ciasto jest dość słodkie ale komuś kto uwielbia nutellę na pewno będzie smakowało :) Zapraszam :) Składniki na biszkopt kakaowy : 5 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao gorzkiego(...)pieczenia 1 łyżka oleju 1 cukier waniliowy Krem : 700 g nutelli 260 g miękkiego masła 1 łyżka spirytusu 450 g suszonych śliwek likier kawowy około 2.5 szklanki Polewa czekoladowa : 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Do nasączenia : 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej z łyżeczką cukru Blaszka duża tradycyjna, prostokątna Wykonanie : Śliwki zalać likierem
Sama słodycz i szczypta chilipory nie piekłam nigdy browni. Sytuacja trochę mnie przymusiła, że musiałam przetestować jakiś przepis. Znalazłam na stronie DOMOWE WYPIEKI PRZEPIS NA SOCZYSTE BROWNI. Wyszło rewelacyjne, bardzo czekoladowe, po prostu pyszne. W oryginalnym przepisie polane było jeszcze czekoladą, ja posypałam cukrem pudrem. Polecam zrobić, zdradzę jeszcze, że jest bardzo proste do przygotowania ;) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 35/25 LUB MNIEJSZĄ szklanka(...)bardzo puszystą masę. Mąkę i kakao przesiewamy, dzieląc na 3 części wsypujemy do masy i lekko mieszamy łyżką. Wlewamy ciepłą czekoladę i również delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem, ma być suchy. Smacznego
Pani na deserłyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny) -150 g ksylitolu -100 g oleju rzepakowego -110- 130 g napoju roślinnego lub wody -3 łyżeczki babki jajowatej (lub mielonego lnu) Budyń czekoladowy -500ml mleka kokosowego tłustego -300ml wody -150-180g ksylitolu -2 łyżki kakao -2 budynie bez cukru (po 40g) Praliny orzechowo-daktylowe -200g orzechów laskowych (ewentualnie ziemnych(...)podgrzać w garnuszku. 3. Gdy całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać babkę jajowatą mieszając i odstawić na 3 minuty. 4. Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać. 5. Ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte. 6. Następnie ciastem wylepiać wyłożoną papierem do pieczenia formę na tarte (dobrze łączcie
Candy Pandaskilka nowych przepisów na słodkości. Dzisiaj ciacho zrobione na wzór słynnego tortu: ,,Ambasador'', tylko u mnie bez rodzynek, bo dzieciaki niestety nie lubią. Ciacho składa się z biszkoptu, kremu czekoladowego, kremu jasnego z orzechami oraz galaretką z brzoskwiniami, zapraszam! Składniki (blaszka 23/33): biszkopt: jajka 4 szt, cukier 150 g, mąka pszenna 120 g, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, proszek do pieczenia(...)szklanki, cukier waniliowy i sok z cytryny, Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka ubić z cukrem przez 10 minut na najwyższych obrotach. Następnie dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st C przez 30 min. Po upieczeniu biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć z niego łupkę powstałą podczas pieczenia
kulinarne odsłony patiBiszkopt, masa truflowa, budyń bananowy z galaretką, a na wierzchu plasterki bananów zatopione w galaretce. Co powiecie na takie ciasto? Jeżeli lubisz ciasta z bananami, polecam Ci wypróbować ciasto „Truflowy bananowiec”. Biszkopt: pieczemy dwa takie biszkopty (uwaga! Jeśli zechcesz od razu upiec biszkopt z 6 jajek i przekroić go po upieczeniu na pół, użyj więcej cukru oraz mąki(...)jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki oleju 4 łyżki mąki tortowej szczypta proszku do pieczenia Masa truflowa: 330 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 170 g trufli (czekoladowe cukierki) 1 lekko kopiasta łyżeczka żelatyny Masa budyniowa z galaretką: 3 i 1/3 szkl. mleka 2 op. budyniu bananowego, bez cukru 2 op. galaretki, cytrynowe lub krystaliczne Dodatkowo: 2 op. galaretki
Smaki Na Talerzubazie sera, za to z małą ilością cukru i tłuszczu. Do tego powtykane tu i ówdzie malinki Jeśli nie jesteście przekonani do tego ciasta, to jest to najszybciej znikające ciasto w moim domu. My jadamy je w wersji bez polewy, bo jest ciut za słodkie, ale goście często sięgają po dodatkowe porcje. Tak, tak, poniosło mnie artystycznie. Żart Dzięki takiemu(...)też pojedyncze sztuki. Możemy część masy zmiksować z owockami – o, to jest pomysł na kolejny wariant tego ciacha Jeśli robimy lżejszą wersję, nie musimy na górze stosować polewy czekoladowej a np. galaretkę czy też położyć same owoce. I tak będzie smacznie. W każdym razie zrobienie tego sernika to jakieś 10-15 min roboty, o ile użyjecie dobrej jakości sera
Mieszam w GarnkuCiasto cudowne,delikatne,puszyste-polecam wszystkim miłośnikom czekolady.Obiecuję nie zawiedziecie się.Pamiętajcie,że jest do doskonałe narzędzie by zgrzeszyć:) Składniki podzieliłam na dwie partie (składniki się powtarzają,ale pierwsze dodajemy do spodu a drugie do musu) Składniki: 150g masła 150g czekolady mlecznej 5 jaj 1 łyżka kakao (dobrej jakości) 180g cukru 100 g masła 100 g czekolady mlecznej(...)jaja 2 łyżeczki kakao 120g cukru 2 łyżeczki żelatyny lody czekoladowe kostki czekolady do dekoracji Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Tortownicę (28cm średnicy) wysmarować tłuszczem i wyłożyć dno papierem do pieczenia.Następnie rozpuścić żelatynę w 80 ml gorącej wody i przestudzić. W garnku rozpuścić pierwszą partię masła i pierwszą partię czekolady-ciągle mieszając,gdyż czekolada lubi się przypalać.Przestudzić.Następnie
Wielki apetytproszek do pieczenia - 1 łyżeczka Krem 400 ml śmietana 36 % 650 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 - łyżka żelatyny 3 łyżki wrzącej wody Dodatkowo : lentilki rurki białe czekoladowe Poncz : 0,5 szkl gotowanej i ostudzonej wody 1 - łyżeczka cukru sok z cytryny Przygotowanie : Biszkopt: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddzielić od żółtek, z białek(...)sztywno, dodać cukier dalej ubijać. Następnie miksując dodawać po jednym żółtku i olej, zmiksować. Na samym końcu dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem, ostrożnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, o wymiarach 27 cm. Piec przez ok.30 minut w 180 stop. Wyjąć biszkopt z tortownicy, ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem : Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, ostudzić
Kuchnia DanusiMikołajki tuż tuż więc dla swoich pociech możecie przygotować wesołe banany. Bardzo proste w wykonaniu, a nie musimy ich szprycować czekoladą :) Wystarczą banany
Niezły Młynekznajdziecie tutaj . Przepis na keto batony snikers Składniki 120 g masła orzechowego * 20 g odżywki białkowej łyżka oleju kokosowego (20 g) 1,5 łyżki mąki kokosowej (30 g) polewa czekoladowa 30 g gorzkiej czekolady łyżka oleju kokosowego (20 g) łyżka erytrytolu ** (10 g) *najlepiej chrunchy, lub 100 g masła orzechowego gładkiego i 20 g posiekanych orzeszków **dobrze jest go zmielić(...)takich wymiarach użyj większej i nie wylewaj ciasta na całą powierzchnię . Przygotowanie Wszystkie składniki mieszamy razem i wylewamy do formy (najlepiej o wymiarach 20 x 20 cm*), a następnie odkładamy na godzinę do lodówki lub 15 minut do zamrażarki. Jeśli nie masz formy o dokładnie takich wymiarach użyj większej i nie wylewaj ciasta na całą powierzchnię . Rozpuszczamy składniki na polewę
WegePrzepisposypki z cukierków i migdałów na wierzchu. Jeśli lubicie słodkie ciasta z nutką kawy, to z pewnością coś dla was. Jak zrobić ciasto Słodki Zazdrośnik? Przygotowanie jest stosunkowo łatwe. Wystarczy upiec biszkopt, oraz przygotować krem z bitej śmietany i mascarpone. Następnie biszkopt przełożyć kremem i gotowe. Składniki na ciasto Słodki Zazdrośnik: Biszkopt: 5 jajek rozmiar L 120 g mąki(...)łyżki kawy rozpuszczalnej + 120 ml wody czubata łyżka żelatyny + 60 ml wody 400 ml śmietany 30% 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 100 g cukierków czekoladowych np. michałki, garść płatków migdałów Przygotowanie Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera
e-PrzepisyKulinarne